Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 444
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
На мнението на HAPPY съм изцяло. Обикновено дилемата дали да плащам осигуровки или да си ги взема тези пари в брой сега, стои пред хората с по-ниски доходи. И проблемът е, че тези доходи, като не отидат за осигуровки, ще отидат за текущо потребление и просто ще изчезнат. Така един ден и ниска пенсия няма да има.

Дай боже всеки винаги да надгражда и наистина когато наближи времето за пенсия, всички да са се подсигурили добре. Но за съжаление, в болшинството от случаите, това не се случва. И на 50 се започва едно щуро довнасяне в частните пенсионни фондове. Само че вноска за пенсия, направена на 50, не носи тази доходност като вноска, направена на 30.

Парадоксът е, че хората, които най-вероятно няма да опрат до едната пенсия, са точно тези, които внасят. И не внасят с яд, че нищо няма да получат насреща, а внасят надявайки се да не им потрябва тази пенсия, но знаейки че животът е шарен и всичко с всеки може да се случи.

А да се съди за пенсиите след 30 години по настоящото състояние на пенсионната система е доста необосновано. Първо, таванът на пенсиите ще отпадне. Просто сега осигурителните доходи са много по-високи от тези навремето. И навремето вноската за осигуряване беше 37%, но от нея реално се внасяха 2%. Тези, които се удържаха от служителите. На тези, за сметка на работодателя, понеже всички предприятия бяха държавни, се е гледало като прехвърляне от единия джоб в другия и просто не са внасяни. Само са начислявани. Това в един момент създаде огромен дефицит и наложи ниски пенсии и таван. Но таванът се вдига почти всяка година и скоро естествено ще отпадне, тъй като и без това си има лимит на пенсията от максималния осигурителен доход.

Няма да задълбавам повече, за да не отегчавам. Но накратко, след 30 години пенсия в размер на 60% от осигурителния доход би могла да е съвсем реалистична.  За внасялите. Защото отсяването ще си стане по естествен път.

# 511
Happy, правенето на бизнес или купуването на имоти не е задължително. След като някой се чувства по-спокоен с чакане на гарантираната пенсия, лошо няма. Simple Smile
По логика на Pepina, дори да има свободни средства, човек не трябва да ги инвестира, а да ги пести, защото инвестициите изискват грижи и носят риск.
Интересно защо хората в цял свят се чудят от къде и как да заделят, за да си осигурят някакъв допълнителен доход. Големи будали. Grinning

Аз си взимам почивка за днес от дискусията. Всеки си дъвче своето, което е съвсем нормално, но става достадно в един момент.
Лек ден от мен. Simple Smile
аз също не искам да споря, не си ме разбрала добре.

# 512
И аз не  целя да обидя някого. Изказах си мнението и наблюденията
Мисля, че дискусията е полезна. Все пак и в обявите си позволяват да изтъкват като бонус договор и осигуровки, някои даже и отпуска Joy

# 513
  • София
Аз не съм икономист, в друго поле се развивам, обаче мога да се подпиша с 10 ръце под това, което казват нищо лично и HAPPY. Пътувам в България по градове и села достатъчно често професионално, и почти никъде не ги виждам тия хора над 65 с реституираните имоти и бизнесите, от които се изхранват. Има ги - не повече от 4-5 % са. Рента ако взимат малко подпомагат домакинството, но не виждам с 5 литра олио и 5 килограма брашно как могат да се изхранят (примерно). Останалите си чакат пенсията и тези, които имат къде - продължават да работят.

Много често се забравя, че извън собственото домакинство има още стотици домакинства и личният опит не изчерпва възможностите, нито пък е показателен за по-общите икономически процеси. А от институциите трябва да се изисква постоянно и неуморно да си вършат работата, като паралелно с това се и контролират - това по нашите ширини не се случва качествено.

# 514
Въпросът беше "ако имаш едни допълнителни излишни 500лв сега какво ще ги направиш - ще ги дадеш ли за осигуровки, спестяване за стари години или за друго."
За 65 годишните сега е ясно, такива бяха времената, ниски заплати, безработица и т.н. Нашето поколение ще сме по-добре на 65 надявам се :- D

# 515
  • тук-там
Смятайте, де. 500 лв *12 м*30г - ако сега си на 30, до към 60 г. - това са 180 000. Ако ги взимаш 20 г - т.е до 80г възраст - са по 750 лв на месец. Не слагам лихви, дивиденти от вложения и т.н.... Peace
Не, че съм против системата, но при неясни бъдещи разпределения множко ми идва. Peace

# 516
Смятайте, де. 500 лв *12 м*30г - ако сега си на 30, до към 60 г. - това са 180 000. Ако ги взимаш 20 г - т.е до 80г възраст - са по 750 лв на месец. Не слагам лихви, дивиденти от вложения и т.н.... Peace
Не, че съм против системата, но при неясни бъдещи разпределения множко ми идва. Peace
сметките са верни. Но една баба-съседка беше  събрала за цяла гарсониера, а след инфлация 1993г, купи телевизор.

