Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 34 751
  • 811
  •   1
Отговори
# 90
За последното тримесечие не се подава - вписват се направо в годишната данъчна декларация и данъкът се плаща тогава.
Благодаря много.

# 91
Т.е. април се подва годишна за 2018-та, а подава ли се тримесечна за първото тримесечие на 2019-та?

# 92
  • София
Да, последното тримесечие се вписва направо в годишната по чл. 50, която се подава от януари до април, а декларациите по чл. 55 за първото, второто и третото тримесечие на 2019 се подават съответно през април, юли и октомври.

# 93
Нещо темата зацикли , та да я побутна))
Момичета, днес дадох жилището под наем. Учудващо много хора дойдоха, мислех че пика вече е минал. Спрях се на едно момче идва в София, стана ми жал , момчето специално дошло с колата да търси чрез фирма , ще работи тук, но от другия месец. Не знам дали пак не се набутах, видя ми се сериозно. Няма гаранция , но се надявам  да съм случила. Казах всички негативи дето си мисля , че може да го дразнят, нямало проблем. Сега пък се притеснявам дали нещо няма да го излъжат с работата, ама той казва че си е направил сметката. На фирмата обаче плати 75процента от наема и ми стана жал , но...така се били разбрали. Аз платих 50. Няма лошо, ама...ми се видя доста за наемателя. Човекът обикаля 4 часа да види дали ще го взема и чака да минат и другите хора. Ми някак този ми се видя най-подходящ, но вече имам съмнение как преценявам хората. Та...да се похваля и да побутна темата малко)))

# 94
  • София
fanfanito, успех и дано и двете страни да сте доволни!

# 95
Благодаря, Лаленце))
И аз се надявам ,все пак хора сме , трябва да си спестяваме неприятностите и да си помагаме, ама... дано този път всичко е наред, че с последния каквото изживях ...3 месеца близо не посмях да го давам, бях се отказала да се занимавам.

# 96
  • Варна
Честито. Ако момчето е кадърно, дори и да го прецакат на тази работа, лесно ще си намери друга.

Това той каква комисиона е платил, не бива да те вълнува, както впрочем и наемателите на съседните апартаменти дали ще имат бебе или не. Общо взето по-малко се интересувай от чуждите животи, ако е възможно.  Стискам палци новият наемател да се задържи поне 2 - 3 години и да е редовен с плащанията.

# 97
fanfanito, успех! Simple Smile И аз съм същата като теб - жалостива, но някои хитреци доста успешно се възползват от такива хора. Та, трябва с едно на ум да се действа! Simple Smile Ако и този път не случиш на човек, предлагам следващия път да се разбереш с един-двама по-нахакани съфорумци да присъстват на огледите Grinning

Ще ми е интересно, ако споделиш какви бяха другите кандидати. Имаше ли двойки? И ти си платила 50%, така ли? Не 50 лв? Ако момчето е платило 75%... просто нямам думи... Rage

# 98
Успех с наемателя и от мен,Фанфанито!

# 99
Диди, не до мен , а над мен ще има бебе, а стаята е една-боксониера е.
Не се интересувам от хората и живота им, важното за мен е да сме коректни -те да са доволни, за да останат по-дълго, аз да съм доволна и да нямам проблеми със наем и сметки, както и с имота подръжката. Считам, че това е нормално и допустимо при разумни хора.
Мишелин, аз платих 50 процента от наема, а момчето 75 процента. Това ме учуди, защото за мен не е справедливо или процентите са нараснали , не знам. Обикновено се плаща 50 на 50. Не съм дала аз неговите пари, но тук четат и наематели, затова споделих, не че надничам в нечии джоб. Нещо не ми хвана око фирмата, ама..важното е човекът да е коректен.
Иначе идваха и двойки много симпатични, но жилището е мъничко, предпочитах сам човек (то относително ще е сам де, имал си приятелка -нормално е) , идваха и по 2 жени или 2 мъже. Леглото е 120-190 и не е много удачно , а друго не може заради мебелите да се слага, така съм ги разпределила , че уж всичко да има -бюро, маса с 4 стола, малка масичка с 2 табуретки , секцийка, скрин , гардероба е в коридора, в бокса са мивка, хладилник , пералня. На терасата (остъклена) съм сложила печката и голям шкаф. Миналия ден сложиха етажерките и добре се получи, защото цветовете са еднакви на мебелите и стои добре. Харесаха го , то е новичко всичко, освежено, не е лукс, но с тези възможности , това мога. Има и шкаф за обувки, закачалки , огледало и етажерки под него , като тоалетка да стане в чупката. Почти всички ми харесаха този път, въпреки че бях скептична, възпитани хора и с професии добри та чак се учудих. Все пак бума на търсенето май отмина и си мислех, че няма да има много желаещи. Иначе  с удоволствие бих приела съдействие за избор на наематели, явно нещо давам фира напоследък. Но..то и да мислиш и гледаш и преценяваш всичко си е шанс. И мен сигурно не биха ме взели някъде , ама иначе бих била коректна и съвестна наемателка си мисля, ама... до човек си е.

# 100
  • Варна
Добре, малко жилище - само 1 стая, даже за двойка е тясно, само един човек ще живее постоянно там. За кого са тия 4 стола?? Наистина искам да разбера как хората взимат такива глупави за мен решения.

# 101
Диди, жилището е подходящо и за двойка , но зависи дали ще им пасва все пак леглото , не е спална нормална, въпреки че ние сме спали години наред на такова (когато бяхме млади и слаби)
А масата със столовете не е масивна толкова 110 на 70 см мисля беше. Просто такава имаше и си отиваше на останалите, пък и те не са кукувици, все ще им дойдат гости и трябва да седнат някъде. За мен е нормално, но и нямаше малка с 2 стола . Тя е сложена като бар-плот по-скоро и не заема място в дължина , а на ширина не пречи и не заема място за минаване, стаята е широка все пак близо 4м.

# 102
За столовете - има и компактни такива, а и много хора ги ползват вместо закачалки.

За тези, които са ползвали ФБ-групи: от кои групи останахте доволни? Преди година и половина не помня в кои бях пуснала обявата, но повечето хора, които се свързваха с мен, изглеждаха сериозни. Предпочитам във ФБ-група да публикувам обявата, за да си направя някакви изводи от профила. Сега надникнах в произволна група и останах много изненадана от липсата на интерес: имаше нов двустаен в Дружба до метростанция и бизнес сграда за 600 лв. и никакви коментари към него. Някаква апатия имаше и към другите тазумни обяви.

# 103
  • София
То и аз да съм няма да пиша коментар под обявата, а директно ще пиша на пусналия я. Иначе аз не бих ползвала фейсбук за такива обяви просто защото не искам проекто наемателите да ми гледат профила.

# 104
Краси, може да няма коментари, защото пускащия обява ги изключва.
Във тези групи и аз съм надничала и гледала да мога да се ориентирам и видя какво става
Понякога обаче такива коментари е имало , че... много са настървени и нищо не харесват, подиграват се и изобщо... хората после изключват известията.
Аз сега имам пак проблем и просто ме е срам вече , щото наистина май нещо ми има(( Толкова гледах, толкова се притеснявах, толкова .... и сега виждам , че нямам подпис на наемателя под договора. Каквото и да ми кажете сте прави((( Разписвахме се , мотахме листа , какво е станало не знам(( 

Общи условия

Активация на акаунт