Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 098
  • 811
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Meredith-Grey, не мисля, че с кандидат-наемател като теб ще имам изобщо разговор в реала. Остани си със здраве и си търси наемодатели да ти отговарят на изискванията. А също и продавачи на апартаменти  в Младост Wink
Ще чакам тогава някой да ми откаже имот при редовно плащане и добро стопанисване Grinning Живееш си в някакъв измислен свят и някъде другаде си развявай "стотиците хиляди инвестиции".  
Нещо си скарана с логиката - при ново-наемане на имот (не преподписване) наемодателят няма как да знае дали ти редовно ще плащаш, дали ще стопанисваш и изобщо нищо за теб. Точно защото не знае това за теб, затова иска тези неща, които изброих. Ако беше сигурен в тях, нямаше да ги иска, ама това се разбирамного по-късно. Утре ако те изгонят от квартирата ти за 250 лева в Изток (стая със съжителство), нали бъдещият наемодател  няма да знае ти какво и как си плащала и стопанисвала, а ще иска доказателства за това. И понеже не знае, носи значителен риск да не му плащаш, да не стопанисваш или и двете.
Нищо не развявам, опитвам се да ти обясня, че твоята гледна точка по никакъв начин няма как да е моя гледна точка, защото моето и твоето положение са коренно различни.  

Изумявам се колко усилия полагаш да следиш на всеки личната история. Ти мен не ме мисли какво и как ще си намеря. Simple Smile Квартирата ми не е нито 250 лв, нито е стая със съжителство само квартала си познала, но пък те поздравявам за злобата, която изливаш. Дадох ти два прости примера, които са приложими - гаранция от работодател, препоръки от предишни наемодатели. Ама ти си пееш твоите си неща. Аз наемодател ще си намеря, както и ако реша да си купя апартамент - ще си купя, ама ти с тези нереалистични представи за наематели - не знам.

# 211
Meredith-Grey, не мисля, че с кандидат-наемател като теб ще имам изобщо разговор в реала. Остани си със здраве и си търси наемодатели да ти отговарят на изискванията. А също и продавачи на апартаменти  в Младост Wink
Ще чакам тогава някой да ми откаже имот при редовно плащане и добро стопанисване Grinning Живееш си в някакъв измислен свят и някъде другаде си развявай "стотиците хиляди инвестиции".  
Нещо си скарана с логиката - при ново-наемане на имот (не преподписване) наемодателят няма как да знае дали ти редовно ще плащаш, дали ще стопанисваш и изобщо нищо за теб. Точно защото не знае това за теб, затова иска тези неща, които изброих. Ако беше сигурен в тях, нямаше да ги иска, ама това се разбирамного по-късно. Утре ако те изгонят от квартирата ти за 250 лева в Изток (стая със съжителство), нали бъдещият наемодател  няма да знае ти какво и как си плащала и стопанисвала, а ще иска доказателства за това. И понеже не знае, носи значителен риск да не му плащаш, да не стопанисваш или и двете.
Нищо не развявам, опитвам се да ти обясня, че твоята гледна точка по никакъв начин няма как да е моя гледна точка, защото моето и твоето положение са коренно различни.  

Изумявам се колко усилия полагаш да следиш на всеки личната история. Ти мен не ме мисли какво и как ще си намеря. Simple Smile Квартирата ми не е нито 250 лв, нито е стая със съжителство само квартала си познала, но пък те поздравявам за злобата, която изливаш. Дадох ти два прости примера, които са приложими - гаранция от работодател, препоръки от предишни наемодатели. Ама ти си пееш твоите си неща. Аз наемодател ще си намеря, както и ако реша да си купя апартамент - ще си купя, ама ти с тези нереалистични представи за наематели - не знам.
Не мисля, че да следиш една дискусия, в която участваш, изисква много усилие, но може за тебе да е така, въпрос на възможности  Wink Ами така написа преди няколко страници, пък дали е истина, само ти си знаеш:

Гал, аз пък имах супер късмет със съжителството с непознат човек. Не винаги е гадно и проблематично. И плащам 250 лв. Според мен като се срещнете се усеща дали ще се разбирате или не.
За злобата ще го подмина. За останалото - също.

