Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 331
  • 811
  •   1
Отговори
# 630
Браво на PAV, че се е загрижила за наемодателите, каквато тя не е.
Вие познавате ли ме, за да знаете каква не съм?
Ние сме форумни персонажи, по ваше определение!  Heart Eyes

# 631
Но при този недостиг на квартири, едва ли Wink
Скрит текст:
Пълно е с празни ненаети жилища, а сульо и пульо прелитат от едно на друго и оставят неплатени сметки и погром. Чисто логически, ако имаше недостиг на жилища, тия хора след един момент няма да има къде да отидат, освен на улицата. Очевидно не отиват на улицата, а в друга квартира.
Недостиг на квартири като абсолютна величина няма. Има недостиг на  конкретни видове - на малки, на необзаведени, на бюджетни. Но като цяло квартири има колкото ти душа сака.
Смятам, че не е редно да са регистрирани в имота, след като не живеят [\quote]
Никой не твърди, че е редно. Твърди се, че трябва да си гоните интереса до дупка, а не на първото двустъпково препятствие да вдигате ръце и после 'ма тия мизерници наематели намщоси'.
механизмът е такъв, че  може да го задействаш само ако е надхвърлен лимита
Явно съм пропуснала - това къде го пише?
Пав, хайде пак прочети чл. 99б и виж към кои членове препраща.
То можеш да искаш комисия, ама комисията няма да заличи регистрация на наемател, ако при регистрацията:
1) наемодателят е подписал декларация, че е съгласен
и/или
2) към момента на регистрацията не е бил надвишен максималният брой регистрирани в жилището.
И точка! Това е!
Ей там го пише. И от цялата дискусия разбирам, че трябва и юрист да станеш, за да отдаваш под наем.

Иначе от обявите за наеми  сигурно половината са фалшиви, а от останалата половина голяма част се дублират. Но щом казваш, че има бол, нека да има Simple Smile
Скрит текст:
Браво на PAV, че се е загрижила за наемодателите, каквато тя не е.
Вие познавате ли ме, за да знаете каква не съм?
Ние сме форумни персонажи, по ваше определение!  Heart Eyes
[/spoiler] Не се познаваме, но активно пишете в темата за Варна и добре я познавате, така че вероятността да отдавате в София ми се струва доста пренебрежима. Но ако отдавате в София, чудесно можете да следвате собствените си съвети и да регистрирате своите наематели. Както се казва, good luck   Wink
Като цяло, ако имам имот, за който има опашка от интервюта за наемане, е едно, а ако е такъв,  който виси с месеци - е друго. Всеки си прави сметката какво дава и какви рискове може да поеме.

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 16:07 от Анонимен

# 632
Естествено, че е подписал, нали без декларация от собственика лицето не може да се регистрира. То верно са ни недоклатени някои наредби, ама чак такъв малоумен параграф 22.. .

# 633
Естествено, че е подписал, нали без декларация от собственика лицето не може да се регистрира. То верно са ни недоклатени някои наредби, ама чак такъв малоумен параграф 22.. .
То само това да беше малоумието... Пък кмет, пък комисия, пък поверка, пък заключение - за какво, за да отпишат човек, който отдавна не живее там и наемодателят много добре го знае това. И то дори тогава може да не го отпишат, ако се случи да има още " слотове за обитаване" в това жилище или пък ако наемодателят бил декларирал съгласие - че той без него не може да го запише on the fisrt place. Тоест, оставили са си достатъчно вратички да откажат заличаване. Пък той си живее в Люлин, примерно, ама ползва винетка за зона в центъра като наемател там, защото някога някой хазаин е бил отзивчив.  Това е повече от малоумно...
Какъв е проблемът наемодател да отписва - той нали така и така ще трябва да си даде съгласието да го запише, какво пречи да заяви и отписването, което е най-нормалното нещо, ако наемателят наистина не живее там. Ако пък живее, наемодателят няма да тръгне да го отписва, след като вече се е съгласил да го запише. Не разбирам кое налага тези гимнастики.

