Частни училища - информативна тема 23

• 68 699
  • 781
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Това ми се вижда абсолютно ненормално, законно ли е изобщо? Цял месец ваканция да вземат на децата! 

# 166
  • София
Бърди, вероятно официално се води по желание, както допълнителните часове по математика, български и английски в ЧУ се водят ЗИП, СИП, самоподготовка, а не редовни часове. Задължително посещение на училище през юни е нещо, което би ме накарало да се замисля сериозно, преди да запиша детето си там.

# 167
  • Sofiq
Странно е да е задължително. И в бившето училище имаше включен юни месец, но беше за удобство на родителите. Включваше разходки до планини, музеи и игри, бягство от праха и жегата в града до екопътеките, конни бази, басейни и т.н. какво ти учене и какви пропуски през юни?!

# 168
Мен ми звучи  ужасно, особено ако е с нормалната програма с ранно ставане и късно прибиране. Бляк!
Много родители обаче дават мило и драго децата дори и юли месец да са на училище, защото много забравяли заради дългата лятна ваканция, а и им се спестява гледането през деня.

# 169
  • София
По закон не трябва да оставяш само дете под 12 години, а лятната ваканция е 3 месеца. За да натрупаш трудов стаж за пенсия, трябва да си работила 35 пълни години и никой не ти признава, че по същото време си и майка. Как да спазиш двата закона едновременно? Само с пари и частни занимания лятото.

# 170
  • В офиса
По закон не трябва да оставяш само дете под 12 години.
ЗАКОН ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО Чл. 8. ( 8 ) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

# 171
Само че интересни занимания и лагери са съвсем различно нещо от учене по задължение в прахоляка на София отново. Всеки сам си решава, както казах. За някои ще е добре дошло ученето до края на юни. Други ще предпочитат да са свободни сами да изберат.

Последна редакция: вт, 15 яну 2019, 10:04 от Дъждец

# 172
  • София
Юни месец и аз разбрах от родител, че имат лятно училище в Климент Охридски, на което се подготвят за сертификатните изпити по английски. Решават тестове - ако не цял, то поне половин ден. Е защо не са се подготвили през учебното време през годината! Другите училища как успяват да го направят!?!

# 173
Юни месец и аз разбрах от родител, че имат лятно училище в Климент Охридски, на което се подготвят за сертификатните изпити по английски. Решават тестове - ако не цял, то поне половин ден. Е защо не са се подготвили през учебното време през годината! Другите училища как успяват да го направят!?!

Защото, това са още 700 лв допълнително към таксата / преди 2 години/.
Цената на този курс по английски /както те го наричат/ беше еднаква за всички класове, независимо от това, че децата от  пети, шети и седми клас са на училище до 15 юни, т. е. тяхната подготовака е само две седмици.

# 174
На мен ми харесва, че Томас Едисон имат лятно училище и есенен тийм билдинг, които влизат в таксата. Но пък май няма да имат прием за ПУК.
За мен такива занимални са плюс, защото с мъжа ми работим целогодишно и ми е невъзможно да си вземем отпуски от края на май до средата на септември.

# 175
  • София
Летните училища са плюс, когато са по желание и има добри условия да бъдат проведени.

# 176
  • в страната на чудесата
Странно е да е задължително. И в бившето училище имаше включен юни месец, но беше за удобство на родителите. Включваше разходки до планини, музеи и игри, бягство от праха и жегата в града до екопътеките, конни бази, басейни и т.н. какво ти учене и какви пропуски през юни?!
Това, което описваш се случваше юли. През юни си учат, макар и не толкова стегнато - олекотява се програмата значително. Иначе да, не е задължително.
Тази година юли е посветен на доста лагери. Предполагам обаче, че и в училище ще имат занималня за онези, които не ходят на лагер. Посещение през юли е включено в цената и за доста хора е удобство.

# 177
В нашето училище се учи и юни - програмата е олекотена /преговор на взетия през годината материал/ и с повече игри навън. Юли и август си има лятно училище. За нас това е удобство, защото и ние сме от заетите родители, без налични баба и дядо Smile Не е такава трагедия ходенето на училище през юни.

# 178
  • София
При нас също има, и лятно училище, и английско училище с англичани, но е по желание и не е учебен месец.
Предполагам, че и КО е нещо такова, иначе е абсурдно.

# 179
При нас също има, и лятно училище, и английско училище с англичани, но е по желание и не е учебен месец.
Предполагам, че и КО е нещо такова, иначе е абсурдно.
Затова има и свобода, всеки да преценява кое е най-добре за него и за детето му. За теб е абсурдно, но за мен е ОК. И не по логистични причини, а защото на детето този месец му е зает и с преговор на материала, и с игра навън...

Общи условия

Активация на акаунт