Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 44 921
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • СОФИЯ
Адресът на месторабота няма да се върне. В СО има официална кореспонденция по въпроса от преди няколко години, по спомен КЗД се произнесе че е дискриминационен. Същото е и с опита на един от районите преди време да въведе изискване за платени данъци, глоби и т.н. задължения. Тези задължения са на родителя, а рефлектират в правната сфера на детето като ограничават възможността му за прием в детска градина.
За работещ родител - в Конвенцията за правата на детето разпоредбата се отнася само до работещите родители. Ако студентът работи ще ползва един от двата критерия. В същото време за майките студентки, които не са работещи, има еднократна помощ по ЗСПД, която е в голям размер, подобно на помощта за близнаци. Преди години за тези два вида помощ точно от СНБМ се преборихме. Крайно време е нашата "нормална" държава да стане нормална без кавички и действащата нормативна уредба да започне да се спазва. За съжаление от някои изказвания на хора от СО не оставам с впечатление, че имат такива намерения.
Елате на 15.01 на публичното обсъждане и сами ще се убедите какво се случва.

# 106
  • СОФИЯ
Аз си мислех, че само точките за рботещ родител са удвоени. Някой може ли да ми обясни какво означава да се удостовери служебно постоянния или настоящ адрес? Това май го нямаше в предишната наредба
Работи се по свързването на различни системи, обещават скоро да е факт, вкл. с НОИ и НАП. Така ще установяват и качеството работещ родител. Т.е. на същия принцип на който сега установяват заявени посещаване на СДЯ и ЧДЯ.

# 107
Значиии, всичките промени, при този недостиг на места са от пусто в празно. На едно от предишните обсъждания писах становище и предложения, най-общо все отговорите бяха (и не само на мен), не ни е в компетенцията, или няма как да стане ???(не име се занимава ли) и разни в тоя дух. А мен все ме питат - е как не е приет - точки ли няма. Викам точки има - места няма....

# 108
  • СОФИЯ
Значиии, всичките промени, при този недостиг на места са от пусто в празно. На едно от предишните обсъждания писах становище и предложения, най-общо все отговорите бяха (и не само на мен), не ни е в компетенцията, или няма как да стане ???(не име се занимава ли) и разни в тоя дух. А мен все ме питат - е как не е приет - точки ли няма. Викам точки има - места няма....
Недостигът естествено е основният проблем. Не ми побира главата как за толкова години и при този СРИВ на раждаемостта не успяват да решат въпроса. Строителството и преустройствата са в ресора на зам-кмет Савина. Тя присъства на едно от заседанията на работната група. Лично на мен не ми е ясен целия процес. Районните кметове преди съставянето на бюджета заявяват необходимост от строителство на ДГ. Предлагат подходящи общински терени. За идеален център твърдят, че почти няма такива. Някой може и да прецени, че няма необходимост от ДГ в управлявания от него район  Grinning Как стои напр. въпросът с Младост в сегашната ситуация. Не всички искания влизат за изпълнение. После следват процедури по ЗОП. Твърдят, че не може да строят еднотипни ДГ с една процедура и други дрън, дрън. Като резултат места за децата няма, което е безобразие!

# 109
Нямат интерес от стоеж на нови. Сега излезе проект за застрояване на терените отредени за източния парк - в тях няма ни една градина и училище. Има обаче проект за 60 или 80 жилищни сгради на по 6-8 етажа. Строят огромна сграда срещу парка пред общината. Да не забравяме и гранд каньон. На въпрос на общественото обсъждане- къде ще се вместят тези деца в района-щяло да се мисли като ги построят дали има нужда....От тук нататък каквото и да правим-само ще се караме кой работи по-близо до яслата, кой има сестра. Мисля, че проблемът ще се реши от само себе си - просто в един момент няма да има деца и за настоящите места познайте защо.....

