Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 дек. 2018, 10:43 ч.

Сглобяеми къщи 4

 • 18 385
 • 192
 •   1
Отговори
# 150
 • Мнения: 2 588
fatalina, papermint, много ви благодаря!
Звучи ми...ужасно сложно ... направо да ти се отще.
Все пак ще се поинтересувам, дано не ми се охлади съвсем ентузиазма.

# 151
 • Мнения: 120
fatalina, papermint, много ви благодаря!
Звучи ми...ужасно сложно ... направо да ти се отще.
Все пак ще се поинтересувам, дано не ми се охлади съвсем ентузиазма.


Вярно е, че е доста занимавка, но не е непосилно. Отнема време и енергия, но си заслужава. А нищо хубаво не идва даром Simple Smile 
На нас ни беше мечта да живеем в къща - парцела купихме 2017-а, строителството започна към средата на септември 2019-та (при изсъхнали основи), а от една седмица си живеем у дома в дървената ни къщичка (можехме и 2 седмици по-рано да се преместим). Ако това ви е мечтата - дерзайте!

# 152
 • Мнения: 375
Аз много искам да направя една анкета, колко от вас са си закупили празен парцел,колко са купили такъв със стара къща за бутане,ако са от първите колко им излезе включване към ток и вода,какви варианти избрахте за водата,имате ли канализация?Знам,че кризата много ще ни отдалечи от мечтата,но поне да бъдем подготвени с информация,за което ще ви бъда много признателна.

# 153
 • Мнения: 3 448
Няма универсален отговор за това, кой колко е платил или ще плати за вкарване на вода и ток в празен парцел. Зависи от цените на тези услуги в даденото ВиК и енергодружество. Също зависи дали водата ще бъде от сондажен кладенец с хидрофорни помпи или от ВиК. За собствен сондажен водоизточник има разходи за разрешителни, за добив, за съоръжения и т.н. Вкарването на вода и свързването с канал, там където има такъв, зависи от това от какво разстояние се докарва водата или пък на колко метра от имота се намира най-близката канализационна тръба, дали към имота има изградени сградни водопроводни отклонения или сградни канализационни отклонения. Ако няма това също струва още средства, за да бъдат изградени. Ако няма канал вече задължително се изгражда пречиствателна станция за отпадни води и/или бетонна изребна  яма. В друга тема потребителка сподили, че тяхната пречиствателна станция  е излязла 3000 лв. има и по-скъпи. За тока. Ако в близост има стълб и мощност за да ви включат таксите са по-малки. Зависи и  какъв вид ток сте заявили дари двуфазен или трифазен - таксите също са различни. Ако е необходимо да се изгражда стълб и ново табло за електромер също са нжни допълнитилни средства. Ако пък имота е извън регулация и е далече от последната електроснабдена къща, то таксата може да стигне и до десетки хиляди лева и до неходимостта от разрешаване да се изгради нов трафопост, което е още по-трудно, по-скъпо и неясно дали въобще ще ви бъде разрешено да се направи. Също в проектите на къщата се плащат и проектни части ВиК  и електроснабдяване.
Ако в имота има стара къща, която има партиди за вода и ток, то нови такси за включвани няма да плажате, но може да се наложи само да си промените мощността на тока. Тогава ще мате такси, както описах по-горе. Ако е необходимо и да прокарате нови тръби за ВиК за по-добър дебит и за да не са компроментирани, да дават аварии, да са затлачени от наноси и наслоени от ръжда, то също ще имате разходи.

Последна редакция: вт, 24 мар 2020, 18:14 от fatalina

# 154
 • Мнения: 375
Много ценни насоки давате

# 155
 • Мнения: 120
Ето моят опит, край София (бях писала в друга тема):

Покупка парцел:
Търсихме го повече от 6 месеца, взехме го вгуст 2017-та. С брокерите е някакъв ужас, преглеждайте си обявите от частни лица (на нас ни провървя в Olx). Ако взимате парцел със стара къща, непременно проверявайте лично или с адвокат документите! Препоръката ми е да си търсите празен парцел в регулация, с партиди за ток и вода (канал по-рядко се намира) - ремонт на стара къща струва пари, бутане на къща също. Ние нямахме нито ток, нито вода - затова започнахме от нулата. Не е непреодолима драма, просто е повече занимавка и освен пари иска и време (ние сами си движихме тези неща, но вероятно има фирми, които с това се занимават).

