Частни училища - информативна тема 22

• 54 568
  • 804
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Мецане, напълно споделям последното ти мнение

# 436
Благодаря:)

# 437
Извини ме Мецане, но много дълъг пост с доста неточности в него, които не мога да отмина...
Подред:
Вярно е, че сега кандидатите в АК са по-малко отколкото по времето на сестра ми например. Надали това се дължи на невъзможност да се платят таксите. Сега има финансова помощ, съобразена с нуждите на семейството, която може да стигне много повече от 50%. Според мен, това е по-добрият вариант, защото дава възможност на повече деца да си позволят колежа. И тези, които го правят бележат постепенен, но неотклонен ръст в последната петилетка-две. Ръст бележат и местата в колежа. Явно разчитат повече на образованието което дават, отколкото на подбора на входа.
Нивото на обучение пада навсякъде. Коментирали сме много и за причините: липса на учители, ниско ниво на подготовка в основното образование. Писах и пак ще го повторя: Ако в колежа нивото слиза по стълбите, в елитните ДУ е взело асансьора, а в останалите се е хвърлило от 17-тия етаж.
Възпитаници на АК реализирали се в STEM има достатъчно много. Тук информацията ти е много грешна. Има достатъчно и извън STEM. Което е в плюс за колежа. И не, повечето не са в колежи по туризъм Simple Smile
Таксата я вдигат с официалната стойност на инфлацията (която, както знаем, е по-ниска от реалната). С толкова се вдигат и цените на тока, заплатите в колежа и т.н. Нормално. И все пак не плащаме даже себестойността на "услугата", камо ли да формираме печалба. Ако го правехме, щяхме да се бръкнем поне два-три пъти по толкова. В чужбина, равностойно образование е десет пъти по-скъпо. Така че границата даже не сме я доближили. А че сумите не ти харесват е друг въпрос.
Писали сме и относно матурите. Според резултатите от тях Немската гимназия дава средно 5,62 по БЕЛ, а Американският колеж е на 5-то място с "цели" 7 стотни надолу Simple Smile   За сметка на което, Немската гимназия е извън челната 10-ка по втората матура (т.е. не учи на немски) Simple Smile . Който приема такива резултати за показателни има сериозни проблеми с мисленето...

Да и в Кл. Охридски въведоха входящ изпит. Не, не го намирам добра идея. Да, все още го препоръчвам. Причините са две:
- повечето от учителите на децата ми са все още там.
- правят за децата на колегите ми също толкова много, колкото за моите
Да, паралелките станаха по-големи. Да, препоръчвам ги въпреки това.

Живеем в условията на демокрация и свободен пазар. Получаваме това, за което плащаме. И това, което болшинството (активно или пасивно) е избрало. Ако на някого не харесва, може да си плати или да се потруди на политическата арена да го промени. С вайкане няма да стане. Това е реалността.
По-дълбокото нищене на въпросите за социалната справедливост и оценката на таланта оставям за други теми.

