Обсъждане на имотни обяви-6

• 42 958
  • 814
  •   1
Отговори
# 735
Обяснението е много просто. В обявите всеки си пише какво му падне. Сега смятах по скица и ми излиза около 47-48кв  със стените. Вариантите са или включват и мазето в обявата, или са неверни данните. Нали не мислите, че на ниво проект лъжат с квадрати? Едно е какво пише в проект, друго в някаква обява в имот.бг.
Иначе математиката е точна наука и чиста квадратура от 48 кв в тухла, са колкото чиста квадратура от 48 кв в панелка. Няма как да е различно. Това какво някой застрелян брокер е написал в обява, няма никакво значение. Пишат повече квадрати за да изглежда цената по-ниска на квадрат, но това е безсмислено да се гледа точно тази цена. На мен хареса ли ми нещо отивам, гледам и ако ме устройва за тази цена купиувам, ако не, търся друго. Не меря до милиметри, или да избирам само на база цена на кв.м.
Какво значи "чиста квадратура"? ЗП в тухла и в панелка може да варира, но малко, заради дебелината на стените - панелните са по-тесни от някои тухлени (поне за старите СС е така, стените са по 30-40 см), светлата площ не може да варира.
Като цяло съм съгласна, че в обявите си пишат каквото им падне, ама тук все пак са дали до 1 квадрат, а и са посочили отделно с общите части, та реших, че и в проекта си пише 51 кв и 58 кв. Което не е задължително да е вярно.

# 736
Имам предвид светла площ. За мен е важно какви са размерите на жилището и разположение, не кой колко написал.
Иначе ако са 51кв по документ, аз ако съм бъдещ купувач ще искам да ми се обясни от къде идват до см. Както акзах математиката е точна наука и ако са написали 51кв ЗП, значи трябва да са 51 кв и ако трябва ще ходим с ролетката. Това за НА де. Иначе дреме ми за обявата

# 737
Имам предвид светла площ. За мен е важно какви са размерите на жилището и разположение, не кой колко написал.
Иначе ако са 51кв по документ, аз ако съм бъдещ купувач ще искам да ми се обясни от къде идват до см. Както акзах математиката е точна наука и ако са написали 51кв ЗП, значи трябва да са 51 кв и ако трябва ще ходим с ролетката. Това за НА де. Иначе дреме ми за обявата
Само че тези 51 кв ЗП в нот акт не са светлата площ. В НА и преди, и сега не пише светлата площ, а застроената площ, която включва и стените. Тоест, ако ти измериш с рулетката светлите размери на всички помещения, ще трябва да измериш и дебелината на стените, след което да сметнеш квадратурата на стените и да си я прибавиш, според това дали са външни/стълбище или към съседи. Тогава би трябвало да получиш на 100 % записаното като ЗП в нот. акт. Правила съм го, излиза.

# 738
Именно. И затова купуваш жилище, а не метри. И гледаш жилището, а рулетката е само помощен уред дали ще ти се събере това или онова.
Иначе ако са 51кв по документ, аз ако съм бъдещ купувач ще искам да ми се обясни от къде идват до см. Както акзах математиката е точна наука и ако са написали 51кв ЗП, значи трябва да са 51 кв и ако трябва ще ходим с ролетката. Това за НА де. Иначе дреме ми за обявата.
Няма да можеш да измериш с рулетката. Не и ако не разрежеш къщата в напречно сечение Grinning

# 739
ЧС, може и без сечение, с приемлива точност Simple Smile, да кажем 95-98  %
По-лесно е не с рулетка, защото достъпът до периметрите е труден в пълно с мебели жилище, а с архитектурен чертеж с размерите, а дебелината на стените да си я измериш или оцениш приблизително. Това за вторичен пазар, за жилище в строеж, ако е построено, е по-лесно (замазките смятаме, че са пренебрежими като квадратура). Ако е на чертеж, ползваш чертежа.
Но това са в повечето случаи излишни гимнастики, освен ако не виждаш някакво много голямо несъответствие. Иначе си права, че гледаш жилище и мериш за мебелите.
Дописвам се, Vesela Nikolaeva е права, че това във Витоша от  линка и аз не виждам как му измислиха, че е със ЗП 51 кв, затова и почнах да го коментирам. 

