Сглобяеми къщи 4

• 130 720
  • 776
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Сглобяема не значи непременно "пъзел", тя се строи, не се поставя Simple Smile По закон има 2 вида конструкции: преместваема (не иска основи) и постоянна (има основи). За дървените непреместваеми се искат основи и ще трябва проект и разрешение за строеж. Освен ако няма някакъв вариант да водите новата сграда като реконструкция на съществуващата. това знам аз.

# 181
Здравейте.Имам питане, дано някой може да помогне.Искам да сложа дървена къща на вилата, казвам сложа, защото чух,  че има сглобяеми.Реално ми трябва 3 стаи.Дали някой може да препоръча фирма за такъв тип къща?И, ако е толкова малка, дървена пак ли ще ми трябва разрешение за строеж?Сега там, върху плоча има бунгало, но ми се ще да пооправя нещата.
ToniShu, вече ти е отговорила, но и аз да добавя. Ако имаш предвид сегашното бунгало да го премахнеш и да докараш нещо готово, което да поставиш върху сегашният фундамент, то това вече не е сглобяема къща, а контейнер. Т.н. сглобяеми къщи се изграждат на място. Имат си конструкция, стени, изолация, настилки, прозорци, врати, прокарано вътрешно ВиК и ел. инсталация и всичкото това по проект, одобрен от дадената община и издадено разрешение за строеж, в случай, че се изгражда върху бетонова основа/Фундамент/. Ако поставиш каквото и да е било направо върху земята, то рискуваш при най-малкият дъжд да се наводниш, къщата да поеме влагата и съвсем скоро да  започне да се разпада.

# 182
Здравейте.Имам питане, дано някой може да помогне.Искам да сложа дървена къща на вилата, казвам сложа, защото чух,  че има сглобяеми.Реално ми трябва 3 стаи.Дали някой може да препоръча фирма за такъв тип къща?И, ако е толкова малка, дървена пак ли ще ми трябва разрешение за строеж?Сега там, върху плоча има бунгало, но ми се ще да пооправя нещата.
ToniShu, вече ти е отговорила, но и аз да добавя. Ако имаш предвид сегашното бунгало да го премахнеш и да докараш нещо готово, което да поставиш върху сегашният фундамент, то това вече не е сглобяема къща, а контейнер. Т.н. сглобяеми къщи се изграждат на място. Имат си конструкция, стени, изолация, настилки, прозорци, врати, прокарано вътрешно ВиК и ел. инсталация и всичкото това по проект, одобрен от дадената община и издадено разрешение за строеж, в случай, че се изгражда върху бетонова основа/Фундамент/. Ако поставиш каквото и да е било направо върху земята, то рискуваш при най-малкият дъжд да се наводниш, къщата да поеме влагата и съвсем скоро да  започне да се разпада.
Благодаря.
Да си призная така си го представях-просто махаш едното, слагаш другото🤦‍♀️.Четох за някаква фирма от Г.Тошево, която пишеше, че носели  нещата и сглобявали на място, та ....това си представах-пъзел😁.
Значи ми трябва проект, одобрение....да взема да поогледам дали няма да намеря нещо готово да купя(вила някаква), това...няма да излезе кой знае колко евтино явно, пък и нито вода, нито канал има....

# 183
Колко време отнема в района на София и селата около след закупуване на парцел до построяването на къщата ? Говорих с един архитект, който ми прогнозира 2г.

# 184
Колко време отнема в района на София и селата около след закупуване на парцел до построяването на къщата ? Говорих с един архитект, който ми прогнозира 2г.
Ами зависи какъв е парцела, т.е. дали е в регулация, дали има издадена виза за проектиране на името на предишния собственик и дали ще имате някакви проблеми със съседите. Напълно възможно е да отнеме 1 г. за одобряване на документите, на проектите до издаване на разрешение за строеж. Ако всички документи са наред може и за 3 - 4 месеца да имате РС. След това са необходими поне 1 - 2 месеца за изграждане на фундамента и после поне още 4 - 6 месеца за изграждане на къщата до ключ. Продължителността обаче много зависи от това кога времето ще е подходящо да стартирате строежа и как ще успеете да намерите свободни фирми както за фундамента, така и за самата СК. Т.е. в най-добрият случай ще отнеме около 1 г.

# 185
Имам следния въпрос. Имам място, която е равно няма денивелация. Но е на високо в Благоевград , в края на града. Там има повече вятър- т.е. когато в града не духа, там духа.  Има други къщи, но масивна постройка. Аз мисля за сглобяема, но искам това да е основнията ми дом.  Въпросът ми е - може ли да се живее целогодишно в тази къща, според вас. Тя става ли за постоянен дом? И ако  може да се обосновете. Благодаря. Хубав ден.

# 186
Имам следния въпрос. Имам място, която е равно няма денивелация. Но е на високо в Благоевград , в края на града. Там има повече вятър- т.е. когато в града не духа, там духа.  Има други къщи, но масивна постройка. Аз мисля за сглобяема, но искам това да е основнията ми дом.  Въпросът ми е - може ли да се живее целогодишно в тази къща, според вас. Тя става ли за постоянен дом? И ако  може да се обосновете. Благодаря. Хубав ден.

