Какво значи "възпитание на дете"?

• 18 169
  • 354
  •   1
Отговори
# 180
Сирен, да те отгледат адвокати не е за хвалба... Може и диагноза да е Joy За съжаление, в България това не е престижна професия, а в последните 15-тина години достъп до нея има всякаква паплач.

# 181
Ми може и да ми пропадне теорията за поколенческите натрупвания...

Сега сериозно, има доста случаи на неприемливо поведение от дете, което се смята едва ли не за позитив, лидерство, независимост. Също така децата - психопати нарочно нарушават правилата, въпреки че добре ги познават. Просто не им пука.

# 182
Не съм чувала някой да е пращал дете с деструктивно поведение във военно училище или семинария. За България говоря.
Интересно ми е как ще стане номерът с приема на въпросния проекто-школник или поп, на който, съмнявам се, му е до учене за каквото и да било, камо ли за приемни изпити.
Едва ли в училищата размитат за такива като него, това да не са ТВУ-та.
Да не говорим, че такива училища надали има много. Петте известни ми военни училища са всъщност ВУЗ-ове до едно. Духовно средно знам само едно. Сигурно са и повече, но не там е въпросът.

При социализма или както беше наричан, към военните училища имаше и такива за момчета от 8 клас, ако не се лъжа, но там се считаше за престижно да се влезе. Така съм чувала, с оглед на придобивките, които бяха осигурявани на военните през онези времена.
Духовни училища, които са за непълнолетни, има, мисля и за мюсюлмани.

Сирен, не съм обиждала никога на тема социален произход и професионални избори. Успокой се, няма нужда от злоба и комплекси.

Сирен, да те отгледат адвокати не е за хвалба... Може и диагноза да е Joy За съжаление, в България това не е престижна професия, а в последните 15-тина години достъп до нея има всякаква паплач.
Със сигурност в моя случай далеч не става дума за последните 15 години, а и моето образование е от чужд унирвеситет с традиции в правото. Радвам се, че ти е весело Simple Smile Хубав ден ти желая занапред!

# 183
В Пловдив винаги е имало духовна семинария - средно училище, през соц годините е била изнесена в Бачковския манастир.

Айде да кажем, че има и по-лайт вариант, да го пратиш със скаутите, или някакви обучения и тренинги. Разбира се, в най-лошия случай вече идва и ред на комуните.

Въпросът е, че има деца, при които нормалните подходи не помагат - то например си е садист от малко, тормози братя и сестри. Ами нормално е да има супер строго отношение.

# 184
Не съм чувала някой да е пращал дете с деструктивно поведение във военно училище или семинария. За България говоря.

Точно това правеха едно време. Когато родителят или настойникът не може да се справи с буйния тийнейджър, го мяташе в такова.
Познавам лично хора, които са попадали в някое от сержантските училища точно поради такива причини. Друга подробност е, че става въпрос най-вече за деца от неблагополучни семейства - разведени, безхаберни родители, сираци и т.н.
Сержантски училища имаше в няколко града у нас. След 1989 г. ги закриха, но чувам, че искат пак да ги възстановяват.
В момента има действащо такова за охранители. Не знам колко строго ги държат, но не вярвам да е както преди.

# 185
  • София
Като преподавател напоследък попадам на някои разглезени деца. Като ги питам какво работят вашите, изненада - адвокатка мама.
Това с военно или духовно училище вече е само легенда, да плаши гаргите.
Най-много да метнат детето в някое загубено училище по кварталите. Лични наблюдения.
Даже аз в момента имам проблеми с малкия и не виждам външен механизъм за помощ.

# 186
Аз не знам за такива случаи, само предполагам. Но ето, че го имало в реала. Тоест - предложенията и идеите ми са реалистични, не са по посока на луната все пак.

Ето я статията за децата-психопати. Общо взето идеята е, че при тях НЕ работят нормалните принципи.

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2017/06/when-your-c … sychopath/524502/

И си ги пращат в специални училища/лагери, поне да не вредят.

# 187
  • Най-красивата страна
С децата психопати би трябвало да работят специалисти.

# 188
Да де, те работят, но как си прекарваш деня с човек, който е скрита лимонка и може да ти прави гадости нон стоп?

Аз мисля прагматично най-вече. Първо поставяш ограничения, обезопасяваш, след това работата.

Идеята на статията е, че при деца-психопати дори психолозите са безсилни.

“In the children’s mental-health world, it’s pretty much a terminal diagnosis, except your child’s not going to die,” Jen says. “It’s just that there’s no help.”

Тоест не може да му смениш настройките и мисленето. Но може да му стъжниш живота, вместо да го оставиш в обичайна среда с ресурси, където да твори зло.

# 189
  • София - Варна
Като преподавател напоследък попадам на някои разглезени деца. Като ги питам какво работят вашите, изненада - адвокатка мама.
Това с военно или духовно училище вече е само легенда, да плаши гаргите.
Най-много да метнат детето в някое загубено училище по кварталите. Лични наблюдения.
Даже аз в момента имам проблеми с малкия и не виждам външен механизъм за помощ.
Да, точно това и аз и имах предвид.
Макар оскъдни, наблюденията ми са сходни. Подобни проблемни деца с мъка завършиха гимназия, някои дори не успяха.
Със сигурност, както писах, има и сержантски училища, и средни духовни, но едва ли още съществува практика да се пращат там дегенерати.

А какво става ако родителят е самотен, в по-често срещания случай - самотна майка? Как се справя тя с намирането на спряганите тук външни механизми за помощ?

# 190
  • София
Няма такива механизми в БГ. Най-много да се изръси за психолог.

Покрай кандидатстването след 7 клас, погледнах и военни училища, но и там се кандидатства с бал и всичко.

# 191
Знам за един случай, в който майка, която не може да се справи с буйния си син, го праща в Дом за деца. Бащата е бил починал, ако не се лъжа.
Не знам какво е станало след това с момчето, но се съмнявам, че резултатът е бил положителен...

# 192
Ами не знам какво става. Тук питахте за семейства нормални, с възможности и перспективи, на които им се пада дете-психопат или много бунтуващо се. Легенди или не, някакъв вид ограничение и гърч би следвало да са полезни и поне да спрат за момента поведението и да осигурят безопасност.

# 193
Не бих си пратила момчетата в средно духовно или военно училище в България. Изобщо като пишете врели некипели, поне дайте някакво инфо за качеството на училището и евентуалните му ползи за в бъдеще, защото тези за възпитанието са многоо съмнителни. Средно частно училище по отбрана, О Боже мой, какво трябва да значи това???

# 194
Знам за един случай, в който майка, която не може да се справи с буйния си син, го праща в Дом за деца. Бащата е бил починал, ако не се лъжа.
Не знам какво е станало след това с момчето, но се съмнявам, че резултатът е бил положителен...
Защо? Там много държат на дисциплината.

Общи условия

Активация на акаунт