Частни училища - информативна тема 23

• 68 001
  • 781
  •   1
Отговори
# 75

Наистина ли в 1 клас има изпит и за приетите в ПУК и има опция, макар и 10-20% детето да не продължи в 1 клас? Още не мога да повярвам. И след това пак след 4 клас? И после след 7 клас?
Наистина. Лично бях на отворените врати, а и наистина познавам баща с две деца там. Прегледах си и записките от отворените врати, децата са си 18, по това паметта ме е подвела и много ясно Хоуп и другите са прави. Но за другото съм точен. А и другите казват, че изпит има.
За изпита за ПЧМГ процентът продължаващи от Питагор е още по- нисък.

# 76

Има. Средно две- три всяка година, в клас от 14 деца. Около 20%.
В ДШ това безумие е от тази година, та още не се знае колко ще са.

Мецане ... и преди 5 години ... и преди 8 имаше изпит за първи клас в ДШ и деца, които не преминаваха от предучилищна в 1 клас.
Е не. Преди 5 или 8 не знам, но три години преди сегашната и оттогава досега нямаше.

# 77
  • София
Моето дете е първи клас в Питагор. За първа година е в училището. Няма изпити за продължаване, а така нареченото директорско контролно, което цели да прецени нивото на децата и ако някое има изключително ниски резултати спрямо масата, да може и да не продължи. Докато в държавните училища учителите гледат да избутат най-слабите ученици, в частните идеята е да развиват всички, като се обръща и специално внимание на по-талантливите. От моите впечатления, има разлика и в нивото на децата при нас, едни са напред, други не толкова. Което не значи, че няма да настъпят промени в бъдеще и по задните позиции да дръпнат. Самите учители споделят това мнение. Но идеята на контролното е да се отчетат резултати, неотговарящи на минималните изисквания на училището. Така че, аз лично не виждам проблем за това. Отделно смятам, че дете, което се е представяло добре през годината, няма да бъде изгонено, ако конкретно на този тест има лош резултат.

Последна редакция: чт, 03 яну 2019, 20:21 от Can Can

# 78
Е ние говорим за изпит на деца, които са били в ПУК и ги изпитват за продължаване в 1 клас. Което не е вашия случай и няма как да знаете...

# 79
  • София
Преминаването във всеки по-горен клас е предшествано от директорско контролно, което е въпросния изпит, който се обсъжда. От ПУК за 1 клас, от 1 за 2 клас и т.н. Изпитът за първи клас не е по-различен или специален, има го за всеки клас. Деца могат да не продължат след всеки клас. И има как да знам, все пак училището не е толкова голямо. И няма нищо страшно в тези изпити, не се плашете. Единици са тези деца, които не могат да покрият изискванията.

# 80
Ние говорим за изпит от ПУК за 1 клас, което си е изпит, не директорско контролно. И казаха на отворените врати, че децата са на напълно равни начала с другите, които идват от ПУК от други училища. Единственото им предимство е, че уж са специално готвени за изпита, но се състезават на равни начала с децата от другите училища.

Последна редакция: чт, 03 яну 2019, 20:58 от Татко Мецан

# 81
Е, какво става ако едно дете отсъства на 1-2 директорски контролни или точно в деня не е в кондиция за съответната оценка? Ако само те определят дали детето ще продължи, е повече от абсурдно и дори не ми се вярва да е така.

# 82
Преминаването във всеки по-горен клас е предшествано от директорско контролно, което е въпросния изпит, който се обсъжда. От ПУК за 1 клас, от 1 за 2 клас и т.н. Изпитът за първи клас не е по-различен или специален, има го за всеки клас. Деца могат да не продължат след всеки клас. И има как да знам, все пак училището не е толкова голямо. И няма нищо страшно в тези изпити, не се плашете. Единици са тези деца, които не могат да покрият изискванията.

И на вас това ви се струва нормално? Astonished И няма как да знаете в какво се изразява изпита между ПУК и 1 клас. Отделно, че година с година не си прилича. И Ръководството днес говори едно, а утре е съвсем друго.

Доколкото помня преди няколко години СС беше нападана, включително и от привърженици на Питагор, че премахва(неподновява договори) несправящите се по пътя до 7 клас. И така си осигурява само каймака по успеваемост. Ако в Питагор деца могат да отпаднат само заради несправяне на едно единствено контролно или изпит (наречете го както искате), то на мен това ми се струва крайно и безумно. Но в интерес на истината напоследък това не е единственото ужасно нещо, което чувам за отношението в това училище. Било към деца, било към персонал.