С ЧЕЗ мисля, че дотук сме грубо на около 1000 лв.  - таксата за присъединяване с 15 Кв трифазен ток е към 700 лв, но друго толкова скъпо май няма с тях (имаме партида за индустриален ток, предстои да станем битов абонат след Акт 16, но не помня колко беше таксата). Таблото и труда не сме им плащали, кабелите са закопани в тръби през двора, като и двете бяха в конструктивните сметки и съответно в общата цена от строителя - не помня конкретно те колко са стрували. Хубавото е, че тези пари са разпръснати във времето, не ги плащаш накуп и спешно.

Водата: още отначало си искахме сондаж (тоя двор трябва да се полива и да не излиза златен), но за да го започнем беше задължително да платим към 150 лв на Софийска вода и да ги изчакаме 30 дни да потвърдят, че при нас нямат инфраструктура и не могат да ни включат. След това беше по-лесно. Викаш Иво да ти посочи къде има вода (който и да питаш, все неговия телефон дава), после търсиш сондьори (дупчене в скала е по-евтино от почва, ние бяхме с късата клечка и платихме 120 лв/метър). Като изкарат водата, си взимаш от тях протокол за сондажа, който ти трябва за пред общината; после пускаш уведомление до Басейнова дирекция и те ти връщат една хартия дето също носиш в общината. Такси ако е имало, са били толкова малки, че не ги и помня.
След това идват техниците от общината да ти видят и, един вид, да ти заверят сондажа (за да ти дадат после разрешение за строеж). И готово - кеф ти термопомпа, кеф ти басейн, кеф ти поливане и миене на коли, стига само да имаш достатъчно дебит в сондажа. А, после и шахта за сондаж и инсталацията - още към 1500 лв отгоре на цената на сондьорите (шахтата сами си я правихме, излезе ни към 150 лв за материали; не е кой знае какво, няма мега специални изисквания). Отново обаче, хубавото е, че не даваш всички тия пари накуп (по-страшничкият разход е плащането на сондьорите).

Канал: при нас, естествено, няма. Разрешението за строеж го дадоха с предвидена изгребна яма от бетон, но уж е окей да си сложиш от пластмасовите септични съдове - пак се води изгребна яма. Ние сложихме такъв съд,  струваше към 1000 лв, като тръбите и разпределителната шахта също си бяха отделно в сметката на строителя.  Впоследствие може човек да си сложи битова пречиствателна станция (май са към 7К лв), но не и преди да има Акт 16 (с тези пречиствателни станции няма как да узакониш обекта, затова все ще минеш през изгребната яма).

На нас ни отне година и половина да се сдобием с разрешение за строеж, като парцелът ни беше в регулация и с виза за проектиране. Но, уточнявам, че нямахме подготвени всичките пари за тези предварителни разходи, а и държахме да избегнем тегленето на кредит твърде рано (примерно, със сондажа се моткахме 3-4 месеца, а сигурно може по-бързо да се направи).
Сещам се нещо полезно: ако изпаднете в дилема и се чудите кое как да правите на етап проект и подготовка, за да не ви откажат РС - възползвайте се от приемното време на Главния архитект в общината ви (разбира се, след кризата с вируса). Преди покупката двама адвокати ни казваха различни неща за сметките по регулация, трети се колебаеше и накрая просто отидохме при Гл. архитект и всичко се изясни.

# 156
 • Мнения: 375
Много полезна информация,благодаря!

# 157
 • Мнения: 3 448
ToniShu, хубаво е, че споделяте Вашият опит, но едва ли всеки иска да минат  2- 3 години, за да започне да проектира и строи.
Ако човек има време и не бърза, може и така, както Вие сте действали.
"Препоръката ми е да си търсите празен парцел в регулация, с партиди за ток и вода (канал по-рядко се намира)."
Ами рядко се намира и празен парцел с партида за ток, по-скоро не се намира такъв.
За нас, при изборът на парцел водещото беше, да е в регулация, защото това най-бавно и трудно се урежда документално и съответно разходите за вода и ток, може да са мнооого големи, а даже може да се окаже, че няма изобщо възможност да се прокара ток. Сондажите са хубаво нещо, но също много скъпо, а и след време зависи от мястото на имота, може да се окаже, че капацитетът на сондажа е недостатъчен, особено при сухо време и сондажът да не може да се ползва. Освен това, голяма част от подземните води, не са годни за пиене и да се нолажи да се постави и пречиствателна станиция за питейни води. Също доста скъпо удоволствие. Другият вариант е, сондажната вода да се ползва само за битови нужди, а за питейна вода да ползавте изворна или минерална.
За това, поне за нас беше важно парцелът, да може да се захрани с питейна вода от централен водопровод. За наше щастие имаме и канализация, така че това също ни спести пари и ангажименти по почистване на изгребни ями.


