Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 окт. 2018, 09:45 ч.

Рецепти с тиква

  • 8 404
  • 75
  •   3
Отговори
# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 12 721
тиква на пържени картофи ми сладни много и не правя. иначе понякога пека кореноплодни и слагам и тиква. салвия върви, както и розмарин.

в друга тема пускат една непопулярна рецепта, поствам я и тук:

кетчуп от тиква

    500 g тиквено пюре (тиква, почистена, сварена и пюрирана)
    200ml порт. сок
    150ml слаб оцет
    1/2 ч.л. не люто къри
    1/2 ч.л. черв. пипер
    2 щипки лют пипер
    2 щипки бахар
    2 щипки кардамон
    2 щипки кимион
    2 щипки пипер
    4 щипки сол
    50 g доматена паста (онова гъстото от тубичка или малка консерва)
    100 гр. оризов или сироп или от агава
    50-200ml вода при нужда

всичко се смесва в дълбока тенжера, понеже пръска и се вари до нужната консистенция (около 20-30мин). после се разсипва горещ в стерилизирани бурканчета.

# 31
  • Мнения: 223
Крем супа от тиква и кокосово мляко.

Сладолед от тиква (бита сметана, консерва подсладено кондензирано мляко, пюре от печена тиква, канела и малка щипка сол. Може и малко оранжева сладкарска боя за да стане наситен цветът. Това по желание само. Всичко се смесва и във фризера за една нощ. Много добре върви с карамелена заливка).

Хумус от тиква. Съставките са като за нормален хумус, но вместо нахут се слага печена тиква.

Пюре от тиква като гарнитура за месо. Печена тиква, пасирана само със сол, мащерка, пипер - черен и червен и малко масло. Става идеално.

# 32
  • София
  • Мнения: 3 950
Освен на тиквеник и печена или варена тиква, преди време намерих рецепта за тиквен крем, която стана любима вкъщи.
Може ли рецептата за тиквеният крем? Благодаря.

# 33
  • Мнения: 530
Крем супа от тиква, тиквени кремчета с маскарпоне, пълнена тиква с ядки и плодове

# 34
  • Мнения: 10 173
Печена тиква правя по рецепта от форума, на която попаднах преди години. Не помня авторката обаче, нека ме извини.
Парчетата тиква се нареждат в тава с кората нагоре и се заливат със захарен сироп (съотношение захар – вода – 1:1).
Пече се до извиране на водата. Захарта се карамелизира, както и самата тиква става карамелена, а вкусът е убийствен.

Моя е тази рецепта, познах си я. Joy

Сладоледът от тиква много ме заинтригува - DiscoBiscuit каква бита сметана, квасена или сладкарска?

Имам един блог с много рецепти с тиква, но е на английски, ако има желаещи ще го пусна. Последно правих тиквен сладкиш и pumpkin scones от него.

# 35
  • Мнения: 223

Сладоледът от тиква много ме заинтригува - DiscoBiscuit каква бита сметана, квасена или сладкарска?


Сладкарска - и се избива до пухкав крем.

# 36
  • Мнения: 1 264
Черпя ви един тиквен десерт!



Рецептата и още снимки тук:
Скрит текст:

Тиква хокайдо с ориз и кокосово мляко.

600 гр.тиква, нарязана на малки парченца от кухненския робот, който накрая се повреди
300 гр. обикновен ориз
2 с.л. кокосово олио
400 мл. кокосово мляко от консерва
100 гр. кафява захар
Подправки - канела на пръчици, звездовиден анасон -половин звездичка, 3 зърна кардамом, 3 зърна сушени каранфилчета.
Вода не сложих, защото при тези пропорции течността от тиквата и кокосовото мляко е достатъчна оризът да се свари.

В началото запържих леко (7степен) в олиото една шепа тиква и половината ориз за две минути, прибавих останалата тиква и ориза, разбърках добре, намалих на 2 котлона, прибавих кокосовото мляко, захарта, подправките и разбърках добре. Сложих капака, оставих да къкри едва доловимо и след 20 минути разбърках внимателно. След още 20 минути отново разбърках, течността от самата тиква вече се беше отделила и оризът я беше поел, но не цялата, затова оставих още 20 минути на 2. Накрая из кухнята се разнесе прекрасен аромат, отворих капака, разбърках, оризът вече беше станал мек, установих, че на дъното накрая леееко е загоряло, но се маха лесно, не беше прегоряло. Изключих котлона, захлупих капака и оставих 2 часа да престои. След два часа загорялото от дъното се отлепи само с леко натискане на силиконовата шпатула. Сложила съм снимка с купичката, на която се вижда ‘‘загорялото‘‘. Всъщност така се образува интензивният аромат. Получава се ефект на препечена коричка, но от долу.


