Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 449
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Не мога да си представя майчинство ако не си на реални осигуровки, аз си изкарах майчинство на максималното тогава, ами не е зле, а дано и пенсиите са ни такива някой ден.

# 466
Аз не помня такъв данък 25-30%....
https://www.mediapool.bg/danak-pechalba-i-dod-namalyavat-uvelich … zi-news33101.html
Скрит текст:
"ТАБЛИЦИ ЗА ОБЛАГАНЕ НА ДОХОДИТЕ

Облагане на доходите през 2000 г.
Месечен доход в лева   Дължим данък
До 80   необлагаеми
От 80 до 115   20% за горницата над 80
От 115 до 380   7 + 26% за горницата над 115
От 380 до 1400   75,9 + 32% за горницата над 380
Над 1400   403,6 + 40% за горницата над 1400

Облагане на доходите през 2001 г.
Месечен доход в лева   Данък
До 100   необлагаеми
От 100 до 135   20% за горницата над 100
От 135 до 400   7 + 26% за горницата над 135
От 400 до 1400   75.9 + 32% за горницата над 400
Над 1400   395.9 + 38% за горницата над 1400

Облагане на годишните доходи от 2000 г.
Годишен доход в лева   Данък
До 960   необлагаеми
От 960 до 1380   20% за горницата над 960
От 1380 до 4560   84 + 26% за горницата над 1380
От 4560 до 16 800   910.8 + 32% за горницата над 4560
Над 16 800   4 843.2 + 40% за горницата над 16 800

Облагане на годишните доходи от 2001 г.
Годишен доход в лева   Данък
До 1200   необлагаеми
От 1200 до 1620   20% за горницата над 1200
От 1620 до 4800   84 + 26% за горницата над 1620
От 4800 до 16 800   910.8 + 32% за горницата над 4800
Над 16 800   4750.8 + 38% за горницата над 16 800"

# 467
И по-висок данък имаше. 92-ра най-високата ставка беше 52% за горницата над 250 лева (тогава бяха 250 000). После започна да намалява.

# 468
Само че тогава одържали ли са се отделно пари за осигуровки?

# 469
  • София
Да споделя, че около мен няколко човека неусетно преплуваха през последните 10 години до пенсия между 2007-2018 г. и резликата в размера на пенсиите на тези, които са се осигурявали реално и тези, които не са, си заслужават да се обмисли от рано осигуряване на възможно най-висока ставка. Човек щраква с пръсти и се е оказал на финалната права...

Конкретно:
пенсия без реални осигуровки - 325 лв.
пенсия с - 743 лв.
И с едната не стига да живееш, и с другата, обаче е къде къде по-лесно за родата и децата, и по-достойно за пенсионера с втората.

# 470
  • София
А вярно ли е, че за изчисляване на пенсия се вземат по избор или 12 години от най-високото осигуряване през кариерата, или последните няколко години непосредствено преди пенсиониране?

# 471
Get_real, според мен въпросът не е толкова в осигуровките и размерът им, а в това, дали след определени години ще разчиташ само на пенсията си.
325лв. е силно недостатъчно, но ако си си осигурил страничен доход, било от наем или нещо друго, може да надминеш и по-голямата пенсия от 743лв.

# 472
Да, спомням си, че имаше данък според доходите, преди да въведат плоския. Но не е било 30% на цялата сума.

Rocket, не си мисли, че с наемите е безметежно. Има си разходи и разправии. А и да придобиеш имот не е лесно. Освен ако не ти е наследство. Да си подсигуриш добра пенсия е по-реалистично от наем и никаква пенсия.

get_real, хубав пример. Peace

# 473
Само че тогава одържали ли са се отделно пари за осигуровки?
Естествено, че се удържаха. Просто принципа беше друг и фондовете, в които се внасяха, бяха други.
А вярно ли е, че за изчисляване на пенсия се вземат по избор или 12 години от най-високото осигуряване през кариерата, или последните няколко години непосредствено преди пенсиониране?
Коригирам се. Пак не е вярно, но се взимат всички години от 2000-та нататък.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 13:00 от Нищо лично

# 474
Deva, за мен е по-нереалистично да очаквам и да се надявам, че след 35+ години държавата ще се погрижи за мен. Simple Smile
Не ме разбирай погрешно, разбира се, че е най-добре хем пълни осигуровки, хем хубава заплата. Но когато е или-или, предпочитам аз да разполам с парите си.

