Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 15

• 53 013
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Какво е НМХ? И как така половината от нас имат предписана терапия с Клексан или Фраксипарин без доказана тромбофилия???
Аз имам генетично доказана тромбофилия с посочен конкретен мутантен ген.

# 241
Аз слагах фраксипарин без доказана тромбофилия, но АГ-то по ПКК резултатите реши, че имам нужда от разреждане на кръвта. Първо бях на аспирин, после минах на фраксипарин и накрая бях на Натаспин. Факт е, че когато отидох при този доктор не можех да се движа, бях много зле и с кървене. С един минал спонтанен аборт в 6 г.с. по неясни причини. След назначената терапия в 5 месец вече можех да ходя по 8 км на ден, които отново доктора ме караше да извървявам. А и забременях естествено, не инвитро, ако има значение.

А за биенето на инжекциите, мен също ме беше страх. Слагах ги в паласките, в 7 месец вече ме беше страх да ги слагам в корема. Поставя бавно иглата, след което бавно инжектирах разтвора и толкова бавно вадех иглата. Цялата процедура беше около 5 минути, но синини си правех само първите 2-3 пъти. В болницата акушерките ги слагаха безобразно, като на конвеер, такива синини в корема, че даже и болеше по-тънката игла на клексана, че не е истина, та след първите 2 инжекции вече исках да си ги слагам сама, защото сам си усещаш тялото, а те бързат да ги сложат за 5 минути на всички момичета на етажа.

# 242
Какво е НМХ? И как така половината от нас имат предписана терапия с Клексан или Фраксипарин без доказана тромбофилия???
Аз имам генетично доказана тромбофилия с посочен конкретен мутантен ген.
Какво те изненадва, то така на тоя принцип работи всичко тука. Даже от едната старана е по добре да го дават без доказана тромбофилия, защото се оказва, че доста голям процент от жените я имат, а на лекарите не им дреме. Ако имаш и не слагаш разреждащи си обречен на аборт. Ако нямаш, пък слагаш, няма какво толкова да стане. На този принцип си изписват е така за по сигурно.
Така работи системата с много лекарства, не само това.

Последна редакция: пт, 15 мар 2019, 10:37 от Amerikkas

# 243
Сама по себе си тромбофилията не е страшна. Има други фактори, с които щом се приплете стават проблем.
Терапията е скъпа и не е съвсем безвредна,като визирам, че изисква специално мониториране (а не всеки лекар го може), та да се дава поголовно.

# 244
Аз усещам, че ставам досадна вече, мрънкайки в трета тема вече, но точно написаното от Герда ме притеснява. Побърква ме мисълта, че ще приемам някакви лекарства, които могат НЕНУЖДО да ми разредят кръвта. Нито аз, нито приятелят ми сме ОК с това. Не може ли да се следят необходимите показатели по-често и едва тогава да се назначи терапия? Говоря за нискорисковите мутации, при мен са хетерозигот по PAI 4G/5G и ACE D/D, което, доколкото разбрах от Паскалева, не значи, че има повишен риск от тромбофилия.

# 245
Аз също съм против лекарства по метода 'за всеки случай', но всеки знае своята ситуация, състояние, обстоятелства и прочие. И в друга тема писах и тук да напиша - в медицината 2 и 2 не правят 4. За едни жени нискорисковите мутации са нищо, не влияят на зачеване, износване и прочие. За други - се явяват препъни камък. Всеки организъм е различен. Разбираемо е момичетата със загуби, с усложнения, с проблеми - да предпочитат 'превантивната' терапия пред никаквата, и това не значи, че те грешат, а другите са прави - или обратното. Дори да го правят, за да са 'спокойни, че са взели всички възможни предпазни мерки' - пак не може да ги съди никой за избора им - за да съм спокойна и аз бих слагала каквото ми кажат. Дори да ми кажат, че е за всеки случай. Не искам никога да съм в ситуация да си задам въпроса 'Дали не сгреших като отказах превантивно лечение и затова загубих най-ценното'. Не искам да си представям какво би ми било дори.

Много от момичетата са на профилактични дози - 0.4 НМХ (НМХ = ниско молекулярен хепарин - Фраксипарин/Клексан), което наистина не е big deal. И пак се връщам на мнение, че всеки има глава на раменете и преценява за себе си. Последствията така или иначе са си за всеки си персонално, какво си пишем ние тук... е без значение.

