Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 384
  • 811
  •   2
Отговори
# 570
"Второто“ в случая е дългосрочния наем, т.е. при дългосрочно наемане наемът е по-нисък.
Според мен наемът на два месеца трябва да е равностоен поне на тоя за три месеца, защото има: 1) допълнително чистене; 2) допълнително изчисляване на консумативи; 3) допълнително търсене на нови наематели и риск жилището да остане известно време незаето. Ако се ползват услугите на брокер, да се калкулира и евентуална комисионна.

# 571
Ами ако аз подам, а  те ме мотат неограничено време? Нерви, време, разправии. Не е ли по-просто аз да мога да го залича - какво пречи?

Ти колко случая знаеш за спазен този ред НА ПРАКТИКА?
Цитат
(1)В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации

Случаи на заличена адресна регистрация са обявени на сайта на общините:
https://www.pleven.bg/bg/obyavleniya/zalichavane-na-adresna-registratsiya/
https://www.haskovo.bg/article/9407/zapoved-za-zalichavane-na-ad … esna-registraciya
.........

# 572
По повод адресната регистрация, аз веднъж питах колко човека се водят на имота ми, и отказаха да ми дадат информация...Мисля, че ако питаш за конкретно лице, трябва и ЕГН да съобщиш. Как е в други общини?

# 573
Ами ако аз подам, а  те ме мотат неограничено време? Нерви, време, разправии. Не е ли по-просто аз да мога да го залича - какво пречи?

Ти колко случая знаеш за спазен този ред НА ПРАКТИКА?
Цитат
(1)В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации
Случаи на заличена адресна регистрация са обявени на сайта на общините:
https://www.pleven.bg/bg/obyavleniya/zalichavane-na-adresna-registratsiya/
https://www.haskovo.bg/article/9407/zapoved-za-zalichavane-na-ad … esna-registraciya........

На неточен въпрос - неточен отговор Wink
Колко случая В СОФИЯ знаеш? Щото аз такива не знам, но знам за наемодатели, които са се видели в чудо как да накарат наематели да се отпишат. Та така...

За нея това е допълнителна работа, без да е в нейна полза, защото касае само мен като собственик на имота.
Офф съм, ама - защо е нужно да има полза администрацията? Сякаш е малко, че я издържаш и й плащаш бонусите. Като са тъпи и не вкарат глоби на 'забравили'  да се отрегистрират наематели, ще работят.
А на администрацията работата е да следи ти да имаш полза или поне да нямш вреда.
Да, трябва да си върши така работата, ама не я върши. И не вкарва глоби, защото не й дреме. И всичкото това е истина, ама мен какво ме топли, че е истина? Контрата в мен, за мен са разправиите и главоболията, защото администрацията не е идеална и не действа по начина,по който трябва. Тоест, аз трябва да се спасявам сама. И другите наемодатели в София - също. Което и правим,като прехвърляме неразборията на общината върху наемателите. Те като няма на ого да я прехвърлят, да се организират и да накарат общината да промени наредбите. "За вода не ходел бързият, ами ходел жадният" - стара народна поговорка.

Последна редакция: нд, 11 ное 2018, 10:56 от Анонимен

# 574
Вече всеки може да провери за злоупотреби с адресни регистрации:
Скрит текст:
http://opendata.government.bg/dataset/danni-za-registratziite-po … -nastoyasht-adres
Poppea,
За случаите, които знаете след м.май 2016г ли са?
Видяли ли сте документ-искане с входящ номер от Общината?
А отговор за отказ от Общината на това искане?
Ама защо трябва да се разхожда до институцията?
Аналогично защо трябва да подава и данъчна декларация за този доход?
Ех, омразни институции.

Това, че наемодател се "видял в чудо" и не знае къде да отиде, цитирайки ЗГР и чл. Чл. 99б е само негов проблем.
За лепене на спукана гума на МПС се ходи при вулканизатор, а не при гинеколог. Disappointed Relieved

# 575
PAV, благодаря за информацията, аз ще изчакам да дадете действителни примери за София - кой и кога е накарал район Триадица (прмерно) да свика комисия и да отрегистрира вече неживеещ наемател или да ги видя около себе си, преди да регистрирам наематели. Някак не съм склонна да действам на база на мнението на потребител, който не само че няма опит като наемодател за отрегистрирането, ами е и от Варна.  

