Частни училища - информативна тема 23

• 68 665
  • 781
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,
Включвам се супернеподготвена, тъй като решихме дъщеря ни да кандидатства в последния момент в СС и днес разбрах, че е приета.
Ще съм ви много благодарна, ако някой може да ми помогне с актуална информация за това как протича учебният ден при ПУК, каква е продължителността му, какъв е акценът в учебната програма, допълнителни занимания и такса и какво включва тя.
Извинявайте, че са толкова въпросите. Осъзнавам, че не е много отговорно да се кандидатства, без да знаеш отговорите им.
Благодаря предварително

# 496
Някой от кандидатстващите в СС за 1-ви клас минали ли са втори кръг и ако да, как протича? Току-що получих имейл, с който ни канят в петък за 1 час (9:30-10:30) на втори кръг.

# 497
Здравейте,
Включвам се супернеподготвена, тъй като решихме дъщеря ни да кандидатства в последния момент в СС и днес разбрах, че е приета.
Ще съм ви много благодарна, ако някой може да ми помогне с актуална информация за това как протича учебният ден при ПУК, каква е продължителността му, какъв е акценът в учебната програма, допълнителни занимания и такса и какво включва тя.
Извинявайте, че са толкова въпросите. Осъзнавам, че не е много отговорно да се кандидатства, без да знаеш отговорите им.
Благодаря предварително

Синът ми беше ПУК преди доста време (5 години), но ще споделя информацията от тогава. Ако нещо се е променило, моля да ме поправите:
 - продължителността на учебния ден е еднаква за всички класове: от ~8:30 до ~16:40 (тогава се качват на бусовете)
 - допълнителни занимания няма, всички спортове и т.н. се провеждат в учебно време
 - не знам таксата в момента (мога да ви кажа за 5-ти клас), но включва всичко - може да изберете и без транспорт, но намалението в цената не е съществено доколкото помня. Почти не се сещам да сме давали допълнително пари за нещо - някой учебник по английски евентуално, но в по-горните класове. Плаща се на две вноски.
 - от ПУК още започват с по 2 часа на ден математика, БЕЛ и английски. Останалите часове са спорт, танци, рисуване и други.

# 498
Здравейте,
Благодаря предварително

Към подробната информация в предния пост добавям, че учебният ден е балансиран като цяло. Децата в ПУК имат достъп до катерушки/люлки на двора и също обособено само за тях място тип мини Капела плей (не знам как да го обясня по-добре, не че искам да създавам свърх очаквания) пред класните стаи. Отделени са от по-големите ученици и междучасията им се разминават с техните. Включително училището има два отделни двора, единият е за деца до 4 клас. Това също дава някакво спокойствие за малките.

Всички часове са включени в програмата - и като такса, и като време. Акцентът през цялото време са математика, български и английски; и трите предмета се учат стабилно. Има обаче много добри учители и по другите предмети, не мисля, че са неглижирани. Бусовете тръгват от училището всеки ден около 16:40, няма опция детето да стои до по-късно. За останалото може да четеш назад в темата - тук доста се коментира точно това училище.

# 499
  • София
Още малко инфо за СС - таксата за ПУК за 2018/2019 е 5,700 евро (с включен транспорт). Допълнителните занимания в ПУК (извън програмата на МОН) за миналата учебна година бяха танци, театър и тенис - провеждат се в учебно време и не се заплащат допълнително.

# 500
  • София
Да добавя, че има и логопед, за което дете преценят, че има нужда. Не се заплаща допълнително. Часовете по танци и тенис са всъщност част от часовете по спорт, редуват ги. За яденето предполагам знаете: ПУК имат сутрешна закуска. Имат си междинна с плодове, на обяд са със салатен бар и по 3-4 основни на ден, между които да избират. Пращат менюто седмица за седмица. Имат т.нар. забавна математика (мисля, че така я наричаха), в която включват деца по преценка на учителите след направени тестове и, ако моята фръцла ми е казала правилно: провежда се по време на часа по изобразително изкуство. В понеделник занасят раницата и я връщат в петък. В петък връщат и всички упражнения, правени на листове, както и част от учебници и учебни помагала, в които можете да видите какво са правили през седмицата. Нямам спомен да сме давали пари допълнително за каквото и да било. Домашни за уикенд поне при ПУК няма. Според мен взимат и учат доста неща, но нямам никакво впечатление детето да се чувства натоварено. Имах доста притеснение как ще се адаптира след градината. За щастие, поне при нас, се оказаха неоснователни. Аз съм черногледо говедо по принцип, освен тва манаджийка голяма, но засега съм пълното спокойствие по отношение на СС Simple Smile

# 501
  • Пловдив/София
Започвам сериозно да се замислям за СС...по принцип  не исках твърде амбициозно училище, което държи на състезания и оценки...Но чувам толкова хубави неща. Много ме грабнаха трите занимания в учебно време (тетър, танци и тенис...нарочно ли само с "т" Simple Smile) ). И по резултати очевидно училището е най-добро...

Вече в списъка ми за догодина са СС, Азбуки, БШ и Дрита. Три от тях само с четене тук добавих. Обаче май ще стресирам детето, ако го пратя на 4 изпита/пробни дни и ще трябва да ги намаля...

Знаете ли в колко тръгва бусчето за СС от младост и в колко пристига вечер? Притеснява ме да не мога да си взимам детето сама заради обратната връзка (а няма как да стигна толкова рано сама чак в княжево). И дългия път и по-ранно ставане- тоест удължава се и без това дългият ден на малко дете...