# 246
  • Варна
Тъй като съм от Варна, а тук няма кой знае какви лекари, разбиращи от тромбофилия, изисквах при всеки преглед и доплер. Отделно ходих до София 3 пъти на преглед при Сигридов, като последните 2 пъти (в 20та и 30та седмица), си пусках и анти-Ха в Св. Екатерина. Бях на 0.4 Клексан, като 1вия път бях на горна граница на Анти-Ха, 2рия път на долна. Килограмите хич не ми бяха много - забременях 41,5кг, за цялата бременност качих по-малко от 10кг, пък такава разлика в Анти-Ха...мисълта ми е, че сама ръчках докторите и съм си правила изследвания, че ако разчитам самона тях...На всичкото отгоре последната инжекция си я сложих 3 часа, преди синът ми да се роди нормално седалищно, та беше черешката на тортата с тая бременност 😁 бях се ошашкала за последната инжекция, ама лекаря ми се справи отлично (по скромното ми мнение)

# 247
Аз пък не съм съгласна, че е без значение какво си пишем тука Wink На мен лично, мненията ми помагат да се ориентирам и да взема решение. Все пак, така косвено се докосване до опита на други лекари, да не говорим пък за личния опит на всяка една от нас.

# 248
Аз пък не съм съгласна, че е без значение какво си пишем тука Wink На мен лично, мненията ми помагат да се ориентирам и да взема решение. Все пак, така косвено се докосване до опита на други лекари, да не говорим пък за личния опит на всяка една от нас.

Съгласна съм. Много съм благодарна за темите, свързани с инжекциите и тромбофилията. Благодаря Ви! Ориентирах се какво се случва благодарение на мненията и споделения опит. Но разбира се аз гледам на написаните неща само информативно, без лекарско мнение и надзор няма да действам, надявам се и другите така Simple Smile

# 249
И аз сега така си купих клексан, намерих обявата в олх,човека каза,че е доктор,били му останали и на него от сестра му май беше 😂,взех ги всичките,но каза,че като ми свършат пак може да ми намери.Цената беше 3,75.И аз се бях притеснила,дори карах в групата във ФБ да ми снимат инжекция.Абсолютно същата като моите.Запечатани са,имат срок,партиден номер, листовка.Чак не ми се вярва някой да вземе да фалшифицира за два три лв на брой.Така че,като ми свършат пак от този човек ще взема,защо да не спестя определена сума.

# 250
Здравейте момичета, да попитам и тук....
Имам разминаване в мненията на лекарите и не знам как да продължа:
Терапия фраксипарин и аспирин през ден ги редувам до 16г.с. , назначено от имунолог и едното АГ се съгласи с тази терапия, но днес друг АГ каза, че трябва да съм на фраксипарин до 13г.с. и после да мина на аспирин до 34г.с. ( и двамата АГ са репродуктивни специалисти), но сега не зная как да продължа с терапията, на кого да се доверя....кое е правилното....?!

# 251
  • София
На мен аспирина ми го спря доц. Русев, в 16 г.с., ако не се лъжа, или една-две седмици по-късно. После има риск от кръвоизливи. Поне той така ми обясни. За след това ми предписа Натаспин, което вземам и до сега - 37 г.с., впоследствие и на мен ми добавиха и Фраксипарин. Но аспирин - не!

# 252
Само да внеса едно уточнение - ако си имаш високорискови мутации, и повишен риск от прееклампсия се съмнявам, че натаспинът ще замести аспирина, назначен за определени показания.
При високорискови мутации, при проблемен кръвоток, при проблемен доплер си иска добро мониториране на терапията. Сертифицираните фетални специалисти знаят какво да правят и се кооперират добре с проф. Паскалева.

# 253
  • София
Момичета да ви попитам, другата седмица имам час при Паскалева за контрола на фраксипарина, забравих да попитам след като ми вземат кръв трябва ли да изчакам да ми станат готови резултатите за да се види дали се налага корекция на дозата или това става на следващ преглед?

# 254
Предполагам на база от тези резултати би следвало да се прецени терапията как ще продължи иначе така на сляпо какво да я обсъждате тази терапия....
Може ли да споделиш точно какво изследваш (тези дни и аз ще пускам антиколаголационен статус, но да не пропусна нещо), за съжаление часът ми за доц.Конова е чак за след месец, може би ще търся и аз хематолог.

Общи условия

Активация на акаунт