# 438
  • София
С мисленето имали някои проблеми, казваш, Ежко.И с неточностите. Я да ни покажеш твоето мислене тогава, твоята прецизност също....
Скрит текст:
Сравнение по втора матура правиш за миналата година само, колко избирателно... Всички, учители и ученици, миналата година споделиха, че матурата по английски е била елементарна. Това го доказва и влизането за първи път в челните позиции на училища като Дорис Тенеди, Златарски и сие... И не само това, разгледай миналогодишната тема за 12 клас около матурите, всяка майка почти се хвалеше с успех на детето си по английски от 5,92-93 нагоре.. И училищата далеч не бяха софийски превъзнесени само, не бяха и езикови само..Това не е показател за ниво на общообразователна подготовка, а за масово излизане с едни и повече гърди напред на училища, в които 98-99-100% са се явили на матура по английски. Сравняваш ябълки с круши, тоест. В училищата извън челната десятка, в която НЕГ бе миналата година за първи път, децата са се явявали на английски, немски, биология, химия, математика, физика ,география, история, философия.. В челната тройка от миналата година защо не направиш уточнението какво е това съотношение по предмети? По колко различни предмета има явили се на втора матура в Златарски, Дорис Тенеди, та дори и в Колежа и какъв % са те на фона на масата, явила се на английски? И защо хвана за  ушите последната година за спор? Преди това НЕГ  (явно след СМГ, НПМГ и английските сега тя е на топа на устата ти)  дежурно си беше напред и по втора матура, но все така шарена (никога там не са се явявали предимно и само на немски).  И следващо питане..Неизискващо отговор, всъщност, понеже ми показва неоспоримо незнание... Защо се изказваш за неща, които не знаеш? Нали все хулиш другите, позволяващи си да кажат нещо за Колежа, за това, че не знаят, а говорят..Но явно ти можеш да го правиш. В НЕГ има едни 50 деца лайстунг от випсук от 200 души, които държат и немски матури.  И онези от тях, които ги вземат с отлична оценка (не се наемам да кажа какъв % са, ти ще ни кажеш вероятно, нали си всезнаещ), имат опцията да се освободят от втора българска матура. В дипломата си, българската, те имат оценка-еквивалент, тоест 6, но тя в общите файлове на МОН не се отразява, понеже те де факто НЕ са се явили.. Затова и преди, когато имаше детайлни  разбивки по брой явили се, имаше винаги  разминаване в училището между броя явили се по БЕЛ и тези на втора матура. И още един въпрос към теб като мислещ. Мислещите не би трябвало да имат двоен аршин, нали така? До преди няколко години (Мецане, не са две, повече са вече, поне 3 или 4) НЕГ остъпваше  на матурата по БЕЛ  на АК с  две-три стотни, даже в някоя от годините и с една само, макар випускът й да е близо двоен. Но тогава удобно се казваше, че и една да е, преднината си е преднина  и е трайна във времето. После палачинката обаче  се обърна и  разлика от доста повече стотни стана изведнъж символична. Доста удобно.. А всъщност само по БЕЛ, обективно или не, могат да се сравняват нещата между училища..  Понеже това е единственият изпит, на който се явява целият випуск от всички училища. Иначе да сравняваш резултати по английски на цял випуск, учил всичко на английски, с резултати по география, физика, химия на бг примерно, е  супер непоказателно..
И за да не ми отговаряш, ще ти кажа само още едно нещо. Матурите се изтъкват като показател, понеже просто липсва друг обективен измерител за целта. Но истината е, че те НЕ са кой знае какъв измерител. Понеже, колкото и да не ти харесва,  въпреки уж отличното обучение в катедра БЕЛ на Колежа и подобното в НЕГ, децата МАСОВО ходят на уроци/школи в 12 клас. Ти си казвай, че не е така... Аз вярвам на очите и ушите си, пък дори и да не съм мислеща като теб.. Само че за разлика от родителите на деца в Колежа, които явно имат проблем да признаят този факт, аз нямам. Моите ще ходят от януари на ускорен курс, понеже им трябва (поне на едната) максимална диплома. И там ще се виждат с деца от Колежа.. Нищо че Ежко ще продължава да казва, че няма такива.. Или че ако има, са единици.  Какво да се прави,  ние явно единиците нацелваме, късмет..Само дето в една друга школа, не тази избрана от децата ми, техни съученици (пак от НЕГ, видиш ли, горките са на школа, разни други  колежански единици са нацелили, при това  на целогодишен курс по 4 часа на седмица.
Ще съм ти благодарна  да не ми отговаряш, въпросите ми са риторични. Не може човек да е обаче толкова заслепен и със зъби и нокти да напада всички останали училища без едно, все пак  ответната страна в дискусията не яде доматите с колците. Много хора , дори и тук в тази тема, имат деца в гимназиална възраст и съответните наблюдения над процесите..Да не говорим, че някои от тях имат деца, учещи/завършили в ДУ след ЧУ (при това след спряганото тук като едно от най-добрите). Как ли са се решили на такава "безумна" стъпка...Явно и те не са особено мислещи, щом са качили децата си на този  прословут опасен асансьор с трайно повреден механизъм, който се движи само надолу, вместо да ги накарат тихо и кротичко да слизат по стълбите...