Разбира се, че може да е за постоянно живеене. В цял свят масово се живее в такива СК.  И не, вятъра няма да я отнесе, когато е поставена върху бетонов фундамент. Не им влиаят атмосферните условия. Имат и доста сериозни противоземетръсни характеристики. Още повече, че у нас къщите се изграждат почти като монолитно строителство. Имат вътрешна и външна изолация, водоустойчиви мазилки, често са с керемидени покриви с топлоизолации, имат добри хидро и топлоизолации на пода, висок клас дограми и външни врати и т.н. Тези къщи са много по-енергийно ефективни в сравнение с монолитните , а когато са и с независими източници са напълно пасивни къщи. Къщите на нашите прадядовци са със същата гредоредна/дървена/ конструкция и както се вижда са издържали във времето до ден днешен.
 Има доста налична информация за този вид СК и при интерес човек може да прочете каквото го интересува.

# 187
  • София
Имам следния въпрос. Имам място, която е равно няма денивелация. Но е на високо в Благоевград , в края на града. Там има повече вятър- т.е. когато в града не духа, там духа.  Има други къщи, но масивна постройка. Аз мисля за сглобяема, но искам това да е основнията ми дом.  Въпросът ми е - може ли да се живее целогодишно в тази къща, според вас. Тя става ли за постоянен дом? И ако  може да се обосновете. Благодаря. Хубав ден.

Живея в такава последните два месеца, и така се случи с времето, че усетихме как е при сняг, при вятър и при дъжд. Моя позната живее в такава вече 3 години. Не бих се обосновавала при налична толкова много информация, дори само в тази тема. Ако зададете конкретни въпроси, бих Ви отговорила.

# 188
Здравейте пак.Да попитам нещо, извинявам се предварително, ако не питам на правилното място. За изграждане на кладенец и септична яма не се иска разрешение, нали? А, по някакъв начин трябва ли да уведомя община...някой, асо искам да си сложа още една стая, тип бунгало?Сигурно звучи тъпо, но ...нали има правени снимки на обектите в мястото, та ако го увелича този обект и реша да го продам, няма ли да има проблем?

# 189
Здравейте пак.Да попитам нещо, извинявам се предварително, ако не питам на правилното място. За изграждане на кладенец и септична яма не се иска разрешение, нали? А, по някакъв начин трябва ли да уведомя община...някой, асо искам да си сложа още една стая, тип бунгало?Сигурно звучи тъпо, но ...нали има правени снимки на обектите в мястото, та ако го увелича този обект и реша да го продам, няма ли да има проблем?
Напротив изискват се разрешителни за всичко, вкл.  и за пристрояване на стая.
Дори да увеличиш квадратурата, ако не е законно при продажба скицата отразява старото положение и не може да получиш пари за поветченто квадрати. Все едно не съществуват.

# 190
  • София
Конкретно за кладенеца, ако е сондажен мога да кажа със сигурност, че режимът е уведомителен - правиш го и уведомяваш Басейнова дирекция. При строеж на нова къща после идват от общината да ти заснемат сондажа. За съществуваща къща с нов сондаж/кладенец, предполагам, че пак се минава и през общината. Но режимът е уведомителен, не е разрешителен. За ямата мисля, че ще трябва разрешение. А за пристрояването нямаше ли някаква допустима квадратура, която може да се прави без проект/разрешение?

# 191
  • have faith and be patient ..
здравейте , някакви мнения за тази фирма https://nedelcheva.com/ , майка се е зарибила за покупка на парцел + къща от тях , в съседно на Варна село .. някой срещал ли ги е ?

# 192
Конкретно за СК с метална конструкция не мога да дам мнение. Ние строим с дървена конструкция. Приготви се не за 390 евро, а за двойно повече. И да, освен основният договор има много други разходи. На нас ни се връзва около 700 евро на кв. м. от закупуване на парцела до ключ, с включен фундамент и изградена ограда. Дават се гаранции както за конструкциите, така и за отделните елементи и материали, вложени в къщата. Ака РС е за монолитна къща, а  Вие искате СК, то най-вероятно ще се наложи да препроектирате и да вадите ново РС. Това обаче следва да си уточните с архитект или фирма за строителен надзор. Строителството на СК е коренно различно от монолитното и си има своята специфика.
[/quote]

fatalina , в тази цена слагате и цената на парцела, правилно ли Ви разбирам?
 Корекция:
В цитирания коментар говорите за 700евро/м2 , а по надолу видях, че сте писала по скоро дори към 2000лв/м2 . Откъде идва тази разлика от около 500-600 лв ?
Поздрави Simple Smile

# 193
  • София
На нас още в началото ни казаха да не мислим изобщо за метална конструкция+дърво. И архитектът, и строителят реагираха доста категорично против идеята - заради различната реакция към влага на двата материала и заради термомостовете. Иначе имахме близък приятел, който се занимава с метални конструкции и щеше да ни даде много добра цена за такава.

# 194
Здравейте!И аз да питам нещо.Ако си купя земя,в регулация,и искам да си поставя (построя) сглобяема къща, около 70 квадрата,кой е най-евтиния вариант? Примерно,да бъде с фундамент, дограма,ток и вода.Накрая, като тегли човек чертата,колко ще струва само къщата?Малко нескопосано попитах😆ама ориентировъчно?

Общи условия

Активация на акаунт