Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 306
  • 811
  •   1
Отговори
# 675
Да върна темата към казуса с ключовете.
Значи, вчера си платих наема.
Разговорът е следният:
Х (по телефона) - слизам сега, ама моля да ми отвориш, че пак нямам ключове.
Аз (леко настръхвам, вадих й преди месец и малко копия) - да, няма проблем.
Х (вече в квартирата) - извинявай, ама дадох ключовете на Иванчо и още не ми ги е върнал. (Иванчо е майсторът, дето прави банята)

До последно се колебаех да кажа ли за смяната на патрона, тези реплики ми решиха дилемата - не казах. Но се сетих същият Иванчо на мен как ми каза 'Смени го тоя патрон, че много хора имат ключ от тука' 😁 и те така те.

Един въпрос - ако включите в договора точка за АР, задължение за отписване и неустойка за неотписване - дали можете да погнете наемателя по ЗЗД? Да, пак ще е разправия, но може и да прескочите една сага с администрацията. Надали някой ще се радва да го осъдят за такава глупост.

# 676
 А те пък хората си умират да водят дела в съда, да плащат на адвокати.

# 677
Един въпрос - ако включите в договора точка за АР, задължение за отписване и неустойка за неотписване - дали можете да погнете наемателя по ЗЗД?
Писах, че не може да се определя цена, т.е. не може да се договорира нещо от тази материя.
И, ако някой поиска сума > то е изнудване!
(чудесно е, ако е написано в договор)
А те пък хората си умират да водят дела в съда, да плащат на адвокати.
Адвокатът не е неразделна(задължителна) част, за да си подадете Жалба и да ви бъде разгледано делото.
Няма такса за подаване на Жалба, насрочване и "гледане" на дело.
Описвате случая, с ваши думи, не са необходими юридически термини.
Жалвате се като гражданин на РБ,
където е задължително основното образование и е достатъчно да можете сам да си формулирате изреченията.
ПП При добре формулирана жалба не е необходимо да присъствате на съдебно заседание.
Решението на съдебния състав се публикува и разпраща до заинтересованите страни.

Постоянно има опити да се втълпяват неистини и усложняване на някаква административна услуга. newsm78
Живеете в тук и се съобразявате със Законите тук.
Неподчинението може да го изразите, ако можете да си го "позволите".
Ако нещо не ви допада, то има начини,
но не е начинът да се жалваш във форум-арменски поп.
Споделянето е друго, което правим, опитвайки да си съдействаме, тук, във форума!  Hug

Последна редакция: вт, 13 ное 2018, 13:39 от Анонимен

# 678
Защо отказвате да проумеете, че без действия положението няма да се промени?
Наемателят няма проблем. Дава много пари за наем, просто ще потърси друго, за което да плати.
Наемодателят има проблем и той следва да предприеме действия (да се чете - да изюрка администрацията), за да не започне да губи пари. Всички други по веригата си имат чалъм да си наредят нещата в случай на отказ на АР.

# 679
Защо отказвате да проумеете, че без действия положението няма да се промени?
--Gal--,
нещата са уредени, доближавайки се до изискванията на ЕС и не са противоречиви.
Ще се затегне обръча откъм санкции и за двете страни.
Към момента нали е на дневен ред ЗДвП?
ПП Ще се опитвам да бъда полезна поне откъм надлежна информация,
поствайки/копирайки текстове, стараейки се да не влагам емоция, правейки коментарии!  Hug

# 680
Е, този спор за адресната регистрация се води не за първи път и основните тези - на хазяи и на наемодатели, + третата на Пав (с мнооооооооогоооооооо линкове към нормативна уредба и съдебни решения) са до болка познати.
Специално за Пав да кажа - аз като наемодател предпочитам да си спестя нервите, времето и парите да чакам поне една година цялата процедура - искане до кмета, отказ, обжалване на 2 инстанции, при това с неясен изход.
Наемодателите да си решават, наемателите - също.

# 681
Е, този спор за адресната регистрация се води не за първи път и основните тези - на хазяи и на наемодатели, + третата на Пав (с мнооооооооогоооооооо линкове към нормативна уредба и съдебни решения) са до болка познати.
Специално за Пав да кажа - аз като наемодател предпочитам да си спестя нервите, времето и парите да чакам поне една година цялата процедура - искане до кмета, отказ, обжалване на 2 инстанции, при това с неясен изход.
Споделям това мнение.

# 682
  • София
Направо да се включи в текста за отдаването на имота , още на етап обява.
"Предлагам регистрация за постоянен/настоящ адрес или не предлагам такава ! "
И да речем +100 лева на месец, или + един депозит ( гаранция за отписване от адреса)
Както за любимците се  указва изрично, то това е също толкова важно понякога. Thinking
Ако е ясно от начало, по- добре.

# 683
Ама разбира се, че наемодателят ще си направи сметката дали му се разправя да отписва семейство с две деца по утъпкания вече път кмет-областен-съд-омбудсман-президент-господари на ефира, като междувременно в имота са се сменили още две други семейства наематели.

# 684
Изходите са видни от мноооогото заличени АР.

Имало е само един отказ (това намерих като съдебна практика),
който е отменен със съдебно решение.
(визирам точно такъв и единствено такъв казус, който разискваме)
Направих справка кой е заемал длъжността ,  
писал и дал за подпис на кмета отмененият от съда отказ.
Лицето е пенсионирано след този случай и е назначено друго лице.
(пенсионер - Ц.Костова, а към момента на длъжност - А. Кръчмарова Peace )

Ако някой наемодател/наемател се чувства карък,
то по каръшки ще му се "падне" свирка без топче или глуха акула.  Wink

Едно е лични убеждения,
друго е да се всява неоснователна паника и вменява всеобща невъзможност.

Попея, никой от примерите, които дадохте не засяга това, което обсъждаме.
Единият беше особено показателен,
че съдът даже "обръща" внимание, харчейки на данъкоплатеца парите,
насрочвайки съдебно заседание по Жалба на лице,
което не е получило админ.обслужване,
понеже го е изискало от несъществуващ орган, нещо като "арменския поп".

Забавно ми е с вас, готини сте!  Hug

Последна редакция: вт, 13 ное 2018, 16:51 от Анонимен

# 685
Пав, съвсем искрено ти предлагам да издадеш серия от книжки с примерно заглавие: В помощ на ---- наемодатели и наематели/любители на камина в апартамент/........Практика на административните (гражданските) съдилища по приложение на чл. ...... от нещо си....
За мен дискусията вече стана абсурдна.

# 686
man_darin_ka,  Hug
Първо трябва да издам сборник по математика,
който е един огромен труд на майка ми (починала през 2000г).
Оригиналът (писмен вид и одобрен от МОН),
на който трябва да направя текстов набор и чертежи съм дала при брат ми (на съхранение),
понеже през този период се нанасях в ново жилище и беше строителна площадка.
Та, всяко нещо по реда си.
издаване на сборник по МАТЕМАТИКА
http://www.bg-mamma.com/?topic=512010

# 687
Сега сметнах, че в общо 4 квартири не съм си сменяла временния настоящ адрес. Никой не ме е арестувал. Толкова ли е жизнено важно с всяка квартира да сменяш? В едната бях за три месеца, другата над година пребивавах в малка част от времето си, повече бях на път.

# 688
Ми освен че има глоби 50+ лв, май нищо животозастрашаващо няма.

# 689
За мен въпросът с АР на наематели е приключил, ПАВ да си ги регистрира на воля, ако изобщо има какво да регистрира. И който й се доверява - също.

Общи условия

Активация на акаунт