Частни училища - информативна тема 22

• 54 564
  • 804
  •   1
Отговори
# 450
  • В офиса
Цитат
Не е ли важно образованието да възпитава деца/хора, които да са стимулирани да учат, да им харесва учебната среда, да им харесват учителите, да проявяват уважение към образованието, да ходят с желание да училище и най-вече да са мотивирани да бъдат себе си, когато избират какво и къде да учат?
Точно същите приказки чувам от родител с деца в Св. Георги. Както и като го слушам по всякакви теми за училища, все едно слушам Ежко. Единствената разлика е, че на Ежко позицията не е с трибуквено съкращение, оттам и училището не е Св. Георги, или ААУ, а е АК.
Няма такова нещо като one size fits all. Моето дете бе немотивирано в АК. Сега чувам две неща: "Ама аз съм умна, бе. Умна съм" - т.е. попаднала е в среда, където силните й страни се виждат и оценяват, както и: "Не мога да повярвам колко интересна може да е биологията. Ще взема да я заобичам", или "Най-накрая нормален учител по история, обаче имам да наваксвам половин пропуснат срок". Разбира се има слабости, но за тях се говори, също и мнението на децата се чува. Дали се действа, ще видя, но разговорът е първа стъпка към действието. А в АК ми липсваше нормалния канал за комуникация. За всяко притеснение си мислех - ами как ще го докажа, ами да не излезе клевета, ами полит-коректно ли е, и най-вече ами на кого аджеба да го кажа.
И учителите сега са емоционални, нормални, сърдечни... А не като полит-коректните, професионални сухари западняци. Сигурно не е професионално да показваш емоции, но ние сме българи и кръвта ни е по-гореща, не го владеем това професионалното, дистанцираното, полит-коректното. Не казвам, че това е винаги добро, или че другото е лошо, просто и аз така усещам нещата, разбирам го, а другото не е моят начин на мислене и действие, и се надявам да не стане.
Предполагам, че идвайки от ДУ в АК разликата е уау. Но моят опит не е с ДУ. И разликите, които аз намирах, извън прекрасната материална база, бяха и в негативен план. Но аз не харесвам либерал артс училищата и самата концепция, само дето ми трябваше време да разбера, че АК е точно такова.

# 451
  • София
Ежко, в кой Рептън са 26000 евро (не се заяждам, а ми е интерсено, защото например имат и клон в Дубай)? Това открих аз- https://www.repton.org.uk/admissions/fees. Цените им са по-ниски от ААУ, от това което виждам. Ще чакаме да видим как ще са при нас. Изобщо, ще ми е любопитно как ще стартира това училище в нашите условия, предвид и писаното от Felice за българските партньори.

Идеята за втора ЧМГ е супер, но проблемът е не само с учителите, а и сградата.  Чудя се, как досега никой не се е сетил поне за едно сдружение от типа на Шилер, но не с езикова занималня, а математическа.

# 452
Цитат
Няма такова нещо като one size fits all.

Напълно съм съгласна. За мен няма никакво значение дали детето ми е в държавно или частно училище, ако е мотивирано да учи.  Материалната база ми е бял кахър. И не съм "уау" в момента, а съм...спокойна, може би, защото не ми се налага всяка вечер да си обясняваме защо е важно да учи; защо госпожата по математика я няма от седмици, и я замества учител по география примерно и той трябва да пише домашни дадени от учителя по география; както и защо правят тестове на неща, които не са взели, защото не е имало време да се преподаде материала' както и защо не съм доволна от 6-ца по български, получена само защото е спазвал дисцплината в час (?!)....Накратко, ако имах добър опит от ДУ, не бих пробвала с частно никога. Нищо против да спестя някой друг лев, и то не малко пари, да не говорим, че имам и още едно дете.
Но ако бях видяла подобно неглижиране от ученици и учители в АК, щеше да бъде преместен в друго училище със сигурност.

# 453
  • В офиса
Е, ти съвсем ниско спусна летвата, направо я закопа. Нищо такова не ми е познато, аз споделях само моя опит сравнявайки две частни училища. При това сравнение големият плюс бе кампусът. По други показатели регистрирах или паритет, или спад.

# 454
Е, ти съвсем ниско спусна летвата, направо я закопа. Нищо такова не ми е познато, аз споделях само моя опит сравнявайки две частни училища. При това сравнение големият плюс бе кампусът. По други показатели регистрирах или паритет, или спад.

Нито пускам летва, нито вдигам. Споделям факти.

# 455
Цитат
Не е ли важно образованието да възпитава деца/хора, които да са стимулирани да учат, да им харесва учебната среда, да им харесват учителите, да проявяват уважение към образованието, да ходят с желание да училище и най-вече да са мотивирани да бъдат себе си, когато избират какво и къде да учат?
Точно същите приказки чувам от родител с деца в Св. Георги. Както и като го слушам по всякакви теми за училища, все едно слушам Ежко.

Ами да, това са всъщност едни красиви общи приказки, реално изпразнени от съдържание. Както казва един мой любим бирмингамец, автор на подкасти, в рекламата на прахосмукачки се казвало - up to 45% more cleaning power. What is "cleaning power?" How can I measure it? Up to 45% more cleaning power really, really, doesn't mean anything.

# 456
Бе стига с тоя Рептън. Имиджа на контрагента им във финансовия сектор у нас е с отрицателни стойности по Фаренхайт. За да докара когото и да било, трябва да построи сгради, а за да построи сгради се иска финансиране.
Нагледали сме се на бомбастични ПР съобщения.
Дори само за имиджа му на непочтен и човек, който не си държи на думата, не бих сключила какъвто и да било договор с него, камо ли за обучение на детето ми.

