Жена Дете Мъж (Домакиня)

• 23 551
  • 692
  •   1
Отговори
# 90
Ама вие пазарувате ден за ден ли?
Странно, аз защо по други теми съм чела друго да пишете.

# 91
  • София
Скрит текст:
Какво се чудите толкова, на някои им е по-слаб ангелът. Бебешкият плач може да докара някои до нервна криза, на други може въобще да не им пука. И едните, и другите са си майки, добри, лоши, каквито и да са. Ей на, второ, почти породено дете ми е, ама ми трябваха почти 3м. да го разгадая кога за какво реве. А те се променят скорострелно. Първото ми дете беше ангелче, сигурно по-лесно съм го разгадавала, ама с това хлъцнах леко, много важно. Период е, ще мине! Ама и това няма как да го знаеш все още с едно дете под годинка. И майчинството не е нахрани, смени памперс, приспи и в останалите 3 часа изчисти, докато бебето спи. Ми може и аз да искам да спя, да ям, да поговоря с някой за нещо друго, дори виртуално, щото нали, и аз съм човек. Не я съжалявам жената, но й съчувствам. Всяко начало е катаклизъм, просто някои го преживяват по-лесно, други по-трудно.

Е нали се сравнява с работата на работното място - там можеш ли да спреш и да се изкъпеш, да ядеш когато си искаш, да си цъкаш за кеф на компа и т.н.? Да, немалко цъкат за кеф от работните си места. Май не е едно и също. Съществена разлика, която много мами пренепрегват, че им е по-лесно да се изкарат многострадалната майка гериня.  Значи майчинството все пак включва и време "и аз съм човек", обаче много изморява до степен да не може да метне едно пиле с ориз? А мъжът, след всекидневен 16 часов работен ден, без екстри като "време да си общува, хапва и т.н. само за него/ следва да запретне ръкави, да сготви нещо за вечеря, докато се пече да измие чиниите и тавите, да пусне прахосмукачка и покрай вечерята и бебето с да се занимава?
Всички работещи имат тези "есктри"  – при някои е само на обяд, при други са нормирани през няколко часа и на обяд. Но се сещам за последния случай, при който една майка, влязла в тоалетната, когато ѝ е кеф и детето ѝ полетя от 4-тия етаж. Това в Бургас, преди 2-3 месеца.
Пишеш колкото да не заспиш. Защо на тази майка детето й е имало свободен достъп до ръба на тази тераса, че да може да се метне от там - и това ли е от голяма заетост на майката? Не е имало. Или от акъла й да го остави безпризорно на тераса? Не го е оставила – влязла е когато си иска в тоалетната.
--------------------
...
Пишеш наизуст.

Авторът изчезна обаче.

По темата:
Авторът да си влезе в ролята на родител и да си гледа детето. Да си чисти къщата не е негово право, а негово задължение. Освен, ако не наеме прислуга.

# 92
  • София
Ама вие пазарувате ден за ден ли?
Странно, аз защо по други теми съм чела друго да пишете.
ССФ не пазарува, не готви, не чисти, тя е изморена и й се полага един стабилен провайдър, който вечер след работа да извика детегледачката и да изведе жена си на ресторант, а истинският провайдър на ССФ наема детегледачка и за през деня, за да може мама да се наспи и да се нагласи за вечерята в ресторанта  bowuu.

# 93
Ами ние си планираме менюто за седмица и пазаруваме/поръчваме наведнъж, но за тази цел трябва и двамата да мислят по въпроса.