# 83
Можем да видим как две думи могат да се хванат и по тях да се съчини приказка.
Никой не отпада на база на едно контролно. Това са фантазии по темата.
Бях решила да не влизам в тази безумна дискусия.
Но поради факта, че четат и родители които все пак имат нужда от инфо, държа да уточня, че фантазията много се развихри в последната страница.

# 84
  • София
Can can, не ви се струва проблем всичко това, докато в един момент в 4 клас не установите, че децата биват страшно натоварвани психологически заради изпита, който им предстои. Това неминуемо се отразява и на семейството... И че поне 2/3 от съучениците ви ходят на допълнителни частни уроци, за да бъдат все пак приети в ПЧМГ.... И започваш да се чудиш защо си бил там цели 4 години... Моето дете се справи с изпита и без уроци, но нервите за всички ни, бяха в повече...
Hope for two много идеализира, но аз след 2 деца в ПЧМГ и Питагор, и общо вече 9 години опит с училището, установих, че хората имат много различни оценки в зависимост от първоначалните си очаквания...

Знам, че сега ще ме питате защо все пак сме останали там... Ами по много причини - категорично желание на детето; нашето убеждение, че все пак позитивите са повече от негативите; добрите учители /които все пак са по-голямата част/;  близостта и грижата за децата; специфични логистични причини

# 85
Хоуп, само че приказката я съчинява човек с дете в училището Simple Smile
Не случайно съм написала по-горе, че не вярвам да се случва така, както е описано от Кан Кан.
Не стана  ясно също дали изпитът за първи клас е директорското контролно в ПУК и какво се случва при отсъствие по болест.

# 86
Mryn не идеализирам Simple Smile
След време разбираш,  че тези найсет изпита не са най-добрият вариант.
Част от децата ходят и на външни школи за да се застраховат родителите, че детето им по някаква причина няма да отпадне. Щото избора с училище 5-7 клас в София изобщо не е голям. Колко има файда от тези школи е друг въпрос.
В голяма част от случайте родителите създават истерията. Разбира се поради липсата на качествени училища. Но сама си наясно, че директорското само по себе  си не е фактор. Също така си наясно,  че има деца който не се справят но продължават да бутат до 4 клас в училището от родителска амбиция да са там.

# 87
  • София
Това с ходенето на уроци за изпита в 5 клас се дължи на презастраховането от страна на родителите. За мен лично тззи истерия си я създават самите родителите в страховете си, че наплива е голям и децата им няма да прескочат летвата. За това е и масовото записване на допълнителни курсове и пренатоварване на децата в почивните им дни с допълнително решаване на задачи над тези, дадени от училището за домашно. Аз мога да кажа от личния си опит - дъщеря ми миналата година завърши 4 клас и подготовката за изпита и се дължи само и единствено на Питагор. Реших, че няма да участваме в това безумие с допълнителните курсове - без това натоварването е голямо, има ужасно много състезания, през които децата се явяват през годината и за това твърдо реших, че на детето си няма да причиня излишен стрес и да го подложа на истерията. Ако не се справи с изпита, то за мен това означаваше, че мястото и не е в математическа гимназия и щях да търся друго решение. Е, в крайна сметката детето се справи добре на изпитите - беше приета и в СМГ, и в ПЧМГ. Тя избра да остане в ПЧМГ. Държа да отбележа, че дъщеря ми не е с изявени математически заложби - обича математиката и проявавя интерес към нея, но не е от децата, които биха положили допълнителни усилия в тази област, защото им е страст. Така, че според мен подготовката по математика е напълно достатъчна за прием в училището в 5 клас. Това е моят личен опит.

# 88
  • на път
НВО в 4 клас е пълна глупост според мен. Само се харчат народни пари. Уроците за мен са оправдани за децата, които кандидатстват в СМГ за 5 клас.

# 89
  • София
Ами никак не беше продиктувана от родителски амбиции истерията. Всички започнаха 4 клас ведро и с оптимизъм... И след втория пробен нещата рязко се промениха. В училище им говореха постоянно за изпитите и за евентуален провал, и това на фона на резултатите от този втори изпит доведе до истерясване най-вече на децата, а като следствие от това и на родителите. И търсенето на допълнителен учител беше точно заради резултатите, показани до момента, а не за подсигуряване... Изобщо не твърдя, че всички задължително се справят с външна помощ, но за много от децата това беше начинът.
При директорското контролно нещата са подобни, разбира се в по-малки размери, но с добавка - стрес и за учителите

Общи условия

Активация на акаунт