Неапол (Кампания) и Бари (Пуля) – Красивата Южна Италия – 3

• 48 113
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,
Предстои ми пътуване до Бари, Италия за повече от 72 часа и според новите наредби в БГ ще трябва да се върна с отрицателен PCR  тест направен в Бари, Италия. Моля някой ако има информация къде в района на Бари, Италия се правят PCR и/или Антигенни тестове  да сподели, също така колко струват и за колко време стават. Благодаря предварително за помощта.

# 676
Smile Диви, вие пък съвсем не сте случили на заведения.
Ние така седнахме едната вечер в пицария. Видя ни сервитьора, но въобще не реагира. След нас седнаха едни италианци на съседната маса. Дойде, постла им покривка, даде им меню.... След известно време се сети и за нас. Обаче в менюто имаха само пици, затова станахме и си се изнесохме без изобщо да ни пука, след подобно отношение.
В Бари църквите много ми харесаха и особено катедралата им. Просто като влезеш, и има дух и излъчване. И градът е приятен за разходка, но наистина човек отвътре си чувства кое е "неговото", както казва Розова маслинка. Затова трябва да се види лично от първо лице Wink

Маслинка, щом си хвърлила монетка в Монополи, значи траторията ти е в кърпа вързана. Stuck Out Tongue Winking Eye

Към Лече и аз бих отишла. Ей на този плаж му бях хвърлила сериозно око Baia dei Turchi, но той е още на юг от Лече, към Отранто. Далеч от Бари при придвижване с публичен транспорт. Иначе гледах, че имат рейсове и от Лече и от Отранто към него. В Ютюб го бяха сравнили с плаж на Малдивите. Simple Smile И като цяло крайбрежието им изглежда по-живописно.

father, мисля че не е задължително в Италия да се тестваш. Можеш и в България да го направиш до 24 ч. след пристигането, но ще те поставят под карантина, докато не излезе отрицателен резултат, не го изпратиш на мейла на нашето РЗИ и те съответно да го прочетат, и да ти върнат отговор.
По принцип в наредбите пише, че трябва задължителен писиар, за да те пуснат, но това е ако си чужденец. Ако си български гражданин не могат да ти откажат.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 13:42 от MondoCane

# 677
Най-южната част на Пуля се казва Саленто, плажовете са безумно красиви, не само тези около Отранто. От другата страна на полуострова, на Йонийско море, даже според мен е малко по-наситено синьо морето, иначе навсякъде е безупречно чиста водата.
Август там се изсипва половин Италия, до средата на юли е добре да се ходи и септември.
Пускат летни автобуси по принцип 3 месеца от юли до края на септември тръгващи от Лечче, тази и миналата година само до началото на септември.
https://www.provincia.le.it/salentoinbus/
Продажбата на билети за автобусите е също сравнително добре организирана, продават се в някои Табаккерии в Лечче, както и има шатричка на спирката, която е най-близо до гарата, може да се вземе и книжка с маршрутите и разписанията от там. Шофьорите също продават с малка надценка.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 14:16 от Bradley Cooper

# 678
  • Milano
Кажи им Брадли къде е истината!😂😍

# 679
Кажи им Брадли къде е истината!😂😍

Нали? Nature Sunny

# 680
MondoCane, имаше и добри попадения при заведенията, но ние нацелихме прекалено много места като това, за което разказваш, в които предлагат само пици и някакъв вид сандвичи, а детето не обича толкова суха храна, пък и на нас ни омръзна. Трудно ни беше да синхронизираме режима на детето, работното време на заведенията, в които предлагат нещо, различно от пица и сандвичи, и часа ни на пристигане в съответното градче. Очаквах да има повече ризото, лазаня, паста и повече местни ястия. А и закуските със сладки неща наистина ми дойдоха в повече Joy
Джелатериите обаче бяха страхотни. Любими ми станаха сладоледите с вкус на шамфъстък и солен карамел. Много ми харесаха и кроасаните с крем шамфъстък. Разбира се, имат и страхотни колбаси.
Като градчета най-много ми харесаха Алберобело, Полиняно а маре и Остуни. Монополи също беше хубаво, но го притичахме и някак не го усетихме.
В този ред на мисли - Розова маслинка, ще споделиш ли кой плаж посетихте в Монополи? Беше постнала тук снимка, на която морето изглеждаше красиво, а този, който ние видяхме (до крепостните стени), изобщо не ни впечатли. Даже бяхме с бански, но не си направихме труда да влезем да се изкъпем.
Изкъпах се в Полиняно на камънака и като цяло беше готино, само дето имаше вълни, заради които, макар и с акваобувки, не се чувствах стабилна във водата. Много ми хареса гледката към морето и скалите през тунела, който е в лявата част на плажа, и препоръчвам човек да отиде до там.
В Бари направихме цял ден плаж на Panne e Pomodoro. Не е нещо уау, но за градски плаж мисля, че е много добре - водата беше чиста, пясъкът - също (няколко пъти на ден минават хора, които събират боклуците), в делничен ден не беше пренаселено. Само не ми хареса, че е до натоварена улица и няма платени чадъри, но пък имаше естествени сенки от дървета, така че не беше проблем. Срещу плажа има магазин за колбаси, сладолед, фрешове, в който освен изброеното има готвена храна, фокачи и други тестени храни, напитки и беше вкусно. Оттам си взехме чудесни колбаси за закуска Blush
Брадли, Реджина, чували сме и ние да тези плажове, но не ни беше това целта на пътуването Grinning
Bradley Cooper, а как е температурата на водата (като усещане, не като градуси) - и на двете морета. Питам, защото тази седмица се върнахме от Корфу, където видяхме много красиви и живописни плажове, но водата беше ледена (буквално), а само на стандартните дълги пясъчни плажове беше наистина приятна за къпане, та предполагам, че се касае за някакви местни течения, а не е нещо характерно като цяло за Йонийско море, но да питам все пак, за да знам, когато се оправим натам.
За информация - в началото на юли водата и в Бари, и в Полиняно беше приятна, но не и чай.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 14:10 от Divi_86

# 681
Следващия път към Саленто значи. Wear Bikini

Диви, на нас Пане е Помодоро щеше да ни е доста по-удобно, ама кой да знае за естествените сянки Simple Smile Инсталирахме се където има чадъри.

# 682
  • IT
Аз в момента съм на ежегодното си годишно месечно преселение в Отранто, не е пълно, а супер пълно е в момента. Август не ви го препоръчвам тук, много е пълно , но примерно в Отранто има на свободният плаж от концесионера на поносима цена чадър и шезлонг, но днес там в 8 часа вече беше препълнено.
Малдивите на Саленто са от другата страна на Йонииско море , над Санта Мария ди Леука. Водата е невероятна, плажът леко мръсен. Има много хубави разходки с корабчета по пещерите и на двете морета.
Закуската със сладки неща е да кажем стандартна за Италия. Забелязала съм обаче, че сосовете на пастата в повечето случаи са твърде недостатъчни за българският вкус, докато нашите манджи със сос им идват повече на тях.

# 683
  • Milano
Алекса, бива ли да казваш такива неща?😂
За нас, които сме почнали обратното броене, ама няма край.😱🤣
Приятна ваканция!

# 684
Плажовете на Порто Чезарео са супер, не само като природни дадености, ами и като организация! Ще се върна на нашето море и ще плащам с кеф, като стане така: плаж, после ходиш малко през защитена територия, после улица, после огромен общински паркинг, където винаги има място и чааак тогава започват някакви хотели или пък като на Кипър, шезлонгите са на общината!

# 685
Allexa.7, и на други места в Италия сме ходили, но такова нещо не сме виждали - сутрин да не можеш да си намериш почти никъде нещо солено за хапване (освен някой пакетиран полусух сандвич - и то мнооого рядко). Аз знам, че в хотелите стандартната закуска включва основно сладки неща, но все пак говоря за свободно изхранване, което предполага по-голям избор Wink

# 686
Divi_86, приятно е за къпане юли и на двете морета, август естествено е по-топла водата.
За закуска в краен случай Макдоналдс, щом искате солено Simple Smile

# 687
Друг вариант за солена закуска е моцарела от супермаркет и чери домати.

father  беше питал по-нагоре къде да си направи PCR тест или rapid тест. На ж.п. гарата в Бари има палатка на червения кръст. Тестовете са безплатни, но имало големи опашки и е хубаво да се отиде много рано сутрин. Може да трябва да се регистрирате преди това в гарата.
По-добре в България при връщането.

Последна редакция: нд, 01 авг 2021, 19:30 от Stryper

# 688

В този ред на мисли - Розова маслинка, ще споделиш ли кой плаж посетихте в Монополи? Беше постнала тук снимка, на която морето изглеждаше красиво, а този, който ние видяхме (до крепостните стени), изобщо не ни впечатли. Даже бяхме с бански, но не си направихме труда да влезем да се изкъпем.
В Монополи се къпахме баш на градския плаж Cala Porta Vecchia и аз на по-трагичен плаж не съм била досега. Simple Smile
Цветово ми допадна, като температура на водата също.
Скрит текст:
Всичко останало – тълпи и условия (какви условия всъщност? Simple Smile ) – не е по мой вкус. Но обикновено като пътувам, си слагам от по-розовите очила и наблюдавам живота наоколо с радост и любопитство. От храна нямахме повод да се оплачем – за сладките кифлички за закуска в Италия ми е известно, ядох хубав октопод в Монополи и нелоша пълнозърнеста паста с моцарела ди буфала в Алберобелло. Улучихме хубаво бяло вино от магазина и го прокарвахме с още по-хубаво сирене от твърдите на терасата. Ядохме страхотни чери домати и люта рукола от съседския магазин в Стария Бари. Пържената полента не е моята храна, но тя да ми е проблемът.
Сега, като бяхме на Комо, повече попадахме на паста и пица, каквито по-рядко искам да ям, но така се получи заради туристическите обекти или случайно. Това няма да ме спре да отида пак там, а и навсякъде из Италия. Simple Smile

# 689
  • IT
Алекса, бива ли да казваш такива неща?😂
За нас, които сме почнали обратното броене, ама няма край.😱🤣
Приятна ваканция!

Scusaaaa. Не знам как е при вас в Рим до онзи ден беше гаден мор, броях дните да слизам надолу.
Тази част на Италия солено сутрин е лек мираж. Те не могат и да си представят да ядат солено сутрин баш рано рано. Към 10-11 за междинна закуска могат да боднат някоя пицичка, но за първа закуска и то точно в района на пастичотите леко трудно да се намери солено готово направено.

Общи условия

Активация на акаунт