Носът – преграда и/или развъдник на патогенни микроорганизми?
Всички вируси и микроби най-бързо и лесно проникват в организма през носа. Запушеният нос и/или хремата най-често са резултат от инфекции, причинени основно от златист стафилокок (Staphylococcus Aureus), хемофилни бактерии (Haemophilus), пневмококи (Streptococcus pneumoniae), стрептококи (Streptococcus) и др. патогенни и условно-патогенни микроорганизми, за които носът се е превърнал в „дом и развъдник”. От него бактериите се разпространяват в синусите, устната кухина и ушите, тъй като всички те са свързани. Болестотворни бактерии имат в носа си практически всички хора.

Природата ни е устроила така, че в момента на раждането си, ако раждането е по нормален път и ако майката е здрава и с нормална микрофлора на влагалището, бебето заселва в дебелото си черво и в носа си ацидофилни бактерии, които са нормални обитатели на влагалището. Когато се заселят в носа, те създават локална колония и предотвратяват заселването на патогенните микроорганизми.

На практика обаче това рядко се случва. Под влияние на различни външни и вътрешни за организма фактори, носът много често се превръща в идеално място за развитието на патогени и тогава идват хремата, гнойните секрети, запушването на носа, синузита и цялата съпътстваща симптоматика.

Създаване на локална микробиоценоза в носа
Най-успешният и природосъобразен начини за унищожаване на патогенните микроорганизми в носната кухина по биологичен път е чрез създаването на локална микробиоценоза (колония) от полезни бактерии - антагонисти на патогенните микроорганизми. Това става като апликираме (капнем капки) в носа от специално подготвената култура от живи ацидофилни бактерии Lactobacillus acidophilus щам n.v. Ер 317/402 в най-високата фаза на жизнената им активност. Колонията трайно се установява в носа, като ацидофилните бактерии от нея унищожават постоянно постъпващите чрез въздуха патогенни микроорганизми и се явяват биологична бариера срещу тях. Чрез заселването на ацидофилните бактерии в носа създаваме условия за активиране и възстановяване на механизмите за саморегулиране, заложени изначално от Природата.

Какво са пробиотичните капки за нос NARINÉ NASAL и за кого са предназначени?


Пробиотичните капки за нос NARINÉ NASAL, 30 ml, са изделие, което е предназначено за назална употреба за всички възрасти при възпаление на лигавицата на носа и носната кухина, запушен нос, хрема, гнойните секрети, синузит. Те съдържат висока концентрация от живи ацидофилни бактерии Lactobacillus acidophilus, щам n.v. Ер 317/402, техни метаболити и хранителна среда. Срокът им на годност е 4 месеца, защото това е максималната продължителност на живота на живите ацидофилни бактерии, и то при съхранение в хладилник при температура 2-8°С.

Как трябва да се използват пробиотичните капки за нос NARINÉ NASAL?
В легнало положение се накапват по 5 - 10 капки във всяка ноздра, докато се усети, че се стичат в гърлото.
При бебета: по 2 - 3 капки в ноздра. Капките се прилагат 3 до 5 пъти на ден, в продължение на 10 дни. След накапване носът се стиска леко с два пръста няколко пъти, за да се омокри максимално от вътрешната страна. Това води до по-бързо заселване на полезните ацидофилни бактерии в носа. Желателно е последното за деня поставяне на капки да става вечер преди заспиване. При тежки случаи с хронично възпаление на лигавицата на носа се препоръчва по-продължителна употреба.

Пълното развитие и стабилизиране на микробиоценозата (колонията) в носната кухина от ацидофилни бактерии щам n.v. Ер 317/402 става след около двадесет дни от началото на заселването на пробиотичните бактерии, когато трябва да се очакват максимално добрите резултати.

По време на прилагането на пробиотичните капки за нос NARINÉ NASAL не трябва да се употребяват каквито и да било други капки за нос, нито да се правят промивки с каквото и да било. Също така не трябва да се приемат антибиотици, защото живите ацидофилни бактерии ще бъдат убити. Ако се наложи да се провежда лечение с антибиотици, временно да се преустанови използването на NARINÉ NASAL до приключване на курса с антибиотици и след това прилагането на капките да се поднови.

● Използвай до 14 дни след отваряне на бутилката.
● Да се разклатят преди употреба.
● Да не се нагряват над 40°С!
● Да не се затоплят в микровълнова фурна!
● Да се съхраняват на място, недостъпно за малки деца!


Кога трябва да се използват пробиотичните капки за нос NARINÉ NASAL?
Използването на пробиотичните капки за нос NARINÉ NASAL е показано при следните случаи: хронична хрема, запушен нос, остра хрема, пристъпи на обилен носен секрет, синузит, кихане, сърбеж.

Да не се прилагат при наличие на гъбични инфекции в носа, ушите или гърлото. Първо трябва да се излекува гъбичната инфекция, а след това да се прилагат капките за нос. Да не се използват в случай на установена алергия или свръхчувствителност към медицинското изделие.

Имат ли пробиотичните капки за нос NARINÉ NASAL странични ефекти?
Досега не са установени странични ефекти от използването на пробиотичните капки за нос. При възпалена лигавица в началото на прилагането на капките е възможно да сеусети болка, която обикновено преминава бързо.

Съхранение и транспорт на пробиотичните капки за нос NARINÉ NASAL
Да се съхраняват при температура 2-8°С. Допуска се краткотрайно съхранение (до 18 часа) при температура до 15°C. Това изделие се транспортира в термоизолирана опаковка при хладилни условия. След получаването му го поставете веднага в хладилник и го съхранявайте в хладилни условия постоянно.


Разберете повече за "Наринé" и от консултативната ни тема.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 13:35 от Редактор**