Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 064
  • 811
  •   1
Отговори
# 330
Румка, няма ли как да прекратиш договора? Много кофти от тяхна страна е това изнудване в момента. Аз обичам котки и никога не бих си заключила любимеца на терасата, та ме съмнява и те да го направят. За успокоение, аз имах три-четири години котка, никакви щети нямахме. Явно е била някакво голямо изключение. Но така или иначе, на мен не ми се вижда котката като много голям потенциален проблем, а факта, че наемателите от начало въртят такива номерца.
Нашите наемодатели ни посрещнаха с Фереро Роше и безалкохолно шампанско. Joy

# 331
Фанито, няма начин, трябва да си стопанисват имота. На Румка мъжа и ако трябва ще ходи. Проверки трябват, особено на такива, дето на момента се нанесли целия катун.

# 332
Румка, дано нямате проблеми, но номерът с котката не ми харесва изобщо. Винаги давам имота с всички крушки светещи, а едно семейство адвокати бяха живяли като в пещера. Крушките гаснели една по една, ама няма кой да ги смени. След тях вписах в приемо-предавателния протокол - давам го с всички крушки светещи и така ми се връща. На следващите наематели, като напуснаха, удържах от депозита 30 лева, колкото ми струваше подмяната на изгорелите крушки. Предоставих им касова бележка.

П.П. Румка, къде вписахте, че се дължи още един наем депозит и до какъв срок трябва да бъде внесен? Споменахте ли писмено в договора какви ще са последиците, ако това не се случи?

П.П.П. Фанфанито, имам свой договор и не ме интересува какъв носят агенциите. Само един смислен и грамотно написан съм видяла от тях. Нося си моя на флашка и подписваме него.

# 333
Румка, цял живот съм имала котки, сега по изключение от две години съм без, и трябва да ти кажа, че си нанасят щети - тук ще си наточи ноктите по килим или мебел, там ще се покатери по пердето и т.н., особено докато са млади. Мъжките маркират - къде от любов, къде от инат. Не ми се вярва да я оставят на балкона.
Точно така е, и ние сме имали коте при мама, аз го довлякох и сега като се замисля,  на този акъл не бих го причинила на жената Simple Smile Близка приятелка си взеха кученце-бебе, тя е най-откаченият фрик на чистота, който съм виждала, миеше всеки ден и с белина, и пак миришеше като влезеш от входа, една такава тънка  миризма се долавя. И сега кученцето е голямо куче, ама пак си мирише и хем е късокосместо, но редовно се олепавам с косми като седна на дивана й. А жената е фрик на чистенето поначало. Не ми е удобно да й го казвам, близки сме, тя си го обича, но това е положенето. Обичам животните, но мястото им е не е в апартамент, трябва си къща с двор.

# 334
Според мен при предаване на жилище Наемодателят трябва да се погрижи за крушките, също за вида на жилището - да измие прозорците, пералнята, пода и т. н.
Дребните ремонти (до определена сума) са за Наемателя.
При излизането в края на наема  Наемателят предава жилището в същия вид - измито, със светещи крушки.
А според мен, наемателите са го видели и са се съгласили във вида, в който е. Нали затова е огледът - да видиш и ако не ти хареса, не вземаш. И коптор да е, щом са го харесали в този му вид, значи, това вземат. Като не им харесва в този вид, не вземат. А не да бързат да се нанесат, а после при свършен факт да почват с изненадите и претенциите...

# 335
Румка, направо го пускайте този апартамент да се продава. Май само ядове създава...

Или си знай за следващия път, че по-добре да минеш през дискомфорт за ден-два-три, отколкото после да имаш ядове като неплатен наем, котки в имота, дето не ги желаеш. Явно мъжът ти е по-мекушав и не успява да си отстоява позициите.

Повече би ме притеснило това, че са си подготвили само един наем депозит при посочени два. Освен това е притеснително, че са чак толкова на зор. Да не би някой друг да се е отървал от тях я за котка, я за неплащане на сметки... Къде ли щяха да спат, ако мъжът ти не ги беше харесал?

Като казах продаване, да питам нещо. То не е питане, но просто да си споделя терзанията. Имаме един имот, който е с наематели от май месец тази година. Наемът е добър, обаче се замисляме дали да пуснем обява за продажба... Но ми се струва много некоректно, при едва преполовен договор. От друга страна ни се иска да разполагаме с парите, ако изскочи друг подходящ имот...

# 336
Тези явно са били много на зор, щом още същия ден са влезли, интересни са ми претенциите им за гардероби. Крушките не ги коментирам, защото не разбирам от специални крушки.

# 337
Аз за гардеробите забравих, това пък ... Ще слагам дограма на терасата, но казах, че би ми се искало и си трябва. Наемателят помоли докато не се е нанесъл още да го направя и е прав. Сега обаче нещо нямам много желание, щото не мога да ходя да отварям на майсторите и това ми е проблем, който не прецених. Друг не може да товаря , болен човек е да го разкарвам и съм в чуденка.Но вчера се учудих , че едва ли не съм била обещала, а това не беше така, дори след подписването  казах и стана на въпрос. Та..хората си искат, лошо няма, ама...не помнят добре нещо.

Мишелин, на какво основание ще го изгониш , ако е коректен човека с наеми и сметки. Идва зимен сезон и някак.. не е приятно. Не знам, аз имах по едно време с наематели желание, цените бяха много изгодни преди години пак имаше такъв пик , но не го направих. Съседа го продаде на много добра цена тогава, колкото в момента вървят. Тогава се минах направо, защото щях да си реша нещата донякъде, а аз само влагам и се ядосван в това жилище, което и без това е малко .Не знам, както решите, но трябва да имате основание да го изгоните си мисля. Ако прояви разбиране е добре, ама ако откаже, какво ще правите...

