На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 21

• 91 840
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
/за рибата-паламуд/
Писах, че цената е за бр., но щом се налага отново да уточним-потвърждавам.
Търся си елек от лисица. В Одрин виждали ли се някъде да се продават?
Тази лисица не ми се струва, но от вчера ни преследва...................
Няма ли ловци....
Художествени материали има в една от трите книжарници срещу паркинга на Кервансарая, но не съм впечатлена от качеството, по добре не си губете времето. Аз работя с акрилни бои на Марабу, за сравнение тези, които продават там - са за кръжок по рисуване.

Последна редакция: вт, 23 окт 2018, 16:55 от makak

# 106

MiMoMi, в спора се ражда истината, така че може би не са излишни дискусиите.
За пореден път... Когато няма отговор, вероятно нямаме информация или тези, които имат, не са прочели. Аз лично помня поста ти за боите, но нямам с какво да помогна.
От Селимие до Ераста сами ли ще ходите? Не са ли отделни "спирки" от екскурзията?
[/quote]

Групата, която тръгваме, сме уточнили, че отиваме на пазар и ни предложиха да ни свалят на Селимие и сами да стигнем до Ераста. Останалата част губи около 2 часа, че и повече, за обиколки по църквите и едва на финала ги карат на МОЛ-а. За това така поставих питането.
Наистина ли не сте си купували бяла козметика от там... Чак не е за вярване.... Simple Smile

# 107
От Селимие до Ераста сами ли ще ходите? Не са ли отделни "спирки" от екскурзията?
И на мен ми се щеше да бяха отделни по нашата програма, но въобще не ни заведоха до там. Марги, борсата и 2-3 часа самостоятелна програма, това е за съжаление когато сме с туристическа агенция, поне напоследък.

# 108
  • Варна
Разбрах, MiMoMi. Ако няма да е тази седмица, ще опитам за следващата да имам някакво инфо за бои. Дано видя.
Аз не си мажа лицето с нищо, колкото и да е учудващо за някои. За тяло си ползвам неща от тук.

# 109

Здравейте.Някой дали е купувал такива ампули?В превод hialuronik asit eklem icin
Може ли да се провери дали се продават по аптеките в Одрин?

# 110
  • На юг от тук
Вие сте изписали половината тема,пък аз още не съм се записала.
Белята Hug Hug bouquet, Синара Hug Hug bouquet за трудът и търпението Ви.
Одрин е град за дневен туризъм и обикновено пазаруване. Но такова се харесва на 99% от тук присъстващите/в темата/,като аз също съм в това число. От доста години го посещавам,но сега покрай спада на лирата,туристите наистина станаха много. Добре,че имам възможност да избера ден от седмицата,в който да пътувам. В обикновените малки магазинчета/дюкянчета/ е много приятно да си побъбриш по комшийски със собственика. Понякога това са изселници или потомците им,които не посещават България често.В повечето случаи хора на преклонна възраст или пък родени там,но се интересуват от живота у нас.
За това и аз съм в групата на търсещите удоволствие да посетя пазара,да го разгледам,да чуя виковете на продавачите,да погледам как се пазарят или аз да го направя.
Лукс магазини и в София,Пловдив- има. Сигурно има и теми в бг мама за тях.
Но в темата сме за да си помагаме и разтоварим от ежедневието.Нека не натоварваме другите с нашият негативизим.
Усмихнат есенен ден желая на всички.

# 111
  • Пловдив
Ако няма да е тази седмица, ще опитам за следващата да имам някакво инфо за бои. Дано видя.
Задръж, уредихме ги боичките- редактирах си поста по-горе.

Висто
Още не сме се специализирали в търсенето на хранителни добавки, билкови препарати и пр., които нямат АТС, за тях може да отговори само някой, който целенасочено е търсел точно това.

С изключение на продуктите на БАЛЕН, разбира се, които могат да бъдат разгледани в сайта им и знаем къде се продават в Одрин

Последна редакция: вт, 23 окт 2018, 17:09 от makak

# 112
  • Стара Загора
Да се запиша с едно питане за мазилото Nibulen за гъбички по ноктите. Някой тук го похвали и взех за майка ми, но имам  нужда от помощ за стъпките и за това в пакетчетата, че се чудихме какво е. С пиличките предполагам се действа преди лака?

# 113
  • Пловдив
Пиличките-лак- караш така цяла седмица после бършеш лака с кърпичките/в пакетчетата/ и отначало

В смисъл може да се мие и каквото там искаш да си правиш през седмицата

# 114
  • Берлин
1ва страница е станала страхотна. Адмирации за труда и търпението ви,момичета. Имам да пиша за пазарите и магазините,но ме чака изпит утре и нямам време. Ще скоро

# 115
  • у нас
Нямах възможност да пиша по-рано, но сигурно сте видяли, че линковете в списъка са активни.

Огромни адмирации и благодарности на нашата Беличка! Kissing Heart Flowers Rose

Халим, благодаря ти Flowers Rose

Делтичке, приятен шопинг и релакс в Едирнето. Поздрави го от мен Heart Eyes А, и огледай се Stuck Out Tongue Winking Eye с теб се разхождам виртуално. Kissing Heart

И на всички пожелавам да се сдобиете с желаните неща! Grinning

Досега не съм виждала елеци с естествен косъм от лисица, вълк и тн. И аз търсих преди години, но накрая си поръчах от Алито, а кожено палто с такава яка си взех от Бг. Много ми допадна модела и не съжалявам. Е, да, малко по-скъпо е, но целта оправдава средствата. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 116
Купувахме паламуд от пазара в сряда в Лозенград, 13 лири парчето, като бяха около 1000-1100 грама бройката. На фона на цена 8 лв. тук, в Турция идва под 4 лв. На границата малко ни погледнаха странно, заради количеството, но минахме без проблем.