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 02:20 от пенсионирана русалка

# 439
  • София
Ако ще коментираме резултати на ДЗИ по БЕЛ, има и друга гледна точка. Невисоката конкуренция на входа позволява в АК да се запишат и деца, на които не им е стигал балът за добра държавна гимназия (причините за това могат да бъдат различни - например да идват от училищата към посолствата или други училища не към МОН, или до 4-ти клас например да са били в чужбина, или да са от смесен брак и у дома им да не се говори на български - все неща, които имат значение за успешно НВО, особено по БЕЛ.) Пет години по-късно резултатите на матурата по БЕЛ на колежа са напълно съпоставими с тези на гимназиите с най-труден прием. Това е важният показател според мен за подготовката по БЕЛ в колежа, а не кое училище тази или миналата година е било с 5 стотни напред или назад в класацията.
А това, че зрелостници от различни гимназии, целещи се високо при кандидатстването си в университет, се засичат в различни школи, подготвящи ги конкретно за един или друг важен за кандидатстването им изпит, е обяснимо.

# 440
Съжалявам, че не съм бил разбран относно матурите. Тезата ми не е, че в Немската не учат немски. Тезата ми е, че резултатите от матурите за чеп за зеле не стават.
Стълбищата и асансьорите нямат никаква връзка с резултатите от матурите, нито с качествата на децата в което и да е училище. А грубо и елементарно, с влиянието на МОН върху учебните програми и учебници, с броя на ученици в паралелка, както и с нивото на заплащане на дефицитния учителски труд. При обща стагнация на основното образование и възпитанието в училище.

# 441
  • София
Обяснимо е , Призма, да, даже с теб сме го коментирали назад. Гледната ти точка за БЕЛ, с която тогава се съгласих , също. Но има две малки разлики... Хората с деца в НЕГ или друга добра държавна гимназия признават, че по упоменатата от теб причина децата им ходят на курс, тези с деца в АК- не. Започва се дежурното убеждаване тук, че не е така. А това дразни, понеже те изкарват все неразбрали и заблуден. Другото нещо е, че  в НЕГ примерно има деца, влезли с плащане, не знам как точно  е регламентирано, но всяка година има такива и това се знае. И това са деца на чужденци. Дори не са от смесени бракове, а пълни чужденци. В почти всеки випуск има корейци/китайци и не, не идват от СМГ. Има и деца от Дойче Шуле, българчета и полугерманци, които едва ли са супер по БЕЛ след не 4, а  8 години в училището на посолството... Сещам се за три корейчета от едно семейство на първо четене, две от тях завършиха НЕГ в различни години, едното сега е във ФЕГ, майката и бащата НЕ знаят дори български на разговорно ниво. Бащата е председател на корейската асоциация у нас, на един конецерт, на който присъствах по съвсем друга причина, той говореше навсякъде  с преводач..Във випуска на децата ми има полуиндийка, полуиталианец, полуараби, полугерманци.. За деца от смесени бракове, живеещи в България, това не е довод... Няма как да  си тук и да не знаеш БЕ, не сме като в Германия или Франция, та  хората да се отделят в капсулирани миниобщества и да нямат контакти на местния език..Та този довод не е чак толкова силен.

