Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 428
  • 811
  •   1
Отговори
# 540
Скрит текст:
Прощавай, а ти за едномесечно предизвестие чувала ли си? Или се затрудни с прочета на целия ми пост?

Естествено, че ако се изнесеш от днес за утре, депозитът гори. Ако пичът даде едномесечно предизвестие и няма поражения по имота и неплатени сметки, ще си получи депозита обратно, много ясно. Кое е некоректното?

Нямам наематели, аз самата съм наемателка в момента. Това го казвам преди да ме нарочиш за поредната хазяйка, която дере кожи и се къпе в мляко, щот нали е направила милиони от наема.

Да, Диди, чувала съм за едномесечно предизвестие.
Живея в една от величаените по отношение на отдаване под наем западни страни, следователно съм минала интервюта и кастинг, подписала съм пет страници договор, моето предизвестие не е едномесечно, а тримесечно, и депозитите са ми в размер от три наема, а не на един. Обаче... Боядисала съм си стените, зачила съм си снимки в рамки и съм имала възможност да си създам някакъв уют, а не само да ми обясняват как нямам право на първо, второ, трето, десето, ама да очакват да се грижа за жилището все едно е мое. И за наемодателите това е нещо напълно подразбиращо се, понеже живея в този апартамент.
Освен това на никого тук няма да му хрумне да ми каже, че не мога да се регистрирам на адреса.
Скрит текст:
Най-малкото не е нормално да живееш в София, а адресът ти за кореспондеция да е в Габрово. Също така, на никого няма да му хрумне уж да споменава непосредствено предстоящи "подобрения", а после да се измъква с това, че не бил обещал и че не го пишело в договора, и, и, и. Защо си го позволява някой? Ами, да, една от споменатите причини е казана малко нагоре: едно ново местене е разходи и за наемателя. За мен това е некоректно поведение от страна на наемодателя и извиване на ръце.
Никога в тази или в някоя друга тема не съм изпозлвала епитети като хазяйки, дерящи кожи, къпещи се в мляко и подобни. Ако някой успява да си докарва добри доходи от тази работа, чудесно. Нямам желание да броя чуждите пари, не е моя работа и никога няма да се аргументирам с нещо такова тук или другаде. Аз просто казвам, че комуникацията има две страни и рядко само едната е черна и проклета, а другата бяла и невинна. Последно по конкретния казус на фанфанито: Момчето даже още не е поискало нищо и въпреки това вече се каза, че бил подучен на нещо си. На никого не му е драго да го гледат като престъпник.

Какво прави наемодателят, ако след напускането откажеш да си смениш адресната регистрация с новия си адрес, а той не може да регистрира никой друг, понеже в този имот вече му се водят максималния брой лица, започват да идват призовки, колекторски фирми и т.н.?

# 541
Скрит текст:
Прощавай, а ти за едномесечно предизвестие чувала ли си? Или се затрудни с прочета на целия ми пост?

Естествено, че ако се изнесеш от днес за утре, депозитът гори. Ако пичът даде едномесечно предизвестие и няма поражения по имота и неплатени сметки, ще си получи депозита обратно, много ясно. Кое е некоректното?

Нямам наематели, аз самата съм наемателка в момента. Това го казвам преди да ме нарочиш за поредната хазяйка, която дере кожи и се къпе в мляко, щот нали е направила милиони от наема.

Да, Диди, чувала съм за едномесечно предизвестие.
Живея в една от величаените по отношение на отдаване под наем западни страни, следователно съм минала интервюта и кастинг, подписала съм пет страници договор, моето предизвестие не е едномесечно, а тримесечно, и депозитите са ми в размер от три наема, а не на един. Обаче... Боядисала съм си стените, зачила съм си снимки в рамки и съм имала възможност да си създам някакъв уют, а не само да ми обясняват как нямам право на първо, второ, трето, десето, ама да очакват да се грижа за жилището все едно е мое. И за наемодателите това е нещо напълно подразбиращо се, понеже живея в този апартамент.
Освен това на никого тук няма да му хрумне да ми каже, че не мога да се регистрирам на адреса.
Скрит текст:
Най-малкото не е нормално да живееш в София, а адресът ти за кореспондеция да е в Габрово. Също така, на никого няма да му хрумне уж да споменава непосредствено предстоящи "подобрения", а после да се измъква с това, че не бил обещал и че не го пишело в договора, и, и, и. Защо си го позволява някой? Ами, да, една от споменатите причини е казана малко нагоре: едно ново местене е разходи и за наемателя. За мен това е некоректно поведение от страна на наемодателя и извиване на ръце.
Никога в тази или в някоя друга тема не съм изпозлвала епитети като хазяйки, дерящи кожи, къпещи се в мляко и подобни. Ако някой успява да си докарва добри доходи от тази работа, чудесно. Нямам желание да броя чуждите пари, не е моя работа и никога няма да се аргументирам с нещо такова тук или другаде. Аз просто казвам, че комуникацията има две страни и рядко само едната е черна и проклета, а другата бяла и невинна. Последно по конкретния казус на фанфанито: Момчето даже още не е поискало нищо и въпреки това вече се каза, че бил подучен на нещо си. На никого не му е драго да го гледат като престъпник.

