Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 44 924
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
brin de muguet ,
Извинявам се, че се повтарям но дали все пак е обсъждано?
Искам да попитам стои ли на дн. ред в обсъжданията въпроса за критерий базиращ се на уседналост т.е да имат предимство деца живели в района на ДГ определен бр. години. В противен случай несправедливо биват изместени от деца с допълнителни точки по др. причини просто записали се в района броени дни /месеци преди компания. Ако се не лъжа имаш такова нещо преди 9-10 г. или не в този му вид като критерий, който отпадна... възможно е да греша.

# 91
  • Sofia
Доколкото знам (от това, което съм чела) и така като гледам проекта на новата наредба, засега не се предвижда критерий уседналост при прием в СДЯ, ДГ или ПГУ.
А дали е обсъждано, мисля че да. Миналата кампания ми се мерна подобен въпрос из медиите и отговорът беше, че няма да има уседналост. Но то нещата се променят, така че...

# 92
  • София
https://www.sofia.bg/web/guest/draft-amend-suppl-ordinance-dg-pgu
Ето тук е проектът за наредбата, можете да видите какъв е, какво се обсъжда и да дадете становище.

# 93
  • София
Срока за коментари по проекта за изменение и допълнение на Наредбата за прием в ОДГ и ПГОУ  скоро ще изтече. А изпратените становища са малко. Само с писане във форума не става. Във вторник в СО ще има и публично обсъждане на проекта. Дано повече от лично заинтересованите да си направят труда да отидат и да си кажат мнението.

Цитат
На 15.01.2019 г., от 18.00 часа, в зала 5, етаж 5 на Столична община – ул. „Московска“ № 33, ще се проведе публично обсъждане на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община.
Целта на обсъждането е да бъдат изслушани всички мнения по предложения проект на Наредба, преди разглеждането й от Столичен общински съвет.

От тук

# 94
Има ли тема 2019/2020? Защото си мисля, че тази вече не е актуална.

# 95
  • Sofia
Актуална е - все още има текущи класирания за 2018/2019.
А за 2019/2020 не са обявили свободните места.

# 96
Здравейте,

Може ли някой да ми обясни каква е същността на предложената промяна за работещи родители/редовни студенти?
В сегашния вариант се дава по 1 точка на родител, в новия вариант се дават по 2 точки на родител. Какво променя това, освен общият брой точки, който ще съберат децата в масовия случай (сега 9точки, а след промяната 12)?

Благодаря!

# 97
  • СОФИЯ
Здравейте,

Може ли някой да ми обясни каква е същността на предложената промяна за работещи родители/редовни студенти?
В сегашния вариант се дава по 1 точка на родител, в новия вариант се дават по 2 точки на родител. Какво променя това, освен общият брой точки, който ще съберат децата в масовия случай (сега 9точки, а след промяната 12)?

Благодаря!
В становището на СНБМ са изложени аргументите и 2 т. не са достатъчни. Ето https://www.sofia.bg/documents/20182/3986515/2019-01-09-%D0%A1%D … 9b69-a6b155b00fd5

# 98
Здравейте,

Благодаря!
В становището на СНБМ са изложени аргументите и 2 т. не са достатъчни. Ето https://www.sofia.bg/documents/20182/3986515/2019-01-09-%D0%A1%D … 9b69-a6b155b00fd5

Благодаря Ви, Саня!

Прочетох публикуваните становища и ме смути първо фактът, че в 2 или 3 от останалите становища се цитира административен район на месторабота - критерий, който беше отменен преди 1-2 години, ако не ме лъже паметта. Четейки доклада и предложението за изменение обаче не намирам променени текстове, които да връщат обстоятелството адрес на месторабота.
Единствената промяна, която виждам, е в броя точки. Но в масовия случай към момента и при недостига на места, в жребий по ОК попадат само деца с максимален брой точки по адрес и работещи родители/редовни студенти. И в тази връзка не разбирам каква разлика би дало едновременното увеличение на точките за работещи родители и редовни студенти. Вашето предложение би създало разлика, но се чудя какво са имали предвид експертите, защото от мотивите им не става ясно. Моля да ме извините, ако пропускам нещо очевидно!

# 99
  • София
И аз тъкмо влизам да коментирам същото. И мен ме озадачи това, че сега всички, които сме с 9 точни просто след промяната ще имаме по 11 и ще сме си все същите на опашката.

# 100
Представете си многодетно семейство с двама неработещи родители, 9т.-2т.+2т. И след първо класиране имат 9т. колкото и семейства с максимален брой точки от работещи и адрес. Аз лично познавам няколко такива семейства и определено смятам, че новият вариант е по-добър. Студентите съм съгласна да се броят със същия брой точки като работещи, макар че сигурно има злоупотреби и там. Ама то злоупотреби би могло да има и с работещи хора, колко му е да се назначи някой само за месец.

# 101
  • София
Не съм толкова запозната с критериите, ще чета детайлно. Многодетните имат повече точки ли?

# 102
  • София
Представете си многодетно семейство с двама неработещи родители, 9т.-2т.+2т. И след първо класиране имат 9т. колкото и семейства с максимален брой точки от работещи и адрес. Аз лично познавам няколко такива семейства и определено смятам, че новият вариант е по-добър. Студентите съм съгласна да се броят със същия брой точки като работещи, макар че сигурно има злоупотреби и там. Ама то злоупотреби би могло да има и с работещи хора, колко му е да се назначи някой само за месец.
Да, но многодетните така или иначе са в социалната квота, която е увеличена на 40% и най-вероятно още на първо класиране ще ги приемат. И аз не мога да схвана причината за увеличаване на точките. То май и за адрес в района на градината се увеличават.

# 103
Здравейте, нова съм във форума и пуснах по погрешка въпросът ми в друга тема, та за това го копирам и тук. Въпросът ми е  относно текущите класирания за прием в детска градина. Свободните места за ХЗ вече са към общите, това означава ли, че дете с 10т. с протокол за ХЗ ще участва в класирането с 10т. или с точките по общ критерии т.е. 7т. Благодаря Ви предварително!

# 104
Аз си мислех, че само точките за рботещ родител са удвоени. Някой може ли да ми обясни какво означава да се удостовери служебно постоянния или настоящ адрес? Това май го нямаше в предишната наредба

Общи условия

Активация на акаунт