# 338
Румка, по повод гардеробите. Ако въобще си се навила да купиш, кажи че ще го направиш след като получиш и втория депозит!

# 339
А според мен, наемателите са го видели и са се съгласили във вида, в който е. Нали затова е огледът
И аз така мисля. Съгласили се на видими дефекти, а после мрънкат - откъде накъде?
А всъщност като помисля още малко, съм можела да се пазаря за наема заради мръсотия, олющени стени или спечени издути котлони. Ама на - на толкова години станах, не се научих да се пазаря, някак циганьорско ми е.
За котето - за мен е нехуманно котка на тераса при - 10 градуса. Ще си го гледам вътре, много ясно. Но и няма да лъжа, че съм без животни или че ще са на терасата.
Румка, питай ги дали е кастрирано животното, щото ако не е, оределено ще е по-добре да е вътре.  Само да не са от ония хора, дето много обичат природните неща и си пускат животните 'на разходка' по улиците - също го смятам нехуманно. Котето женско ли е, или мъжко? Женското ще стане шафрантията на квартала, мъжкото маркира. Верно, пристрастна луда коткарка съм, но съм изгледала достатъчно котки и ми е ясно за какво иде реч.
А най ме тревожи конфигурацията наематели и колко много са на зор. Смисъл, две сестри с по половин семейство, както ги описа - поне 3 спални са това, общите помещения отделно. А за нанасянето, и аз бях на зор при наемането последния път, ама оглед-подпис-нанасяне отне 5 дни, не 5 часа.
Ако не ти дадат депозита с втория наем, гониш.

# 340
Фанфанито, нали и аз това казвам, че е някак некоректно. Макар, че в договора има клауза за прекратяване с едномесечно предизвестие, която важи и за двете страни. Както, когато първият ми наемател, си тръгна след седем месеца, преди изтичане на едногодишния срок Wink Така че никой не дължи обяснения и оправдания. И какво значи да откаже?! Все едно аз да откажа да го пусна, ако реши да се изнася Joy И не че има значение, но имотът се ползва за офис. Но ние не искаме да прекратяваме договора, защото най-вероятно ще тръгнем от доста висока цена и ще се продава дълго време Simple Smile Приятелят ми мисли да пусне обява, да опипа почвата, пък ако някой прояви сериозен интерес, тогава сме щели да го мислим...

Румка, това за гардеробите и депозите е чудесна идея! Има вероятност обаче ги прежалят и да ви мотаят за втория наем депозит.

Фанфанито, аз сега не разбрах. Ти се поотказваш от идеята за дограма, но наемателят един вид си настоява да се смени ли?

# 341
Ако не ти дадат депозита с втория наем, гониш.

Да, но вече е платила комисионната, пак са милион разправии...

# 342
Мишелин, така е
Вчера идваха да вземат мерките и да дадат оферта, аз извиках фирмата. При това наемателят дойде и също взе участие, с мнение, защото трябва и да се изгражда стена от единия край (аз го помолих за мнение) Сега обаче нещо много се изтощих физически, не знам къде съм и какво правя. Отразява ми се и на работата, рухнах просто след тези проблеми и натоварване. Не го прецених, но наемателя сега си иска дограмата и те това е. Освен това има и друго притеснително и нещо почвам да влизам пак в тревоги, но може и да не съм права. Подписа човекът, дори предложи веднага да не забравим пак, че на моя договор щото съм много умна липсваше подписа му. Просто така се омотаха листата и се притесних с тези двама брокери , че... уж гледах, уж това-онова , накрая пак се изложих .

Не знам договора какъв ти е, вярно има предизвестие ама след изтичане на договора или поради някакви причини. Може и да не е уточнено и за това да се хванете. Но фирма не знам, вижда ми се трудно да си преместят офиса. Не знам, не мога да дам мнение обективно, но ми се струва , че ще ви е трудно да ги махнете преди изтичането на едногодишния договор.

# 343
  • София
Щом има едномесечно предизвестие, няма некоректно нищо.
Тъй си е.
Всичко се случва и всичко става, човек може да се нуждае от жилището спешно по куп причини Thinking
Пък и ако реши да продва, тя продажбата няма да стане веднага... пак се протака
По- скоро , хем продажба, хем наемател, хем огледи на място... това е малко по - тъпо.... как да стане

Да не говорим , че и продажбата може да е под условие , че изнасянето ще е след 2 месеца да речем....
Или по яко "Продавам апартамент за ХХХХХ евро, с наематели с договор, месечен наем.... 700+ лева, сигурен доход  Grinning , чудесна инвестиция"  Само ще ги запознаете купувачи с наематели Grinning и едните доволни и другите няма да се местят

# 344
Yangdze, това е идеалният вариант за Мишелин, права си.
Но все пак става въпрос за фирма, както разбрах. Моят тъжен напоследък опит вече ме научи, че наемател не се гони лесно, още повече, ако плаща и нямаш за какво да се хванеш. Да си прочете договора, аз моя дори не го четох де, те са типови май. Ако има клаузи по какви причини може да се прекрати е лошо. Ако няма , тогава няма проблем. Но..пак казвам , ако решат да останат ще бъде трудно, защото няма сила да ги бутне. Дори частни лица, неплащане на наем, режийни и т.н. В смисъл имаш за какво да ги изгониш, но не става законно, ако те не искат. Бях писала, дано не стане така.
Иначе това е идеално дето предлагаш , но...дано стане, нека пробва  и си държи на нейното. Зависи и каква е фирмата, къде е , колко човека са, имат ли адвокат..... много неща има.

Общи условия

Активация на акаунт