Не мога да понасям колегите си

• 2 454
  • 78
  •   1
Отговори
Интересно ми е как се справяте с неприязънта към колегите си. Работя сравнително спокойна работа и получавам много добра заплата. НО колегите ми ми изпиват нервите. Просто не мога да търпя тези хора, колкото и да се насилвам да съм в добри отношения с тях. Избягвам почти всякакви разговори, говоря им само, ако има въпрос за нещо, свързано с работата. Най-жалкото е, че работим в специфична сфера, за която се очаква да имаш дадени човешки качества, но с отвращение мога да кажа, че нито един от тези хора не притежава и капка от тези качества.
Та как се справяте с мисълта, че всеки ден трябва да търпите изключително неприятни за вас хора? Стигнах до този етап в работата си, в който стоя само и единствено заради заплатата, а попринцип не съм такъв човек. Какво бихте ме посъветвали?

# 1
А защо не ги понасяш? И те как се държат с теб? Знаят ли, че не можеш да ги понасяш?

Иначе има два пътя - напускаш или постигаш някаква душевна нирвана и спираш с неагтивните чувства към тях. Първото е по-лесно, но нали парите са добри и работата също... Избираш между парите и душевния комфорт.

Аз също на моменти не мога да понасям колегите си. Обаче бързо ми минава, защото гледам положителните неща в тях, че са забавни и става лафче и така се успокоявам, до следващия път, в който ме изнервят. Имам обаче колежка, която наистина ги мрази и всеки ден за нея е едно изпитание да ги търпи и е станала такава хейтърка, че чак ми е жал. Съветвам я да гледа положителното, не виждала. Обаче от цялата история страда само тя, защото на колектива си му е весело и забавно, а само тя е изпълнена с омраза и ненавист към околните...

# 2
Аз съм напускала заради отровна работна среда. Хората няма да се променят. Нервите са ти по-важни. Заплатата никога не е било единственото важно нещо за мен в една работа. Не можеш ли да си намериш нещо подобно в друга фирма?

# 3
И аз съм напускала заради токсична среда. Зависи при теб какъв точно е проблемът. Ако само не се харесвате, не е нужно да сте приятели, просто свеждаш комуникацията до минимум и на ниво за работа. Ако има интриги и подобни обаче, тогава ще е трудно и едва ли ще се променят.

# 4
  • София
Ох...
Като изпитваш неприязън към колегите си решаваш кое ти е по-важно - заплатата или душевен мир. Вярвам, че това не е единствената фирма на земята, която има такава дейност.

Ако решиш, че е заплатата - то намери начин да се пребориш с неприязънта, защото ще те яде отвътре. Има варианти да ти се помогне, например - да започнеш на чисто в друг отдел. Това става с разговор с мениджър, но трябва ясно и точно да си дефинираш проблемите. Например, аз не се чувствам добре тук не е аргументация, а по-скоро би се разгледало като каприз.

Ако решиш, че до толкова не ги понасяш - търси си работа и като си намериш - сменяй. Разбира се, нямаш никаква гаранция

Средно положение няма. Разбира се, във вариант две - смяна на работата, трябва да оцениш и риска да е много по-зле от текущото положение, отново да не се разбираш с колегите си и да изпитваш неприязън.

Има и един трети вариант - да имаш нереална оценка за себе си и където и да попаднеш, да се чувстваш недооценена, да изпитваш неприязън, защото може да се окаже, че не средата е токсична, а ти самата, дори и за себе си. Обмисли и този вариант. Аз нямам за цел да те засегна, но все пак е хубаво да изключиш и хипотезата - на скапана ракета - космоса ѝ крив. Нищо лично.

Каквото и да решиш, ти желая успех и да намериш усещане за покой и лично удовлетворение Simple Smile

# 5
  • София
Ако не понасяш всички колеги, според мен има някаква сериозна причина И в теб.

# 6
Досега е пуснала 4 поста авторката - един, че не може да понася колегите си, втори, че е твърде щастлива на работното място и го показва, затова колегите не я понасят, и трети, че не може да намери мъж, понеже всички са лигльовци и не стават.

# 7
Понякога с течение на времето в един колектив остават (оцеляват) само хората, които си приличат. Може да си приличат по лошотия, може по простотия. И тогава някой различен от тях се чувства зле в такова обкръжение. Но причината не е в него, а в тях. Те са си добре, приличат си и се разбират. Различният най-добре да си тръгне и да намери себеподобни. Парите не са най-важното нещо на света. Душевният мир е по-важен. Аз бих напуснала.

П.С. Как ви остава време да помните кой какво и кога написал. Респект! Simple Smile

# 8
Толкова ли не можете да ги игнорирате? Представете си, че са едни говеда, и точка.

# 9
Егати и съвета.
Да си подхранва още тъпия нарцисизъм.
Отношението, макар и да не го казваме си личи. Това което мислиш за хората си личи по поведението.
И затова странят от нея. То кой не би странял.

# 10
Усещам, че следващата ѝ тема във форума ще бъде озаглавена

"Не мога да понасям пишещите в темите ми"

# 11
Аз също не харесвам колегите си.
Работя на това място вече 12 години. Понасям ги, защото заплащането е твърде добро.

Не ми пречи. Общуването ми с тях е минимално и служебно. По никакъв начин не ми смущава душевния комфорт на този етап.

Съветът ми е хич да не ти пука. На работа си, за да си вършиш работата, а не да се харесваш с колегите. Ако не са налице някакви открити конфронтации или манипулации от тяхна страна, можеш да си караш така и нищо не ти пречи.

# 12
На работа се ходи за пари, а не за да се харесвате или не с някого. Отиваш, вършиш си съвестно работата, прибираш се вкъщи и си правиш вече каквото си искаш.
Аз лично споделям мнението, че ако никого не можеш да понасяш, проблема е в теб.

# 13
Първо, не се знае колко човека са там. Ако са 5-6, не е невъзможно да са се събрали само скапаняци. Вече от 30 човека, примерно, едва ли всички биха били такива. Но не става ясно с какво я дразнят, все пак.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 22:50 от Borqna Sto 771419

# 14
То трябва и поне да се понасяте. Ако има интриги или подобни, няма да е особено приятна работна атмосфера. Но случаят тук не е май такъв. Особено като прочетох темата за търсене на половинка.

Общи условия

Активация на акаунт