През теза, подлог и катет СЕДМОКЛАСНИКЪТ върви напред

• 48 883
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Нашата разбивка от Бел на Междучасие: 50 точки на теста и 26 на преразказа. Тезата е оценена с максимални точки за моя изненада, всички грешки при редакцията е открил, че и „една в повече”, но за това не са му намалили точките. Струва ми се че точно е оценен и преразказа, доста подробности не е предал..
Питах в темата за Граматиката, но да си задам въпроса и тук. Защо на 6ти въпрос верният отговор е Б? Нещо не успявам да го разбера Flushed

Замени предполагаемото именно сказуемо с "е" и ако изр няма смисъл, значи не е именно сказуемо. Така отг е б)

# 121
Сърдечно благодаря!

# 122
  • Sofia
Момичета, имам нужда от помощ. Моля да ми кажете за някоя програма за родителски контрол с която мога да режа интернета на телефона й и да го пускам когато ми е по-симпатична.
Това висене на телефона вече дава отражение на успеха. Миналата седмица съвсем миролюбиво й казах, че го дава много лежерно и хич не виждам желание да научи нещо. Никаква реакция. Днес, след втората поредна петица по БЕЛ и след петицата от курса в събота, май дойде време аз да се намеся.

Ние използваме https://screentimelabs.com/ платена е (мисля около 5 долара на месец), но инвестицията си струва за нас (спестява ми доста нерви). Може да се определят кои приложения са отключени и кои заключени и колко време може да се стои на телефона. Ако детето е изпълнило всичко може да ви пусне таск за определено време и вие да му позволите да използва приложенията на телефона за този срок - 30 мин. 1 час... колкото прецените.

# 123
  • София
Шарлот, какво стана с вашия клас? Изследват ли се другите деца? Какъв тип хепатит се оказа? Уж чета, но може и да съм изпуснала.

Тази седмица, моята уж има малко домашни за училище, та успя да понавакса за курса по математика. От вас научих, че класните наближават. Питам я кога са? Не помнела Anguished Настоявам да разбера, казали ли са им изобщо дата. Да, щяло да бъде преди НГ, но не помнела точно кога. Във формата на НВО-то щяло да е поне, така че нищо ново.

# 124
  • някъде ... тук ...
Датите за класните при Гого ги пишат в бележника, на страницата за забележки. Даже се разписвам, че знам. Така е от както имат класни и бележници.
Днес ми се обади да ми каже, че времето му стигнало даже да си провери задачите и според него били верни. Да видим, то ще си покаже.

# 125
Надявам се, МИА, че си останахме със страховете. Детето отсъства, не се подава иформация за състоянието му, но учителка е отрекла, че става дума за хепатит. Вярвам, че не е дезинформация, а пазят личната сфера на човеченцето.   Остана страхът и зареждането на раницата с мокри кърпички и дезинфектант, които ще ми се - да бъдат ползвани редовно. Тогава, обаче, цяла нощ четох и затова разбарх за глобулина. Вече не се прилага масово, защото се синтезира от кръвна плазма. Следва да е безупречно изследването на донора, за да не се пренесе инфекция, разпространявана по кръвен път. Иначе, помня като деца, периодично ни караха под строй в лекарския кабинет и след това накуцвахме известно време - от неразнесения серум на гама глобулина. Правеха и облъчване с UV лъчи. Дали заради това, но нямам спомен за масови болести през зимата. В главата ми са  снежни партини, импровизирани пързалки и бой със снежни топки.

# 126
# 127

Интересни са и коментарите под материала.

Точно в седми клас няма как да се получи това четене "ръка за ръка" , защото произведенията са много, подготовката за НВО върви и ако тепърва през годината се четат книгите, няма да има време за нищо.

В моите издания от "библиотека за ученика" имаше "превод" под произведението на непознатите думи. Иначе, аз също не е имало откъде да ги зная.
За да се разбират архаизмите, децата трябва да четат в детството си/ или да им се чете като по-малки/ български народни приказки. А една от любимите книги на детето ми беше 500 пословици и поговорки- малки, красиви издания, съкровищница на българския език и народна мъдрост.Четеше и питаше за определени думи. А иначе не е от много четящите.

Някога в училище, преди да се изучават Ботев и Вазов , още малките ученици ще направят рецитал с Боеви стихове, ще направят тържество за трети март.И патриотизмът вкл и с все непознатата лексика ще влезе естествено в сърцата.Сега, кой ще се занимава, я , там във фейсбук да си пращаме котета и лисички, че е по-весело.

Друго- някога радиото и ТВ имаха също възпитателна цел. Филми, ТВ спектакли по класически произведения, с живия, архаичен език.И така този език се попива. Пък докато гледаш, вживяваш се, хваща те за гърлото на моменти. Великолепен сериал е "Записки по българските въстания", например.

Обаче, то като има лесносмилаема боза, кой ще ти гледа стойностно кино.

Тоталната продукция за изпростяване , която ни залива отдалечава децата от времето и речника на стойностните автори, а не точно времето. Защото доосвобожденската епоха не е кой знае колко по-близка нито до времето на майките, нито до времето на бабите на днешните деца. Ама те не са имали  проблем с архаизмите, изведнъж родените в новото хилядолетие- имат.

# 128
  • София
Шарлот, дано наистина не е хепатит и всичко е наред с болното детенце.
Аз току-що се шокирах от резултата от ПИ МАТ, дъщеря ми твърдеше, че бил лесен, само две неща не решила.... 43 точки...направо ужас.
Те никак не случиха на математичка в училище, затова от пети клас ходи на уроци и съответно е сред добрите в класа. Ако с нейното ниво е с тази оценка направо не ми се мисли за останалите...

По-интересно е, че има оценка от работа в клас, а тя не ходи на курсове там.

# 129
  • Sofia
Мисля, че това е оценката по шестобалната система, която съответства на точките. И аз се учудих първоначално.
87.5 има дъщеря ми. По друг повод се обаждах в Междучасие и ми казаха точките по математика, като жената каза, че е страхотен резулатат, тъй като задачите на господин Симеонов са доста трудни. Така, че не се стресирайте от по-ниските резултати.

# 130
Еlla1020, страхотен резултат, детето в нормално училище ли учи или в математическа гимназия?

Още една шокирана с резултат по математика около 40-те точки. Лошото е , че се е е справила по-зле от средното ниво от 48 точки. А тя май е най-добре по математика в класа и аз не зная какво да мисля за другите деца. То колкото и да е по-труден изпита, бива ли да е чак толкова разликата. Мисля, че тя доста се стресна, има все още време да се справят, трябва да положат повече труд и постоянство.

# 131
  • Sofia
Благодаря! В математическа е. Мисля да мина през офиса да взема изпитите, да види какво е сгрешила, най-вече по БЕЛ, по математика - ясно.

# 132
На един мъжки елемент, нематематик точките по Мат в Междучасие: 56, по добре от 63% Горе-долу толкова очаквах познавайки си диването, дори без да го изчислявам, още преди да се яви...Дано се потруди и мръдне нагоре с времето..

# 133
  • София
По-интересно е, че има оценка от работа в клас, а тя не ходи на курсове там.

Точно и  аз се чудех каква е тази оценка от работа в клас, след като сина ми не ходи на курс в Междучасие. Не е приравняване на точките в оценка, защото е по-висока.  Thinking

# 134
Евентуално да са приравнили само първи модул? Макар че не схващам идеята. От тази година няма да има такова преобразуване и съответно текуща оценка.

Общи условия

Активация на акаунт