# 502
  • София

Знаете ли в колко тръгва бусчето за СС от младост и в колко пристига вечер? Притеснява ме да не мога да си взимам детето сама заради обратната връзка (а няма как да стигна толкова рано сама чак в княжево). И дългия път и по-ранно ставане- тоест удължава се и без това дългият ден на малко дете...
Бусовете са много, май над 30, така че през Младост минават няколко, зависи от конкретното място, където живеете. В колко ще пристигне - различно е всяка година, зависи от конкретния маршрут. Мисля, че няма деца, които да пътуват повече от час и 5-10 минути.

# 503
  • София
Мога да отговоря за буса за сравнително близка дестинация до Младост - София Парк. Понеже минава през доста адреси в самия комплекс, а ние сме последният от горната му страна - сутрин сме последен адрес в 8:10 сутринта, а следобед сме "първи" адрес в 17:10. Децата пътуват макс 25-30мин с този конкретен маршрут. За обратната връзка - класната и учителката по английски пишат на всеки 2-3 седмици, но винаги отговарят веднага на въпроси, които са ме вълнували, така че поне на мен не ми липсва адекватна обратна връзка.

# 504
  • София
Каква изчерпателна информация за СС, ако някой сподели подобна и за Питагор, ще съм много благодарна.
Интересува ме най-вече в ПУК Питагор подготвят ли ги с четене и дали това че моето дете все още грубо срича, би било препъни камък за него на втория кръг (присъствения ден)

# 505
  • София
Пипи, в Дрита няма изпит. Вземат детето на пробен ден (може и 2-3), само по желание на родителите. Ще препоръчат да го направите поне веднъж, за да види детето дали му харесва. Денят изобщо не цели нищо, просто изкарва ден с ПУК или 1ви клас или за който клас кандидатства.
Говори се, че Азбуки и догодина ще са с нулев прием, та ако си се ориентирала за там, гледай за детска градина още...

# 506
  • Пловдив/София
Пипи, в Дрита няма изпит. Вземат детето на пробен ден (може и 2-3), само по желание на родителите. Ще препоръчат да го направите поне веднъж, за да види детето дали му харесва. Денят изобщо не цели нищо, просто изкарва ден с ПУК или 1ви клас или за който клас кандидатства.
Говори се, че Азбуки и догодина ще са с нулев прием, та ако си се ориентирала за там, гледай за детска градина още...

За детска (3та група) догодина питах- нямало да има прием (инфо от преди 2 месеца, де). А за ПУК 2020-та още не знаят. Нали уж строят и все се надявах на поне един външен клас...

На мен "Азбуки" ми е номер 1, ще е много тъпо, ако няма никакъв прием за външни...

Макар че като гледам добрите училища не са едно и две, та избор има. Просто това ни беше и удобно като локация...

# 507
  • София
здравейте,

дъщеря ми днес беше на обследване за ПУК в Азбуки - много добре се е чувствала и самата тя беше щастлива и доволна като я вземах.  Таксата е 10500лв., което е обучение+храна. Програмата е доста балансирана или поне на мен ми допадна, имат по два пъти в седмицата занимания с нейтив учител. Един присъствен ден е от 8:30 до 18:30 , като учебните занимания приключват до 16:30, в които са включени и часовете по спорт/плуване, баскетбол,спортни игри/ .След това са допълнителните занимания/балет, футбол, музикално ателие, театрална работилничка, тенис,фитнескидс и таекуондо/ , който се запише разбира се , с другите деца се занимават в стаите или играят навън. Учебната година е от 15.09. до 30.06, имат и вариант за лятото. Организират ски училище , което се заплаща допълнително, който иска.

# 508
здравейте,

дъщеря ми днес беше на обследване за ПУК в Азбуки - много добре се е чувствала и самата тя беше щастлива и доволна като я вземах.  Таксата е 10500лв., което е обучение+храна. Програмата е доста балансирана или поне на мен ми допадна, имат по два пъти в седмицата занимания с нейтив учител. Един присъствен ден е от 8:30 до 18:30 , като учебните занимания приключват до 16:30, в които са включени и часовете по спорт/плуване, баскетбол,спортни игри/ .След това са допълнителните занимания/балет, футбол, музикално ателие, театрална работилничка, тенис,фитнескидс и таекуондо/ , който се запише разбира се , с другите деца се занимават в стаите или играят навън. Учебната година е от 15.09. до 30.06, имат и вариант за лятото. Организират ски училище , което се заплаща допълнително, който иска.

Благодаря за информацията!
И за първи клас разбрах, че английският бил от нейтив + български учител, но не е ясно в какво съотношение. За ПУК два пъти по колко време имат с нейтив, по половин час, един час?
На брошура всичко звучи много добре, но дали има някой с отзив от училището относно реалната поготовката на учениците, дисциплина, домашни?  По английски вероятно е по-добре от СС/Питагор, но на състезанията по математика за начални класове не си спомням да съм срещала деца от там. Дали училището не е по-скоро с езиков/хуманитарен профил с оглед на езиковата им гимназия за горните класове?

# 509
Вероятно е по-добро? От къде съдите? Наличието на нейтив в Петър Берон преди две години не го направи по-добро по английски нито в сравнение със СС, нито сравнено с Питагор.

Общи условия

Активация на акаунт