# 158
 • Мнения: 120
Разбира се, че не се среща под път и над път празен парцел с партиди (то ако изобщо има път... Simple Smile ). Затова и ние не сме си купили такъв. Просто казвам, че по мой опит това би спестило доста време и не малко разходи.  За регулацията си абсолютно права, разбира се - надявам се никой тук не крои планове да купува място извън регулация.
Честно казано, ние бързахме, защото искахме да се разкараме от разпадащата се квартира и... това ни се получи накрая, но пак казвам - без да ангажираме фирми/хора, които с такива документи се занимават. В началото гледахме стари къщи/парцели/апартаменти. Първо се отказахме от апартамент, после и от стара къща - не намерихме такава с оправени документи, нямаш идея какви чужди проблеми си купуваш, колко ще излезе ремонта; цената до ключ на дървена къща беше доста ниска и едва ли щяхме да успеем да ремонтираме и довършим стара къща за същата сума и същото време. 
Не знам, според мен зависи какво всъщност иска човек. Не мисля, че някой от вариантите е лош, просто ни питаха кой какво е купил и аз си казах. Целта ми е по-скоро да знаят хората, че не е чак толкова страшно да започнеш от нула - щом ние с ММ като едни средностатистически IT-та можем, значи всеки може Simple Smile

Относно сондажа... аз съм на друго мнение. За мен си заслужава, а това с пресъхването не е точно така. Водата от ВиК също може да спре (справка Перник). Ние сме си разпитали съседите, които от-до са със сондажи и доста по-плитки от нашия. Някои си карат така откак се помнят, други са от 2-3 до 10 години тука и никой няма проблем. Просто вода има Simple Smile Нашият сондаж го направихме юни месец миналата година. И аз леко се бях притеснила, но при цялата суша от тогава до скорошните снегове, вода има и басейн да напълниш. За мен разхода по сондаж си заслужава, дори само за битови нужди - дворът е 800 м2, слънчев та дрънка; не бих поливала през водомер Simple Smile Съседът ни има 1 дка градина, има сондаж и водопровод. Градинарите пропуснали да превключат от водопровода на сондажа и поливали 2 дни = 600 лв сметка за вода (и не мисля, че имаше повод да ни лъже за сметката). Предстои да си изследваме водата (изчаква се малко преди да носиш проби, а сме новодомци едва от 10 дни) и ако не става за пиене, ще го мислим. Но така или иначе, водата от водопровод в София пак не е особено хубава - доста приятели (според зависи от квартала) ходят да си пълнят изворна или минерална в туби. Към момента и ние сме така и дори в извънредното положение не е някаква драма.
М/у другото, сондажът може и 2-3К лв да излезе - много зависи в каква земя се пробива. На съседите са на по 15-20 метра сондажите (в плътна почва, на цена 120 лв/м това прави 2400 лв макс; в скала и под 2К лв може да излезе).

# 159
 • Мнения: 3 448
Аз не казвам, че сондажът не е добър вариант, напротив, но има риск от липса на вода. Лично видяно на наши много близки, които дори са с два сондажа и два хидрофора, но в района на Радомир. Те също имат не един, а два бесейна и поливни системи на два огромни двора. До това лято нямаха проблеми, но от юли 2019 г. насам хидрофорите спират работа и водата непрекъснато намалява или спира. Почне ли някой в съседните имоти да полива от техните си сондажи  и край с водата. Вярно е, че има риск и при централен водопровод, но е много по-малък. Сондажът е добър вариант за отдалечени райони, в които няма осигурено водоснабдяване.