# 212
  • София
Прекрасно знам какво съм написала, не съм казала, че е актуално към днешна дата. Нито смятам да се обяснявам, досегашната дискусия би трябвало да те наведе на мисълта, че реални суми и подробности не бих цитирала в публичен форум.
Нормално е да го подминеш, след като е факт. Аз работя и нямам време да чета и помня на всеки личните примери. Ако ти по цял ден висиш по форуми, докато някой ти изкарва парите за инвестиции - нормално да успяваш да се включваш в де що има имотна тема. Забелязала ли си покрай теб колко хора им опротивяват цели квартали, теми и пр. На мен също, така че спирам да ти отговарям.

# 213
В крайна сметка всичко опира до отношения и първоначални впечатления. Аз не бих се чувствала комфортно да наема жилището на човек, който ми диша постоянно във врата, неотстъпчив във всяко отношение, арогантен, с хиляда изисквания и подхождащ към мен с всевъзможни съмнения. Харесвам човешко, деликатно и учтиво отношение. С първия тип хора не мога да меля брашно. Понеже самата аз съм доста мекушава и отстъпчива, предпочитам да имам взимане даване с подобен тип. И ако попадна на такъв, който открито гледа на мен като на потенциален престъпник - благодаря и довиждане. Трудов договор бих или не бих показала според начина, по който ми го изискат.

# 214
Прекрасно знам какво съм написала, не съм казала, че е актуално към днешна дата. Нито смятам да се обяснявам, досегашната дискусия би трябвало да те наведе на мисълта, че реални суми и подробности не бих цитирала в публичен форум.
Нормално е да го подминеш, след като е факт. Аз работя и нямам време да чета и помня на всеки личните примери. Ако ти по цял ден висиш по форуми, докато някой ти изкарва парите за инвестиции - нормално да успяваш да се включваш в де що има имотна тема. Забелязала ли си покрай теб колко хора им опротивяват цели квартали, теми и пр. На мен също, така че спирам да ти отговарям.
Ами в българския език изразът "плащАМ", а не "плащАХ", означава сегашно време, което пък изразява актуалност на ситуацията Simple Smile Нищо не ти пречи да говориш в минало време, след като не искаш да разкриваш подробности за сегашното си положение. Освен това, ако не е актуално наистина, с нищо не помага на Гал в нейната дилема. Твоя си работа, но каквото и да е, няма начин наемодателят при интервю да знае ти дали ще плащаш, затова търси подсигуряване. Какво подсигуряване ще ти поиска той, си е негова работа, а ти ако искаш да дадеш друго или нищо да не дадеш, си е твоя работа. Но ако се разминете, в крайна сметка сделка няма. А от четящите който иска да разбере, ще разбере Wink.
Другото го подминавам, защото нямам намерение да се обяснявам за това каква съм с непознати в анонимен форум. А какво ти си представяш, че е факт, и какво действително е факт, са съвсем различни неща. Опротивяват им не заради мен, а заради непосилните цени в тези квартали. Което хич не отменя предимствата на тези квартали, за които съм говорила. Това, че тези предимства се изразяват във високи цени, не е моя измислица, а е пазарен закон.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 15:54 от Анонимен

# 215
@Помпеа,
какво ще стане ако в Германия, някой се яви на интервю при теб, ти го избереш, но той не плаща? Прекратяваш му договора незабавно и той излиза. Какви пари губиш? Наемателят ще излезе незабавно,  каква е вероятността някой в Германия, да не излиза от жилището, в случай, че не е изправна страна  по закон. Колко % са тези случаи в Германия? И смяташ ли, че целия този цирк с 'конкурса' си струва? 
Мъжът ми живя в Германия под наем и имаше една бележка на прозореца "Не отваряй, за да не влизат мухи!" Това нормално ли е като изискване на собственика или граничи с дебилното?

