Говорите ли за чувствата си?

• 3 069
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Ами как - нацупваш се и готово. Той, ако е достатъчно съобразителен, ще те пита какво става.
Скрит текст:
Ако не е, дори и цяла лекция за чувството си на огорчение да му изнесеш, той пак ще те гледа като извънземно. Ако не може да разбере причината за дадено негативно чувство от две думи, няма да го разбере и след цял преразказ със подробни разсъждения. Обаче нали, и двете думи трябва да са точни и казани на място и в правилния момент.
Обяснителният режим е нещо, което по-скоро би усложнило нещата, отколкото да разреши проблема. Всеки път щом съм изпадала в такъв режим, съм съжалявала искрено. Случвало ми се е в минала връзка като започна да говоря за чувствата си на човек, дето не е изобщо емоционален тип, в даден момент да се обърне и да заспи. Представям си пък и записки да му бях предоставила да чете. Леле, сигурно щеше да заспи 100-годишен сън Simple Smile))
Ако е толкова съборазителен и емоционално интелигентен, дори няма да се налага да пита.Само по реакцията ти ще се светне (освен ако не е нарочно), че е сгазил лука и дори няма да се налага да му се чете "лекция за чувствата"....той сам ще поправи грешката си.
А ако не съобрази къде и с какво е сгафил, и 5-часова тирада за чувствата на жената няма да го впечатли.
Мъжете мразят разговори за чувства.И след първата минута всичко изречено им е "от едното през другото".
-----------------------------------------------------
Не обичам да говоря за чувства.

# 16
  • Страната на чудесата
Аз не бих генерализирала всички мъже като необичащи да говорят за чувства, защото съм с мъж, който много обича и непрекъснато говори и пита по темата. Мъжете са като жените-едни обичат, други-не, без значение от пола.

# 17
И все пак...най-добре се говори за чувства с приятел-гей. Няма по-добри слушатели на тема емоции, пърхащи пеперуди, разбити сърца и тн.

Един приятел навремето се шегуваше, че най-лесно можеш да обезоръжиш жена като се разплачеш преди нея.

# 18
За чувствата принципно трябва да се говори. За мнозина това е изключително трудно, дори невъзможно. Това са „темерутите”.  Grinning И аз бях от тях. И баща ми беше. И повечето хетеросексуални мъже са. Някои жени – също. Първо – отсрещната страна често не знае какво изпитвате, просто вие си мислите, че знае. Shocked Второ – задържаните емоции са предпоставка за развитие на заболяване, особено ако това става редовно и за продължителен период от време. Изразените, но много силни емоционални бури, също могат да отключат здравословен проблем. При жените първото, което реагира на неосвободения им и незадоволителен емоционален живот е щитовидната жлеза, която е свързана с гърления енергиен център – т.е. мястото, имащо отношение към изразяването. Затова има и толкова много жени с тиреоидит на Хашимото и изобщо проблеми с щитовидната жлеза Sunglasses   
Има хора, които идват на този свят по-затворени. Но други попиват това поведение от родителите си или го усвояват в детството си поради условията, в които са възпитавани и отглеждани – виждал съм го много пъти. Бащата не се включва емоционално, а може и двамата родители да не изразяват положителни емоции към детето, "за да не го разглезят", като реагират основно с раздразнение и гняв, ако детето не постига това, което искат или не се държи според техните виждания,  Sick С децата трябва да се говори, да им се обяснява, да им се казва какво и защо се прави , какво изпитват родителите, както и те да бъдат насърчавани да говорят за това, което не разбират, за това, което чувстват. За съжаление много родители са отглеждани „студено” и, колкото и да не искат, предават това същото поведение на своите деца.
Трябва да се има предвид следното – във всеки възрастен живее дете. Детето е преживяло разни неща и си е съвсем реално и напълно живо у всеки с всичко, което носи – като емоции, неудовлетворености и какво ли не. И, когато вие примерно се нацупите, не си мислете, че детето на другия ще реагира винаги интелигентно и ще ви разбере.    Sunglasses Grinning При повечето хора емоциите са по-силни от контрола на ума, а това неотработеното, което носят от миналото си, определя и техните реакции.  bowuu

# 19
    Проблемът при мене е, че съм твърде емоционален човек. Каквото ми тежи, веднага го изразявам. Не е вярно, че човек трябва да е прочел много книги, за да придобие богата лексика, за да изрази своите чувства. Когато изразявам чувствата си, беше някой написал преди мене, че хората са ставали по-груби с теб. Имам същото чувство. Изразяването на чувствата ми играе лоша шега. Колко пъти си повтарям да спря да изразявам чувствата си и да разкривам душата си, защото после знаят къде е моето слабо място и когато се скарам с някого, забива направо нож в сърцето ми. Смятам, че тези хора като са ми близки, те ще ме разберат, но изобщо няма такова нещо. Наскоро бях предадена от най-близкия ми човек. Използваше всичко споделено от мене срещу мене. Това наистина много ме заболя, като че ли ме убиваше.