Който не е доволен, си търси друга квартира.
 Между другото, именно заради невъзможността да отрегистрираш и съответно проблемите на наемателите със зоните, ЦГМ вече дават винетки без адресна регистрация в общината, но срещу партида на името на наемателя в ютилитис, където това вече е възможно. Говоря за София.

# 576
PAV, благодаря за информацията, аз ще изчакам да дадете действителни примери за София - кой и кога е накарал район Триадица (прмерно) да свика комисия и да отрегистрира вече неживеещ наемател
София:
заповед по искане
http://krasnapoliana.com/component/jdownloads/send/15-announceme … 188-20-09-2018-99
http://krasnapoliana.com/announcements/25-other-orders

А аз попитах Вие видяли ли сте от оплакващите се подадено искане след м.май 2016г с входящ номер?
Иначе достоверността на информацията е ЕЖК!  Wink

ПП Заповед по чл. 99Б от ЗГР Google>
https://www.google.bg/search?q=%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0 … rome&ie=UTF-8

Последна редакция: нд, 11 ное 2018, 12:00 от Анонимен

# 577
PAV, линкът за красна поляна при мен не се отваря.
На въпроса ти - нямам намерение да разследвам случите с наемодателите, за които говоря. За мен ЕЖК в този случай е по-меродавно от твоята информация (защото съм се сблъсквала с администрацията на София, за разлика от теб) - и това е моят избор, на който имам право. Ти когато даваш под наем на хубаво място в София, имаш пълното право да регистрираш наемателите си в имота си и когато не се отрегистрират, да си търсиш после правата по посочените от теб начини. С което приключвам по темата.
За винетки въпросът е решен без регистрация, това го казвам за наемодателите в София на хубавите места, където вече са зони.

# 578
Наскоро ми мина пред очите точно случай от тази година на мълчалив отказ на кмета да свика комисия за заличаване на адресна регистрация, и естествено сега не мога да го намеря.

# 579
Наскоро ми мина пред очите точно случай от тази година на мълчалив отказ на кмета да свика комисия за заличаване на адресна регистрация, и естествено сега не мога да го намеря.
И аз го помня, че ми се мерна, не са хаби да го търсиш. Никой не може да задължи кмета, ако не иска по някаква причина. И ако се случи, върви съди общината. Наемодателят, ако е сигурен в механизма, няма никакъв интерес да пречи на наемателя да се регистрира. Обаче в София не е сигурен, затова и отказва да регистрира.  Остави ги тези, които не са пряко заинтересовани, или ако са, са в положението на наематели, на които не им пука за последиците (не изключвам PAV да наема или търси да наеме в София, и затова толкова да се хаби Wink). Гледай си нещата и не се занимавай излишно с дървени философи.

# 580
Е хайде сега с прибързаните заключения и нападки. Пав помага в много теми, аз лично се радвам, че сподели тази информация, която аз не знаех. До колко работи този метод в Столична община едва ли може да се съди толкова лесно, предполагам има случаи и успешни, и неуспешни. Тя просто е дала цитати от наредби и няколко примера от различни общини, не е като да си фантазира.

# 581
“За винетки въпросът е решен без регистрация, това го казвам за наемодателите в София на хубавите места, където вече са зони.”
Това не мисля,че е вярно. Според сайта за локално паркиране “лицето да е с постоянен адрес, идентичен с адреса на имота“ е едно от условията за стикер за зелена зона. Ето линк: https://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/lokalno-plateno-parkirane-na-pps/p/1

# 582
Това какво е дала, е така, въпросът е какво конкретно сега дава - защото ако си наемодател, регистрираш и после не сработи, контрата е в теб, а не в ПАВ -  пука й на нея, че ти се гърчиш о институции, а си можел да го избегнеш. Тоест, това си е направо подвеждане.
Иначе наредбите са едно, а практиката - съвсем друго. То и наемателят е длъжен да се  отрегистрира, ама като няма  ефективен контрол и глоба от страна на общината, не го прави, да не говорим, че понякога има интерес нарочно да не го прави, за да ползва привилегия на мястото (за училище, примерно). Еми сори, ама докато общината не даде право на наемодателя да отпише наемател (не разбирам защо не го прави, не виждам възможност за злонамереност, защо наемодател ще отрегистрира наемател, ако все още живее в имота), не виждам как ще се случва това с регистрацията.