# 216
Момичета, нека сме си полезни и споделяме. Не е нужно да се изостряме, все пак всеки търси максимално доброто за него. Факт е обаче, че вече се поизродихме българите. Станахме апатични или гледаме да минем някой. Когато ти си коректен , вложил пари или дал пари , някак не е приятно. И докато наемателят може да се изнесе и намери нещо подходящо и мине с по-малко щети, съгласете се , че в един имот обзаведен може много да пострада, като прибавим и неплатени сметки и наеми, минавката е пълна.
Да , чували сме всички как е в чужбина и не само в Германия. Това да искаш фиш от заплата не е дългосрочна гаранция , че човекът няма да напусне, но все е някакво успокоение. Но..не на всички дават такъв си мисля , а не е и практика, по-скоро екзотика. И на мен сега ми е притеснено новия наемател дали ще почне работа, където каза, дали ще има пари за всичко, дори премълча семейно положение, не бил женен, ама деца, това-онова, беше ми неудобно да питам и разпитвам. Според мен това е работа на фирмата посредник, не само да ги доведе, но и да знае какви са хората и да ги проучи и изисква документ за платежоспособност или поне да знаят повече неща. Собственика, може да покаже копие и да не го дава, това не е нещо притеснително си мисля , на мен от фирма Адрес преди години ми искаха да са сигурни, но нито снимат, нито нещо имат възможност да видят и отбележат толкова .
Много сме далече от белите страни , това е вярно. Като изгорим още (дано не се случва) или ще престанем да си даваме имоти , или ще ги продадем, или заключим. Аз го давам, защото дохода ни е прекалено нисък, много режийни, за лекарства и лекари давам пари (не за мен лично, аз съм на втори план, и изобщо.) Просто човек тук не дава да си изплаща толкова имота , не че няма такива хора с инвестиция, повечето според мен са от нужда. Но...колкото си по-добър , по.разбран и искаш да нямаш проблеми , да имаш дългосрочно наемател и да не се разправяш , толкова по-загубен им изглеждаш и те правят на нищо. Преди години винаги съм случвала на читави хора, дори бебета съм кръщавала (раждали са се 2 от различни семейства в мой апартамент) , за бизнес са ме насочвали, в болница са идвали при близък да не съм сама...какво да ви разправям. Сега просто сякаш съм на друга планета, с други хора, с друг манталитет. Не искам да давам жилище, но ако го продам парите ще се стопят и няма нищо да имам , а така да стои пак не става. За мен Попея е права, но тук ще стане след десетилетия, когато притиснат фирмите за имоти да имат някаква документация и дават защита и на двете страни.

# 217
  • Варна

Мъжът ми живя в Германия под наем и имаше една бележка на прозореца "Не отваряй, за да не влизат мухи!"
JoyJoyJoyJoy
Някои собственици още малко ще искат и да не се докосваме по стените, да спим на пода, за да не изхабяваме матрака, и да си купуваме само готова храна, за да не амортизираме кухненските уреди. Grinning
Връх на наглостта ми се струва забраната за пренощуване на трети лица. Значи първо това няма как да се докаже. Какво, да не би да има камера на входа? Второ - в момента, в който аз си платя наема, това жилище става мой дом и служи, за да живея аз в него, заедно с моите потребности, в рамките на отговорното ползване разбира се. То е ясно, че няма да и запаля огън по средата на хола, защото обичам да гледам как гори. Хората сме социални същества и е нормално да си каним гости. Случва се и да пренощуват - дали заради лошо време, заради планирано по-дълго гостуване или просто така, случва се. Не говорим за това всеки ден да спят различни хора, а за нормални гости от време на време, каквито всеки човек има. Трето - по какъв по-точно начин пренощуването на някой гост на дивана в хола или на новото гадже на наемателя в спалнята нарушава интереса на наемодателя или увеличава разходите му за поддръжка на имота?

