Да съберем съвети за семейното пазаруване на храна

• 9 981
  • 105
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Тоалетната хартия наистина заема много място, но много други продукти за бита не заемат масто и спокойно могат да се купят на промоция, стигайки за дълго време. Например, следващата седмица съм набелязала на добра цена таблетки за миялна - 72 броя в опаковка и капсули за пране - 54 броя. Кутиите им са компактни, а ще ни стигнат за много втеме. Две кутии с таблетки за миялна са за 144 дни напред при нас,  а 2 кутии с капсули за пране ще стигнат за около половин година. От препаратите ползвам много малко химия. Основно универсален обезмаслител, препарати за почистване на баня и тоалетна и ароматизатори за тоалетни. От изброените само ароматизаторите са по-скъпи, но има супер промоции по дрогериите буквално през 1-2 седмици.

# 76
За тоалетната хартия - 2 седмици подред имаше промоция по 40 бр., купихме и ще имаме сигурно до НГ Grinning (това беше август някъде, вече едните 40 почти си заминаха) /2ма човека сме/
Всякакви перилни и почистващи препарати купувам само и единствено на промоция. Не държа на марка и не се презапасявам. Ако пуснат Ариел и имам нужда -купувам него, ако Персил е на промоция - взимам него. Само знам че повече евтинджоси като Савекс, Рекс и пр. боклуци НЯМА да купя. НЕ си заслужава.
Кафе купуваме на промоция - пием само Лаваца, 2-3 пъти годишно взимаме по 5-6 бр. като ги пуснат в някой хипермаркет и от него имаме. Зехтин, олио, захар, брашно и пр. основни взимаме на промоция, също нямаме конкретни предпочитания.
Пазаруваме 4-5 пъти месечно. Ядем супер прости неща, от около 6 месеца избягвам месото, защото не ми понася и ако правя нещо с месо, то е в минимално количество само за ММ. Той посвикна и я караме предимно на салати, картофи, зеленчукови супи, спагети и въпреки това парите, оставени за храна в магазина са безбожно много. Но все пак да се отбележи, че у дома сме големи претенции, ядем малко неща и не се яде повече от веднъж нещо повечето пъти. Вчера ядохме супа за вечеря, днес я доядох на обяд и това е. Днес няма да ядем вкъщи:) или ако някой е гладен, има консерви с риба за ММ (много си ги харесва) и малко салата за мен. Нямам време да готвя, защото съм до късно на работа.
Този месец записвах какво съм харчила от 1 до 15 число (първата ми заплата) и установих че съм дала 139,39 за покупки у дома, като ММ също е пазарувал и е дал около 200-250 лв при още 2-3 ходения до магазин.  Това са между 350 и 400 лева за първата половина на месеца. Втората сякаш е една идея по-малко, но все пак са доста. Нещо е сбъркано у дома, ама не мога да разбера какво. Grinning

Идеята за меню не е лоша, но ми липсва организация, помощ и желание като че ли.

# 77
  • Варна
Аз пък не мога да си представя да измисля меню за цяла седмица. Аз утре не знам какво ще ми се яде, камо ли след 5 дена. Grinning Освен това примерно ако измисля някакво меню и купя продукти за него, а в последствие пуснат други продукти с големи намаления, които също обичам, това няма ли да е нещо като пропуснати ползи?  Няма вариант да купя И тях, това ще означава половината неща да се застоят и мухлясат и да заминат в кофата.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 22:25 от Didi168