# 110
  • СОФИЯ
За голямо съжаление си много права!

# 111
Аз си мислех, че само точките за рботещ родител са удвоени. Някой може ли да ми обясни какво означава да се удостовери служебно постоянния или настоящ адрес? Това май го нямаше в предишната наредба
Работи се по свързването на различни системи, обещават скоро да е факт, вкл. с НОИ и НАП. Така ще установяват и качеството работещ родител. Т.е. на същия принцип на който сега установяват заявени посещаване на СДЯ и ЧДЯ.
Това би било добре!Да не тичаме в ЕСГРАО да вадим документи за местоживеене(10 лева на дете), а автоматично системата да проверява.Няма да има и толкова злоопотреби за броят на децата, колко семейства живеят на един адрес, а пък се водят многодетни и  други.

# 112
Тъпо е това обяснение, че точката за месторабота е дискриминационна. По тази логика всяка допълнителна точка за нещо е дискриминационна спрямо тези, които не я получават. А е логично да можеш да ползваш яслата/градината, която ти е близо. Ако до дома си нямаш чиста ясла или градина с яслени групи, защо да не можеш да кандидатстваш за такава, която е близо до работата ти.

# 113
Аз лично не смятам, че е дискриминационна, но прекалено много се злоупотребяваше с нея. Пример: На мъжът ми в местоработата шофьорите получаваха удостоверение за уж работа от вкъщи, та точката се даваше в допълнение за района и с 9,1 влизаха. Реално шофьорът, за когото знаем, си работеше в хотела на 20 км, от района, изобщо не работеше от вкъщи. Нито това е упоменато в ТД.

# 114
Здравейте. Детето ми е прието в СДЯ с хронично заболяване, но искам да го преместя в ОДЗ  с яслени групи. Протоколът ни ще важи ли при следващо класиране за преместването или трябва да вадим нов ?

# 115
  • СОФИЯ
https://www.sofia.bg/web/guest/draft-amend-suppl-rules-nurseries-2019
Проект за изм. и доп. на Правилата за СДЯ. Има някои разлики с наредбата за ДГ.

# 116
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Добър вечер!
Искам да попитам следното: детето ми е трета група в ДГ. Има вероятност (почти 90 %) да сменим кварталите като местожителство, но това ще стане ясно в края на месец юни. Ако кандидатства детето сега през месец май на класиранията и я приемат по някакво чудо, и я запиша, но се окаже през юни, че няма да има смисъл да се мести: може  ли да се откаже записването в новата ДГ и да си продължи четвърта група в градината, която посещава сега? В системата ми дават неадекватни отговори - както винаги, а в документацията не можах да намеря отговор и да се ориентирам ... Благодаря!

# 117
Добър вечер!
Искам да попитам следното: детето ми е трета група в ДГ. Има вероятност (почти 90 %) да сменим кварталите като местожителство, но това ще стане ясно в края на месец юни. Ако кандидатства детето сега през месец май на класиранията и я приемат по някакво чудо, и я запиша, но се окаже през юни, че няма да има смисъл да се мести: може  ли да се откаже записването в новата ДГ и да си продължи четвърта група в градината, която посещава сега? В системата ми дават неадекватни отговори - както винаги, а в документацията не можах да намеря отговор и да се ориентирам ... Благодаря!

Принципно при записването на новото място Директорът ще отрази в системата този факт и ще ви отпишат от старото. Но понеже става дума за четвърта група, Ви предлагам да отидете да говорите директно с Директорката на старата градина и тя да ви каже какви варианти имате и в какви срокове са приложими. В 4та група вече няма безкраен списък на чакащи деца, а и доста деца се отписват, защото се насочват към ПГ в училищата.

# 118
Защото е петък и защото чета становища, ама се чудя...

Голямото дете е посещавало ДГ. Но не съобразих да ги родя с разлика 1 година, 8 месеца и три дена. Т.е. сега дете номер 2 може и да не влезе в ДГ. И двете деца са поставени в една и съща ситуация бидейки деца в едно и също семейство. Сега, пряка или непряка дискриминация спрямо по-малкото дете ще се явява факта, че голямото е посещавало ДГ, а малкото - не?

ThinkingThinkingThinkingThinkingThinking

# 119
Ако кандидатствам с набор 2016 за същата градина, в която детето ми е прието с по-голям набор отново ли ще се изискват бележки за месторабота, актове за раждане и тн, които съм представила преди месец?

Общи условия

Активация на акаунт