Последна редакция: пн, 17 дек 2018, 17:42 от Анонимен

# 740
Масово по обяви се пише квадратура с общите части и мазе/склад. Пък после проверявай как е по НА, брокера смята, че те е хванал с 10 кв м отгоре. 54 кв м е това, в което живея, СС. Нормална спалня, голяма холокухня, коридорите с голям вграден гардероб, т.е килер, една голяма открита тераса и една усвоена, в банята има място да сложа и вана, и пералня ако искам. Тези не знам как измислиха 50 кв.

# 741
(замазките смятаме, че са пренебрежими като квадратура).

Дааа, ама всъщност и замазката не е за пренебрегване Grinning Ей сега на око сметнах, че сумарната дължина на стените в апартамента ми е някъде около 85 метра. И ако дебелината на мазилката със се шпакловката е 2,5 см се получава, че само мазилката ми "изяжда" малко над 2 квадрата от чистата площ Shocked

А сега майтапа на страна, много хора не обръщат внимание, че в чертежите се дават строителните размери. Т.е. ако спалнята по чертеж е 315 см то това е разстоянието между стените на гола тухла, а после реално ще бъде около 310 см. Което не е малко. Да не говорим при вратите какви недоразумения стават (най-гадно е в баните, като се окаже, че уж имаш 70 см врата, а не можеш да си вкараш пералнята).

# 742
Ха-ха - ами да, права си, ЧС - как така ще ме цакат с 2 кв Grinning
Да, така е за размерите.

# 743
Махайте шпакловката и живейте на широко хахаха

# 744
  • В планината / На морето
Колко ще е площта с общите части на панелен двустаен, 68 квадрата по нотариален акт ,  с 2 лоджии едната усвоена  ?

# 745
Бая хора упорито са зациклили във времената от преди 89 г и отказват да вдянат или поне да отворят гугъл и да прочетат нормативните уредби за площообразуванията на съвременните жишища. Казано на прост език - вече я няма системата, която да ни подарява терасите, подземните гаражи и мазетс, междуетажните площи и стълбищата.

На който не му изнася, просто да не търси НС. Ще се разочарова.

# 746
Колко ще е площта с общите части на панелен двустаен, 68 квадрата по нотариален акт ,  с 2 лоджии едната усвоена  ?
68 квадрата.

# 747
Здравейте мадами,

Някоя от вас има ли наблюдения, мнения, коментари, препоръки и др за Младост Резидънс? Как е като качество на изпълнение?
Че съм харесала аз там един апартамент, ама пича дето се опитва да ми го продаде - един Данаил, нещо ми бяга по тъча за много неща. И също ми обещават, че до края на февруари 2019 на 100% ще вземе блока АКТ 16 :/
Също и коментарите за фирмата изпълнител в бгработодател:
малко ме объркват, нищо че на пръв поглед сградата изглежда добре.

# 748
Не,не сме зациклили преди ‘89. Просто това явно е някаква супер луксозна кооперация с мега многото общи части и архитект от детската градина, който не може да начертае 2 прави линии.
Ето ви пример за жилище със същите размери по обявата - 51 кв.м. ЗП и 58 с общите части. Открийте десетте разлики:
https://m.imot.bg/details/1b154158542015764

# 749
Бая хора упорито са зациклили във времената от преди 89 г и отказват да вдянат или поне да отворят гугъл и да прочетат нормативните уредби за площообразуванията на съвременните жишища. Казано на прост език - вече я няма системата, която да ни подарява терасите, подземните гаражи и мазетс, междуетажните площи и стълбищата.

На който не му изнася, просто да не търси НС. Ще се разочарова.
Никога никой не ни ги е подарявал, винаги сме си ги плащали, те са били част от цената на имота, но не и част от ЗП. Нито преди, нито сега е така - за какви съвременни нормативни уредби говориш?
Не,не сме зациклили преди ‘89. Просто това явно е някаква супер луксозна кооперация с мега многото общи части и архитект от детската градина, който не може да начертае 2 прави линии.
Ето ви пример за жилище със същите размери по обявата - 51 кв.м. ЗП и 58 с общите части. Открийте десетте разлики:
https://m.imot.bg/details/1b154158542015764
Да, този имот изглежда далеч по-вероятно да е 50 кв ЗП

Последна редакция: пн, 17 дек 2018, 23:40 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт