Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 505
  • 747
  •   1
Отговори
# 270
Аз се наложи да си ползвам 9м от втората година, никой не ме е питал имам ли, нямам ли възможност, защото нямаше как синът ми да тръгне на ясла преди есента, роден е през януари Grinning

# 271
  • СОФИЯ
Заседанието на РГ вчера. Чепът Чобанов не присъства. В пон. 04.02, 13 ч. ще има заседание на комисията по образование към СОС, зала 1.
От вчера по същество пълна боза. Предложението да се дава 1 т. и на кандидатствали, но неприети в СДЯ е неработещо. За пазенето на място в СДЯ с представяне на мед. бележки/др. вид документ - средната месечна посещаемост не върши работа, съгласно наредбата за финансирането тя е само за статистически цели. Коментира се да се дава точка само за адм. район на съответната СДЯ. И това не е ОК, в някои райони има много СДЯ и една ДГ, по спомен напр. Лозенец.
Точките за адрес са променени на 4, но никъде не е достъпна новата редакция. За ОК 1 или 2 се отнася. На сайта на СО стоят предишните текстове, по тях са и становищата при общественото обсъждане. Казахме им, че след толкова нови промени, които реално ще видим чак в окончателно приетия от СОС вариант на наредбата, родителите действително започват да се чувстват като опитни мишки. Период за обществено обсъждане на новите промени няма да има.

# 272
във фейсбук видях снимка на новия проект с 4т по К2 Wink

безкрайно дебилно е, иначе... тва всяка година да ни правят на маймуни...

# 273
Нали евентуално другата година ще има и тестова версия за София на системата, зад която стои МОН, или не съм разбрала правилно? Има ли някаква идея дали вече е ясно за онази система какви ще са критериите, дали ще има обществени обсъждания. Ние само за София ще си избодем очите и нямаме единомислие почти за никой критерий. Как ще обхванат цялата страна, изобщо не ми се мисли.

# 274
  • Sofia
Не мисля, че системата ще е за цялата страна. По-скоро ще е за ясли, градини + училища в София.

# 275
  • СОФИЯ
Процедурата още не е стартирала, няма я в АОП. С оглед сроковете по ЗОП, тестова версия за следващата година е много оптимистично предположение, в случай че няма и обжалване.

# 276
Аз само не разбирам как ще е една система като училището е задължително, докато от общината милион пъти са обяснявали, че тя не е длъжна да осигури места в детските градини. Как се очаква да има единни критерии.. Тръпна в очакване, защото големият другата година ще бъде ученик.

# 277
Мама Саня, да разбирам ли, че ще останат точките 4 за постоянне адрес и 2 за настоящ?За работещиет родители остав али по 2 точки както е проекта? За СДЯ какво казаха,ч е не разбрха?Благодаря!
В район Триадица и Лозенец има по няколко СДЯ  и 1 градина и ако не влезеш в СДЯ-та няма къде да те приемат.
Значи те си приемат документ, който няма нищо общо с този по който се пишат предложения и се провежда обсъджане.
 Доколкото разбирам тези хора си вярват, че ще бъдат преизбрани на изборите или не им дреме?

# 278
4 точки за постоянен в района на градината или това с районирането отпадна?

# 279
  • Sofia
Районирането (по административни райони) не би трябвало да отпада.
Ако 4 точки са към ОК2, както писаха по-горе, това значи, че искат да дадат 4 точки за постоянен адрес в района на градината.

# 280
  • СОФИЯ

От този пост виждам критерий 2.
Вчера на заседанието извадих публикувания вариант на сайта на СО. Това бил "старият". А къде е "новият"? След заседанието на комисията по образование към СОС в понеделник 04.02, предполагам че ще има още промени. Предложенията били на различни общински съветници, споменаха няколко имена. По мое лично мнение изобщо не е ясно какво ще сглобят/надробят накрая. Излишно е да обсъждаме преди да прочетем окончателните изм. и доп. в разпоредбите и най-вече критериите.
Проблеми има, решения няма.

# 281

От този пост виждам критерий 2.
Вчера на заседанието извадих публикувания вариант на сайта на СО. Това бил "старият". А къде е "новият"? След заседанието на комисията по образование към СОС в понеделник 04.02, предполагам че ще има още промени. Предложенията били на различни общински съветници, споменаха няколко имена. По мое лично мнение изобщо не е ясно какво ще сглобят/надробят накрая. Излишно е да обсъждаме преди да прочетем окончателните изм. и доп. в разпоредбите и най-вече критериите.
Проблеми има, решения няма.

Вбесява ме, че "новият" няма да мине обществено обсъждане, направо съм извън кожата си. Сега ще успокоят хората, които се възмущават че живеят цял живот някъде и не са приети в градината срещу блока, но на практика ще доведат до масова смяна на документи и няма да има особена разлика. Изобщо не е трудно да намериш при кого да си направиш постоянен, ако наемодателят откаже, даже ако се таймират добре нещата може да го смениш отново и без да вадиш нова лична карта... 
Поредното нещо като нищо.

# 282
Значи чакаме ПонеделникЪТ, когато ще стане ясно в какво ще се пържим тази година...

Благодаря Ви, дами! 👍

# 283
  • СОФИЯ
Значи чакаме ПонеделникЪТ, когато ще стане ясно в какво ще се пържим тази година...

Благодаря Ви, дами! 👍
Ааа, в пон няма да е достатъчно ясно, но поне ще се разбере към коя от всички мъдрости клонят. Окончателно след приемането от СОС.

# 284
Не е нормална тази работа.Всяка година промени. Седнали да се разправятс  детските градини, всичко друго е оправено, та детските градини и училищата са им трън в очите.

Общи условия

Активация на акаунт