Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 56

• 49 084
  • 734
  •   1
Отговори
# 405
Аз пък вчера бях на БХС в 13та седмица и ми взеха секрет. Днес на резултат излезе ешерихия коли. Много се притесних и звъннах веднага. Лекарката ми каза полижинакс за 12 дена и след това ще пуснем пак секрет да видим дали има изолирани и ако има ще се наложи АБ. Някой друг срещал ли е този проблем?

И другото което ме притесни, е че трябвало да почивам 1 месец от витамините, които пия ( фемибион). Да си правя 1 месец прием и 1 месец почивка, което малко ме озадачи..

# 406
  • Г. О.
Благодаря. Някоя от вас пие ли Актив мама? Правите ли почивка след месец прием или непрекъснато през цялата бременност се пие?

# 407
Здравейте,
Имам един въпрос,Днес звъннах на др Акташ- Тина Киркова,да се запиша за ЖК,тъй като вече съм 11гс. Но тя каза,че се плаща 200лв и нещо не я разбрах до 5тия месец ли каза.. Аз мислех,че е по НЗОК. Някой да ме просветли
БЛагодаря

Доколкото други са писали по темата, държавните АГ болници(или поне голяма част от тях) не проследяват бременност по здравна каса. Трябва да потърсиш лекар, който следи по здравна каса. Такива има в различни медицински центрове. Също имай предвид, че по здравна каса ти се полагат само 1-3 прегледа с ехограф(в зависимост от протичането на бременността) за цялата бременност. Останалите прегледи, предвидени по НЗОК, не включват ехограф. За него ще си плащаш допълнително, ако го правиш всеки месец. Общо взето, проследяването на бременност по НЗОК е само замазване на очи. Има лекари, които проследяват бременността безплатно с ежемесечни ефографски прегледи, но те го правят на добра воля и не са длъжни, защото касата не им покрива прегледите. Това е, което мога да ти дам като инфо. Лека бременност!

# 408
Ние затова се насочихме към частна болница. В пакета за проследяване на бременноста са включени всички изследвания, за сега не се е налагало да доплащаме.
Днес е Бабинден и искам да поздравя всички, които празнуват. Да са здрави и отдадени на тази благородна професия!

# 409
Момичета, прияло ми се е пастет... В някои статии пише, че не хрябва да се яде  по време на бременност. Мислите ли, че е опасно?

# 410
Ако е хубав пастет, а не бъкан с гадости, е чудесен източник на желязо. Вкъщи правя домашен.

# 411
На скоро питах следящата ме АГ дали може да ям пастет и риба тон и каза,че може,но да не прекалявам.

# 412
  • Перник
Това, което знам аз за пастета е, че поначало не е препоръчителен, тъй като се прави от черния дроб на животното (свински, телешки, птичи примерно), където се отлагат всички вредни вещества, хормони и прочее, с които блъскат животните, +витаминът А, който също не е ок при бременните. Вероятно ако пастетът е домашен от домашни животни и не е в големи количества, не би било проблем. А за тези в търговската мрежа... прекарвала съм сигурно по 15 минути да прочета съдържанието на всяка разфасовка на щанда, за да си избера най-хубавия и чистия и уви, не намирам такъв и се отказвам да купя...

Последна редакция: вт, 08 яну 2019, 23:03 от martinsitka

# 413
Janet, аз също съм 13-та седмица и с ешерихия коли. Откриха ги още 8-ма г.с., когато се записах на ж.к., но не можеше да се пие нищо до края на 12 г.с. От вчера започнах антибиотика (уназин). При мен има и кандида, та три дни ще слагам и клотримазол. Антибиотикът го проучих преди да го почна и се консултирах с двама аг, така че сега съм малко по-спокойна. Не се притеснявай, понякога инфекцията води до проблеми, затова трябва да се лекува. Довери се на доктора си. Ние вече сме минали периода на органогенезата и при нас вече ползата от лекарството, надвишава риска.

За пастета наскоро прочетох, че не трябвало да се яде поради риск от заразяване с листерия. Но го прочетох точно, след като бях изяла една консерва. В началото много ми се гадеше и бях много придирчива на храна.
Но то ако се съобразяваме с всички забрани... Гледам да не прекалявам с нищо, не ям само сурови/рохки яйца, домашна майонеза, меки сирена/бри, домашно сурово сушено месо.

# 414
Аз пък си хапвам руска салата, приготвена от свекървата с домашни яйца. Знам че не трябва, ама ми е вкусно. И съм унищожител на киселите краставици. На мен лекарката ми каза да не се лишавам от нищо, но да не прекалявам. Вчера даже си позволих половин чаша бира. Странното е, че преди не съм била голям фен на бирата, а сега много ми се услади. Явно друг диктува правилата. Simple Smile

# 415
Защо да не трябва дом.яйца?
Миеш добре, вариш 15 мин.

И на мен ми се услади биричката като забременях и след като родих, но пия/ех само безалкохолна .

# 416
  • Бургас
Здравейте отново момичета! Flowers Hibiscus
Другата седмица ми е втория преглед след потвърждаването на бременноста, та нормално ли е да не изпитвам почти никакво неразположение освен гаденето и лекото напрежение в гърдите.... (10 г.с)
Старая се максимално да съм положително настроена, но си имам притеснението за бебчо дали е добре Pensive
Извинявам се предварително за глупавия въпрос ама всичко ми е много ново... Sad Вие така ли се чувствахте преди втория преглед?

# 417
  • Телиш/Плевен
principessa1995F, няма смисъл да се сравняваш с когото и да било. Всеки организъм е различен, всяка бременност - също. Мисли положително и се радвай, че нямаш сериозни неразположения, защото определено нямаше да се чувстваш добре, ако ги имаше и щеше да питаш как да се пребориш с тях. Лека бременност ти желая! Flowers Hibiscus

# 418
Другата седмица ми е втория преглед след потвърждаването на бременноста, та нормално ли е да не изпитвам почти никакво неразположение освен гаденето и лекото напрежение в гърдите.... (10 г.с)
Старая се максимално да съм положително настроена, но си имам притеснението за бебчо дали е добре Pensive
Извинявам се предварително за глупавия въпрос ама всичко ми е много ново... Sad Вие така ли се чувствахте преди втория преглед?

Честито за новината🌸
Какви неразположения очакваш да имаш🤔 Моето единствено неразположение, следствие от бременността е гаденето и повръщането вече 6месец😁Дано при теб бързо отшуми.

# 419

Нормално е. Аз нямах никакви неразположения, дори и гадене, само оригах често вечер.Не се притеснявай.

Общи условия

Активация на акаунт