# 160
 • Мнения: 120
Е, много ясно, че и ние бихме се свързали към водопровод, ако има (надяваме се, след някоя и друга година). Но ще видим лятото как е със сондажа - нашият е на 40 метра, на комшиите са по-плитки, та се надявам да нямаме този проблем с чуждото потребление. Под тези 40 метра при нас е скала, та предполагам сме хванали някакво водосборище в скалата (предполагаемо хващаме два вододайни пласта), а комшиите ползват по-плитки води - би трябвало да сме ок. Ако ли не... ще си организираме всички дружно някакъв график за къпане и за пране Grinning Но каквото и да се окаже, пак няма да съжалявам за сондажа - дори за прекъсната употреба, ще си избие парите в къща+двор (според мен).
Иначе, от колеги знам, че проблем с водата в Пернишко си има по принцип всяко лято, а тези с водопровод и те от  юли-август 2019 са го окъсали. Кой знае какви отклонения са правени, та защо да не афектират и сондажите на приятелите ти - водата като се отклони неправилно, като нищо да пресъхне жилата дето захранва нечий сондаж Sad Дано се оправят хората, че звучи като бая потребление, дето как се компенсира... ужас!
П.П. За да е ясно, че сме си най-обикновени дрипльовци - ние никакъв басейн нямаме; само вода за него уж има Simple Smile

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 16:40 от ToniShu

# 161
 • Мнения: 3 448
ToniShu, само живот и здраве да е, винаги можеш да сложиш един сглобяем или надуваем басейн. Ние на нашата вила имаме сглобяем от много години и си е суепер. Сега обаче в новата къща, която строим нямаме толкова място и ако изобщо стигнем да слагаме нещо на двора, то ще е малко джакузи. За сега сме оставили само тръби за него.

# 162
 • Мнения: 120
fatalina, засега се радвам, че изобщо имам дом с двор Simple Smile след като минахме успешно през всичко гореописано, хич не ме притеснява изграждане на някакъв си басейн Simple Smile Засега се вълнувам от Акт16, който не знам как ще изкараме в извънредното положение... Живи и здрави да сме, ако след този ужас с вируса някой ден имаме пари - няма да ни се опре басейн, я Simple Smile

# 163
 • София
 • Мнения: 982
Здравейте! На етап проектиране сме. Поради редица особености се налага да строим 2 етажа и подпокривен етаж и то в доста особена форма. Първоначално се бяхме насочили към дървена къща, но след консултация с конструктор ни обясниха, че не може да се получи от дърво. Сега вариантите са метални конструкции или монолитно строителство. Имам въпрос дали някой може да сподели личен опит с метални конструкции и също каква е приблизително цената на проектиране на метална конструкция за уникален, а не типов проект? Архитектът ни каза, че един от недостатъците е високата цена на проектиране и производство по поръчка на конструкцията, но така и не разбрах колко висока. Ще съм благодарна, ако някой има какво да сподели по темата.

# 164
 • Мнения: 3 448
Не мога да съм полезна, т.к. от Вас научавам, че има разлика в проектирането на къща с дървена и на такава с метална конструкция. Ще коментирам изобщо как стои въпросът с проектирането. По принцип проектирането се смята на кв. м. и вероятно зависи  и от сложността на проекта. Естествено е типов проект да е с по-ниска цена от бутиков такъв. Във Вашият случай, най-сложната компонента ще бъде конструктивната част, защото при къща на три етажа, ще трябва много прецизно да се изчисли носимостта на конструкцийте. Като цяло цените за проектиране варират от 10 - 25 лв/кв. м. В нашият случай, при проектирането на две отделни сгради на един етаж, с не много сложна дървена конструкция, за 131 кв.м. обща квадратура цената беше 22 лв/кв.м. Отказахме се от метална конструкция, защого от проучването, което направихме се установи, че при недобро изпълнение на конструкциите, може да се получи температурен мост между външна и вътрешна температура, което да води до голям конденс по стините и таваните, респективно предпоставка за образуване на мухъл и ред други проблеми.
Ако действително във Вашият случай, ще се окаже, че проекта с метални констуекции ще е много скъп, то тогава по-разумно, а и по-сигурно като конструкция, е да изберете монолитно строителство.

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 09:14 от fatalina

Общи условия

Активация на акаунт