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 16:12 от Анонимен

# 634
И какъв е проблема?
Цитат
1. "Лица, които обичайно могат да обитават жилище" е максималният брой лица, които могат да обитават дадено жилище, като на едно лице се падат не по-малко от 10 кв. м жилищна площ.
2. "Жилищна площ" е сборът от площите на помещенията в жилището с основно предназначение за
дневни, спални и детски стаи, измерена по вътрешните зидарски очертания на стените.
напр. от НС
дневна 12, спалня 10, детска 10 > не стига до 40кв > допустими регистрирции - 3(6)бр
Заминават старите, с регистриране на новите се заличава АР на предишните.
Цитат
(10) (Нова - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) Броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище,
не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище. При определяне на общия брой на лицата се вземат предвид и регистрираните на адреса собственици, ползватели, наематели или обитатели на друго правно основание.

# 635
Ох, изчетох ви, сега и аз ли трябва да минавам през такива разправии? Старите собственици се водят още при нас. И аз не разбирам какъв е проблема да отписват автоматично - показвам нотариален акт, регистрираме се колко сме живеещите, пък който е бил преди - да го махнат от регистрите.
Онзи ден забелязах обаче, че в домовата книга при домоуправителя не са били записани никакви наематели. Както са били двамата собственици с две деца преди повече от 10 години, не се е записал никой от наемателите, които са минали. А са били поне четирима, поне два пъти са се сменяли.

# 636
Старите собственици се водят още при нас.
Откъде имате тази информация?
А Вие регистрирахте ли се на адреса, на новозакупения имот?

# 637
Точно защото се регистрирах я имам информацията. Още в началото отидихме в общината, там провериха и ни казаха да накараме старите да се отпишат. Още не сме стигнали горната граница, но ако нещо се наложи - ще ми откажат вписване на още един човек.

# 638
E, виждам, че PAV не вижда проблем някой да живее в Люлин, но да ползва зона в центъра, защото преди 5 години е наемал за 5 месеца в центъра и хазаинът му е бил човек, и му е дал АР. А сега същият този хазаин не дава на новия си наемател АР,  защото не може да отпише стария и не иска да му висят регистрирани в имота всякакви, докато не стане цигански катун.  
И трудно мога да си представя, че човек с такова мислене може да е  наемодател Wink - не знам кой нормален наемодател може да не вижда проблем някой бивш наемател да не се е отписал и да ползва бенефити, които не му се полагат и не си плаща за тях, а други, на които се полагат,  да не могат заради него да ги ползват.

Аз, обаче, определено виждам проблем и не мисля, че по такъв начин има ред и взаимно разбиране в тези взаимоотношения. И пак да питам - защо не приемат наредба наемодател да може да отписва, вместо тези несигурни гимнастики с кмет, община и цигански катун в имота. Какъв е проблемът с това?

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 16:52 от Анонимен

# 639
но ако нещо се наложи - ще ми откажат вписване на още един човек.
Отивайки да се регистрира следващия, то пускате иск да се заличи на предишните АР.
някой да живее в Люлин, но да ползва зона в центъра,
защото преди 5 години е наемал за 5 месеца в центъра
Искат договор година за година (съфорумка наемодател сподели)
И нали се иска документ за платена комунална услуга? Как ще се сдобие с него?

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 16:54 от Анонимен

# 640
То можеш да искаш комисия, ама комисията няма да заличи регистрация на наемател, ако при регистрацията:
и/или
2) към момента на регистрацията не е бил надвишен максималният брой регистрирани в жилището.
И точка! Това е!

P.S. Редактирам се, заради моя грешка в "преразказа".
2) към момента на регистрацията E бил надвишен максималният брой регистрирани в жилището.

Самоцитирам се, защото редактирах предния си пост.
Може да искаш комисия, ако твърдиш, че в общината са регистрирали някой предишен обитател - в нашия случай наемател, в нарушение на закона. И в нашия случай, като наемодатели, нарушението би могло да бъде едно от двете или двете заедно:
1) При регистрацията наемателят е представил "фалшива" декларация за съгласие от наемодателя, или служителката в общината не е поискала такава декларация, примерно.
2) С регистрацията на въпросния наемател вече се е надвишавал лимита за брой живущи, но служителката в общината въпреки това го е регистрирала - примерно защото е била некомпетентна, или пък са я "мотивирали" по някакъв начин.
Само в тези случаи на нарушения при регистрацията на някакъв предишен наемател наемодателят може да иска комисия и има шанс да му се уреди въпроса, като заличат "незаконно" регистрирания.
Ако няма нарушения при регистрацията на бивши наематели, на какъв принцип в общината ще решат кого да заличат - жребиЕ ли ще теглят? Smile

# 641
Скрит текст:
и/или
И точка! Това е!

P.S. Редактирам се, заради моя грешка в "преразказа".
2) към момента на регистрацията E бил надвишен максималният брой регистрирани в жилището.

