Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 295
  • 811
  •   1
Отговори
# 705
Аз съм с ново двайсе. Вчера цял ден ми звъни на пожар непознат номер.  Не вдигам на непознати, но при тоя зор реших да върна обаждане. Една много мила девойка ми се представи и каза, че вече тя ще движи плащането на наема и сметките, както и други въпроси по квартирата, тъй като хазайката ми била твърде заета.
Хазайката 2 дни не си вдига телефона. Не ме е предупредилаз тази смяна.
Та, днес имам среща с девойката и мисля на нея да кажа, че трябва анекс към договора, преди да й дам каквото и да е.
Поискайте и пълномощно от собственика и си го приложете към договора.  Наемодателят  може да делегира права на някой друг да се грижи за имота, ако е зает.

# 706
Аз съм с ново двайсе. Вчера цял ден ми звъни на пожар непознат номер.  Не вдигам на непознати, но при тоя зор реших да върна обаждане. Една много мила девойка ми се представи и каза, че вече тя ще движи плащането на наема и сметките, както и други въпроси по квартирата, тъй като хазайката ми била твърде заета.
Хазайката 2 дни не си вдига телефона. Не ме е предупредилаз тази смяна.
Та, днес имам среща с девойката и мисля на нея да кажа, че трябва анекс към договора, преди да й дам каквото и да е.
Поискайте и пълномощно от собственика и си го приложете към договора.  Наемодателят  може да делегира права на някой друг да се грижи за имота, ако е зает.

Съгласна съм с последното изречение, но наемодателят е този, който трябва да уведоми наемателя за промяната, а не да го търси непознато лице.

Последна редакция: чт, 22 ное 2018, 14:34 от :::

# 707
Здравейте!
Моля за помощ, за да си "сверя часовника" ...
Тристаен ап. в София; до бул. Гоце Делчев и бул. България. Необзаведен. Баня - неремонтирана 20-тина + години -> мазилка и белите от едно време 15 на 15 плочки. Кухня и коридор - на балатум. Две малки спални по 10-12 кв. - на латекс и ламинат среден клас. Хол - латекс и паркет - непререждан, нециклен поне 15 години. Кухня - балатум, латекс и белите стари шкафове със сиви дръжки. Последно е пребоядисван с латекс преди 8-9 години и тогава е сложен ламината в стаите. Дограми - дъвени от както е строен блока. ... Какъв е реалният наем според вас? Искат да го вдигат хазаите отново и тази година, но смятам, че вече е достигнат максимума като цена за жилището, което описвам и се предлага. Ние си го харесваме, поддържаме го, плаща се редовно наема и консумативите. Тук сме от 7 години. Никога не сме имали спорове с хазаите или с хората от блока. Иска ми се да чуя мнения за цена от наемодатели. Ако имате такъв имот и реално не полагате грижи за него, а само взимате наем (през последните 7 години и 1 пирон не е сменен от тях, наистина не са имали никакви разходи по жилището), какъв наем бихте поискали и смятате, че е нормален и реален?
Благодаря!
цената не зависи само от това дали хазаите забиват по някой пирон. Цената се определя от търсенето и предлагането.  Понякога е оправдано да се вдигне наемната цена и без да има подобрения, защото това е стока/услуга и има инфлация, и за тези 7 години цената може въобще да не е съответна  на пазара в момента. Също ако някой собственик постоянно прави подобрения и вдига цената, може  в един момент цената му да не отговаря на пазарната. Според мен подобренията влияят на цената, но не определящо, по-важен е пазарният механизъм, както и основните параметри на жилището - квадратура, вид, разпределение, етаж, локация.
Същото е и с цените на стоките в магазина - дали като вдигнат цената, качеството на стоката се е подобрило. Понякога - да, понякога- не.

# 708
Почти безобидна, на колко искат да ви вдигнат наема?

# 709
Момичето ще идва довечера при съседите за наема, няма да се разхожда само заради мен. Аз й казах, че първо ще говоря с хазайката, но тя пък не вдига...
Та, така - зор има този, който взима парите - парите са приготвени, но се дават срещу подписани документи с лични данни и разписка.
Интересно дали ще се дръпне като чуе, че трябва да си даде л. д. за този анекс.

