Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 44 897
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Тя иска дати, а дати сега няма как да види, миналата година изместиха доста всичко, тази не знаем как ще е.

# 46
  • София
Цитат
СЪОБЩЕНИЕ

ОТНОСНО: Наредба за изменение и допълнение на Наредба за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община, приета от Столичен общински съвет с Решение № 82 по Протокол № 48 от 22.02.2018 г., изм. и доп. (отстраняване на техническа грешка) – Решение № 270 по Протокол № 52 от 26.04.2018 г., изм. и доп. – Решение № 510 по Протокол № 58 от 26.07.2018 г.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С настоящото уведомяваме гражданите и заинтересованите страни, че ще бъдат проведени обществени консултации под формата на „Писмени консултации“ с предмет:

Наредба за изменение и допълнение на Наредба за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община, приета от Столичен общински съвет с Решение № 82 по Протокол № 48 от 22.02.2018 г., изм. и доп. (отстраняване на техническа грешка) – Решение № 270 по Протокол № 52 от 26.04.2018 г., изм. и доп. – Решение № 510 по Протокол № 58 от 26.07.2018 г.

ТУК

# 47
  • София
Тя иска дати, а дати сега няма как да види, миналата година изместиха доста всичко, тази не знаем как ще е.

Според предварителния график са - средата на март и началото на май.

# 48
  • Sofia
Точните дати (на обявяване на свободните места и на класиранията) по принцип ги обявяват с публикуването на новия календар. Досега това се е случвало през януари.

# 49
Точните дати (на обявяване на свободните места и на класиранията) по принцип ги обявяват с публикуването на новия календар. Досега това се е случвало през януари.
Благодаря! Преди години се решаваше на работна група преди Коледа, явно нещата са се променили.

# 50
  • София
Благодаря! Преди години се решаваше на работна група преди Коледа, явно нещата са се променили.

Не е променено. Гласувано на заседание на РГ и ще го обявят скоро.

# 51
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Здравейте! От три години не съм се занимавала с ИСОДЗ ... Искам да попитам вас като по-навътре с новостите и промените:
Детето посещава детска градина. Родено е януари 2014 и в детската градина ще е през септември 2019 в подготвителна група с предния набор 2013. Гледам, че и подготвителните групи в училищата са вкарани в системата ИСОДЗ ... Ако през май месец искам да кандидатства за такава група в училище ми възникват няколко въпроса:
1/ Ще може ли въобще да кандидатства с предният набор? Или трябва да чака да няма кандидати и тогава?
2/ Ако кандидатства и я приемат, и я запиша в двуседмичният срок, но нещо се случи и се окаже, че е по-добре да продължи в градината - там вече загубила ли си е мястото след като е кандидатствала и е записана в училище?
Благодаря!

# 52
  • Sofia
1/Ще може да кандидатства с предния набор чак на текущите класирания през август/септември. Не е нужно да няма чакащи за съответната градина, но първо се класират децата от набор 2013, и след това ако останат места ще се класират и деца със сменен набор.

2/Детето ''губи'' мястото си в ДГ само след отписване чрез писмено заявление от страна на родителя. Тоест - класира се в училище и в двуседмичен срок я записвате, но тя все още ще се води записана и в ДГ докато не я отпишете. Вие ще отпишете детето от старото ДЗ точно преди да започне да посещава новото. Ако не я отпишете, няма да могат да я приемат в училището, защото детето ще се води  записано на две места. Но ако решите да отпишете детето от училището още преди да започне да посещава и не го отпишете от ДГ, не виждам проблем то да си продължи в ДГ (нали дете се отписва от ДГ само след писмено заявление от родител). Но все пак питайте директорката на ДГ.

# 53
  • София
1/Ще може да кандидатства с предния набор чак на текущите класирания през август/септември. Не е нужно да няма чакащи за съответната градина, но първо се класират децата от набор 2013, и след това ако останат места ще се класират и деца със сменен набор.

2/Детето ''губи'' мястото си в ДГ само след отписване чрез писмено заявление от страна на родителя. Тоест - класира се в училище и в двуседмичен срок я записвате, но тя все още ще се води записана и в ДГ докато не я отпишете. Вие ще отпишете детето от старото ДЗ точно преди да започне да посещава новото. Ако не я отпишете, няма да могат да я приемат в училището, защото детето ще се води  записано на две места. Но ако решите да отпишете детето от училището още преди да започне да посещава и не го отпишете от ДГ, не виждам проблем то да си продължи в ДГ (нали дете се отписва от ДГ само след писмено заявление от родител). Но все пак питайте директорката на ДГ.
Не е вярно това за отписването. Детето автоматично се отписва от старата градина. Въобще не е нужно да се отписва някой писмено.

# 54
  • Sofia
Не, не се отписва автоматично от старата градина. Два пъти съм местила сина си и двата пъти ми искаха да го отпиша от старото ДЗ, защото иначе не могат да го приемат в новото - излизаше в системата, че е записан на две места.
Цитат
Чл. 17. Отписване
(1) Децата се отписват от детска градина/училище след писмено заявено желание на родителя/настойника до директора на образователната институция.
https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=3385354&b=0

Последна редакция: чт, 27 дек 2018, 12:16 от brin de muguet

# 55
  • София
Не, не се отписва автоматично от старата градина. Два пъти съм местила сина си и двата пъти ми искаха да го отпиша от старото ДЗ, защото иначе не могат да го приемат в новото - излизаше в системата, че е записан на две места.
Цитат
Чл. 17. Отписване
(1) Децата се отписват от детска градина/училище след писмено заявено желание на родителя/настойника до директора на образователната институция.
Това е само ако се отписвате без да сте приети на друго място. Не знам защо са ви карали да си отписвате детето, нещо не е било в ред. Аз също съм го правила и нищо не съм подавала в старото. Само си взимах документите в последния ден на посещението. В системата си пишеше, че е записана в новото, но не посещава.

# 56
  • Sofia
Да, в системата пише ''посещава  еди кое си ДЗ, и не посещава другото'', но също така пише, че е записано на двете места (а не че посещава и двете места).

Първото преместване беше от СДЯ към яслена група в ОДЗ - за да го отпиша (след класиране и записване на новото място) директорката на старото ДЗ поиска да напиша заявление, че си отписвам детето - такава била процедурата по отписването.
Втория път беше на основните класирания  от ОДЗ към ЦДГ и директорката на новото ДЗ ме предупреди да не забравя да го отпиша септември месец, защото иначе няма да могат да го приемат.
И СДЯ и ОДЗ са ДЗ в различни квартали. Ако това не е процедурата, предвидена в наредбата е странно, че и на двете места (и трите, ако броим подсещането от страна на директорката на ЦДГ) ми поискаха това заявление.

ПП: Дъщеря ми не се е налагало да я отписвам, защото просто "завърши" ясла и септември тръгна на градина. И в нейния случай стана точно както го описваш - не съм подавала никакво заявление, а само си прибрах документите последния присъствен ден.

Последна редакция: чт, 27 дек 2018, 13:29 от brin de muguet

# 57
  • София
Скрит текст:
Цитат
Чл. 17. Отписване
Това е само ако се отписвате без да сте приети на друго място. Не знам защо са ви карали да си отписвате детето, нещо не е било в ред. Аз също съм го правила и нищо не съм подавала в старото. Само си взимах документите в последния ден на посещението. В системата си пишеше, че е записана в новото, но не посещава.
Нещо си забравила или не си обърнала внимание. Няма как да ти дадат документите без да се откажеш от мястото в ДГ.

# 58
  • София
Дъщеря ми посещава ДЯ, която не ни е удобна. Май месец ще кандидатстваме в близкото ОДЗ (пак за яслена група). Трябва ли да е отписана, за да имаме пълния брой точки?

# 59
  • София
Дъщеря ми посещава ДЯ, която не ни е удобна. Май месец ще кандидатстваме в близкото ОДЗ (пак за яслена група). Трябва ли да е отписана, за да имаме пълния брой точки?

Не, не трябва, за новата кампания ще имате пълния брой точки

Общи условия

Активация на акаунт