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 09:06 от пенсионирана русалка

# 442
Въобще не искам да съм в позиция за защитавам частното образование, защото детето ми е било в държавна градина, държавно училище и сега учи в АК, защото той поиска, аз лично бях много склонна да го запиша в училището, където беше приет по първо желание, което е едно от най-добрите в София, но...не разбирам защо постоянно се сравнява успех на матурите? Кой първи, кой трети, кой в какъв университет е отишъл? Не е ли важно образованието да възпитава деца/хора, които да са стимулирани да учат, да им харесва учебната среда, да им харесват учителите, да проявяват уважение към образованието, да ходят с желание да училище и най-вече да са мотивирани да бъдат себе си, когато избират какво и къде да учат?
Когато това го има, тогава детето може и само да надгражда, да търси, да учи, да се старае. Все пак става въпрос за 15-16-17 годишни младежи, които ако имат цел, със сигурност знаят и как да я постигнат, това не са бебета.
За мен плюсът на АК (говоря в частност за него) е, че детето ми е мотивирано да учи и да се старае. Това не го виждам в трите дечица, които са му приятели и са постоянно вкъщи, и учат в две хубави софийски училища, което не е обобщаващо за държавното образование,  нито за конкретно училище, но такова ми е впечатлението. Там коментарът е-"много е тъпо, учителите влизат, предават и си излизат", а едно от децата е на частни уроци по език, защото изостава с немския, та там се наливат маса пари (и ще се наливат) в безплатното държавно образование. "Много е тъпо" чувах от сина ми до 7ми клас и честно казано бях съгласна с него. Естествено, че едни и същи неща се учат по всички училища, но там именно е ролята на учителя, училището, училищната политика като цяло. Сега това не го чувам, мрънка пак, че му е трудно или ще има много домашни, но виждам в него желанието да учи. Това за мен е водещо.

Не е ли по-важно образованието да стимулира детето да учи, отколкото кой каква оценка е изкарал на матурата, това е само един от много изпити в този живот. Лично мое мнение, защото пред погледа ми минават много CV-та е, че диплома 5.90-6 в топ специалност на топ университет не е гаранция за успешна кариера. Много по-комплексни са нещата, но това го знаем всички.

# 443
 Не бих могъл да го кажа по-добре Ripple!!!
Съгласен с всяка запетая.

# 444
Ежко, само да поправя една откровенна лъжа за таксите в Колежа. 6200EUR е висока такса за която и да е държава. Единични случаи в Швейцария стигат до около 10000. За десет пъти по високи такси и в Дубай съм убеден, че няма.
За основните училища, таксите в България достигат до западно-европейските, ако сложим в сметката учителските заплати даже ги минават с двеста. Защо иначе Рептън ще идват, заради меценатство? Simple Smile

# 445
  • София
Не разбирам същността на спора. Всеки родител с дете в ЧУ е преценил, че си струва да задели парите за таксата. Това не означава непременно, че училището ще е съвсем по мярката на неговото дете, но все пак е най-добрата възможност за него. Дали ще се дават още пари за неща, свързани с образованието, зависи от целите и от детето. Правя разлика между оползотворено време в училище и загубено такова. Оттам нататък за едни това, което се учи в колежа е достатъчно и предостатъчно, а други ходят на допълнителни школи. Както навсякъде другаде.

# 446
Ежко, само да поправя една откровенна лъжа за таксите в Колежа. 6200EUR е висока такса за която и да е държава. Единични случаи в Швейцария стигат до около 10000. За десет пъти по високи такси и в Дубай съм убеден, че няма.
За основните училища, таксите в България достигат до западно-европейските, ако сложим в сметката учителските заплати даже ги минават с двеста. Защо иначе Рептън ще идват, заради меценатство? Simple Smile
Repton са на 26500 паунда.
В Холандия почват от 8000 евро и стигат до 25000. Като за 8000 далеч не получаваш АК
В Щатите сравними училища са 40000 долара плюс.
Къде е откровената лъжа моля?

# 447
Ето "Свети Георги" с тази такса докъде я докараха? Никой вече дори и не ги коментира - просто училището не е интересно почти за никого, освен за една шепа изключително богати хора, и съвсем логично не е в ТОП10 в класациите, а май че и в ТОП 20 не е.
В ААУ, като таксата е 18000 евро годишно, гении ли излизат от там? Ами не, нивото било много, много посредствено - и тук във форума е коментирано това.