# 517
  • София
Да де, само че от заплата 1500-2000, ако 500 лв. са общо удръжките за работник и работодател, то за пенсии няма да отиват повече от 100-150 лв.  В тези удръжки не са само пенсиите. Не ми се смятат точните проценти, но сметката не е точна.

И да, парите на ръка сега могат да се окажат кофти избор след 20 години... не всички хора могат да се оправят с предприемачеството. Аз за себе си ви казах де - не мисля, че ще имам пенсия по принцип и се надявам да съм здрава, за да мога да работя.

Нашите с пари за апартамент в банката си купиха спалня и 4 броя дървени табуретки, най-обикновени, които се счупиха, а аз пребоядисах една и си я пазим като реликва... за времето, което малко хора помнят с добро.

# 518
  • тук-там
сметките са верни. Но една баба-съседка беше  събрала за цяла гарсониера, а след инфлация 1993г, купи телевизор.

E, аз пиша за младите, предполага се, че на 30г имат минимум средно образование.  Peace
Та, банки има не само в БГ, а дори и тук - депозити да искаш.

# 519
  • тук-там
Да де, само че от заплата 1500-2000, ако 500 лв. са общо удръжките за работник и работодател, то за пенсии няма да отиват повече от 100-150 лв.  В тези удръжки не са само пенсиите. Не ми се смятат точните проценти, но сметката не е точна.

Ммм... Баш едно 400 лв са си за работника - това на 2000. Ако пък работодателя е прежалил неговите и реши да ти даде....половината от тях -  ехе....  Joy 

# 520
Имам колеги, които се пенсионираха и вземат съвсем прилични пенсии. Благодарение на реалните осигуровки. Говоря за 800-900 лв.
Изцяло съм съгласна с всички постове на Нищо лично, компетентна както винаги! Peace bouquet
На Rocket най-добронамерено ще кажа, че тия приказки "Аз няма да доживея до пенсия" съм ги слушала преди години. Хората се лъжеха да работят без договори, за да не им удържат данъци и осигуровки, било по-изгодно. А сега се чудят откъде да намерят стаж или се вайкат колко малки пенсии вземат. Никой не е инвестирал в лични фондове за пенсия. Та, годините си минават, добре е отрано да се мисли. Купуването на имот с кредит, с идеята да се изплаща от наем, също не е добър вариант. Хвърли поглед на темата за наемодателите, ще ти настръхне косата. Доста хора се отказаха. Аз съм инвестирала в имоти, но без една стотинка кредит. И въпреки това, пак държа на реални осигуровки.

# 521
  • София
Ок, 400 - но имаш здравно осигуряване, данък... Не знам де, може да бъркам. Просто не виждам как ако наистина говорим за доход около 2000 лева с едно дете ще мога да заделям по 500 лв. в София...

По темата за наемите - била съм наемодател! Не бих си го причинила повече. Надявам се да не ми се налага, наистина.

# 522
Никой не внася 400 лв. за пенсия само. Удръжките са за ред други неща.
А като ти ги дадат на ръка, хич пък няма да внесеш.

# 523
  • тук-там
Да! Така е - не са само за пенсия - има и за здравно.  Laughing
А за данъка - от него какви са дивидентите?
Частната ми здравна застраховка е 35 лв на месец. Предполагам знаете горе-долу какво покрива! Както и, че няма нищо общо с държавната такава. Peace
Обаче сме социална държава!  Peace
Така, че и аз не спестявам за себе си тези 500 лв - внасям ги, по простата причина, че нямам друг вариант, пък и съм се договорила на нетна. Peace

# 524
  • София

Просто след някои коментари ми е интересно, ако някой ви предложи 400-500лв. на месец и трябва да решите за осигуровки или в личната сметка, кое бихте избрали? (Нека да кажем, че пенсионирането ви е след 20-35 години)?

400-500 лв предполагам са осигуровките на нетна заплата поне 1500 лв, които са ми предостатъчни, за да живея нормално и предпочитам да отидат за осигуровки.
Хепи и Нищо лично са обобщили много точно!
И аз за осигуровки давам.
При мен реалната ситуация е много нервираща, защото плащам около 2 пъти повече, отколкото е пенсията на баба ми.
Обаче пък смятам себе си за отговорен гражданин и не бих ги крила. Нали трянва да има и за социални, и за водопровод и канализация, и за осветление, и за други общи неща. Бих искала по-голям граждански контрол върху разходването им.
Също така мисля, че в един много голям процент от криещите реални доходи има елемент на нечестност спрямо обществото, отделно че е незаконно.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 19:48 от get_real

Общи условия

Активация на акаунт