Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 407
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Пред дилема съм.
Не знам с кой вече да се консултирам, защото имам няколко дни докато набавя документи за постъпване на работа.
Предстои ми започване на нова работа след дълго прекъсване и ми се ще да не стане някой гаф, както с последната където бях  за около месец, тъй като не съм бил представил медицинско за заболяване, което ми пречеше в работата. Доста бързо ме освободиха... трябвало е да го кажа преди започването... то нямаше да ме вземат де, но тогава напуснах друга работа. Сега длъжността ми е позната (химик в лаборатория) , работил съм я в друга компания от бранша с подобен мащаб. Притеснява ме ако момчетата се оправяме с разтоварването на консумативите, както е обикновено и се е налагало да се скатавам заради дискова херния (за по-тежки неща),а понякога съм се изсилвал...
И винаги съм на тръни като чуя че нещо трябва да се качва до лабораторията.
 Тук не знам как ще е, не попитах на интервюто.

Та, да го описвам ли в медицинското и да им го предам пред по канални ред и каквото стане (може и да не рискуват, макар че ме харесаха и нямат много избор доколкото разбрах).
Или първо да си говоря с началника им по телефона за това, преди да ида за медицинско?

Има ли дискриминационна нотка - т.е. нещо което да ме защити и в кои случаи (преди и/или след подписване на ТД). Ще отворя може би въпроса, след като си подам молба за постъпване или както се води там, в Личен състав, за да се впиша в регистрите им, после ще е по-трудно да се откажат, ако се опре до там. Ако ме приемат така ще мога да дишам спокойно в работата.
 По принцип политиката им е доста хуманна, като ги слушах (а и са голяма фирма) и мисля че ще са толерантни.

Другия вариант е да си замълча и в движение да се напасвам... макар че това заноляване си има история и не може да се излъже че е ново.

# 91
Направо се отказвай. Как си представяш жените да разтоварват, а ти не?
Няма да ти уважат заболяването, просто си търсиш такава работа без тежести.

# 92
Трябва да разбереш дали има вдигане на тежко и тогава да решаваш. А ако започнеш с прикриване на истината, ще направиш много лошо впечатление.

# 93
Медицинското е задължителен документ, а да излъжеш в медицинско е измама.
Освен това, изобщо не става по-трудно за работодателя да те освободи, след като е подписан трудовия договор. Има си изпитателен срок, a след като той изтече, има специално основание за освобождаване, когато е налице невъзможност за изпълнение на договора.

# 94
  • Другата България
В още колко теми ще питаш за тази ДХ? Значи жени ще разтоварват, ти ще седиш и ще пазиш кръста?
Доста некоректно, извини ме, че съм директна. И в другата тема ти казах - прочети си длъжностната характеристика, и седни и поговори с работодателя. Не винаги всичко пише в характеристиката, така че един откровен разговор няма да ти е излишен. Но да мълчиш и после да се скатаваш не е ок.

# 95
  • София
аз искренно съжлявам новия ти работодател, не ми изглеждаш като човек който е готов да поема отговорност, който е лоялен и знае какво иска, първо прие оферта, после искаше да искаш още, макар че ти бяха дали над исканото от теб, сега явно и за химикал да вдигнеш ще имаш претенции... нема да те бъде никога с такова отношение, надявам се само тук така да се държиш, а не и на работа.

# 96
  • София
Няма да остана на улицата ако не се получи с тези, тъй че няма да залагам здравето си за едната работа.
На първо място съм човек, а не роб...

Също и лоялен съм бил и т.н. - накрая като поисках неплатен отпуск > един дЕдов получих... - за това вече поставям себе си на първо място и изобщо не ми пука какво ще му е на работодателя. Има си изпитателен срок за тази цел.

И да, мога да повдигна химикалка г-жа рекрютър...

# 97
  • Другата България
... - за това вече поставям себе си на първо място и изобщо не ми пука какво ще му е на работодателя. Има си изпитателен срок за тази цел.
За написаното си прав, само че в случая от постовете ти излиза, че не ти пука и какво ще е на колегите/колежките ти, което не е нито мъжко, нито колегиално, да не говорим за нормално.
Притеснява ме ако момчетата се оправяме с разтоварването на консумативите, както е обикновено и се е налагало да се скатавам заради дискова херния (за по-тежки неща),а понякога съм се изсилвал...
И винаги съм на тръни като чуя че нещо трябва да се качва до лабораторията.
Хем си на тръни, хем не казваш на работодателя и разчиташ на...какво? Отново на скатаване и изпитателен срок? Сори, не звучи сериозно.

# 98
Като цяло, впечатлението което оставяш, е за едно доста арогантно поведение.
Не споря дали е умишлено или неосъзнато, но така изглежда от страни. А това не е в твоя полза.

В конкретния случай, аз оставам с впечатление, че си попаднал на доста коректен работодател. И въпреки това, нагласата ти е, че няма да позволиш да те "прецакат". Нищо, че никой не се и опитва. Точно обратното, забелязвам при теб желание да шикалкавиш, криеш информация, скатаваш. Искаш едно, дават ти го, ти веднага решаваш, че си се прецакал. Щом са ти го дали, значи е можело и повече.

Сигурно имаш причини за подобен негативизъм, но той не ти прави добра услуга. От друга страна оставам с впечатление, че нямаш особена нужда от работа. И може би първия въпрос, на който следва да си отговориш е, работи ли ти се изобщо?

Неплатеният отупск е в допълнение на платения и изобщо не е задължително да бъде разрешен.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 16:53 от Нищо лично

# 99
Starrydream, никой не може да ти попречи да се скатаваш, ако смяташ, че това е правилно. Но не виждам с какво ще ти помогне преминаването на договорът от изпитателен към постоянен след 6 месеца.
Обществена тайна е, че малките и средните, та даже и големите предприятия намират N на брой начина да се измъкнат от законите. Ако лежиш на кълката, че имаш ли постоянен договор, не могат да те пипнат - успех. Simple Smile

# 100
Аз ли не помня добре, или може да се освободи човек, който е представил лъжливо медицинско, а всъщност си има отдавна противопоказна на работата диагноза?

# 101
ДХ не се признава за противопоказна. Даже и за ТЕЛК не важи.
Да стане учител Starrydream. Simple Smile

# 102
Хм, не знаех. Жалко. Добре, че не съм се заяла с бившите шефове значи.

# 103
Според мен човек трябва да си търси работа съобразно здравословното състояние. А не да очаква да лежи на гърба на другите, защото бил с диагноза.

# 104
Според мен също и така гледам да правя.
Обаче в неговия случай е малко кофти, защото е мъж и се очаква да носи тежко.
Аз заради един такъв колега - с ДХ, и друг с очила, мъкнах тежки кашони. Здрави, прави склададжии, тяхна работа беше, ама си намериха оправдания. Не знам как са ги и наели, но... А на мен вдигане на тежко ми е абсолютно забранено точно заради очите, а след този иначе кратък период на, както го нарекоха, безплатен фитнес, и кръстът ми изрева. Писах назад покрай чуденето на Лутка.

Общи условия

Активация на акаунт