С какво ви дразнят свекървите - тема 104

• 51 519
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
Именно, в това отношение малко завиждам на моите приятелки, които се ожениха за немци. Ако имат нужда от бабата, примерно, да вземе детето от градината, се оговарят предварително. При нас, трябва да си любезен, че да се обръщаш към тях с “майко”, “татко”, че едно, че друго.

# 691
Това с "майко" и "татко" ми е супер странно. Аз например никога не бих нарекла някой друг по този начин освен собствените си родители. Не знам има ли някой който още го прави?

# 692
О, много го правят. Само че не знам защо.

# 693
На моята свекърва още в началото и казах, че ще и казвам по име. Тя се съгласи, но дойде момента в който взе да натяква, че не и казвам мамо.

# 694
Моята ми беше казала, щом като няма да й казвам "мамо" поне с "лельо" да съм се обръщала . Естествено и това не стана.

# 695
Това винаги ми е било крайно неразбираемо.Ако свекървата ми е майка,то съпругът ми ми се пада брат?
Ако в миналото е било наложено това обръщение,то времето му е отминало.
И за да е по темата-моята свекърва се включи следпразнично.Обадила се на сина си да иска снимка на внуците си.И хич не я досрамяло да каже,че иска,защото комшийка й се похвалила със снимка на четирите си внучета в рамка и с надпис"Обичаме те, бабо!".И сега и тя иска да не остане назад,защото комшийката ще й намила как има снимка,пък свека,видиш ли,няма.ММ ми съобщи за изискването с коментар,ако се пробва при мен,да не се поддавам,защото той е отказал.Каква баба,тя  ги е виждала нашите деца общо 4 пъти,което не попречи да ги нарича изроди.Ама пусто комшийско състезание,ще загуби почетна титла.
Къде изчезна Уиш,да ми услужи с тигана?

# 696
Да бе, хорското мнение е най-важно. Идват у дома да стопляме отношения преди години . Потрисам се от изречението  ''Виж, дай да оправим нещата, че хората ни говорят...''. Това беше достатъчно.

# 697
  • Fort Worth, TX
Моята ми беше казала, щом като няма да й казвам "мамо" поне с "лельо" да съм се обръщала . Естествено и това не стана.
АЗ помолих да ми казва по име.Само дето досега не съм чула.МАЙ трябваше да помоля да се обръща към мен с ma'am,което е нормално и прието тук.

# 698
Да, най-добре си е по име.

# 699
Понякога съм се питала. Ами ако майката е много вредна с поведението си за детето си, какво е правото и задължението на бабата, а? Че и такива случаи не липсват в действителността.

Правото и е нулево, естествено, какво да е. Права и задължения има другия родител. Ако и той е скапан - съдебно определен настойник, социални, приемни, осиновители и така.

Баба е равно на нищо. Кръгла нула.

# 700
Преди доста години чух една свекърва да се оплаква, че снахата не използва никакво обръщение към нея, дори собственото ѝ име. Каза: по-добре вещице да ме нарича. Не мисля, че е толкова трудно снахата да си прекърши езика и да използва малкото име на свекървата. Наистина е неуважително и непочтително.

# 701
  • София
Преди доста години чух една свекърва да се оплаква, че снахата не използва никакво обръщение към нея, дори собственото ѝ име. Каза: по-добре вещице да ме нарича. Не мисля, че е толкова трудно снахата да си прекърши езика и да използва малкото име на свекървата. Наистина е неуважително и непочтително.
Това е само според теб. Към роднините на мъжа ми се обръщам с малко име и според някои от тях, това е неуважително и непочтително.
Та така за заека със и без шапка.

# 702
Най-зле е без каквото и да е обръщение. И е невъзпитано да се прави, независимо дали към свекървата или който и да е друг човек.

# 703
  • София
Това с "майко" и "татко" ми е супер странно. Аз например никога не бих нарекла някой друг по този начин освен собствените си родители. Не знам има ли някой който още го прави?

Аз. При това съм разведена със сина им от 9 години, но тези хора са толкова благи, че са ми като втори родители. Понякога се обръщам и по име, но като цяло използвам "майко" и "татко". Хубаво ми е, а знам, че и на тях ми е приятно, те си ме имат за втора дъщеря Simple Smile
Разбира се, никога не съм чула дума напрекии, винаги са се съобразявали с вижданията и решенията ми, дори когато не са съгласни с тях, винаги откликват, макар и на 200км, има уважение и знам, че, когато дъщеря ми отиде за месец на село лятото е обгрижвана максимално

Последна редакция: ср, 23 яну 2019, 08:48 от Светулчица

# 704
Най-зле е без каквото и да е обръщение. И е невъзпитано да се прави, независимо дали към свекървата или който и да е друг човек.

И какво от това? Трябва да сме възпитани с някакви хора, които са ни гадни ли? Защото други от тяхното поколение и с техния смачкан мироглед да не ни обявят за невъзпитани - свекървите пред блока, свекървата от 3тия етаж, свекървата на свекървата ...?
Никой не е длъжен да бъде възпитан и любезен с неприятни типажчета.

Общи условия

Активация на акаунт