Счетоводител в нужда се познава 23

• 6 097
  • 160
  •   1
Отговори
# 30
  • В полите на Пирин планина
Микроинвест (според мен) се развиха много през годините.
За касата имат автоматична контировка за разплащането, което става с едно минимално чекване при въвеждане на фактурата. Може и през модула за разплащане да се направи - отново автоматично.
Най-най прекрасното нещо, което направиха беше автоматичния трансфер на банкови извлечения! Евала! Сега си въвеждам банката за отрицателно време - само тегля движения за период, копирам си в отделни файлове по дни и наливам (с леки поправки и ръчно връзване на документите).
Предвид и цената на софтуера и ключовете за обновяване - не ги оставям.

# 31
Малко корекции на dariVale 🙂 да нанеса...явно е че съм по-възрастна 🫣 декларации обр.1 се подават от 1998 на електронен носител, а от преди това на хартиен стартираха и всичко това се подаваше в НОИ до 2006 година, когато беше създадена НАП и тогава - 2006, НОИ предаде базата данни на НАП и сега (ако не се лъжа) два пъти седмично се прехвърлят данни обратно от НАП към НОИ. Та май Happy, писа - да, общо взето на две места ги има осигурителните декларации, ако някъде се изгубят на другото дано оцелеят.
Относно регистъра на трудовите договор - той беше създаден 2003 година и се водеше от Агенцията по заетостта.Тогава трябваше да се регистрират всички действащи трудови договори.След това премина в НОИ и 2006, когато беше създадена НАП премина там. И сега цялата събрана информация се прехвърли в новото НЕЩО - ЕТЗ. Не е толкова лошо, ще.му свикнем, наистина съдържа данните от хартиените трудови книжки плюс ползваните дни годишен отпуск. Повечето хора си губят трудовите книжки и после търсят по архиви информация за трудов стаж отпреди 30-40 години. Друг е въпроса, че в повечето случаи осигурителния стаж е по-важен.

# 32
И аз не съм млада, личи по забравените подробности.🤣 За 1997 г може и да сме подавали на хартия, обаче НОИ ги въвеждаха в базата данни. Т.е са ставали електронни. Не помня точно кога, но е напълно възможно при прехвърлянето на данните към НАП да са се затрили част от тях. Лично съм виждала извлечения с данни за осигурените лица с липсваща информация за много месеци. Такава, която аз съм подавала. Така, че съм сигурна за "загубените" данни. Просто съм забравила подробностите. И служители от НОИ също са споделяли.
Към колежката Лейди Брин. Не отричам предимствата и развитието на Микроинвест. Посочвам липсата им на гъвкавост към различни потребности.
Не ме вълнува колко лесно е  само да чеквам касовото разплащане. Не го искам изобщо, защото образува още една контировка. Товари с-ка 401 и с разплащанията в брой. Това е затормозяващо и излишно при множество покупки в брой, при счетоводни къщи, където трябва да въведеш и изчистиш разплащанията на много и с различен предмет на дейност фирми. На всичкото отгоре има начин тази "политика" да се заобиколи.
Както и да е. Просто исках да илюстрирам факта, че програмите се пишат от хора, които не разбират специфичната материя. И в крайна сметка отразяват логиката и начина на работа на консултантите - специалисти. Колкото по-далеч са те от материята, толкова по-скапан е софтуера.

# 33
А в микроинвест,има ли го още това обвързване на Булстат на доставчик или клиент да се търси, когато осчетоводяваш банка?  Без да си осчетоводил приходни или разходни фактури, не може да осчетоводил банката.

# 34
Търси по име и ЕИК. Не пречи да си въвеждаш банка и без съответния документ насреща. Даже вече има опция да обвържеш фактура с осчетоводено преди това плащане.
Подобно задължително въвеждане срещу 401 или 411 не е само в Микроинвест. Има го и в други счетоводни ПП.

# 35
А в микроинвест,има ли го още това обвързване на Булстат на доставчик или клиент да се търси, когато осчетоводяваш банка?  Без да си осчетоводил приходни или разходни фактури, не може да осчетоводил банката.
Търси ги, но можеш да въведеш само името в листата на контрагентите и когато после въведеш фактурата да допълниш ЕИК към името. В същност това му е най-хубавото на Микроинвест. Можеш да въвежда когато си искаш каквото ти трябва. После да се връщаш и коригираш.Без да трупаш излишни контировки.

# 36
Моля за вашето мнение 🙏
Начислена стара отпуска на  Х лицето:
20 дена х 47.5 = 950 , върху тях се слагат % осигуровки. В случая е:
950 * 19.02% = 180.69
Общо 1 130.69 => на ден 56.53 с вкл. осигурявки

Така лицето Х бива назначено на друга позиция и трудовото възнаграждение се е повишило. Този който се занимава с заплатите ми дава информация за лицата, които са използвали старата отпуска със сумата. За това лице ми се дава следното:

5 дена = 483.20 / 5 = 96.64 ( със вкл. осигурявки)

Аз реално трябва да си изпиша
5 дена*56.53 = 282.65 , все пак това съм начислила към края на 2024. Поправете ме ако греша!

# 37
Ако си говорим за провизиите - да изписва се, според провизираната сума за това лице.

# 38
  • на последния етаж
Здравейте! При прекратяване на трудов договор, каква сума трябва да се изплати за неизползвания отпуск от 2023, 2024 и 2025 година (общо 45 дни) - за тези дни дължат ли се осигуровки или само данък? Ами ако заплатата е била различна през миналите 2 години? Благодаря!

# 39
Здравейте! При прекратяване на трудов договор, каква сума трябва да се изплати за неизползвания отпуск от 2023, 2024 и 2025 година (общо 45 дни) - за тези дни дължат ли се осигуровки или само данък? Ами ако заплатата е била различна през миналите 2 години? Благодаря!

На база предходен месец, в който има отработени поне 10 дни.
Дължи се само данък.

# 40
Здравейте,
Един малко ТРЗ въпрос.
Казусът е следният
Ако един човек за пълен работен месец му дават 1000 лв по банка ,и 500 лв на ръка , осигуровките са само върху тези 1000 лв или греша  ?? И да спомена ,че уговорката първоначално е била такава - 1500 чисто по банкова сметка .Какво гласи закона ,за парите давани в пликче ??  Работодателят в случая не  ощетява ли работника ?

# 41
Здравейте,
Един малко ТРЗ въпрос.
Казусът е следният
Ако един човек за пълен работен месец му дават 1000 лв по банка ,и 500 лв на ръка , осигуровките са само върху тези 1000 лв или греша  ?? И да спомена ,че уговорката първоначално е била такава - 1500 чисто по банкова сметка .Какво гласи закона ,за парите давани в пликче ??  Работодателят в случая не  ощетява ли работника ?
Парите давани в пликче (недекларирани) са незаконни. Работникът е ощетен. Във ведомостта за заплати или във фиша за заплата пише върху каква сума са му осигуровките.

# 42
Здравейте,
Един малко ТРЗ въпрос.
Казусът е следният
Парите давани в пликче (недекларирани) са незаконни. Работникът е ощетен. Във ведомостта за заплати или във фиша за заплата пише върху каква сума са му осигуровките.
Няма фиш ,няма нищо ..Нищо не са давали ,а той е искал...Никъде не се е разписвал за пликчето.

# 43
Да си види какво му пише в трудовия договор, ако има...

# 44
Да си види какво му пише в трудовия договор, ако има...
Няма такъв все още даден Sad

Общи условия

Активация на акаунт