Тук в началото, всичко е в тенджерата, но още е сурово.
Скрит текст:

Ето готовия ориз. Тиквата не е разкашкана, останала е на парченца, оризът също е идеален според мен - добре сварен, но стегнат.
Скрит текст:
Тук със загорялото най-отгоре.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 23 окт 2018, 23:48 от Mirella Nova

# 37
# 38
  • Мнения: 754
Тиквеник с бутер тесто
http://angellovescooking.blogspot.com/2015/01/pumpkin-puff-pastry-pie.html
Баница с тиква и млечна заливка
https://www.vkusi.me/recipe/banitsa-s-tikva-i-mlechna-zalivka/
БОЖЕСТВЕН ТИКВЕНИК
http://www.bg-mamma.com/?topic=352202
Рецептата за тиква с маскарпоне и домашен карамел на Златка Димитрова от "Черешката на тортата"
https://www.edna.bg/zdravoslovno/receptata-za-tikva-s-maskarpone … t-chereshkata-na-

# 39
  • Мнения: 1 264
Попаднах на едно страхотно видео за ‘‘Ньоки с тиква‘‘.
https://www.youtube.com/watch?v=_NTOT4u5A1E
Сигурно е много вкусно, смятам да пробвам скоро.

# 40
  • Мнения: 4 949
обожавам тиква. в крем супата аз слагам и парче джинджифил - много приятен аромат и вкус придава, даже децата я харесват така.
от десертите мога да споделя два любими:
една от най-вкусните торти, които съм яла  http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html /пропускам боровинките/

Сърдечно благодаря за споделената рецепта. Направих я вкъщи, страхотна е, мъжете в дома ми направо я ометоха. Препоръчвам я, отнема малко време, а аплодисментите са сигурни.

# 41
  • Мнения: 1 976
Скрит текст:
обожавам тиква. в крем супата аз слагам и парче джинджифил - много приятен аромат и вкус придава, даже децата я харесват така.
от десертите мога да споделя два любими:
една от най-вкусните торти, които съм яла  http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html /пропускам боровинките/

Сърдечно благодаря за споделената рецепта. Направих я вкъщи, страхотна е, мъжете в дома ми направо я ометоха. Препоръчвам я, отнема малко време, а аплодисментите са сигурни.

много се радвам, че ви е харесала! наистина е уникална торта, мммм.

# 42
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 12 721
Попаднах на едно страхотно видео за ‘‘Ньоки с тиква‘‘.
https://www.youtube.com/watch?v=_NTOT4u5A1E
Сигурно е много вкусно, смятам да пробвам скоро.

аз ги правих преди и доста често ги ядяхме, защото замразявах една част. после ги запържвах леко в тигана със зехтин и салвия. чудни стават. домати също им вървят, че аз не обичам сладникави неща за основно ядене.

сега ги правя на Spätzle, че стават по-бързо  Peace
пак са много вкусни, но слагам инд. орехче и отгоре някое по-ароматно сирене.

# 43
  • сред люляците
  • Мнения: 761
Ето няколко предложения и от мен:

Печена тиква - 2 варианта



Вита баница с тиква и точени кори http://ilrai.blogspot.com/2017/12/blog-post_28.html



Сиропирания тиквеник ми е фаворит http://ilrai.blogspot.com/2013/11/blog-post.html



Шоколадов щрудел с тиква и ябълка http://ilrai.blogspot.com/2012/09/blog-post_9.html



И един тиквен сладкиш http://ilrai.blogspot.com/2008/10/blog-post_12.html


# 44
  • Мнения: 709
Здравейте на всички. И аз искам да ви кажа рецепта с тиква, за един много вкусен десерт който приготвям всяка година в сезона на тиквите. Нещо като крем но не точно.
200-300 гр тиква
200 гр захар
500 мл прясно мляко
Щипка сол
1 ванилия на прах
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета, слага се в тенджера с чиния, прибавя се една в.ч. 200 мл вода и се вари на пара докато тиквата омекне. Прибавя се захарта и се пасира с пасатор. Накрая добавяме прясното мляко и ванилията и разбъркваме. От това количество излизат осем купички. Снимки може да видите в сайта готвач бг под името икономичен крем с тиква с мляко. Там също може да видите и рецептата ми за турски кекс. Под името турски кекс с кафе и кокос

Общи условия

Активация на акаунт