# 117
Flowers HibiscusОглеждам се и БАМ - какво да видя - нова тема, 8-ма страница - значи до неделя - ще има нова тема Stuck Out Tongue
Благодаря за старанието и търпението, за събирането и подреждането на информацията. Благодарение на 1ва страница стигнах до извода, че тази година трябва да отида поне още веднъж до Турция Flowers Hibiscus
Видях че Халим публикувал информация за зехтина, Viviana91 също точно е обяснила разновидностите. И аз за капак да кажа, какво съм разбрала - дано е полезно:
В зависимост от начина на обработка, качеството на маслините и технологията има три вида:
-  Natürel zeytinyağı - най-качественото
-  Rafine zeytinyağı - рафинирано
-  Riviera tipi zeytinyağı - смес от горните две, явно най-масовият.
1. Natürel zeytinyağı - е най-качественият екстра виржин зехтин. Но пак се дели на 2 вида в зависимост от % киселинност.
Какво е Sızma yağ? Значи зехтина (качественият) е с две разновидности, в зависимост от киселинноста - до 0,8% или между 0,8-2%
----- >  Natürel sızma zeytinyağı - extra virgin - значи ако пише Natürel sızma, означава Екстра виржин. Extra Virgin показва,че е студено пресован. Тоест, веднага е запечатан, запазвайки всички витамини и минeрали.Той е с най-висока цени.Това е най-качественият зехтин, с киселинност до % 0.8
----- > Natürel birinci zeytinyağı - virgin olive oil - тук киселинноста е % 0.8 ile % 2.0 . Отново е качествен.
Така че моят извод е, ако пише Sızma - гледайте % за да добиете представа за качеството, а ако пише Natürel sızma значи сме улучили десятката.
2.Rafine zeytinyağ- рафинирано - с  киселинност над 2,0% и чиито химически свойства, вкус и мирис са се променили. Не се препоръчват за директна консумация.
3. Riviera - Зехтин от типа "Ривиера" - разреден с 10-20% , за тези които им идва силен естра виржина. Един вид по-лек зехтин. 50 хил тона ще се пуснат на пазара като се смесва Натурален + рафиниран зехтин. Предполагам и това е видът зехтин който е 5 л за 50-60 лири.

Последна редакция: вт, 23 окт 2018, 19:12 от sevgito

# 118
  • Варна
Sevgito, браво, идеално си обобщила  информацията ! Flowers Bouquet Типа, Ривиера и рафинирания са за готвене, нямат силен вкус и аромат. Качествените са за овкусяване, без термична обработка. Blush

# 119
Ето линк към Комили. Без да подвеждам с моите езикови познания за мен Съзма е Екстра виржин, но с две разновидности. А Ривиерата е разреден, също не е за подценяване и държи цена и не е минавал химическа обработка.. Явно е въпрос до вкусови предпочитания. На някой му идва силен натуралният зехтин. Аз лично следващият път ще си взема и Съзма и Ривиера. Че не всички от семейството приемат овкусяването с Екстра виржин. И Ривиера би било добър преход.
https://www.hepsiburada.com/komili?kategori=2147483619_28001469
И понеже хич не съм специалист по зехтина, то всичко пишело в Уикипедия:
Скрит текст:
Видове зехтин:

1. Extra virgin olive oil – той се получава от първото студено пресоване. Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства и това е първото масло, което се извлича от маслините. Неговата киселинност е ниска между 0,8% и 1%.

2. Virgin olive oil се нарича зехтинът, получен при второто студено пресоване. Смята се, че той не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Този вид отстъпва на първия само по вкусови качества и по-висока киселинност (до 2%).

3. Т. нар. зехтин „лампанте“ (исп. ез.: lampante – от lámpara (лампа), защото в миналото се е използвал за горенето на лампи). С киселинност над 2%, което го прави негоден за консумация без да премине процес на рафиниране.

4. Olive oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат доста по-малко полезни вещества, представлява смесица от рефиниран зехтин със зехтин върджин или екстра върджин зехтин.

5. Pure olive oil се получава при второ студено пресоване и при него се използват химикали.[1]

6.Рафинираният зехтин представлява т. нар. лампанте, който е преминал през процеса на пречистване чрез дестилация при висока температура и химически продукти, които спомагат за намалянето на киселинността и отнемането на лошата миризма и вкус.

Последна редакция: вт, 23 окт 2018, 19:31 от sevgito

Общи условия

Активация на акаунт