# 710
  • София
Как така непозната ще идва и ще взема наема, вече тя?
Че хазяйката трябва първом да каже, да предупреди, и обясни,  то лични данни не са достатъчни
Аз да дойда, да взема наема освен, то така ако става.... Утре ще кажат че нищо не е платено Confused

# 711
И аз щях да предложа да мина да ти събера наема, Gal. Докато наемодателката не ти се обади лично и не подпишете съответните документи, не приемай среща и не давай пари на никого. Ако е много заета, да ти даде банкова сметка да ѝ превеждаш парите по банков път.

А за анекс се споразумяваш и подписваш с наемодателката.

# 712
  • София
И аз съм да не се дават пари на девойката преди Гал да е говорила със собственичката.
Когато вдигне и се разберат ще си получи парите.
През септември трябваше да пътувам за чужбина, но не се знаеше кога точно.
Предварително се обадих на квартирантите, че може би ще се наложи Скъпия да мине за парите.
Те отдавна живеят в мои имоти и го познават. Но все пак да си знаят и да не се притесняват.
То пък нямаше самолетни билети за точните дати и си прибрах сама наемите.

# 713
Е това е супер несериозно. Колко пък да е заета тази хазяйка, че не може за две минути да звънне един телефон, когато й е удобно на нея, и да ти каже, че друг вече ще взима парите. Дори и да не й е в момента до това, трябва да си знае, че даването под наем си има своите ангажименти. Аз ако нямам време да вдигна като ми звънят при първа възможност аз звъннвам, а не след 3 дни да се наканя да вдигна.

# 714
  • София
Я тази напористата по телефона, дето звъни да се запознаете и да иска наема, първом да издири хазяйката да се разберат, че последната да ти се обади и обясни.

# 715
Колко пък да е заета тази хазяйка, че не може за две минути да звънне един телефон,
Тя нали живееше в същия вход?
Всякакви инциденти стават (инсулти..), където човек не може да комуникира по телефони.
Затова предложих-пощенски запис.

# 716
  • Sofia
Наема по банков път и сметките ги плащайте Вие.

# 717
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Благодаря за отгововорите по моят казус!
Нанесли сме се преди 7 и 1/2 години на наем 450 лв., които периодично е вдиган и в момента е 650 лв. Иска се наем от януари 800 лв.
Не съм правила по-подробно проучване, освен едно бързо такова в имоти.инфо и излиза това:

Вид имот: ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ,
Райони: СТРЕЛБИЩЕ, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, БОРОВО, БЕЛИТЕ БРЕЗИ,
Особености: Необзаведен
Средна цена на имотите: 436 euro

Повечето апартаменти са около исканата сума, но ... няма да си кривя душата - в много по-добро състояние са от обитавания от нас ... Дори и на "картинка" ...

http://www.imoti.info/pcgi/info.cgi

Ще видим ... Ще го мислим ... Аз лично си мисля да се изнасяме до 2-3 месеца - според мен се разчита на това, че е зимен период, че трябва много разглобяване, много събиране на багаж - все пак имаме много мебели, дрехи, посуда, техника, и много труд, за да се изнесем, а сме заети, на работа, с други ангажименти и сме свикнали в това жилище ... Но, макар и да е трудно си мисля, че за същата сума можем да живеем в по-добри условия - поне да е по-качествена дограмата и да не духа през нея Simple Smile

# 718
Почти безобидна,

Нз дали съм писала тук, но в Щатите се калкулира и тива “удобство”.
Също са необзаведени- всичките са такива. И с всяка изминала година вдигат наема с 10 долара, отделно ако има някаква такса актуализация. Така ние плащахме 600 първата година,610 втората - комшийката ни, която си живееше там вече 15 години, плащаше 780 долара.
Вътре ремонти никой не прави никога.

# 719
Сега на хазайката нищо не дължа, наемът е чак на 10ти, тока ще го платя на съквартирантите.
Хазайката е в отлично здраве, просто тук има някакви междусъседски драми, с които не съм в час и не искам да бъда, и тя се опитва да ограничи контактите с дразнителите 😁 А да се покрива така и друг да говори вместо нея й е редовна схема.
А снощи девойката не се появи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт