Частни училища - информативна тема 23

• 67 982
  • 781
  •   1
Отговори
# 90
Добре, а явяването на тези огромно количество състезания през годината не е ли доброволно все пак?!?! И като виждате, че те натоварват децата толкова много, не е ли редно като родители да ги ограничите като бройка? Или са задължителни?

# 91
Добре, а явяването на тези огромно количество състезания през годината не е ли доброволно все пак?!?! И като виждате, че те натоварват децата толкова много, не е ли редно като родители да ги ограничите като бройка? Или са задължителни?

Абсолютно доброволно.
Родителите са различни. Има много които искат децата им да се занимават с математика и ги записват на курсове и международни състезания. Които нямат нищо общо с училището.

# 92
  • София
Абсолютно доброволно е явяването на състезанията през годината. Въпросът е, че дъщеря ми искаше да се явява и за това не съм я спирала, като се включат и пробните изпита на ПЧМГ през годината–4 броя, на които масово се явавят децата и стават наистина много повече състезанията в 4 клас. Детето се явяваше само на състезания, които се организираха от училище. Аз лично никога не съм имала амбиция към състезателната математика, но някак от училище успяваха да ги запалят да искат да се явяват на състезания - поне дъщеря ми сама се записваше на състезанията. Някои от тях като състезанието в Шумен си беше, свързано и с забавен елемент - като отиваме на екскурзия с приятелите.

# 93
  • София
...При директорското контролно нещата са подобни, разбира се в по-малки размери, но с добавка - стрес и за учителите

Mryn, директорското контролно в СС не е ли по - скоро за оценка на учителите, дали се справят на ниво с преподаването на материала или греша?

# 94
  • София
В СС е повече за проверка на работата на учителите, да. Но мисля, че Mryn говори за Питагор.

# 95
Доброволно, доброволно, но всъщност си се събират доста състезания, ако се броят и тези за СМГ, за ПЧМГ и пробните. За СМГ Оли общински кръг, Оли областен, Питагор, ОМТ. За ПЧМГ са няколко състезания. Отделно колко много пробни има и за двете училища. Отделно глупавото НВО, което пак си е ангажимент, а и въпросното директорско явно в Питагор е нещо много важно. Ако някой се презастрахова и за 107мо, там има други състезания.  И става един много натоварен 4ти клас.

# 96
  • София
Аз пък не съм забелязала колко е важно въпросното директорска до сега за четирите изминали години в Питагор. Контролно като контролно - че даже са 3 директорските - по математика, български и английски. Правят се по едно първи и едно втори срок. И никога директорското не е имало тежест на изпит, а е било само текуща оценка - казвам го, защото щерката е имала и петици на въпросните директорски и пак е имала 6 за годината на базата на всичките и оценки през годината, така че поне за нашия випуск, завършил миналата година директорското си е било с тежест на класно от едно време, както му викаха. За НВО специално не сме се готвили, нямам идея дали са правили нещо в училище като подготовка, защото за мен е напълно глупаво. На пробни в СМГ не е ходила, яви се само на ОМТ, но пък искаше да ходи на състезания като ЧХ, Салабашев, ЕК, ПМС, Кирил Попов и т.н., на които беше ходила и предишни години. И да 4 клас си е натоварен заради явяването на изпит за 5 клас, което изисква много повече решаване на задачи като домашни у дома и е стрес за децата, защото знаят, че е важно да се представят добре, за да продължат да учат в училището. Те все пак са деца и ако някои са стабилни, то други като моята щерка имат моменти, когато не са концентрирани и допуска елементарни технически или грешки от блеене.
От друга страна от нашият 4 клас –нашата паралелка - всички 19 деца бяха приети в ПЧМГ, някои избраха да учат в СМГ, повечето останаха в ПЧМГ. Мисля, че попаднаха на сравнително еднороден и силен клас и това беше плюс за всички, защото децата се мотивирах едно от друго.

# 97
  • София
Саво да вметна и нашия опит - при кандидатстването за ПУК миналата година, моета дете беше външно за училището и мина през дата с тест от психолога на училището. Обясниха ни че същия тест е направен и от децата от детската им градина, въпреки че са вътрешни и ги познават. Нямам информация дали е отказано на някои от вътр.деца от детската градина да преминат в ПУК в училището. Според мен се прави не толкова за отсяване на децата, а за да се покаже тяхното ниво.
В детската градина където бяхме децата също минаха оценяване за училищна готовност, цяла папка бяха видяхме в последствие, въпреки че бяха вътрешни за училището, към което е и детската градина. При обявяване на резултатите ни казаха че има няколко деца, с които няма да бъдат сключени договори.

# 98
Здравейте отново, във връзка с изписаното по-горе искам да задам въпрос. Какво е натоварването по отношението на домашните работи? Питам, защото имаме познати, чиито деца са в държавни училища и се оплакват как решават задачи, пишат домашни и правят проекти вкъщи едва ли не до полунощ и едва смогвали със заданията. Интересувам се специално за Питагор. Далеч съм от мисълта, че детето ми ще се справя само с всичко и в рамките на учебния процес, но понеже зачекнахте въпроса с допълнителните школи, исках да си разясня малко този въпрос. Благодаря предварително!

# 99
  • София
Така, че според мен подготовката по математика е напълно достатъчна за прием в училището в 5 клас. Това е моят личен опит.