# 94
  • София
Е, що пък и двамата да мислят? Моят мъж яде каквото му поднеса. Остава да има и претенции.

# 95
Около 13-14 часа е общия сън на детето през бебешкия период. На възрастен е около 8, колко да е, 9? 13-9 - най-малко 4 часа остават за къпане, почивка и домакинство. Не е кой знае колко много, но не е като да нямаш време да хапнеш. Да не говорим, че докато буташ количката можеш да ядеш сандвич, всяко бебе излиза на разходка всеки ден ....ъъъъ, или не?
Пазаруването е едно от малкото неща, които правех с бебе с количка и спрях да правя след това. Количката носи чудесно, можеш да си избереш каквото ти искаш, а ако бебето заспи, ще имаш и цял час, не съм пазарувала час от месеци вече.
Наистина бебешкият период има доста добри възможности, но в сравнение със спокойствието преди това идва като шок. Това е проблемът, ако сравняваш с по-късния период на децата е по-лесно, но драмата е, че идва след период на грижа само за себе си и удоволствия и напасването е трудно.

Така е, обаче първо, това за бебешкия сън е в общия случай, и второ, докато му откриеш копчетата, не е толкова лесно. Аз последната седмица се занимавам да водя дневниик на бебето и да търся зависимости, защото верно изпуших тотално. И сега спи по точно 15ч на ден, но преди това спеше по 8, само и единствено през нощта. Аз си открих моя начин, но едва ли ще е за дълго, както писах, те се променят постоянно, аха му хванеш спатиите, и ново 20. А и за да седнеш да премислиш нещата, трябва да ти е останал малко разсъдък, което е трудно, ако детето ти реве денонощно. Някои майки просто влизат в коловоза - реве, успокояваш, реве, успокояваш и така... докато го израсте.

Иначе с останалата част съм напълно съгласна, но това е защото работи и при мен.

Последна редакция: вт, 18 дек 2018, 13:19 от adimommy

# 96
  • София
Ами ние си планираме менюто за седмица и пазаруваме/поръчваме наведнъж, но за тази цел трябва и двамата да мислят по въпроса.
Тц, той ходи на работа Laughing

# 97
Не пазаруваме всеки ден. Аз за обяд готвех супа или някаква яхния преди да стане детето, успявах и да простра, за да изсъхнат през деня. Мъжът ми вечер вадеше за размразяване, примерно въпросното пиле. Сутрин го осоляваше, вечер само го пъхваше във фурната и правеше салата. Или аз, ако сме вкъщи с детето, което рядко се случваше. След 3 г. достатъчно ще стои м/у 4 стени, айде няма нужда и преди това да кисне затворено, защото тати иска да го обслужват като бебе номер 2.

Сега работя от вкъщи, но детето е голямо, и то се включва. В делничните дни единственото, което прави мъжът ми е да вдигне вечерта масата и да зареди миялната.
Петък, събота и неделя пък готви сам.
Човек се напасва спрямо момента, като са малки децата е по-натоварено, няма как да очаква, че ежедневието му ще е като преди, няма да избяга компютърът.

Тя била 24/7 айде холан, то това бебе не спи, никога...
24/7 е на повикване. За съжаление хората не са роботи, които да се изключват като заспи бебето.
Не знам при другите как е, но аз като съм преуморена заспивам по-трудно. Моето ядеше като разпрано през 3 часа, дори на тези месеци. Като се събуди докато сменя памперс и дам мляко, се разсъня, и голям праз, че то заспиваше веднага, аз не можех да заспя нощем още 2 часа, тъкмо се унеса, то минало времето и пак писне за мляко. Ето това ми разбиваше здравето, възстановявах се единствено, ако имаше кой да поеме нещата за няколко часа, за да не скачам при всяка нужда, независимо чия е.

# 98
  • София
Както и да го извъртате не е нормално, той да става в 4:30 сутринта, да се прибира след 7-8 вечерта, да бачка на 2 работи, за да й осигури повече средства, вкл. за прищевки, и като се върне след 16 часов работен ден, да запрята ръкави и да й мие чиниите, тепърва да готви и т.н.  Ако нямаше бебе в картинка и двамата ходеха в нормални часове на работа - да, нормално е да се разпределят задълженията. Ама в техния случай да не може да измие 2 неща /да си купи миялна?/ и да метне нещо да се пече .... айде чак пък толкова. А време за себе си, да си почопли у нета - може да го прави докато детето е в количката, на шезлонга, под активната гимнастика и т.н. Да сготвиш за семейството си, според мен не е равно на "да обслужваш бебе номер 2". По тая логика на него му се налага да гледа бебе номер 2. Нито е геройство да се сготви пиле, нито изисква много време /печенето не го броя, т.к. не се пече на жар с ръчен шиш/.

