Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 444
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
От 2019 г. Пенсиите се изчисляват по нова методика. http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/5357-promenipensii2019
Но дали ще са същите условията, докато на всеки му дойде реда е друг въпрос.

# 481
С нашите осигуровки сега се плащат пенсиите на настоящите пенсионери. За наши пенсии изобщо не се надявайте , че ще има кой да ги плаща предвид демографската криза. Предвидливият ход в момента не е да се осигуряваше на максимума и да разчиташ на пенсия, а да спестяваш и по-възможност инвестираш.
Помните ли на колко пенсионери изгоряха спестяванията при инфлация?

# 482
Celika, да не те излъжа за кредитите, но мисля, че банките са в крак със ситуацията. Наскоро един познат щеше да ходи да си взима неофициален документ от фирмата за реалния си доход, защото искаше кредит за ремонт.
Какъв е този документ и какво представлява не знам. Може би някой в темата ще разясни.
Все си мисля, че банките са намерили начин да не изпуснат онези клиенти, които реално печелят добре, но са на по-ниски осигуровки.

Иначе, да, прави сте. За майчинство и борса е най-добре да си на пълни. Simple Smile

# 483
Помните ли на колко пенсионери изгоряха спестяванията при инфлация?

Е, и? Левът е вързан за еврото. Такава инфлация няма как да се случи в днешните икономически и политически реалности.  Но пак трябва да се мисли как, къде, с колко и т.н. Затова се прие Закон за гарантиране на влоговете още 98 година . Дори и при фалит на банки, влоговете до 100 000 евро са гарантирани от държавата.
Иначе познавам хора със солидни професии и доходи, които не внасят осигуровки /свободни професии и собствен бизвес/. Дали едни 200-500 лева месечно ще ги даваш на държавата или ще ги слагаш в собствена сметка някъде /или пък в друг продукт, примерно застраховка "живот"/, като че ли не е все едно.  

# 484
Greene, ами има разлика къде ще ги влагаш тези пари. Особено ако са повечко и ги инвестираш правилно.
Утре ако се случи нещо с теб, децата ти няма да видят и стотинка от пенсията, но ако имаш нещо зад парите, които си заделял, било то имот, земя, или нещо друго е различно.

# 485
Моят случай с банките беше, че гледат брутното, а обиколи няколко, а работодателя не смее много да дава така бележка, да не го погнат проверки

# 486
И мен малко ме учуди как работодател ще издаде фалшива бележка с по-високи доходи?

# 487
Witchcraft, затова писах, че не знам за какъв документ става дума. Факт е, че на този познат му отпуднаха кредита.
Затова написах коментара малко и като въпрос. Как банките реагират на тази ситуация? Дали биха изпуснали платежоспособни клиенти само на база осигуровките, които е публична тайна, че в голяма степен не са реални?

# 488
От 2019 г. Пенсиите се изчисляват по нова методика. http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/5357-promenipensii2019
Но дали ще са същите условията, докато на всеки му дойде реда е друг въпрос.

Благодаря, коригирам се. 3-те години преди 97-ма отпадат. Но доходът от 2000-та нататък продължава да се взима целия, а не само част от него, както беше въпросът.

Утре ако се случи нещо с теб, децата ти няма да видят и стотинка от пенсията.

Това не е съвсем вярно.

Witchcraft, затова писах, че не знам за какъв документ става дума. Факт е, че на този познат му отпуднаха кредита.
Затова написах коментара малко и като въпрос. Как банките реагират на тази ситуация? Дали биха изпуснали платежоспособни клиенти само на база осигуровките, които е публична тайна, че в голяма степен не са реални?

А конкретно в този случай, банките гледат в перспектива. Тях ги интересува не само колко реално получава човекът днес, а и колко ще получаваш ако утре остане без работа или заболее и му се наложи дълъг болничен. Така че, дори и да бъде представен документ за реалния доход, осигурителния доход има по-сериозна тежест.
То по принцип има и кредити без изобщо никакво доказване на доход. Но тогава или се искат поръчители, или лихвеният процент е чувствително по-висок, или и двете.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 12:59 от Нищо лично

# 489
Биха да, такава бележка няма никаква стойност за банката, тя няма как да докаже на база на какъв доход е отпуснала кредит, ако този доход никъде не съществува официално. Съответно могат да отпуснат кредит на база официален доход, но той вече може да е при по-неизгодни условия.

# 490
По принцип отпускането на кредита е по преценка на кредитния консултант и той е склонен дори да излъже, само за да се подпише кредита на по-високо ниво. Но ако става въпрос за ипотечен например, едва ли ще стане така.

# 491
Нищо лично, аз знам, че се получава наследствена пенсия, но ако не се лъжа е процент и е до определени години и при определени условия.
Просто след някои коментари ми е интересно, ако някой ви предложи 400-500лв. на месец и трябва да решите за осигуровки или в личната сметка, кое бихте избрали? (Нека да кажем, че пенсионирането ви е след 20-35 години)?

# 492

Просто след някои коментари ми е интересно, ако някой ви предложи 400-500лв. на месец и трябва да решите за осигуровки или в личната сметка, кое бихте избрали? (Нека да кажем, че пенсионирането ви е след 20-35 години)?

400-500 лв предполагам са осигуровките на нетна заплата поне 1500 лв, които са ми предостатъчни, за да живея нормално и предпочитам да отидат за осигуровки.

# 493
Да, спомням си, че имаше данък според доходите, преди да въведат плоския. Но не е било 30% на цялата сума. 
не беше 30% на цялата сума, да, а за 500лв. примерно ДОД беше 21%. За по-високите заплати  25-28-29, и повече върху цялата сума. Бяха много по-високи данъците.
Нищо лично, аз знам, че се получава наследствена пенсия, но ако не се лъжа е процент и е до определени години и при определени условия.
Наследствените пенсии са само за оживелия съпруг и непълнолетни деца нали? А за пълнолетните няма нищо. Значи ако не оставиш вдовец, всичко остава за държавата. Не мерси. 100% излишни пари бих ги внесла в банка или бих инвестирала в нещо, никакви пенсии. В сайта на НОИ има калкулатор за изчисление на  прогнозна пенсия, смятала съм там, числата са много малки, не си заслужава.

# 494
Фри, за пълнолетни мисля, че също има до навършване на 26 години, при условие, че си записани да следват редовно. Не знам ако да задочно как е.

Celika, и аз мога да живея спокойно с 1500лв., но не бих се отказала от 2000лв. заплата заради пенсия след 30+ години, които дори не знам дали ще дочакам. Затова хората са различни и имат различна представа за нещата. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт