Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 47

• 43 057
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
За съжаление, щом има дисплазия налице, няма много значение дали ЧПВ е негативен или позитивен. Това са вече изменени клетки и е хубаво да се махнат.
Можеш да питаш лекаря дали да изчакаш някакво време и да направиш курс с нещо за имунната система. При млади момичета понякога така процедират, защото се смята, че особено първа степен може да изчезне, организмът да се справи с нея.
Други веднага искат бримкова конизация (което и на теб са ти казали).

Самата папиломатоза и койлоцити говорят за действащ вирус. Ако излезне нискорисков, може да те сложат на първия вариант, ако е високорисков, по- скоро втория.

Благодаря, как да разберем дали е високорисков или нискорисков?

# 616
Чрез изследване на вагинален секрет в специализирана лаборатория, напр. Геника. Става за около 2 седмици и има няколко пакета - само най-високорисковите, разширен (с повече щамове), и такъв, които включва и нискорисковите.

# 617
Т.е. има вариант ако ЧВП е нискорисков да не ме режат, но трябва да се типизира първо? :O

# 618
  • Бургас
Аз само ви чета напоследък и започват да ми щръкват всички налични косми. При изчистване на инфекция и при мен групата трайно се заседя на 2, но на колпоскоп имаше кофти участък и го махнах. Сега чета, че и при ПАП 1 се въдят дисплазии и то от 2ра степен.
То на практика излиза, че винаги с цито си трява и колпоскоп.
Mihs, махай кофти участъка и хич не го мисли. Това типизиране на вируси преди много го защитавах, че е нужно винаги и т.н. Ми аз като съм негативна на типизация на високорискови да не би да съм чиста, не. Доволно изгорена съм и аз. Дали ще е за последно един господ знае, но се следя както всички останали. Та голям праз, че съм отрицателна. От друга страна, ако си положителна най - много да се побъркаш още повече. А и в двата случая терапията е една и съща.

# 619
Нейната първа група е била на цитонамазка взета 10 дни след предходната... Коментирахме малко по-назад, че това не е адекватна намазка и резултатът е фалшиво по-нисък.

# 620
Защо да е фалшиво по-нисък, като е след лечение? Не е 10 дена, някъде около месец и половина по-късно е. Лечението беше 10 дена. Не съм се изразила правилно, извинявам се Simple Smile

По принцип съм окей да ми го изгорят, но чак конизация ... много страшно ми звучи Sad

Последна редакция: ср, 23 яну 2019, 18:07 от bubanka

# 621
  • София
Дисплазии не се горят. Щото няма резекционни линии и ако останат клетки, остават под заздравялото.

# 622
След месец и половина , както и след 10 дни, е все толкова процентната вероятност за нереален фалшиво нисък резултат на цитонамазката.

# 623
Окей, ами търсих си вратички просто, че припадам само като се сетя. Пък и не е зле да си информиран. Мерси за сведенията. 

# 624
Конизацията с ел.бримка е по-щадяща от тази с лазер.

Съвет от мен: с резултатите ти от цитонамазките и  биопсията отиди на консултация при сериозен лекар - онкогинеколог по възможност.

Успех!

# 625
Да,
записах си час в Токуда при др. Танчев, който е специалист в тази област, доколкото проучих. При ел. бримка се иска престой в болница,повече кръвозагуба и има рискове от аборти и не-знам-какво-си-още,  а с лазера не е така, поне от всичко, което изчетох звучеше най-кадърно и всичко приключва без престой за 20 минути.

# 626
  • София
Не е така. От опит.
Просто е реклама на лазера.

# 627
  • Бургас
По принцип съм окей да ми го изгорят, но чак конизация ... много страшно ми звучи Sad
А трява да е точно обратното.
Горенето пак ще махне дисплазията, ако не е дълбока, оператора знае колко и къде да гори и т.н., но няма да има изследване, дали е отстранено до чисто. Да не говорим, че си е варварсто при млада жена. Защо изобщо го обмисляш като вариант?
Конизация с ел.примка е доста по - прецизно според мен.
От двете се възстановяваш еднакво дълго. И след двете ставаш и си заминаваш...Просто няма нужда да се страхуваш.

# 628
С електрическата примка също няма престой до колкото знам. По пътека може и да има една нощ, не съм сигурна.
The Catcher in the Rye добре ти е обяснила.
Ако си търсиш причина как да не стане, винаги ще намериш такава, но дали ще е правилно ?
Според мен конизацията не е спешна и може да се направи проверка за наличие на високо-рисков HPV, курс с имуностимуланти евентуално и контрола след 3 месеца, но не съм лекар, дано след консултацията да си по-спокойна.
И да знаеш, че конизацията не е страшна процедура,нито пък има опасност от аборти и т.н. в последствие. Такава опасност евентуално може да възникне при дълбока саклпелна конизация, но и в тези случаи си има начини за предотвратяване на аборта.

# 629
Здравейте момичета! И моето двумесечно лечение приключи и сега трябва да изчакам още два месеца за повторна цитонамазка. Но този път задължително ще искам колпоскоп. Една идея съм някак по-спокойна като виждам, че не съм сама. Иначе се бях ошашкала жестоко. Ще се следя често и се надявам да няма тежки последствия.
Желая ви само добри резултати.

Общи условия

Активация на акаунт