Надявам се да намеря верния път и да се науча да не споделям за чувствата си. Искам да стана по-сдържана и да съм непукист.

# 20
  • София
Който не може да си изразява чувствата, има 2 варианта:
Или е объркан вътрешно и не е в синхрон с това, което чувства.
Или има близки отношения с хора, които нямат грам емпатия и потискат човека.

Не мисля, че в темата става дума за адекватно обличане на чувствата в думи, за да говорим за книги. Те помагат при заявяването на позицията, свързана с начина, по който се чувстваш, а не толкова дали можеш изобщо да изразяваш това, което ти е отвътре.

# 21
  • Страната на чудесата
Хубаво е да се направи разграничение между: не може да изразява чувствата си и не иска да изразява чувствата си. За второто има толкова причини, колкото и хора.

# 22
  • София
Всъщност да, права си.
Второто води по- скоро до неискане за изразяване, но с времето се отдалечаваш от вътрешното си Аз, потискаш го и се получава кофти.

# 23
  • София
Аз пък съм страстен читател, но въпреки това пак не обичам емоционалните излияния - нито да ги правя, нито да ги слушам. Винаги ще помня как един младеж преди няколко години ми изпрати любовно писмо - 4-5 страници голям формат, изписани с дребен шрифт, в които се говореше изцяло за него и за това как се чувства той, какво си мисли той, какви очаквания има и т.н. Нямаше реално нито думичка за мен. Нито една. Дали това е романтично в очите на някоя жена? На мен лично ми се стори толкова безкрайно отблъскващо, че реших да прекратя това познанство. Толкова по-красиво нещо са делата и малките жестове - и си личи, когато спонтанни, от искрена загриженост за човека отсреща.

# 24
Несъмнено човек се учи да изразява чувствата с от родителите или при всички случаи по време на израстването си. Но не всички са израстнали така и е много трудно да започнеш да се опознаваш и да си в синхрон с вътрешното си аз в зряла възраст , когато си се оформил като характер ... Един вид търсиш себе си.

# 25
С годините все по-малко говоря за  чувствата си.
Показвам ги и до там. Кой разбрал - разбрал. Просто няма смисъл от безкрайни тиради, философски анализи и т.н.
Истината е, че повечето хора гледат само и единствено себе си. Загрижеността по-скоро е от възпитание и любезност.

# 26
Ако съдя по себе си - не е до възпитание. Възпитавана съм в потискане на чувства, но нямам проблем с изразяването, говоренето или писането като възрастен. Не ми се е случвало някой да става по-груб след подобно споделяне.

Струва ми се, че проблемът тук е комплексен: първо способност да се отпуснеш и способност да формираш интимна връзка с друг човек (не сексуална, а духовна); второ - способност да се прецени отсрещният човек правилно. С някой емоционален пън какъв е смисълът да се говори за чувства? Има душевно груби, жестоки, свръхпрагматични хора, за които това са глупости, но те доста отдалеч си личат. Други пък са топли и предразполагащи. И пак трябва да знаеш за какво да не говориш с конкретен човек или кога да спреш, защото не ти е психоаналитик и го натоварваш.

# 27
Според мен не всеки човек може да говори за чуствата си и това не е свързано с четене на книги или емоционална интелигентност. На мен ми се е случвало да не мога да изразя някои неща, с някои хора и съвета ми към теб е да  напишеш чуствата си. Започни от нещо малко, напр. защо не обичаш да пътуваш в градски транспорт или колежката от ляво, която те дразни и ще видиш как лека полека ще намериш думи да кажеш това което искаш. Вижда съм лично как хора, които не са добри оратори по принцип стават велики с лист и химикал Simple Smile Опитай Wink

Общи условия

Активация на акаунт