Докъде са го докарали Свети Георги? До там, че са единственото училище, в което се преподава на английски и децата го учат говорейки, а не зубрейки, както например в Света София ли? Това, че повечето от форума не могат да си го позволят и не го коментират означава ли, че е лошо? Какво означава посредствено е ААУ? Децата не могат да четат на 4 годишна възраст и няма да ги приемат в Питагор в конкуренция от 300 други ли? Това дали означава, че едно дете е посредствено или че родителите на другите гонят определени амбиции? И не знам дали сте се замисляли, колко ги интересува родителите от ААУ и СвГ как се справило детето им на матурата. Ами те там дори български не говорят толкова добре. Вярно е, че като цяло нямат големи успехи в техническите дисциплини, но това пак е индивидуално и има изключения. Дори в СвС и Питагор успехите например по математика не са следствие от училището, а от допълнителна подготовка, защото те там не учат "състезателна", а "нормална" математика, както отсече една майка няколко страници по-назад в темата. Мецане, аз разбирам идеята ти, малко кандидати-малко конкуренция-посредсвено училище, но това важи и за климент охридски и подобни - там който се е записал в градината е продължил - пак няма конкиренция. А  в СвС и Питагор наистина ли мислиш, че могат да окрият талант за час два при 5 годишно дете? ПРосто взермат това с което ще им е лесно и на което родителите ще им свършат рекламната работа.

# 448
В Холандия почват от 8000 евро и стигат до 25000. Като за 8000 далеч не получаваш АК

Лъжа е че има 62 000 EUR такса за обучение, без храна общежитие и т.н по света, за училище тръгнало по стълбището надолу, а и за такова на върха в Швейцария ако щеш. А да се говори за колко били щедри американците, че видиш ли с тази малка такса едвам се издържат са глупости. Когато всички учители в Колежа започнат да взимат същите заплати, както колегите им в елитните колежи тогава можем да говорим пак.
ПС Да сравняваш училище с такса 6200 и заплата 700, с такова с такса 8000 и заплата 2000 май е едно и също? Да не се окаже че тук даже печалбата е повече.

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 12:27 от prayerman

# 449

Лъжа е че има 62 000 EUR такса за обучение, без храна общежитие и т.н по света, за училище тръгнало по стълбището надолу, а и за такова на върха в Швейцария ако щеш. А да се говори за колко били щедри американците, че видиш ли с тази малка такса едвам се издържат са глупости. Когато всички учителите в Колежа започнат да взимат същите заплати, както колегите им в елитните колежи тогава можем да говорим пак.
ПС Да сравняваш училище с такса 6200 и заплата 700, с такова с такса 8000 и заплата 2000 май е едно и също? Да не се окаже че тук даже печалбата е повече.
Преди три седмици президента на АК представи оперативния бюджет пред родителите, дошли на отчетно-изборното събрание на РУА. За печалба не може и дума да става. Бюджета се връзва от дарения. Говорим за ОПЕРАТИВНИЯ бюджет. За капиталните инвестиции (като новата сграда) даже не стана дума.
Така че моля не коментирай неща, които не знаеш.
Рептън е 26000 евро без бординг. В Щатите започват от 40000 без бординга сравнимите.  Една малка подробност - там има един куп разходи, които не са включени в таксата за разлика от в АК.
А заплатите на 2/3 от преподавателите българи в АК не могат да дадат порядък  разлика в таксите.
Ако погледнеш ААУ, ще видиш такси към 30 х.лв. Подобни ще са и в Св. Георги
Разбираемо. Те за разлика от АК нямат спонсори и формират печалба (ако не веднага, то в бъдеще).
ПС Образованието​ е тръгнало надолу не само у нас, а в целия западен свят. Мнение на експерти като Кен Робинсън. Не мое.
ППС Като не знаеш, просто попитай, вместо да провокираш. Ще научиш същото, но без да дразниш и заблуждаваш.

Общи условия

Активация на акаунт