Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 508
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
Не искам да се заяждам, не е това целта ми. Ако искате изяжте ме, все едно ми е вече. Отегчих се вече от простотиите на СО и управляващите.
Защо тогава се допусна дискриминация към тези деца в предишната кампания? Тези деца бяха набутани в социалната опашка и нямаха никакъв шанс при многоточковците. Нали всички деца трябва да имат еднакви права и еднакъв шанс?!
Сега тези деца няма да бъдат компенсирани с нищо. Вие, като организация, защо не се борите в посока за построяване на нови градини?
Как ще бъдат стимулирани родителите да имат повече от едно дете като се премахне този критерии?
А родителите на две-три деца, които нямат автомобил, не могат да си позволя детегледачка, нито частна градина, защото взимат по 700 лв. заплата, работят от 9 до 18ч. как мислите ще пътуват да си прибират децата пръснати в различни градини/ясли из цяла София?! И като не си ги вземат навреме да им ги приберат в полицията, защото са “изоставени”.
За родители с едно дете проблемите, ако изобщо могат да се нарекат такива, са минимални, да не кажа нищожни.
Моите уважения към всички майки и родители на едно дете, нищо лично, но не бъдете егоисти.
 Бъдете здрави!
 Пък ние ще емигрираме в чужбина по признак: “Семейства с повече от едно дете”.

# 331
  • София
Нали всички деца трябва да имат еднакви права и еднакъв шанс?!
Не намирате ли противоречие в собствените си думи?
Еднакви права и еднакъв шанс не се покриват с допълнителни точки и почти сигурно приемане на дете само защото има брат или сестра родени с разлика до 3-4 години.
Защо и СО и тук приемате, че семействата са два вида:  с едно дете или с две деца с малка разлика. А ако едно от децата вече е в ученическа възраст?

А и призива за егоизма ми идва в повече.

ПП Имам две деца.

# 332
Не деля семействата на два вида. Има противоречие в думите ми, защото и наредбите за прием всяка година са противоречиви. Не съм уточнявала в каква възраст са децата, в момента става въпрос за детски градини и ясли, и мисля, че не е необходимо да уточнявам, че братя/сестри са с разлика под 3 години.
А предишната кампания не дадоха ли по-голям шанс на родителите с едно дете, като набутаха близнаци и породени, и братя/сестри в социалната опашка?!
Не искам да споря с никой. Замислете се малко над всичко, което се случва около нас.

# 333
  • Sofia
Еднакъв шанс има само, когато всички деца се изсипят в системата и се тегли жребий между всички - без точки, без критерии. Във всички други случаи някой има предимство пред друг.

# 334
Независимо какви критерии се заформят е факт, че мнозинството от деца остават извън детските заведения и винаги едни или други ще са ощетени. И типично по български всеки се счита за най-дискриминиран. А истината е, че както и да се направи, много деца няма да получат равен шанс. По темата с броя на децата - това е въпрос на избор и на възможност за всяко семейство. Изключително субективно е да се каже, че едните имат необходимост, а другите не.

# 335
Съгласна съм с Десив и Пепих. Забелязвам и тенденция едни критерии да се обжалват, други удобно да се пропускат като недискриминационни.

# 336
  • София
Еднакъв шанс има само, когато всички деца се изсипят в системата и се тегли жребий между всички - без точки, без критерии. Във всички други случаи някой има предимство пред друг.

Можеби е крайно време и да се случи и да се въведе такса според доходите на родителите (макар че и тук ще има яко шмикерии с неосигуряваните на пълна заплата)

# 337
  • София
Забелязвам и тенденция едни критерии да се обжалват, други удобно да се пропускат като недискриминационни.
Никой не Ви пречи да обжалвате, това което считате за дискриминационно.

# 338

Можеби е крайно време и да се случи и да се въведе такса според доходите на родителите (макар че и тук ще има яко шмикерии с неосигуряваните на пълна заплата)

Сигурна съм, че и тогава ще кажат,че това е дискриминационно спрямо родителите с по-високи доходи.
Най-доброто решение е да се построят нови ясли и градини в проблемните квартали.

# 339
Има много хора, чиито осигуровки не отговарят на стандарта им на живот и ще се водят буквално социално слаби. Няма как да стане това предложение със заплатата.Не ме разбирай погрешно, Джам нямам този проблем, за да обжалвам и не участвам в НПО свързано с настоящи и бъдещи майки. Показвам ви пропуски, вие си теглите в друга насока, ами няма какво друго да кажа.

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 17:21 от malinkap

# 340
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
9 години ... Вече 9 годни следя темата ... И по това време на годината ВИНАГИ родителите се хващат "за гушите" с критериите ... ВИНАГИ има предложение само за жребии ... ВИНАГИ има предложение за такса, спрямо доходите на родителите ... И ВИНАГИ има очевАдния извод - просто няма достатъчно места, строят се квартали, но не се строят градини и училища, а щом има нови жилища, се предполага, че там ще живеят семейства с деца и в градинска, и в училищна възраст ...
Просто не се мисли дългосрочно и в перспектива ... Не мислят тези, които издават разрешенията за строеж на жилищни сгради ... Ако от инвеститор на сграда се иска по 15-20% от цената на сградата, и общината отдели място, и се съберат от 5-6-10 такива инвеститори пари, и се построят градини и учлища ... Друго ще е ... Е, мечти ... И до това стигаме ВИНАГИ, всяка година, по това време, когато чакаме да обяват свободните места ...
"Кервана си върви, а кучетата си лаят" ... за съжаление е така вече толкова много години ... И така ще бъде ... Не виждам у законотворците ни стремеж да мислят напред във времето и да правят закони и наредби в полза на обикновения човек ...

# 341
  • Sofia
Нали това им е целта- родителите да се дърлят за критерии, опашки, квоти, предимства. Така поне за малко се измества фокуса от тях и от истинския проблем - липсата на места в градините и липсата на хубави училища. Другата година паще ще местят критерии от една опашка в друга, ще слагат прилежащи райони, уседналост. Ще увеличават годините, ще намаляват годините. Изобщо - емоции да има.

# 342
Точно така, докато не остане никой да плаща пенсиите.

# 343
Много се спекулира с тая пуста дискриминация, а като чета становища и предложения, оставам с впечатление, че значението на думата убягва на пишещите ги.
Преди няколко години, когато бях с едно дете, а братята/сестрите/близнаците/породените бяха на общата опашка, единственото ми към онзи момент дете беше прието в детско заведение. Не е вярно, че единствените деца нямат шанс.
Две години по-късно, вече децата ми са две, малкото обаче не го приеха при голямото и сега се налага да ги водя в две различни детски заведения в различни посоки. Здраве да е, ще се справим и с това. Малкото беше ощетено от преместването му в социалната опашка миналата година. Радвам се, че това ще бъде поправено тази година, макар че за нас вече няма значение. Прочетох становището и смятам, че няма да издържи в съда.

# 344
  • София
Джам нямам този проблем, за да обжалвам и не участвам в НПО свързано с настоящи и бъдещи майки. Показвам ви пропуски, вие си теглите в друга насока, ами няма какво друго да кажа.
Много е лесно да се пише и мрънка във форума "показвайки пропуски", но да не се прави нищо на практика, защото   нямате този проблем.

За пореден път ще напиша, че СНБМ е сдружение, което не получава пари и не се финансира от фондове, общини, държава и т.н. Всички в него работят доброволно и безвъзмездно за по-добри условия за отглеждане на всички деца, а не за да защитават нечии лични и частни интереси.

Общи условия

Активация на акаунт