Фермата 4 - Съединение - тема 13 (03.12. - 09.12.)

• 37 198
  • 1 025
  •   1
Отговори
# 705
не знам кой от религия ли, кой от нещо друго се води, но за мен тоози  т.нар. "обичай" е изл=мислен от И§А с цел провокация, която се получи. Не мога да повярвам, че при положение, че има толкова "много мъка по тоя свят, Боже" (цитирам Йовков, който е живял през ония години), българите от старо време ще измислят такава безумна тъпотия. Това може да се роди само в инфантилната глава на двама "Продуценти".

# 706
lasinka,
гуглето изплю, че тази "традиция" била характерна  за някои влашки села край Дунав. Един вид генерална репетиция за човека, който се прави на умрял. Откачено ми е, но за хората там е нормално. Четох, че е отживелица, вече не се прави.
И други безумия съм срещала по този повод. В родната ми Добруджа навремето задължително се правеха снимки на починалия.  Самостоятелни, в близък план, а също и такива на всички присъстващи на опелото, скупчени около отворения ковчег. Малка бях, но помня, дори бях изровила такива кадри в снимките, които прибрах от къщата на баба и дядо. Не го разбирам, но за времето си е било нормално.

# 707
Добре де , има толкова хубави български обичаи-" Коледуване"," Сурвакане"," Прошки" , " Потапяне на гергьовденски китки" и т. н.Как ги измислиха тези през този сезон не ми е ясно.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 10:04 от djoleva

# 708
Хубави обичаи, ама скучна работа. Друго си е да опееш жив човек, сеира е  по-  голям 😩
В този ред на мисли, в странджанско имат също една много яка традиция- копаят предварително гробове. Отиваш и гледаш- 5- 6 празни гроба изкопани и стоят.  И като питаш- що?- ами пестяло се време така. При нужда, дет сЪ вика, няма да се бавят, я😐 

# 709
На село пък има една вдовица, мъжа й почина преди 10 години някъде и аз наскоро забелязах, че си е поръчала и монтирала надгробна плоча до него. Плочата е с 3 имена и дата на раждане и чертичка за дата на смърт.Аз на гробища, понеже ходя много, много рядко, основно да поправя по на татко гроба нещо, обаче майка го забелязала и ми каза. Специално погледнах и наистина си го е направила жената това. Направо се втрещих и изумих. Пък не е самотна жена, без роднини и деца да кажеш нещо нали, че няма кой да й сложи плоча. Разни хора да ви кажа навсякъде...

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 10:08 от Омикрон

# 710
Верно има много шашав народ.
А ние да се благодарим, че не спретнаха онзи обичай с кучетата, не помня как се казваше.
Иначе аз също се издразних на Нури, не беше прав, кажи си овреме, какво чакаш да видиш какво ще се случи. А Жоро не е добре с нервите, то е ясно. Какво беше това викане, това ритане, човек ли си, говедо ли си? Не разбрах това с актьорите мюсюлмани и за сърцето му. Но много преиграва вече.
Дидо ме разочарова, не очаквах.
Милена, милата, е пълен аут в неделя. Стига да не измислят някаква игра, примерно надпушване, бързо свиване на цигарки и т. н.

# 711
Целта на ритуала беше именно гласуването, което при всяко положение би допринесло за допълнителни конфронтации между участниците, ако има накъде повече, де.Joy Мен не ме впечатли чак толкова слабоумният ритуал, имам наистина черно чувство за хумор и бих участвала като мъртвеца, ако се налага. Явно съм страшно циничен човек, но гледам с усмивка на всичко, на смъртта - също, от живота жив никой не се е измъкнал, та така. Е, както казва Джоли - имаме толкова обичаи, та този точно требваше да изберат, но са го изровили отнекъде, за да има гласуване за най-недостоен да спечели, както казах и по-горе, важно е да се поддържа раздорът между участниците, да не вземе да настане мир и хармония, не моЙ така, опосумите не го допускат. Smiling Imp
Можеше Нури да каже, че няма да участва преди гласуването, подразни ме, че изчака да види за кого са гласували. Може би повече ме подразни, че беше сигурен, че ще гласуват повечето за Роси. Но пък Гошо ме подразни още повече с реакциите си. Много идиотско - виж, сЪрцето ми бие със 120 удара в минута, страшно трогателно. Joy ТоА Па, по време на ежедневното ми едночасово кардио моето бие със 140 - 150 удара в минута, къде е тръгнАл тоа със сто и дваЕСе. Joy  Сега, да не си помислите, че не съм разбрала "дълбокомъдрените" слова на Гошо и "патоса" му. Joy
В неделя съм за Ваня, разбира се. И на мен много ми хареса как си каза на Сашка какво мисли за нея и протекциите, които получава, което си е точно така. Но, Сашка, естествено, друго реши - страх я е от мене, баси смеха. Трепери Ваня от страх пред Сашка, дааа... Joy

# 712
По Ничия земя даваха преди 2 седмици за тази простотия. Ако някой има интерес мога да изровя клипчето. Един ломски свещеник разказва как за първи път му се наложило да прави такова нещо.
Хората си купували ковчег, дрехи и лягали и викали поп да ги опява.
Не бих участвала в подобен ритуал. Не съм суеверна, но за мен това е подигравка към покойниците.

# 713
Надпушване вика хахаха. Сигурно е много изтормозващо психически хем да си толкова близо до парите, хем да не са у тебе още. Не е малка сумата за Бг. Обаче пък, не е и нещо, дето ще те оправи до живот та чак да озверееш толкова. Нз, странни ми са  повечето. Излиза неприятна черта у характерите на повечето. Уж едни добри, широко скроени и кротки, пък са на път да се изпоядат от яд и интриги.
Дидко ще излезе и той едно човеченце дребнаво накрая, да видим.
Стана ми жал в предния епизод за на Роса семейството. Според мен тая жена тотално го е отписала съпруга си. Толкова не вярва, че е искрен, сигурно много пъти я е предавал и тотално я е загубил. Тя ми изглежда свестен човек. Устата и кибритлия е, обаче пък няма фалш и лицемерие в нея сякаш.

# 714
Ензимче, не само я било страх Ваня от Сашка. Завиждала й била. За вниманието,което получила от хората на пазара. И напраоооо иззлобяла Ваня. Ти да видиш

# 715
И моята баба така си беше поръчала след смъртта на дядо. Направо като го видях се втрещих. Явно излиза по-изгодно, един вид с отстъпка за двама Grinning Тя живя близо 20 години повече от него, бая си почака "чертичката" Simple Smile
Аз мисля, че Нури не би участвал като какъвто и да е в обичая, не само защото е мъртвеца. Идеята не беше да изберат кой според тях най-малко заслужава, а кой е най-малко вероятно да стигне финала, но никой тази разлика не я отрази. Злобари! Гласувала Милена за Нури, щото не бил искрен. Ми че тва да не ти е "Искрено и Лично". Георги па щото е много искрен! Или Милена, дето щяла да си дава парашута на Роман - да, повЕрвахме ти!! Всички са искрени, себеотдайни, патриоти, само мюсюлманина не е! Е, това ако не е расизъм, подпиран надлежно от продукцията, не знам какво е!!!

# 716
Баба ми и тя така си беше направила плочата ,дори си беше надписала имената  и датата на раждане ,само датата за смъртта остана празна .При все ,че беше на 70 год.и не е имала здравословни проблеми .Няма да казвам след колко години почина .Направила го,за да не бъдела в тежест на децата  финансово ,че всичко е скъпо  Shocked

# 717
Добре бе Мег,защо все трябваше да повтаря ние,мюсюлманите това, ние онова. Ма той не е всички мюсюлмани. Като имаш да казваш нещо, кажи аз това не го приемам, не го одобрявам. И в други сезони са влизали мюсюлмани, но никой не се е имал за говорител на всички тях.
Истериите на Гошо оставям без коментар. Но другите му отговориха кротко, но пак не го прие.

# 718
Гошо снощи  като се разкряка, облещи ония ми ти очи и се фана за сърцето си рекох- край отиде, гътна се, ритуала ще стане ама съвсем реален с истински мъртвец

# 719
Джоли, + 💯

Общи условия

Активация на акаунт