Какво прави наемодателят, ако след напускането откажеш да си смениш адресната регистрация с новия си адрес, а той не може да регистрира никой друг, понеже в този имот вече му се водят максималния брой лица, започват да идват призовки, колекторски фирми и т.н.?
Лесно им е от чужбина да размахват палци и да сипят епитети.

# 542
Еййй , що фермани изписах да обяснявам за пустото остъкляване и пак не се разбра, че това си е мое желание, а не на наемателя и той не е нито искал, нито поставял условия, нито е излъган . Не защото не го пише в договора, като мой ангажимент или обещание. Просто това си бяха приказки след наемането и изобщо....
за адресната регистрация търпя донякъде мъмрене, защото не му обявих отначало и човекът може да си мисли и иска всичко. Тук вече съм виновата.

# 543
Не знам какво се прави, но ще проверя и ще пиша.
Кои епитети съм сипала, Лъки? Казах, че за мен не е коректно просто. Аз съм живяла в България преди да отида на лесното в чужбина. Според форумските стандарти още щяхме да сме бездомни в конфигурацията от преди три години. Двойка студенти с минимални доходи, идващи от най-бедната част на Европа.

# 544
  • Sofia
Еййй , що фермани изписах да обяснявам за пустото остъкляване и пак не се разбра, че това си е мое желание, а не на наемателя и той не е нито искал, нито поставял условия, нито е излъган . Не защото не го пише в договора, като мой ангажимент или обещание. Просто това си бяха приказки след наемането и изобщо....
за адресната регистрация търпя донякъде мъмрене, защото не му обявих отначало и човекът може да си мисли и иска всичко. Тук вече съм виновата.

Дограма се слага за един ден. Измазване зависи от площта но същия или на следващия  ден. Едва ли човека толкова ще се сърди, ако му обясните, че и за него ще е по-уютно. Ролпласт са с едни от най-високите цени. Ако пък толкова създавате дискомфорт на човека някой уикенд може да се смени дограмата.

# 545
Не знам какво се прави, но ще проверя и ще пиша.
Кои епитети съм сипала, Лъки?
Някой беше писал, че "такива наемодатели" еди си какво...
Като няма система и регулация, какво да правим?

# 546
Вафличка, нека да кажем, че разбирам добре какво трябва да се направи.
Отлагала съм и с готови пари и желание и без наематели.
Наистина си има доста работа, а сезона не е такъв да позволява да се направи качествено.
освен това и рязането на старата и замазването и изграждането не може да стане за 1 ден , дори при хубаво време (сега времето наистина позволява) Нито съм обещавала, нито съм се договаряла, нито съм молела, нито нищо. Просто стана на въпрос какво възнамерявам да направя за жилището в бъдеще, а че се захванах веднага, еми видях възможност и това да направя. Не, Ролпласт не е най-скъпата фирма за дограма, но сравнение с Виденов са им по-високи офертите. Виденов обаче и без пари не бих викнала и им се доверила повече. А тези дето виках миналата седмица са малка фирма , неизвестна много на масовия пазар. Тяхната оферта беше над 800 лв разлика от тази на Ролпласт, но пък щяха да свършат работа бързо. Ролпласт ми е по-изгоден , но чак края на Декември ще стане. Ако не сте наясно да обясня за последно, че първо се маха старата дограма, изгражда се с тухли итонг (това и двете фирми само препоръчват) , след това се прави замазка , чака се поне 1 ден, взимат се мерките за дограмата точно и се прави, чака се поне 2 седмици или 3 зависи от поръчките и се поставя за един ден. Да, ама после има изрязване на пяна и обръщане на прозорците, още 1 ден и не се знае кога. Не е въпросът за дограмата кога ще стане, това е лесно и поставянето. Въпросът е че зидарите и махането на винкелите е проблем. Хората са натоварени и няма скорошна дата поне при Ролпласт. Та...това е последното за дограмата и моля, не мислете , че не съм проучила и разпитала. Все пак и аз имам дом, сменяла съм, занимавала съм се и изобщо съм наясно донякъде. Като сложим и това , че съм жена и почти всичко съм поела вкъщи напоследък и мъжката част от работата , значи съм поне отчасти наясно . Направо си хванах белята , не очаквах толкова да обяснявам и се оправавам. Никога в живота си не съм подлъгваля някой или използвала. За мен точните отношения и чистите сметки са важни и поне аз ги спазвам , но очаквам и отсрещната страна да е такава. За съжаление последните години не виждам такова желание от наемателите, освен в началото при наемането. В прав текст казано Наемодателят е лъгания , не наемателя в повечето случаи. Повече няма да се обяснявам за дограмата, то и мерака ми мина напълно , няма да я сменям скоро да се знае. И да мога и искам няма да я сменя .

