Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Страх от болести и бактерии заради бебе

  • 1 821
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 160
Здравейте,
Имам проблем, който спешно трябва да реша, тъй като се отразява лошо на мен и семейството ми.
Като забременях започнах да чета какви храни да ям и какви са избягвам,  за да осигуря необходимото на нероденото си дете. Тогава не подозирах колко ще ми навреди това. Четейки за това попаднах на информация за болести следствие на яденето на определени храни, които могат да увредят плода. Например листериоза, токсоплазмоза, салмонелоза. Изживях цялата си бременност в страх и избягване на определени храни.Бебето се роди за мое щастие живо и здраво, но аз продължавам да живея в страх и да не ям определени храни, за да не се заразя и да го застраша по някакъв начин.Знам че е глупаво.Страхът ми се разрасна и достигна огромни мащаби.Сега всичко,до което се докосна ми се струва мръсно и опасно за живота и здравето на бебето. Мия си ръцете непрекъснато, защото не мога да си представя да застрашавам детето си. Все ми се струва,  че са мръсни.  Осъзнавам,  че то трябва да се сблъсква с бактерии, за да гради имунитет,  но умирам от страх и понякога имам паник атаки.Помогнете ми детето ми заслужава да има най-добрата майка и няма по-добра за него от мен,  но съвсем скоро ще започне да пипа всичко и аз не знам как ще го понеса. Искам да се отърся от всички тези страхове и да бъда най-добрата майка, която вместо да се страхува,  се наслаждава на майчинството си. Имам чувството,  че ще се разболея от нещо , заради стреса или ще полудея.Помогнете ми.Готова съм да говоря с психотерапевт, но в моя град или онлайн.Благодаря предварително .
П.С.Ако на някой му се случва нещо подобно или го е преживял би ми било полезно да говоря с него и да се борим заедно или да ми даде съвет, ако се е преборил със страховете си. Аз ще си позволя да дам само един съвет,  а именно : Не четете прекалено в Интернет

Последна редакция: нд, 02 дек 2018, 10:07 от radi_923

# 1
  • София
  • Мнения: 558
Здравейте,
Не виждам нищо глупаво в страховете ви. Хубаво е, обаче че разбирате, че те са нещо ирационално и много добре си давате сметка каква е реалността. Това означава, че притежавате сериозен психичен ресурс и по-бързо ще се повлияете от психотерапевтичния процес. Важно е да започнете психотерапия, за да може да се справите с тревожността и да затворите и овладеете налудностите, с други думи ирационалните мисли, които са тръгнали да се оформят като обсесивно -компулсивни. Много моля да не гледате на това, което пиша, като на диагнози и да хукнете да ги проверявате по интернет. Моята цел е да ви ориентирам и да вземете най-добрите за вас решения.
Чисто терапевтично е хубаво да си помислите от къде идва цялата тази несигурност, че няма да успеете да опазите бебето? Имате някакви съмнения в компетентностите си като майка? - няма да идентифицирате и разпознаете врага и за това всичко трябва да мине под ножа на стерилността. Метафорите и асоциациите ми поеха по линия на увереността в женствеността, което е нещо твърде лично и не му е мястото в блог.
Ако желаете да продължите в тази посока с помощта на терапевт, правя и съм във възможност да ви предложа консултации по скайп или вайбър. За тази цел ми пишете на "лични съобщения".
Даниела Тахирова - психотерапевт


Общи условия

Активация на акаунт