ПС: Масово хората в България имат собствено жилище. Дори наскоро гледах репортаж за това. С ММ живеем в “наследствен” имот, чието взимане съфинансирахме и до преди година си плащахме кредита. Сега чакаме да вземем малко въздух и се оглеждаме за втори по-малък апартамент, който да си изплаща кредитите от наем. Това е масова практика ако имаш основно жилище и възможности за второ.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 06:39 от Rocket

# 475
Пенсиите нямаха ли горен праг?
Аз не бих се надявала на пенсия. Не толкова достигане на възраст е проблем, колкото начинът на изчисляване, факта, че системата е солидарна и че всяка година измъдрят промени.

# 476
С нашите осигуровки сега се плащат пенсиите на настоящите пенсионери. За наши пенсии изобщо не се надявайте , че ще има кой да ги плаща предвид демографската криза. Предвидливият ход в момента не е да се осигуряваше на максимума и да разчиташ на пенсия, а да спестяваш и по-възможност инвестираш.

# 477
  • София
Обаче имайте предвид, че в статистиките, които дават за собствените жилища, реално включват и къщите на хората по селата примерно. Трябва за да се придобие реална представа за това какви имоти човек има и може да се възползва да се вземе предвид и това. Т.е. Понеже Х има етаж от къща на село, той за статистиката има собствен жилищен имот. Същия, обаче, може никога да не успее да вземе кредит на жилище и цвл живот да живее по квартири. Това статистиката в репортажите няма как да го хване, а не е изключение.

Доста е подвеждащо. Оттам нататък за да може да се разчита на наем след 20 години да кажем, трябва вторият имот да е на място, на което има сигурност, че винаги ще е притегателен център при миграция. Аз такова място не виждам. София вероятно. Реално никъде няма сигурност, че ще има кой да ти наеме апартамента. А за разходите, които има един наемидател да не говорим. Могат наематели да върнат наемодателя години назад във финансово отношение. Като тук и от личен опит говоря.

Та не ми е идеята човек да разчита на пенсия - аз самата знам, че сигурно няма да имам стаж достатъчно, когато направя годините. Обаче когато има възможност да се възползва от осигурителната система, е хубаво да го направи. Естествено мислейки и за допълнителни възможности.

# 478
Изобщо не съм мислила за пенсия дори,   но ми беше добре с първото майчинство като вземах максималната сума първата година, че ми останаха и за втората. Също ми беше добре като вземах 9 месеца обезщетение за безработица по-голямо от заплатите,  които ми предлагаха тогава. И с кредити не съм имала проблеми. Даже ползвам преференции. Да спестяваш,  да спестяваш,  колко да спестиш? А инфлацията не се знае каква ще е

# 479
Изобщо не съм мислила за пенсия дори,   но ми беше добре с първото майчинство като вземах максималната сума първата година, че ми останаха и за втората. Също ми беше добре като вземах 9 месеца обезщетение за безработица по-голямо от заплатите,  които ми предлагаха тогава. И с кредити не съм имала проблеми. Даже ползвам преференции. Да спестяваш,  да спестяваш,  колко да спестиш? А инфлацията не се знае каква ще е
Само затова бих била навита за реални осигуровки. И заради родителите и баба, все пак от мен идват и ще идват пенсиите им.
Случки като през 90те, когато са се изплатили милиони кредити с днешни стотинки, повече няма да има, банките си научиха урока. Пенсиите обаче всеки ги врътка както може.

Общи условия

Активация на акаунт