Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 47

• 43 064
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
Момичета, като ви чета и ми се вие свят. Та...аз съм доволна от моята лекарка, но както вече казах съм недоверчива и искам да се подсигуря с информация, че преди години така ме врътна една лекарка.., но както и да е. Значи сега чакам да ми дойде цикъла и след като ми свърши отивам за биопсия, но ще настоявам за колпоскопия преди това.
Имам резултат от типизацията- 16-положителен:scream:

# 601
  • Бургас
Ами да колпоскопия задължително, защото много лекари и мен ме гледаха "с просто око" и всичко беше много добре ,казваха "идеална" шийка ,но след колпоскоп се видя и тази еритроплакия , отделно преди години имах раничка която третирахме с солкожин и уж бяхме излекували но се оказа че нищо не сме лекували.Затова вече без преглед с колпоскоп не излизам от кабинета

# 602
Момичета, 4 цитонамазки за една година след конизация са ми ПАП 2.
Мога ли да ги разредя занапред или пак през 3 месеца?

# 603
  • Бургас
Според мен да. Минимум на 6 месеца веднъж при положение че са все ПАП 2

# 604
  • Благоевград
Момичета, колко време след конизацията ви беше първия преглед да видят как зараства?

# 605
  • София
2 месеца

# 606
След три пълни месеца

# 607
  • София
При мен няколко дни след изписването и след това на 30тия ден. След още 2 месеца 1вата цито.

# 608
  • Благоевград
Тъй като резултатът от хистологията ми ще излезе края на месеца се зачудих дали трябва тогава да си запиша и час за коментар с доктора или да изчакам да мине поне месец  след операцията и тогава да отида.... Доцент Славчев нищо не каза, а аз изобщо не се сетих тогава да попитам. Като си видяхте резултата как процедирахте?

# 609
Момичета първият ми цикъл след конизацията свърши, но това течение не минава плюс това е и с много лоша миризма... Вече почвам да се замислям да не би да се е получила някаква инфекция..?

# 610
МиаЕлпида, според мен след като излезе хистологията, трябва да се видите/чуете с доктора за коментар и тъкмо ще обсъдите кога ще се видите отново и ще правиш контрола. Стискам палци за "до чисто".
Анна Григорова, течение придружено с миризма е аларма за инфекция и трябва да идете на преглед. Най-вероятно микробиология и след резултат - лечение.

# 611
  • София
Момичета първият ми цикъл след конизацията свърши, но това течение не минава плюс това е и с много лоша миризма... Вече почвам да се замислям да не би да се е получила някаква инфекция..?

Задължително консулт с лекар.

# 612

Задължително консулт с лекар.
Утре ще отида на преглед. Благодаря 🙂

# 613
Здравейте Simple Smile
Дълго време се чудих дали да пиша, но се реших накрая, защото от чакане ще се побъркам.

Ноември месец отидох на профилактичен преглед.  С просто око нищо ми нямаше, но резултатът от цитонамазката ми беше 3А група. По Бетаздеда: нискостепенни плоскоклетъчни интраепителни лезии. Лекарката ми каза, че това била стара инфекция и нищо ми нямало, предписа ми полижинакс в комбинация с фарматекс, за 10 дни и после контролна цитонамазка.

Отидох след 10тина дни и лечение на контролна цитонамазка, погледна ме тогава под колпскоп и каза, че каквото и да излезне от цитонамазката имам изменения в клетките и трябва в биопсия.

На третия път, когато отидох, резултатите от цитонамазката бяха 1ва група (т.е. нормални) и ми взе биопсия. Да, обаче резултата от биопсията гласи: "хроничен обострен цервицит, епидермизирани жлези. Папиломатозен покривен свамозен епител с дисплазия до 2ра степен и групи атипични коилоцити". Това ми казаха от Цибалаб. Взех си пробата и си я занесох в онкологията - за всеки случай (грешки стават всякакви) и потвърдиха резултатите.

Лекарката ми каза, че се налага конизация в такъв случай, правело се с електрическа бримка. Сега ще ходя в Токуда при др. Танчев, да видим дали може да се направи конизация с лазер, тъй като никога не съм раждала, а уж е най-щадяща. Нищо не разбирам от тези изследвания -   от едно "нищо ти няма, ето ти глобули" до "трябва да ти ампутираме част от шийката на матката" има едни 100 години. HPV не е изследван. Не разбрах дали е това или не е.

Не разбрах защо аз трябваше да се ровя из нета, за да кажа на лекарката да направи колпскопия и защо, след като видя, че имам изменения в клетките не пусна HPV изследване. Както и да е де...

Също така не разбрах дали CIN II всъщност е дисплазия 2ра степен.
Ако е това, ми звучи малко крайно да се реже, разбрах, че може да се третира CIN II. Чак при CIN III се реже.
Становището на лекарката ми (която не помни особено коя съм и какво точно е видяла) , че трябва конизация се базира на резултатите от биопсията.

Ще се радвам на всякакви съвети, че страха е огромен.

Последна редакция: ср, 23 яну 2019, 14:43 от Mihs

# 614
  • София
За съжаление, щом има дисплазия налице, няма много значение дали ЧПВ е негативен или позитивен. Това са вече изменени клетки и е хубаво да се махнат.
Можеш да питаш лекаря дали да изчакаш някакво време и да направиш курс с нещо за имунната система. При млади момичета понякога така процедират, защото се смята, че особено първа степен може да изчезне, организмът да се справи с нея.
Други веднага искат бримкова конизация (което и на теб са ти казали).

Самата папиломатоза и койлоцити говорят за действащ вирус. Ако излезне нискорисков, може да те сложат на първия вариант, ако е високорисков, по- скоро втория.

Общи условия

Активация на акаунт