Лонита, а вие в коя група бяхте - на напредналите ли? Защото по-назад се обсъждаше, че ги делят на 2 групи (или класове? Не разбрах точно) и тези деца, особено от ненапредналата група, спокойно могат да се окажат с недостачна подготовка. Всъщност как става това разделяне по нива? Вече съвсем се обърках от толкова противоречива информация за Питагор.

bamboo.ag, а вие  в кое училище сте кандидатствали, или от кое идвате, ако ви е удобно да споделите?

Скрит текст:
Дъждец, и аз съм на мнение, че НВО за 4-клас е ненужно, но истината е, че както уж нямаше да има значение за децата, се оказва, че и в държавните след 4-ти клас ги делят по успех от НВО и резултати от състезания. И не, нямам предвид само СМГ, 125-то и 107 ОУ. Скоро разбрах, че вече се предлагат и частни уроци за подготовка за НВО след 4-ти клас...

# 100
  • София
Щерката беше в напредналата група. Разделение имаше само в трети клас. Опитаха да ги разделят във втори, но родители възроптаха и ги оставиха по класове. В четвърти клас бяха по класове. Нямаше делене на групи именно поради фактора кандидастване. Имаше само контролно за школата - там се класираха 20 деца и решаваха задачи за подготовка за състезание, отборни състезания и т.н. В редовните часове обаче в 4 клас не ги деляха.

Последна редакция: пт, 04 яну 2019, 20:43 от Лонита

# 101
Саво да вметна и нашия опит - при кандидатстването за ПУК миналата година, моета дете беше външно за училището и мина през дата с тест от психолога на училището. Обясниха ни че същия тест е направен и от децата от детската им градина, въпреки че са вътрешни и ги познават. Нямам информация дали е отказано на някои от вътр.деца от детската градина да преминат в ПУК в училището. Според мен се прави не толкова за отсяване на децата, а за да се покаже тяхното ниво.
В детската градина където бяхме децата също минаха оценяване за училищна готовност, цяла папка бяха видяхме в последствие, въпреки че бяха вътрешни за училището, към което е и детската градина. При обявяване на резултатите ни казаха че има няколко деца, с които няма да бъдат сключени договори.
Вие за кое училище говорите, защото Питагор няма детска градина.
Колкото до домашните работи, от много, да не кажа от всички родители, които познавам, съм чувал, че в Питагор те са огромни, изискващи много часове, и освен това еднотипни и скучни за децата, които са добре с материала.
Относно състезанията. Че са доброволни, не се съмнявам, но когато всички или повечето от твоя клас участват, са по- скоро доброзорни - ми може ли точно ти да не отидеш, като отиват всички? И разбира се, това е голям стрес.

Последна редакция: пт, 04 яну 2019, 21:32 от Татко Мецан

# 102
  • София
...Здравейте отново, във връзка с изписаното по-горе искам да задам въпрос. Какво е натоварването по отношението на домашните работи? Питам, защото имаме познати, чиито деца са в държавни училища и се оплакват как решават задачи, пишат домашни и правят проекти вкъщи едва ли не до полунощ и едва смогвали със заданията...

Боже мой, това е твърде далеч от преките впечатления, които имам върху подготовката в момента на децата от повечето ДУ. И не само аз, явно...
Преди няколко дена ми се обади близка приятелка. Покрай честитките за Новата година ми разказа, че била потресена от родителската среща в училището на дъщеря и преди Коледа на която присъствала директорката. Дамата обяснила в прав текст, че е забранила да се пишат отсъствия на учениците, но помолила родителите все пак да разговарят с децата си и да ги убедят поне първия срок да идват на училище...

# 103
  • София
  Разликата между ДУ е наистина огромна. Моето до 7 клас беше в ДУ, сега е в ЧУ. И според него, и според мен ученето 5-6 клас беше много повече, отколкото е сега - в 8 и 9. "Страшния" 7-ми го прелетя по инерция, без да го усети.  Simple Smile Оценките му са горе-долу еднакви, изискванията също. За да изкараш 6 трябва да се понапънеш, не става само да прегледаш урока. В ЧУ системата е различна, преподава се по различен начин и сигурно затова не усеща натоварване. Като качество на усвояване на материала сега е по-добре, според мен, при по-малко усилия. Сигурно има значение и възрастта, и различните учебници, но и тренингът от прогимназията. Чак по нощите никога не е стоял, но изискванията бяха много сериозни.
  Иначе и аз съм чувала разкази за други училища от деца и родители, които са ми звучали направо нереално. Факт е, че има и от двата типа. Все се надявам лошите да са по-малко!

# 104
Здравейте отново, във връзка с изписаното по-горе искам да задам въпрос. Какво е натоварването по отношението на домашните работи? Питам, защото имаме познати, чиито деца са в държавни училища и се оплакват как решават задачи, пишат домашни и правят проекти вкъщи едва ли не до полунощ и едва смогвали със заданията. Интересувам се специално за Питагор. Далеч съм от мисълта, че детето ми ще се справя само с всичко и в рамките на учебния процес, но понеже зачекнахте въпроса с допълнителните школи, исках да си разясня малко този въпрос. Благодаря предварително!
Моето впечатление пък е коренно различно. Изобщо не съм чувала дете в ДУ да е натоватено. Със сигурност имат домашни. Дете в елитно столично ДУ всяка събота и неделя има домашно по труд и творчество. Щото в часовете не правят нищо.
В Питагор домашни има за събота и неделя, за ваканциите и почивните дни. Количеството е доста добро. Поне по моите виждания.

Общи условия

Активация на акаунт