# 583
За мен ЕЖК в този случай е по-меродавно от твоята информация (защото съм се сблъсквала с администрацията на София, за разлика от теб) - и това е моят избор, на който имам право.
За трети път ще Ви попитам:
А аз попитах Вие видяли ли сте от оплакващите се подадено искане след м.май 2016г с входящ номер?
Конкретизирайте. По искане от дата, с входящ номер не е свикана комисия.
Това,
че Вие сте се затруднили и натоварили при "сблъсъка" с администрацията в София е ваше впечатление и усещане и сте направили своя избор.
Имали ли сте сблъсък с точно този чл. 99б или си пишем за общия случай - администрация?

Искането може да бъде изпратено по пощата с обратна разписка и да не се "сблъсквате",
виждайки се очи в очи с нелицеприятната ви администрация.
А, ако имате електронен подпис - и до пощата няма да се разхождате.

И да, наемодателят трябва да е информиран,
че има законов лост да бъде извършено заличаване на адресна регистрация на наемател.
защото ако си наемодател, регистрираш и после не сработи, контрата е в теб,
Регистрацията е направена, когато действа този чл. от Закона.
Даже след това да има промяна, то тя си важи за заличаването на АР.

Последна редакция: нд, 11 ное 2018, 13:53 от Анонимен

# 584
“За винетки въпросът е решен без регистрация, това го казвам за наемодателите в София на хубавите места, където вече са зони.”
Това не мисля,че е вярно. Според сайта за локално паркиране “лицето да е с постоянен адрес, идентичен с адреса на имота“ е едно от условията за стикер за зелена зона. Ето линк: https://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/lokalno-plateno-parkirane-na-pps/p/1
Явно има разнобой, защото ето какво пише в ЦГМ фескбука:
https://www.facebook.com/sofiaurbanmobilitycentre/posts/%D0%B4%D … /369615239776873/
цитат:
"Наематели:
Необходими документи:
1.   Договор за наем на имот и копие от нотариален акт на наетия имот;
2.   Регистрационен талон на автомобила за удостоверяване на собствеността на превозното средство;
3.   Заявление по образец (може да го откриете в в офисите на Център за градска мобилност на ул. „Будапеща” 17 и бул. „Мария Луиза“ № 84 и на www.sofiatraffic.bg) )( документите по т.1, 2 и 4 за платени данъци на жилището и автомобила, както и гражданската отговорност се проверяват служебно).
4.   Документ, удостоверяващ собствеността на наемодателя върху имота, попадащ в границите на зоните за почасово платено паркиране;
5.   Документ, съдържащ уникален партиден /клиентски/ номер на един от основните битови доставчици /електроснабдяване, водоснабдяване, газоснабдяване или топлофикация/на името на наемателя/
6.   Лична карта."

Регистрация не искат, но искат партида в битов доставчик.
Румка мисля, че питаше назад за това и го бях сложила, да каже какво е станало.
PAV, за трети път ще ви кажа,че разследване не съм правила - нека е ЕЖК, за мен е достатъчно,като виждам, че механизмът завиди от добрата воля на конкретен кмет и администрация. Чудесно, нека са информирани, но да мислят с главата си какви лостове имат изобщо да се възползват от законовата възможност Wink - а отговорът е, никакви, защото е измислено така, че зависят само от добрата воля на конкретна администрация. Пък който иска, да го прави - имотът си е негов, ядовете също Simple Smile И да, имаше случай на мълчалив отказ на кмет да свика комисия, което и Emma написа -  и аз го гледах назад. Наемодателите да си опичат акъла какво и защо правят, за да си намалят риска.

Последна редакция: нд, 11 ное 2018, 14:02 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт