Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 610
  • 612
  •   1
Отговори
# 285
Евангелисти и протестанти са немците.  По региони е различно,  тук едните са повече,  там - другите.

Не е лошо това с почивната неделя и неработенето по празници. Така никой не се юрва да пазарува или да си свърши някоя работа в неделя и може да си почине, да поспортува и да прекара време със семейството си.

# 286
В Германия има и други странни, нелогични и безсмислени закони. Например, че наемателят плаща годишния данък сгради на имота, а не собственикът. Или че наемателят плаща застраховката на имота вместо собственика. И двете са напълно нелогични според мен. Защо някой ще плаща данък и застраховка на нещо, което не притежава?

# 287
В Испания пък наскоро го въведоха този закон, магазините да не работят в неделя. Майка ми и приятелките и са много разочаровани, че ходеха по разни китайски магазини да си лекуват нервите с шопинг терапия.

# 288
В Германия има и други странни, нелогични и безсмислени закони. Например, че наемателят плаща годишния данък сгради на имота, а не собственикът. Или че наемателят плаща застраховката на имота вместо собственика. И двете са напълно нелогични според мен. Защо някой ще плаща данък и застраховка на нещо, което не притежава?
Защото го ползва. Във Великобритания общинския данък сгради също се плаща стандартно от наемателя. Рядко, обикновено за съвсем малки жилища или такива, които се дават на стаи, този данък може да е включен в наема и наемателите да нямат ангажимент да го плащат. От сравнително скоро се иска от наемателите да застраховат жилището, като мисля обаче, че собствена си има и негова застраховка.
Нищо да не работи в неделя ми идва малко прекалено. С намалено работно време - да, но чак пък нищо да не работи...

# 289
  • Варна
На мен ми е супер удобно седмичния пазар да си го правя почивните дни и честно казано, радвам се, че тук всичко работи.

# 290
Тъй като съм била обслужващ персонал доста дълго време, намирам неработните Недели и празнични дни също за нечестни спрямо хотелски, гастро, летищни  и др. подобни работници.
Продавачките почиват, всички останали работят. И не ми пречат почивките на продавачката, а на целият градски транспорт примерно, който и в големите градове се движи по друг план, усложняващ още повече работата на всеки, който няма кола, а трябва да работи през почивните дни. То не стига, че бачкат по празниците, за да могат да обслужат всички отпускари, ами, че и още повече време трябва да заделят за да стигнат до работното си място. Неправда си е това. Да не говорим за навикът на немеца да се запаси в Събота като за пред избухването на трета световна война, който отиде да пазари следобед, може да се радва на една студена вода, другото е свършило, щото идва страшната Неделя....Надявам се да се промени.

# 291
  • Street of Dreams
Мразя неделите в Германия. Все едно бомба е паднала навън. Нищо не можеш да правиш, освен да отидеш на пицария / кафе / ресторант със семейство или приятели, които пък са препълнени от сутрин до вечер. Програмата по тв е ужасна. Когато работех, винаги предпочитах да работя в неделя (просто няма какво друго да се прави) и да почивам през седмицата, за да мога да свърша нещо полезно - пазаруване, документи, институции, или пък да се смеся с тълпата из града, в краен случай мол - през студената зима. Какви ти паркове и разходки, ролери и колелета на температури около нулата - ми аз пък не мога така. В неделя всичко е парализирано - трамваи и рейсове пътуват на рядко и който трябва да ходи на работа с тях, трябва да си предвиди още по-дълго време за пътуване. Ден за семейството било - всеки ден е ден за семейството. Няма нужда да ме ограничават със закон, та да си стоя вкъщи и да играя с децата.
Не съжалявам никого, който работи в неделя - това е просто един ден от седмицата, но те получават допълнително възнаграждение, което не е малко. На църква могат и друг път да отидат.

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 11:51 от OnDiNe_

# 292
... Да не говорим за навикът на немеца да се запаси в Събота като за пред избухването на трета световна война, който отиде да пазари следобед, може да се радва на една студена вода, другото е свършило, щото идва страшната Неделя....Надявам се да се промени.

Няма да се промени. Работещите в неделя да пазаруват в петък вечер и после понеделник сутрин.

# 293
  • Euskal Herria
В Испания пък наскоро го въведоха този закон, магазините да не работят в неделя. Майка ми и приятелките и са много разочаровани, че ходеха по разни китайски магазини да си лекуват нервите с шопинг терапия.
В коя комунидад? Във всяка област е различно. За да пазаруват в неделя, познат е ходил в град на 100 км от нас, но е в съседната комунидад (област). Приятели в други части на Испания също казват, че при тях няма делник или празник - магазините си работят.
При нас нищо не работи в неделя. Има дори и заведения, които не работят. През празниците - също. Единственото изключение са хлебарниците, но там работата е организирана на друг принцип - ако в събота е работела едната хлебарница, в неделя е отворена съседната. Но се работи определени часове, до обяд.
За да разрешат на магазините в Стария град и на местата със струпване на туристи  да работят в неделя и на празници, имаше нарочна сесия на общинския съвет.
Китайските магазини и тези на другите етноси са съвсем друга работа, те работят и в неделя. По усмотрение на собствениците.
Хубавото е, че магазините са отворени или от 09,00 до 21,00 часа, или от 10,00 до 22,00 часа - от понеделник до събота.

# 294
  • На топло
От няколко години, всичко работи в неделя. Заплаща се много добре.
 Само хранителните магазини и то зависи къде се намират (в Париж в центъра всичко е отворено) работят до обяд в неделя.
 През месец декември има само един официален почивен ден, в който повечето неща са затворени 25 и
другият е 1 януари.
Но например киното и ресторантите до нас нямат никога почивен ден, може би само на 1 януари и няколко дни от август за лятна ваканция.
Аз се запасявам с хранителни продукти няколко пъти в седмицата, мъжът ми ме гледаше в началото странно 😁
Намирам за по практично да купувам зеленчуци и плодове на няколко пъти, отколкото в големи количества и да ми се развалят посредата на седмицата.

# 295
Неделите запълваме с толкова много неща, че даже не стигат. Който има деца-ученици в Германия, му е ясно.

# 296
Все по-висока ми се струва цената на подредения живот в Германия.

# 297
Все по-висока ми се струва цената на подредения живот в Германия.

Въпрос на мироглед, интереси, организация на живота. В този смисъл цената изглежда висока, ако всичко това не пасва на манталитета на съответната държава, в противен случай не. 

# 298
В Израел също наемателите плащат годишен данък на имота,в който пребивават.

# 299
Неделите запълваме с толкова много неща, че даже не стигат. Който има деца-ученици в Германия, му е ясно.

И на мен неделите са ми любими тук.
Напълно отвикнах да пазарувам през уикендите, освен малко козметика понякога в събота. Чистене и подреждане също не се вършат през тези дни. Само пътуване, забавление и в редки случаи през неделите просто релакс.

Общи условия

Активация на акаунт