# 78
  • София
Аз първо разглеждам брошурите и после измислям менюто. Joy

# 79
Съвсем рационален и логичен е подходът ти.

# 80
  • Mediterraneo
Не правя седмично меню, абсурд. Но поне 2-3 дни напред гледам да имам идея какво ще готвя.

# 81
Тъй като много мразя да купя нещо и да го видя после по-евтино, първо и аз гледам брошурите. Мъжът ми в началото супер много ми се дразнеше, че все гледам промоции, ама вече свикна и го прави сам Simple Smile
Градът ни не е голям и не ни пречи да обиколим големите магазини и да вземем каквото ни трябва от всеки един от тях.
Бях почнала да правя меню, но спрях, не знам защо. Всяка вечер питам мъжа ми какво му се яде на другия ден и всяка вечер отговорът е "Каквото прецениш" Grinning, така че сама избирам какво да бъде. Готвя в малки количества, колкото за едно хранене.
Хляб купуваме много рядко - аз не ям, но понякога мъжът ми и едното дете искат. Накрая мухлясва и го хвърляме. Затова напоследък купуваме малки хлебчета - 2-3,за да могат да ги изядат за 2 дни и да не хвърляме.
Месо взимаме и за директна консумация, и за фризера, за да има, ако реша в последния момент да готвя нещо друго.
Варива също не купува - мъжът ми работи в сферата на земеделието и има клиенти-фермери, които му дават от тяхното производство. Също от клиенти носи доста картофи, яйца, плодове и зеленчуци Simple Smile Имаме и село и от там също взимаме плодове, зеленчуци и зимнина.
Шоколади, вафли и всякакви други боклуци се купуват прекалено често, но но се хапват... Мъжът ми ги предпочита пред домашните сладкиши...
Перилни и почистващи препарати купуваме от борсите в града - във веригите дори и на промоция са по-скъпи. Септември месец мъжът ми ходи до Турция и купи 5-6 праха за пране, шампоани и сапуни, така че имаме до края на годината.
Уж не ядем много, но парите си заминават...

# 82
Нямам време да се дзверя е брошури и да обикалям из целия град за 2 пакета масло...
Пазарувам което е на промоция (най-често в Лидъл или Лекси, че са до нас). Била и Кауфланд не посещавам, смотани са много.
Купувам на момента което е на промоция и импровизирам вечеря на място. В нас се яде най-вече месо с нещо.. Та нещото е заразват или вариво, от които все нещо има налично.

# 83
  • София
Аз например не разглеждам всички брошури, а само тези от магазините, които са в близост до нас.

# 84
Аз например не разглеждам всички брошури, а само тези от магазините, които са в близост до нас.
И ние така. Но до нас има Т-маркет, Била и ЛИДЛ. На километър и половина ни е Фантастикото и Кауфланд, ако времето е хубаво си правя чудесна разходка, ако не, мъжът минава след работа с колата. Разбира се не само за 1 масло, покрай нещото, което е на промоция зареждаме и каквото друго трябва да се купува.

П.П. Билата при нас не е хич смотана. Има някои продукти, които взимаме само от там.

# 85
Аз нямам семейство, но също планирам за няколко дни напред какво да купя, гледам да се възползвам от намаления и пак да е спрямо това, което ми се яде. Дори и да не знаеш какво ще искаш утре, пак можеш да си вземеш примерно два вида месо, ориз, яйца, готов сос и няколко вида зеленчуци и ето, че имаш поне 3-4 варианта за манджи и можеш да си ги въртиш.
Не мога да преценя колко харча за храна на месец, вероятно към 200-250лв за домашно готвене, отделно наобяд често ям навън. Трябва да си направя екперимент и да засека примерно следващия месец.

# 86
  • София
Аз пък не понасям супермаркети - получавам главоболие от тях. Не знам дали е от изкуствената светлина или цялата шарения, но не ги понасям.
Затова основния пазар с дълготрайни и глезотии правим само веднъж месечно в Метро. И там сумата винаги е една и съща.
Отделно пазарувам веднъж седмично от зарзаватчийницата, от млечния и от месарницата, като във всеки магазин оставям една и съща сума в продължение на години.
Продуктите са простички и с малко въображение докарвам разнообразно седмично меню. Дори покрива гости за уикенда.

# 87
Записвам се и аз, белким открия тайната на икономичното пазаруване. Иначе и аз гледам каквото мога да купувам на промоция- перилни, омекотители, хартия, олио и т.н.

# 88
  • София
Тайната е яко готвене. Обаче аз нямам желание, а повечето жени нямат време.

# 89
Да споделя, че имаше добри промоции в Кауфланд - купих 2 Лактацида за 7 и нещо, 2 кутии фина хималайска сол за 2 и нещо, имаше намалено олио по 1,70 май, имаше и някакви прахове за пране 2 на цената на 1 също.
Онзи ден пазарувах: резултатът е 90 лева, но ядохме онзи ден, вчера и имаме поне за още 2 дни, но пък спестих 17 лева според бележката, така че съм окей Grinning

Общи условия

Активация на акаунт