# 547
1. Напускаш с 1- месечно предизвестие и си вземаш депозита при условие, че си стоял поне 1 година. Иначе си отиваш, ама без депозита си.
В бг е така Simple Smile

2. Да ви се отчета за наемателите ми. Засега държат чисто, донесли са си легла, покъщнина някаква, дори цветя.
Имало е наводнение от горе и гипс картонът е мокър. Веднага са казали на комшиите. Сега като изсъхне ще го боядисат сами тавана. ММ им оставил боята и четка и валяк. И душ кабината ще силиконират сами, ММ оставил силикона. Печката нещо прави проблем, ММ оставил 50 лв и те ще извикат техник. Като цяло са много доволни и уважителни хората. Оставил им пари за двете изгорели пури и ще ги оправят.
Сдобиха се с голям двоен гардероб с плъзгащи врати:-) - сглобен, с 3 чудесни климатика. С четвъртия ще се сдобият в понеделник. Много са благодарни за това, че успяхме да организираме монтажа няколко дена след нанансянети им, и гардероба също.
До сега са имали лош опит с хазяи, и се надявам да се разбираме помежду си и да се задържат.

За пушенето - от тях никой не пуши.
За котката - има си нещо като къщичка отвън.
От терасата са страхотно доволни. ММ беше купил маса с два стола - такива градински - за към 150 лв някъде. Казаха, че си ги ползват с удоволствие и че ще си донесат/купят още пластмасови столове, за да има за всички място за сядане отвън. А не да се налага да вадят трапезните всеки път.

И последното, което ми направо много добро впечатление е, че багажите им са в кашони, които са надписани. (Не като моите нахвърляни в торби от боклук).
Дано се окажат и занапред чисти и заинтересовани.
Wink

# 548
  • София
1. Напускаш с 1- месечно предизвестие и си вземаш депозита при условие, че си стоял поне 1 година. Иначе си отиваш, ама без депозита си.
В бг е така Simple Smile

Това не е вярно, зависи от договора. Може да е след 3-месечен или 6-месечен престой да може да се прекрати с 1  месец предизвестие и си връщаш депозита. Моят е такъв и то не по мое желание, така беше вписано от наемодателя.

# 549
А моят договор няма точка, че не се връща депозит, ако изляза преди изтичането на срока. Стига да спазя предизвестие, разбира се.

# 550
Ами добре - тогава след изтичане на уговорения Срок.
В моите договори аз все по една година пиша.

# 551
Здравейте момичета!
Извинявайте,че въпроса ми не е по темата,но някой може да ми даде съвет.
Преместих се да живея в жилището на свекърите ми,за които се грижих в моя дом близо пет години.През това време(нямам идея кога точно),някой от съседите е превзел мазето им.То е много малко,1.5квадрата,но и жилището е малко и искам да го ползвам.Показах нотариалния акт на домоуправителя,където е записан номера на избата и съседните й,но той вдига ръце и каза,че няма какво да направи.Моля,посъветвайте ме как да действам!Благодаря!

# 552
Бих ти казала, че най-добрия вариант е или мирно да говориш със съседа, който го е превзел, или да го отпишеш това мазе. Сметни си кое ти е по-важно - дали да си ползваш мазето и да очакваш мизерии от съседа или да ти е мирно и спокойно. Преди 20 години се скарахме така, че съседите ползват общата стая между етажите, резултатът беше, че не получихме достъп, но и настройваха всички съседи срещу нас и междусъседските отношения бяха ад, докато не умря бабата, та да се оправим с младите. Ако решиш, че си искаш мазето - взимаш ключар, сменяш бравата, изхвърляш чуждите вещи. Но после съм на 99% сигурна,че ще ти разбиват мазето, ще намираш умрели мишки пред него и какво ли не.

# 553
1. Разпитай комшиите - кой го е завзел. И помоли да го опразнят.
2. Залепи съобщение на входа да ти се обади, който ги е завзел. Да са разберете за опразването му.
Ако никой не се отзове - кажи на домоуправителя, че ще извикаш ключар.
Ако имате обща хизба - да стоят вещите там в нея на склад за 1 месец, и после ги хвърляш.
На който са да си ги вземе или да се сбогува с тях.

Имай предвид, че може да са и просто ненужни или изоставени неща. Ако са все пак ценни, имат интерес да си ги махнат.
Все пак - мазето не е обща част както стаичката под стълбите.
Преди много години, при настаняването в блока, се е разиграл жребий кой ще ползва + ще плаща наем за стаичката. Паднало се е на свекърите. До ден днешен плащаме наем, държим вътре колела, буркани. Така че ако бабата си го е ползвала, може за това да не е искала да го дели?

# 554
  • София
За мазето свикай общо събрание и кажи че ще си го ползваш. Помоли до седмица да бъде опразнено. Едно протоколче с дата и готово. Мазетата и таваните са си към жилищата.

Общи условия

Активация на акаунт