Сглобяеми къщи 4

• 130 749
  • 776
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Първо си вадите скица на ваше име, после виза за проектиране от общината. След това давате на архитекта да започва проекта, а вие отивате в комуналните дружества (ток и вода) да си заявите проучване. От партиди на този етап сте доста далеч, за да ви издадат Разрешение за строеж от общината не ви трябват партиди. Дружествата си знаят, така че не се притеснявайте. Ако сте към ЧЕЗ, те със сигурност имаха онлайн информация кой документ след кой следва.

# 451
Здравейте,
Може ли някой да ми разясни какви са първите стъпки при строеж, след закупуването на земята.
Партидите за ток и вода могат ли да се извадят на празно място или трябва да има проект?
трябва да имаш виза за проектиране, за да подадеш документи за ток и вода
Трябва да ти издадат изходни данни, дали твоят парцел може да бъде присъединен към мрежата. АКо може, тогава трябва да имаш издадено разрешително за строеж, за да те присъединят
Зависи къде ти е парцелът и дали тръбите минават наблизо, а токът дали ще има мощност и за теб.

# 452
Здравейте. Започна изграждането и на нашата сглобяема къща, но все още сме в чуденка, какво отопление да заложим. И нямаме много време. Живеещи вече в такива биха ли споделили мнение. Много благодаря!

# 453
  • София
Ние сме на ток - климатик в хола, конвектори в двете спални, подово и конвектор в банята, коридор неотопляем този сезон, мокро без предвидено отопление изобщо. Макс сметка тази година 250 лв. Държим 22-23 градуса в хола и 21 в спалните.
Какъвто и вариант да изберете, мислете го, че никога не е изключено да спре тока зимно време; някаква опция, независима от енергодружествата, си е плюс. Мислим за генератор ние, защото каквато и термопопмпа или примерно пелетна камина да има човек, все искат някакво захранване. Да не говорим, че при нас помпата на сондажа също си иска ток, за да имаме вода Simple Smile

# 454
Здравейте. Започна изграждането и на нашата сглобяема къща, но все още сме в чуденка, какво отопление да заложим. И нямаме много време. Живеещи вече в такива биха ли споделили мнение. Много благодаря!
Ние сме с термопомпа въздух-чешмяна вода/но сме напълнили ситемата с пропилен грикол, за да не замръзва/, подово отопление навсъкъде без радиатори, 300 литров бойлер, включен към помпатй и към два слънчеви панела. Още не е съвсем завършена с теромстати и влючени панели. До сега работеше на промишлен ток и сметката ни на месец за около 110 кв. отопляема площ в две къщи беше около 300 лв. След довършване на цялата система и при работа на потребителски ток, очакваме сметките да намалеят драстично. Много е топло и приятно във всички помещения. В холо-кухвята 23 градуса, а в спалните 21 - 22. Имаме нон-стоп топла вода. Въпреки, че при нас тока не спира изобщо, за всеки случай, а и за уют и разкош в холо-кухнята имаме и камина, която е резервен вариант.
Скрит текст:
Отоплението ни е правено по част ОВК на проектната документация, за да се изчисли правилно необходимата мощност на помпата, броят и вида на слънчевите панели. Те са поставени и за да затоплят водата през лятото в бъдещ малък басейн или джакузи.

# 455
Благодаря момичета! Simple Smile И друго, за което се замислям. Има ли проблем с монтирането на горен кухненски шкаф например. Или климатик? Все пак няма плътна тухла, бетон и т.н

# 456
  • Букурещ
А има ли някой, който е успял да ипоткира сглобяема къща? Разбрах, че имало такива ипоткирани от металните (не знам дали да казвам фирмата, за която знам), но бих се радвала да чуя от някой, който си е ипотекирал дървената?

# 457
А има ли някой, който е успял да ипоткира сглобяема къща? Разбрах, че имало такива ипоткирани от металните (не знам дали да казвам фирмата, за която знам), но бих се радвала да чуя от някой, който си е ипотекирал дървената?
И мен това ме интересува, но до колкото съм разбрала, поне за да построиш  не дават заем срещу ипотека на СК. Ако някой успее в някоя банка да даде сигнал, както за ново строителство, така и заем за друго срещу ипотека на вече готова СК.

Десислава, има проблем с поставяне на шкафове и въобще мебели и уреди на стените. За кухните се ползват големи винтове с дължина поне 14 см, за да захванат назад в ОСВ-то.  Има и друг вид крепежни елементи за тези стени. Майсторите си знаят какво да ползват.

# 458
  • Перник

Ние пробвахме на времето да вземем кредит за строеж на дървена къща и не се получи. Построихме я с потребителски.