# 218
Това агенциите да искат НА и ДД си е резонно, ама къде ти. Плати им комисионната и после ходи ги търси.

# 219
  • София
Да ви питам нещо, всъщност аз затова започнах да следя темата.
Казусът е следният - става дума за жилище наето преди 4 години при пазарен тогава наем, т.е. нито подценено, нито надценено. Жилището е необзаведено, обзаведена е само кухненският бокс с шкафове, печка (обикновена) и хладилник (среден размер). При наемането жилището е прясно ремонтирано. Условията са нормални, но не луксозни - т.е. паркет (от преди 20 години) изциклен лакиран, вътрешни врати обикновени, боядисани (но не интериорни), външна врата обикновена (стара, има следи от разбиване), бани с нови плочки (нормални, без никакъв лукс) коридор с плочки стари, но в приличен вид. Отопление и топла вода на ток и бойлери. Към жилището има и паркомясто в подземен гараж (т.е. няма отделна врата).
Та според вас колко процента е нормално да иска повишение собственикът като единственият му аргумент е, че наемите са се вдигнали през последните години? В жилището няма да бъде вложено нищо допълнително, така че да се повиши качеството на живот, т.е. наемателите няма да получат нищо в повече от това, което в момента получават, но ще плащат по-висок наем. Исканото увеличение е 20 %.

# 220
Пепина, нищо няма да стане на мига в Германия. Няма тук такова нещо като да те изхвърлят, защото не си платил един месец. И тук трябва да те осъдят, но поне три месеца трябва да не си плащал, за да се стигне въобще до съд. Няма магически пръчки и закони, но има много ситно сито при търсенето на наематели, защото и тук, ако попаднеш на вандали, тежко и горко.

# 221
Диди, забелязала съм от договорите (типови) от фирмите се иска точно кои ще са наемателите. Ако някой престои повече време да пренощува или живее постоянно се взимат данните му (не го правим, защото и това не е прието, а не е правилно) , също когато са повече наематели е нормално и амортизацията на обзавеждането да е по-голямо. Смешно е разбирам, ама... си има и логика. Но си е и до човек, няма гаранция че един човек няма да живее като скот, а други трима да не познаеш , че е имало хора при това с дете, че и куче. Това с нощувките , не е че някой идва на лекар в София и обикаля за няколко дни да се изследва, или гадже, или роднина . Въпросът е , че има преминаване на границата , на допустимото и това , че вие сте изрядни и тук пишещите не означава , че повечето не са други напоследък. Често се взима от един уж, пък после се оказват доста повече все приятели уж, все в нужда и все си плащали, знам за такъв случай.

Жълто цвете, според инфлацията се вдига, ама ако си точна той няма сметка да те гони. Това , което ще загуби като време да си наеме нови хора и не ги знае какви са поне месец ще мине и като разхвърля ще е на същите пари за година. Но , ако ви е дал жилището под наема за района вече ... не знам сега може да иска да си навакса. Искайте да ви смени входната врата поне според мен , поставете му такова условие. Ако е удобно пиши колко е голямо , къде се намира като квартал и какъв ти е наема към момента, да могат хора да кажат малко или много е което ще иска сега. Защото зависи и от района .

# 222
  • Варна
Според мен такова увеличение можете да поискате само в момента, в който старият договор е изтекъл и дошло време за нов. Не знам колко процента е нормално, но ако сте попаднали на ултра коректни наематели, които за тези 4 години не са ви създавали проблеми, не мисля, че си заслужава да "разклащате" положението за някой друг лев отгоре.  Ако пък средните наеми за квартала драстично са се повишили, то най-вероятно наемателите също ще са наясно с това и едно увеличаване на наема нито ще е неочаквано, нито ще ги обиди. Общо взето всичко си зависи от конкретния имот и от хората. Пробвайте, само така ще разберете.

# 223
Не е много 20 процента за неактуализиран от 4 години наем.

# 224
Не е много, ама то си е за ремонт вече поне за освежаване. Доколкото разбирам той няма нищо вътре собственика, разчита че те са се обзавели и сега няма да искат да местят всичко мебели, вещи и т.н.
Освен това е спрял парното, всичко е на ток, той се е застраховал напълно за тяхна сметка. Мисля , че добре си е направил сметката този човек, затова и пробва. Поставете му условие за освежаване , смяна на входна врата и нещо което ви трябва. Ми..все нещо трябва да вложи за тези 4 години. Ако вие излезете , то той трябва и това да направи. Щом аз на една смотана боксониера сложих блиндирана врата във вход с чип достъп ... хората искат и сигурност относителна някаква.

Общи условия

Активация на акаунт