# 99
Моят има претенции, затова активно се включва в избора на продукти и планиране на менюто. Не яде какво да е.

Обаче идеята е не само да си избира какво иска да яде, а да усети съпричастност и ангажираност със задачата по изхранването - да не си мисли, че храната се появява по магия.

Всъщност това е проблемът тук - усещането за съпричастност и емпатия.

# 100
Как давате будуването за пример, чунким мъжът като излезе за работа, отива да спи някъде. Нали и той будува. И не, 30 свободни мин на работа не са като 30 свободни мин вкъщи.
В темата има и две баби, които се редуват да помагат.
Той готви.
Нито е за ожалване мама, нито се е преуморила,нито е изоставена сама да се оправя. То пък не може все един да тегли колата и за финанси, и за домакинство, а мама да гушка куклата и да псува, че куклата реве, ако я гушка някой друг.

# 101
Четох много много внимателно първите страници. Знаете, по принцип, винаги съм склонна да защитя жената. В този случай не е така. Той изкарва що-годе пари, прави някакви неща в дома, което е достатъчно, когато жената е в майчинство, ясно е, че една част от домакинството се отмята още през деня, докато мъжа го няма, за вечер остава малко. Не виждам сериозни недостатъци на мъжа тук. Освен може би това, че взима малко пари, но пък явно е амбициозен, има надежда нещата да вървят в положителна посока в това отношение. А и става дума за провинцията.
Виж, за кредитната им история нищо добро не мога да напиша.

# 102
Работата на мама в ранните години е преди всичко куклата да остане жива и колкото може по-здрава. Всичко друго е пожелателно.

Бабите помагат, за да може майката да чисти на спокойствие - защото дори с едно дете може да не може да изчистиш. Не са дошли бабите, та мама да си почива.

В случая не знаем какво е детето, може да е от тия, дето ти стапят лагерите.

# 103
  • София
Обаче напоследък ми върви да чета за кекави мъже. Ама този даже и тема пуснал да хленчи.

# 104
Така е, обаче първо, това за бебешкия сън е в общия случай, и второ, докато му откриеш копчетата, не е толкова лесно. Аз последната седмица се занимавам да водя дневниик на бебето и да търся зависимости, защото верно изпуших тотално. И сега спи по точно 15ч на ден, но преди това спеше по 8, само и единствено през нощта. Аз си открих моя начин, но едва ли ще е за дълго, както писах, те се променят постоянно, аха му хванеш спатиите, и ново 20. А и за да седнеш да премислиш нещата, трябва да ти е останал малко разсъдък, което е трудно, ако детето ти реве денонощно. Някои майки просто влизат в коловоза - реве, успокояваш, реве, успокояваш и така... докато го израсте.

Иначе с останалата част съм напълно съгласна, но това е защото работи и при мен.
Сама, Минке, сама го гледах, няма 6-5, да дойде някой вечерта, да поеме - трънки! Пазар с количката, готвене за мен си 2-3 пъти седмично докато спи, къпане докато спи. А, къпали сме се двамата заедно през първата година, т.е. бебешката, той във ваничката, аз се къпя и той се къпе. Точно за 2 седмици си наредих нещата, защото нямах избор. И парите не бяха много, т.е. за хранене навън не можеше да става дума, та и готвенето беше необходимост. То и при тях е така като гледам.
Но и Миленка е права - ти като мъж, какво си се разхленчил? Клетичкия!!! Я се стягай в кръста и си гледай семейството, ще стегнеш малко глезанка, покажи й темата, и сте готови.

Общи условия

Активация на акаунт