Счетоводител в нужда се познава 23

• 6 049
  • 160
  •   1
Отговори
  • София
Добре дошли в двадесет и третата ни тема.

Ето и линк към предишните теми, слагам в скрит текст, че са доста вече:

Полезни линкове:

К&К инфо

ОДИТ. инфо

Lex.bg Българският правен портал

Tita.bg он-лайн списание за данъци

Нека уважим и сайта на НАП, който въпреки проблемите аз ползвам често и съм много доволна,слагам линк за новия портал:

Национална агенция за приходите

Качвам и сайта на Министерство на Финансите, където също намирам полезна информация:

Министерство на Финансите

Добавям и сайта на НОИ:

НОИ

Също така допълвам и сайта на Агенция по вписванията - Търговски регистър:

Търговски Регистър

По предложение на Бо_ :

ЗБУТ. Безопасност и здраве при работа

Ако имате идеи за още линкове с полезна информация, давайте да ги слагам.

Добавено по предложение  на  Белла  Донна  :

http://trox-bg.com/

Ето и линк за новият закон за счетоводството:

Новият закон за счетоводството

Добавям и сайта на Писар, с удобни макети на документи и други полезни неща:

Писар

# 1
Да си го продадат, но трябва да платят на фирмата по банков път сумата, която при сегашните цени ще е доста висока. А те нямат такива наличности. Той по счетоводни отчети има доста ниска цена, но трябва да се вземе оценка от лицензиран оценител при евентуална продажба.

# 2
  • София
Консултация с адвокат за дарение?

# 3
Трябва ви качествен адвокат по търговско право за да ви проведе грамотна ликвидация на ООД-то. Защото то не се "закрива" като отворена врата на хладилник. Има процедура, която трае минимум 6 месеца. Трябва ви и добър счетоводител, с практика в областта на ликвидациите. Такива два специалиста ще помогнат всичко да бъде правилно оформено.
Простичко казано - ООД се приключва с т.н. процес на ликвидация. В рамките на този процес се събират вземанията и разплащат задълженията. В края на процеса останалото налично имущество се оценява по пазарни цени и се провежда събрание на съдружниците на което се взема решение как да бъде разпределено. Това, което ще получи всеки един от тях се нарича "ликвидационен дял". Има особености при данъчното облагане, разни правни процедури. Но в крайна сметка съдружниците в дружеството ще станат собственици на имота в лично качество, като го придобият в рамките на ликвидационния си дял. В такъв случай не е необходимо да плащат никакви суми, както би било при покупка.
Има обаче данъци, които в зависимост от оценката на имота може и да не са малко.

Има статии в интернет по темата. Потърсете и прочетете с повече подробности.
Като цяло обаче не е просто и трябва да бъде извършено от добри специалисти в тази област - счетоводител и адвокат.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 09:36 от dariVale

# 4
Здравейте!
Имам един въпрос, ако някой може да помогне с коментар ще съм благодарна.
Накратко: Служителка работи на 6 часа, излиза в отпуск по майчинство и после гледане на дете до 2 год.възраст. В този период ми е ясно, че осигурителния й стаж за пенсия се зачита на 8 часа. Връща се на работа за 2 месеца пак на 6-часов работен ден и излиза в неплатен отпуск за отглеждане на дете от 2 до 8 год.възраст - първо 6 мес, които се полагат на нея и после 5 мес, прехвърлени от бащата. Общо 11 мес без прекъсване.
Та основния ми въпрос е този отпуск 11 мес, като осигурителен стаж за пенсия дали се смята на 6 часа или на 8 часа както е при майчинството й?

# 5
  • В полите на Пирин планина
Считат се за 11 месеца осигурителен стаж.

# 6
Здравейте, може ли да ми кажете , защото не намерих къде да видя това - има ли право 18 годишен студент да продължи да получава наследствена пенсия от починалата си майка, ако започне работа на трудов договор? Ако не трябва ли да уведоми НОИ ,мили дами ще прекратят изплащането ?

# 7
Считат се за 11 месеца осигурителен стаж.

Lady Brinne, много ти благодаря за бързия отговор!

# 8
Здравейте, може ли да ми кажете , защото не намерих къде да видя това - има ли право 18 годишен студент да продължи да получава наследствена пенсия от починалата си майка, ако започне работа на трудов договор? Ако не трябва ли да уведоми НОИ ,мили дами ще прекратят изплащането ?
НОИ не се интересуват от трудовия договор

# 9
Това значи ли, че до завършване на висшето си образование независимо дали работи ще си получава пенсията ?

# 10
Това значи ли, че до завършване на висшето си образование независимо дали работи ще си получава пенсията ?

Не съм специалист, но прочетох какво пише в сайта на НОИ и там единственото изискване е детето да учи / вкл. и университет до 26 г. възраст /.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 14:53 от Lady Brinne

# 11
Да и аз това прочетох и реших, че не би трябвало да влияе, но каква е практиката  не знам.

# 12
  • София
Колко време отнема да се оформи трудова книжка и да се създаде онлайн досието, спрямо новите изисквания? Също така, ако има и предишни трудови книжки и те ли се въвеждат?

# 13
Нищо не се въвежда от стария стаж. Само нов стаж след 01.06.2025.
Старият си е в хартиените трудови книжки.

# 14
Къде и как създавате онлайн досието?

Общи условия

Активация на акаунт