За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 38 630
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 10 486
Защо слагате мая в яденето?

# 481
  • Мнения: 13 697
Това не е жива мая като тази дето се слага в тестото. Изсушена бирена мая е, използва се за овкусяване и като хранителна добавка, съдържа много В витамини.

# 482
  • Мнения: 10 486
Не се ли дебелее от нея?

# 483
  • Мнения: 18 836
Д осега само като напитка съм чувала да се ползва.За пръв път при готвене  чувам.

# 484
  • Мнения: 13 697
Не се ли дебелее от нея?
За дебелеене не мога да кажа, те и от таблетки бирена мая като добавка някои казват че напълняват и/или им се увеличава апетитът. При мен няма такива ефекти, а съм изпила много през годините. По-скоро бих очаквала да ми се лепне ако изям лъжица захар, отколкото лъжица бирена мая в храната, честно казано Grinning
Хранителната мая я харесвам в някои ястия, придава аромат подобен на пармезан или не знам на какво да го оприлича точно, не е нещо дето да го ям постоянно.
По принцип вегани я използват повече към храната си, за да си набавят витамините, които иначе от храна няма как. За останалите хора май е нещо екзотично, не е от най-популярните неща в кухнята ни.

# 485
  • софия
  • Мнения: 2 463
Аз месо не ям , но готвя с такова, просто тук няколко съфорумки я похвалиха ,че придава приятен вкус на храната и ми се иска да я опитам. Бирена мая и аз пия от 10 години, но съм си все същите кила Sad

# 486
  • Мнения: 13 697
Ами вземи си и пробвай, вкус приятел няма. Докато не опиташ, няма да разбереш дали ще ти хареса. Не пречи и да добавиш само на част от вече сготвеното, колкото да видиш как ще е, тя нали се слага накрая.
Не и някакъв скъп продукт, нито е трудно достъпен, скоро ще знаеш дали ще искаш да си купиш пак или не.

# 487
  • Мнения: 10 486
Аз месо не ям , но готвя с такова, просто тук няколко съфорумки я похвалиха ,че придава приятен вкус на храната и ми се иска да я опитам. Бирена мая и аз пия от 10 години, но съм си все същите кила Sad

Щастливка! Явно нищо не ти се лепи. На мен дори и Мерц витамините ми повишават апетита.
Иначе съм виждала рецепти, в които се добавя суха мая в супи. Може би става въпрос за бирената, но не е уточнено. Аз също бих опитала, въпреки, че съм много далече от вегетарианец и от веган, харесва си ми месцето.

# 488
  • Sofia
  • Мнения: 26 660
Веганите я ръсят тази мая върху салати,била като пармезан,уж...Бях взела веднъж,но рядко я ползвах и и мина годността ,иначе не беше зле в салатките...

Да попитам нещо за свински крачета,уши,опашки...могат ли да се приготвят в плик за печене,хем да се сварят,а после и запекат добре?

# 489
  • Мнения: 4 853
здравейте, моля за изпробван сладкиш с кондензирано мляко, заквасена и течна сметана, може да не е и с трите наведнъж. Останаха ми от една торта и трябва да ги оползотворя, нали не са се развалили за 4-5 дни отворени?

# 490
  • Мнения: 10 486
Заквасената и течната сметана би могла да ги сложиш и във почти всяко ядене - сос за спагети, сос за пържоли, към задушени зеленчуци. Сметаната облагородява всяко ястие

# 491
  • Мнения: 978
Бихте ли споделили изпитана рецепта за роял айсинг или по-точно правилното количество пудра захар с колко белтък.

За пръв път ще пробвам да украся коледните бисквитки, та и на идея си нямам каква трябва да е правилната консистенция и т.н. ; става въпрос за малко количество.

# 492
  • София-Младост
  • Мнения: 23 393
Да попитам нещо за свински крачета,уши,опашки...могат ли да се приготвят в плик за печене,хем да се сварят,а после и запекат добре?
Винаги съм ги варила преди това, а след това и без плик можеш да запечеш с червен пипер. Директно малко ме съмнява, че ще стане.

# 493
  • София
  • Мнения: 11 752
Бихте ли споделили изпитана рецепта за роял айсинг или по-точно правилното количество пудра захар с колко белтък.

За пръв път ще пробвам да украся коледните бисквитки, та и на идея си нямам каква трябва да е правилната консистенция и т.н. ; става въпрос за малко количество.
Точно снощи го правих и ще ти кажа точните количества, които ползвах - 1 белтък, 180 пудра захар, капки лимонов сок, 1 ч . л . ванилия или бадемова есенция, предпочитам ванилията.  Аз работя с миксер за удобство, на ниска скорост разпенваш белтъка, прибавяш захарта, разбиваш, добавяш капките лимонов сок за желана консистенция, ароматите. Трябва да се стича от лъжица като мед. Ако засъхне, а това е сигурно ,прибавяш капки вода. това е. Ако искаш оцветяване , слагаш по 1 с . л . в различни купички и си добавяш оцветител, разбъркваш хубаво с лъжичка.

# 494
  • София-Младост
  • Мнения: 23 393
Бихте ли споделили изпитана рецепта за роял айсинг или по-точно правилното количество пудра захар с колко белтък.

За пръв път ще пробвам да украся коледните бисквитки, та и на идея си нямам каква трябва да е правилната консистенция и т.н. ; става въпрос за малко количество.
http://sunshineskitchen.com/almond-and-cocoa-cookies-with-royal-icing/
Продукти за роял айсинга:

330г пудра захар
2 големи белтъка, на стайна температура
2 чаени лъжици лимонов сок
1/2 чаена лъжица ванилова есенция

Общи условия

Активация на акаунт