Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 дек. 2018, 10:31 ч.

Проблем с изсъхване на бенжамин

 • 6 515
 • 48
 •   1
Отговори
# 30
 • Варна
 • Мнения: 18 679
По принцип е нормално да опадват листа през зимата. Въпросът е дали съхнат клони и колко са. Защото и някое клонче да изсъхне не е фатално, но да не е масово. Твоят гледам, че има свежи връхчета, това е важното. Аз бих поливала нормално, особено ако е в стаята.

# 31
 • Мнения: 2 672
Като гледам снимката, не е 1, а 3 . Не се вижда добре дали и по 3-те има изсъхване, или само по 1 от тях. Ако е само по 1, възможно е другите да са му завзели пространството и да трябва да се пресадят поотделно.
Изглеждат сухи и с доста сбита пръст.  Сбитата пръст също налага пресаждане, но е по-добре пролетта. За сега го полей отгоре и го позабрави.
Не зная дали цигареният дим му пречи, възможно е.

# 32
 • Мнения: 578
Благодаря отново. Ще полея отгоре и ще продължа със същия график на поливане. Ще го изчакам да се съвземе и ако след време продължи в същия дух ще предприема и по- кардинални мерки.

# 33
 • Мнения: 578
Докладвам веднага какво каза вещият цветар. Вие бяхте прави! Каза, че в подложката не се полива, тъй като цветето не може да се напие добре на вода оттам! Бенджито ми е пре- пресушено! Обичали кратко засушаване, но не повече от ден- два. Веднъж на седмица било достатъчно поливане, но отгоре. Веднаха щом се върна ще го накисна по инструкциите и ще докладвам отново.
Слава Богу, че положението е спасяемо. Въобще не знам откъде си измислих този метод на поливане....

# 34
 • Мнения: 2 672
Не е измислен метод. Има цветя, които не обичат поливане отгоре (фикусите не са от тях), или не се напояват достатъчно при такова поливане. Но си иска опит и знания кое колко вода иска, колко тор, какви условия и т.н.
В началото малко ни обърка с обясненията за побеляване - такова се получава обикновено при преводняване.
Симптомите при преводняване и пресушаване могат доста да си приличат, защото и в двата случая растението не получава достатъчно вода и вещества. В първия случай заради загниване на корени, а във втория заради липса на влага. Добре е да се научиш да разпознаваш  тези неща, това идва с опита. Simple Smile

(Например аз си поливам дипладенията отдолу, в подложката, защото още не е пресаждана и почвата е основно торф, който при засушаване се спича и много трудно поема вода. И като поливам отгоре, водата изтича бързо и не  попива достатъчно в почвата.

# 35
 • Мнения: 578
Много ти благодаря за съветите, Диорела. Simple Smile

# 36
 • Мнения: 578
Нека да завърша моята сага, за да предам нататък опита. Бенджито беше щедро накиснато за час, освен това и полято обилно. За седмица от всяко едно изсъхнало връхче се появи миниатюрно листенце. По всичко личи, че ще го бъде. Simple Smile

# 37
 • Мнения: 2 672
Kristaline, какво стана с бенджамина? Жив ли е ?

А при мен един по-малък от твоите, върза 5 смокини. Направо ме разби. Лятото също имаше плодчета, но падаха съвсем малки, а сега са понаедрели. Не съм виждала до сега на живо бенджамин с плодове.

# 38
 • Мнения: 578
Диорелка, благодаря ти, че се интересуваш!
Ситуацията е средна работа, но надявам се отива към по- добро. Някой от фините зелени връхчета, които избиха след обилното поливане някак засъхнаха. Друга част от тях се запазиха, а най- приспособимите вече придобиват форма на листенца. В сърцевината на растението обаче има съвсем голи малки клонки. Усещам, че нещо не му е наред на това цвете. Може би почвата. Надявам се, че като го изкарам лятото на верандата ще живне и ще се съвземе. Преди това обаче, смятам да го пресея, но не съм запозната каква почва предпочитат.
А твоите плодчета направо ме сразиха. Какво представлява това? Моля те, ще ме обогатиш много, ако ми ги покажеш. Никога досега не съм чувала подобно нещо. Имам подозрения, че грижите ти за бенджито и мястото, където се намира страшно много му харесват, за да направи такава уникална маневра Simple Smile

# 39
 • Мнения: 2 672
Цитат
В сърцевината на растението обаче има съвсем голи малки клонки. Усещам, че нещо не му е наред на това цвете.
Казах ти , че са 3 дръвчета. Затова съхнат вътрешните на короната. Искат си пресаждане и разделяне.

Пуснах снимка в цветарската тема, че я следят повече хора. https://www.bg-mamma.com/?topic=1062913.new#new

# 40
 • Пловдив
 • Мнения: 505
Здравейте момичета, имам проблем с моя млад и скорошен бенджамин. Получих го за подарък в началото на Юли, закупен от Кауфланд, прекрасен, здрав, зелен, бляскав и отрупан с много листа. Тъй като си мечтаех за него отдавна, веднага го присадих в смес от градинска тор и пръст (пресята, изсушена, чиста, съхранявана на чисто и закрито) и го позиционирах. Намира се на 5 м от голям прозорец с врата (горе долу цялата отсрещна стена обхващат) и не е на пряка слънчева светлина, но му е достатъчно светло. До бенджамина има аквариум доста голям, което според мен му подсигурява влага. Не съм го местила, поливам 2 пъти седмично, почвата е винаги влажна. Тръгна чудесно, но в един момент листата започнаха да пожълтяват, изсъхват и капят....и още по-лошото за мен е, че и клончетата също изсъхват Sad . Това се случва отгоре в средата на короната, но като цяло и другите листа бяха много леко оклюмали.  Зачетох се в нета, че иска влага и започнах да го пулверизирам всяка вечер на терасата, доста обилно го къпех и здравите листа доста се напериха, сякаш живнаха, но продължават да му съхнат горе и листа и стебла/връхчета. За сметка на това обаче забелязвам, че от долната страна има към 5, 6 нови клонки, които бяха доста малки и са пораснали. Огледах го старателно за въшки и други гадинки, но нищо му няма. Според вас нормално ли е това му положение?
Ще ви приложа и снимки, в първоначален вид и сега Disappointed Relieved# 41
 • Мнения: 2 672
Не, не е нормално. Вероятно има някакъв проблем с корените, много възможно е да е някакво гниене. Не мога да предположа каква е причината.
Все пак добър знак е, че младите клонки растат.

# 42
 • Пловдив
 • Мнения: 505
Не, не е нормално. Вероятно има някакъв проблем с корените, много възможно е да е някакво гниене. Не мога да предположа каква е причината.
Все пак добър знак е, че младите клонки растат.
Да намаля ли поливането? Нямам идея какво да правя 😣

# 43
 • Мнения: 2 672
Чудя се. Да не би да има доста тор и да е изгорила корените.
Ако тор е причината, при леко засушаване може още да го изгори, ако е болестно гниене, засушаването може да помогне малко.
Ползвала ли си от същата смес за други цветя?
 Пресаден е юли. От кога започнаха тези проблеми?

# 44
 • Пловдив
 • Мнения: 505
За абсолютно всички цветя ползвам него, другите избуяват и живват след пресаждане с него. Горе долу след месец и нещо започнаха да съхнат, преди това капеха, но бяха зелени и ми казаха че е нормално. Защото от където падне листо излиза стебълце. А ако му е силна торта, какво да правя? Пак да пресаждам?

Общи условия

Активация на акаунт