За "Свети Георги" или добро, или нищо. В случая нищо. Wink Не зубрели хахахаха.

# 457
Ежко, само да поправя една откровенна лъжа за таксите в Колежа. 6200EUR е висока такса за която и да е държава. Единични случаи в Швейцария стигат до около 10000. За десет пъти по високи такси и в Дубай съм убеден, че няма.
За основните училища, таксите в България достигат до западно-европейските, ако сложим в сметката учителските заплати даже ги минават с двеста. Защо иначе Рептън ще идват, заради меценатство? Simple Smile
Repton са на 26500 паунда.
В Холандия почват от 8000 евро и стигат до 25000. Като за 8000 далеч не получаваш АК
В Щатите сравними училища са 40000 долара плюс.
Къде е откровената лъжа моля?

Лъжа е че има 62 000 EUR такса за обучение, без храна общежитие и т.н по света, за училище тръгнало по стълбището надолу, а и за такова на върха в Швейцария ако щеш. А да се говори за колко били щедри американците, че видиш ли с тази малка такса едвам се издържат са глупости. Когато всички учителите в Колежа започнат да взимат същите заплати, както колегите им в елитните колежи тогава можем да говорим пак.
ПС Да сравняваш училище с такса 6200 и заплата 700, с такова с такса 8000 и заплата 2000 май е едно и също? Да не се окаже че тук даже печалбата е повече.
Преди три седмици президента на АК представи оперативния бюджет пред родителите, дошли на отчетно-изборното събрание на РУА. За печалба не може и дума да става. Бюджета се връзва от дарения. Говорим за ОПЕРАТИВНИЯ бюджет. За капиталните инвестиции (като новата сграда) даже не стана дума.
Така че моля не коментирай неща, които не знаеш.
Рептън е 26000 евро без бординг. В Щатите започват от 40000 без бординга сравнимите.  Една малка подробност - там има един куп разходи, които не са включени в таксата за разлика от в АК.
А заплатите на 2/3 от преподавателите българи в АК не могат да дадат порядък  разлика в таксите.
Ако погледнеш ААУ, ще видиш такси към 30 х.лв. Подобни ще са и в Св. Георги
Разбираемо. Те за разлика от АК нямат спонсори и формират печалба (ако не веднага, то в бъдеще).
ПС Образованието​ е тръгнало надолу не само у нас, а в целия западен свят. Мнение на експерти като Кен Робинсън. Не мое.
ППС Като не знаеш, просто попитай, вместо да провокираш. Ще научиш същото, но без да дразниш и заблуждаваш.
Колкото експерти толкова мнения. Важното е да се вярва сляпо в комунизма, капитализма, Буда, Аллах и каквото поискаш. А за това как се пише отчет, ако някога си имал допир щеше да знаеш, бил той ако щеш и национален, публичен и какъвто си щеш. Но някой си да ми обяснява как се работи полза роду срещу 6200 евра, когато за същата сума в Испания се получава услуга тип ААУ, не е ЕЖК, важното е да си вярваш. А таксите са общодостъпни навсякъде с изключение на България, както и заплатите. Но тук винаги сме на загуба Simple Smile

# 458
изтрито

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 15:13 от Татко Мецан

# 459
Как точно е изпразнено от съдържание нещо, в което давам конкретни примери  кое не ми е харесвало в училището до момента, и какво ми харесва в друго училище?

Допускам, че ако разбием клининг пауър на подкатегории, които се оценяват, и там може да стигнем до заветните 45%. Въпросът е какво искаш- да  почистиш пода или подът да ти е чист. Има разлика.

п.с. Иначе малко ми се разводни темата в последните 2 страници кой за какво се бори.

# 460
Бе стига с тоя Рептън. Имиджа на контрагента им във финансовия сектор у нас е с отрицателни стойности по Фаренхайт. За да докара когото и да било, трябва да построи сгради, а за да построи сгради се иска финансиране.
Нагледали сме се на бомбастични ПР съобщения.
Дори само за имиджа му на непочтен и човек, който не си държи на думата, не бих сключила какъвто и да било договор с него, камо ли за обучение на детето ми.

За "Свети Георги" или добро, или нищо. В случая нищо. Wink Не зубрели хахахаха.

Малка поправка. Не Мирчев, а Мирчева е драйвъра за Рептън тук.

# 461
  • София
Татко Мецане, не знам по какво консултира твоят американец и къде и какво е завършил, но американското културно-образователно аташе лично на мен в разговор ми каза, че много съжалява, че ги задължават децата им да учат в ААУ, а не в АК (детето и учеше в ААУ IB по времето на разговора ни) и основната причина за това е нейната преценка за качеството на получаваното образование в двете училища.

# 462
,

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 16:24 от StefanB

# 463
Това, че АК е по-добър от ААУ, е извън всякакво съмнение, и все пак, това че аз примерно мога да ритам футбол по-добре от Стефан Б съвсем не значи, че мога да играя като Стоичков...Както писах и по-нагоре, нивото в ААУ е съвсем посредствено, и таксата от 18000 евро нищо не значи, освен че е безумно скъпо.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 09:27 от Татко Мецан

# 464
Със сигурност не значи. Ненавиждам футбола...И затова никога, ама никога не съм го играл.

Общи условия

Активация на акаунт