С ипотека на готова къща според мен не би трябвало да има проблем, защото документът, нужен за целта е нотариален акт, а в него не ми е известно да се описва конструкцията на сградата, т.е. банката вижда "къща", състояща се от Х помещения, с площ У кв.м. и не би следвало чак толкова да се вълнува от какво е направена... Но това са си лично мои разсъждения и не претендирам да са верни.

# 459
Здравейте,

Относно ипотеката на сглобяеми къщи, Евтин дом имат сключен договор с Алианз за ипотечен кредит до 70%. Информацията е от преди няколко дни, но четох лоши коментари за фирмата. Ако имате повече информацич за тях споделете.

Искам да попитам и някой използвал ли е фирма  Villa Prefabric за сглобяеми къщи от Турция.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 16:28 от Zivert25

# 460
  • София
Благодаря момичета! Simple Smile И друго, за което се замислям. Има ли проблем с монтирането на горен кухненски шкаф например. Или климатик? Все пак няма плътна тухла, бетон и т.н
Лично не сме срещнали никакъв конструктивен проблем със закачане на неща по стените. Къщата е проектирана за кухня с горни шкафове, но ние не искахме и не сложихме. Ако решим за следващата кухня - слагаме. Просто гредите се предвиждат така, че да могат да поемат тежестта, и да, всичко се захваща с по-дълги винтове/болтове/видии, ала-бала. Но не виждам да е проблем - има налични в магазините. Конструктивно не е драма.

# 461
Здравейте, много полезна информация намерих във форума. Чудесно е , че отделяте време да споделите своя опит. И нас ни предстои строеж на сглобяема къща, клоним към такава с дървена конструкция. Тепърва предстоят срещи с такива фирми - към момента съм се насочилила към Тед хаус , но следя и отзиви за други фирми. За съжаление не виждам такива фирми с представителство в гр Бургас. Парцела е в село на 15 км от гр Бургас и предпочитах местна фирма с цел по лесна и добра комуникация , но такава не съм намерила. Ще се радвам , ако някой има повече информация да я сподели.Въобще всяка споделена информация от хората , които в момента минават по този път е много ценна, не е истина как за последната година цените на тези къщи са вдигнати с 20% поне.

# 462
Цените са се вдигнали с 20% поне, защото и дървения материал се е вдигнал с толкова 😉 Не знам защо си мислите, че цените за материали и транспорт си стоят еднакви с години

# 463
Цените са се вдигнали с 20% поне, защото и дървения материал се е вдигнал с толкова 😉 Не знам защо си мислите, че цените за материали и транспорт си стоят еднакви с години
Нищо не си мислим, а знаем, че цените на метерали, на труд, на горива и т.н. са вдигнати в последните две години и е нормално и цените на СК да са увеличени. Само, че фирмите доста повече от приличното са качили цените, просто защото много си повярваха, заради интересът към тях. В това разбира се няма нищо лошо, ако работеха перфектно и наистина предлагаха комплексна услуга от до. Да ама не! Нито са перфектни за тези цени, нито пък изпълняват всичко от до.

Роси Шопова, писала съм много пъти в темата. Да те предупредя, че цената до ключ на повечето фирми, включително и на Тед Хаус, не включва много операции. Имай го предвид, че освен офертата, която ще получиш ще дадеш минимум 50 - 60 % отгоре, за да имаш завършена къща. Накарай ги да ти дадат максимално подробна оферта, с бройки, количества и видове операции, както и да ти напашат какво точно не включва офертата. Тогава ще разбереш какво те очаква. Ще дам пример, за да разбереш какво имам предвид. В офертата ще видиш цена за поставяне + материала на подови настилки - напрамер теракота, или гранитогрес, но в нея не се включва подова замаска и поставяне на изолация. Не се включва и направата на цокъл/первази на същата подова настилка. Първо, че трябва да намериш друг изпълнител да го направи, второ че трябва сама да си доставиш материалите и трето, че трябва да заплатиш още едни яки пари, преди майсторите на фирмата за СК да дойдат, да си изпълнят настилките.

# 464
И ватата е нагоре, и ОСБто, и желязото, абе всички основни материали с +20+30%
Ние сме поръчали всичко, чакаме само разни документи и някъде като се стопли, живот и здраве, почваме да творим.
Дотогава си играем да стегнем оградата и едно мазе, което се пада под част от плочата.. Да не стоим безхаберни де 😁
Поне за труд нищо няма да плащаме 🙄
Няма проблем да споделям цени, че гледам за момента всичко е табу по темата...

Общи условия

Активация на акаунт