Самоцитирам се, защото редактирах предния си пост.
Може да искаш комисия, ако твърдиш, че в общината са регистрирали някой предишен обитател - в нашия случай наемател, в нарушение на закона. И в нашия случай, като наемодатели, нарушението би могло да бъде едно от двете или двете заедно:
1) При регистрацията наемателят е представил "фалшива" декларация за съгласие от наемодателя, или служителката в общината не е поискала такава декларация, примерно.
2) С регистрацията на въпросния наемател вече се е надвишавал лимита за брой живущи, но служителката в общината въпреки това го е регистрирала - примерно защото е била некомпетентна, или пък са я "мотивирали" по някакъв начин.
Само в тези случаи на нарушения при регистрацията на някакъв предишен наемател наемодателят може да иска комисия и има шанс да му се уреди въпроса, като заличат "незаконно" регистрирания.
Ако няма нарушения при регистрацията на бивши наематели, на какъв принцип в общината ще решат кого да заличат - жребиЕ ли ще теглят? Smile

Ами на принципа, че са "бивши" Simple Smile - това, че вече фактически, реално не живеят там, не е ли достатъчно основание да ги заличат,? Или викаш, дреме й на общината дали живеят там или не, важното е да се брои, че има закони и наредби. И PAV това рече - ама какъв е проблемът, докато не е станал цигански катун, какво ви пречи? Баси малоумниците....
Еми, драги наемодатели, това е положението - регистрираш до дупка, докато се запълни квотата, а после тичаш да отрегистрираш само най-стария, щото следващите не подлежат на дерегистрация, понеже ще се е освободила квота, нищо че вече не живеят отдавна там, но не се отписват заради училище, зона или бог знае какво друго. И после се чудят наемателите защо им се отказва регистрация...

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 17:06 от Анонимен

# 642
но ако нещо се наложи - ще ми откажат вписване на още един човек.
Отивайки да се регистрира следващия, то пускате иск да се заличи на предишните АР.
някой да живее в Люлин, но да ползва зона в центъра,
защото преди 5 години е наемал за 5 месеца в центъра
Искат договор година за година (съфорумка наемодател сподели)
И нали се иска документ за платена комунална услуга? Как ще се сдобие с него?
Примерът ми беше за записани по старата наредба, когато са си били изправни наематели, преди промяната на ЦГМ - сега вече за зона не искат АР - едно гайле по-малко за наемодателите. Тогава искаха договор за наем и АР, човекът наел за 5 месеца, взел АР и се изнесъл (с нея може да се вземе винетка, но ако няма АР, може с договор с доставчик - тоест може с доказателство, че действително живееш там, а АР е такова), а сега никой не може да го отпише, ако не е станал катун в жилището.
Но за училище и ДГ искат АР и ако си взел такава до 107-мо (примерно), а сега си в Люлин, еми вадиш си от район Лозенец  удостоверение за НА в района на 107-мо и те вземат веднага, даже и уседналост ще имаш, ако е било преди повече от 3 години. Абе то може и само от мързел да не се отписват. Принципно няма значение кой, кога и къде е наемал, след като вече не живее там, трябва да има механизъм да бъде отписан от наемодателя си БЕЗУСЛОВНО - само на база факта, че действително не живее там.  А не заради квоти или нарушения при записването, или не знам си какви щуротии. Толкова ли е трудно да бъде създадена нормална наредба, коятои да отразява фактическото положение - нали това е целта на Зкона за гражданската регистрация - да се знае кой къде и кога ДЕЙСТВИТЕЛНО живее. ...

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 17:28 от Анонимен

# 643
Както сте се разпенили, ако блокирате довечера Орлов мост,  до сряда някъде ще можете да отписвате наемателите.

# 644
Както сте се разпенили, ако блокирате довечера Орлов мост,  до сряда някъде ще можете да отписвате наемателите.
А 'що ние да го блокираме - ние просто не даваме съгласие да се регистрират в имота, никой не ни задължава да го дадем. Който има проблем с това, той да блокира.

Общи условия

Активация на акаунт