Частни училища - информативна тема 23

• 68 130
  • 781
  •   1
Отговори
# 570
🙂 Аз все питам за няколко по-не-коментирани тук училища...
Азбуки
Светлина
Прогресивно
Св. София.
С мъжа ми се колебаем между тях.
Освен може би Светлина, другите са точно най- коментираните. Ми четете бе. За какво се хабим да пишем?

# 571
  • София
моето голямо дете е в Светлина във втори клас, там е от ПУК. Не знам какво да напиша, защото той е как да кажа не обича да се подчинява на правила и затова до момента не съм писала. Факт е, че е изключително щастлив от училището си, определено му доставя удоволствие да е там , да прави проекти , да ги презентира. Когато избирахме училище за него направихме сериозен подбор на училищата и стигнахме до мнението , че ни трябва училище с различен подход към децата и  Светлина му пасна много добре . По-принцип аз харесвам училища като Света София и затова второто ми дете кандидатства в момента там, но за голямото това училище не беше опция.

# 572
Ето вече и за Светлина има актуален коментар. Но много хора не са читатели, а писатели.

# 573
  • София
🙂 Аз все питам за няколко по-не-коментирани тук училища...
Азбуки
Светлина
Прогресивно
Св. София.
С мъжа ми се колебаем между тях.

Прогресивното е обсъждано доста, а за Света София да не говорим. Няма по-обсъждано от него училище в темата /освен, може би Климент Охридски Joy , Ежко/.  И пак преди няколко страници, няколко потребители дадоха подробна информация за него. Освен ако не разпознавате абревитурата СС?
Изброените от Вас училища са много различни, а някои от тях - направо противоположни като концепция, метод на обучиние..., ами по всичко. Някои от изброените училища, като Света София, имат по 4 паралелки с 50+ деца на випуск, а други, като Светлина - 4-5 деца на випуск? /на НВО 2017 са се явили точно 4 деца Simple Smile /. Това също води до огромни разлики във всяко едно отношение. Затова не мога да разбера критериите, по които сте избрали тези 4, толкова различни училища /да речем, че СС и Азбуки не са толкова различни/ и не виждам как да съм полезна.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 23:42 от sanaka

# 574
Аз също се изумявам от колебанията на dani_ster. Училищата които посочва са толков различни,  че не ми е ясно как човек може да се колебае между тях.
Според мен първо ние родителите трябва да си направим домашното. Разучаваме училищата, подхода и програмата в тях. Опитваме се да разберем кое е най-близко до нашата философия за обучението и най-близко до характера и посоката на развитие на детето.
Посещаваме училищата. Задаваме въпроси за да добием ясна представа.
И тогава търсим мнения за да доизясним картинката.
Но да се колебаеш между Прогресивното и Св.София....за мен е чиста незаинтересованост....и вариант за отбиване на номер.

# 575
  • Пловдив/София
Е, наистина са различни, ама да не изяждаме новите потребители и да убиваме желанието им да питат (и на мен ми се караха в началото, а бях доста чела си мисля...).
Права е, че за Азбуки и Прогресивно няма кой знае колко мнения.
Само за СС (Св София) изобилства...

А те наистина са различни, но може да има някаква причина да са ги подбрали така (макар че не виждам връзка дори като местоположение).

Ще опитам да дам чисто субективно мнение за които училища мога, най--вече  по изчетеното и бегъл личен поглед (без да имам учещо дете в нито едно училище- и аз съм на етап избор, така че да се чете с голямо Едно наум).

Азбуки- на мен ми изглежда като прекрасно училище поради съчетанието академичност (много английски с нейтив спикъри, добра подготовка по БЕЛ) и свобода (всеки ден спорт и навън, творчески занимания, часове по добродетели). Имайте предвид обаче, че местата се запълват почти напълно от детската им градина и приемът е труден. Сградата ми е леко грозновата(не че има значение), има двор с играчки за ДГ и няколко спортни площадки за големите, собствен басейн.
Светлина- не съм ги проучвала, но имаше доста положителни мнения няколко страници назад. По сайта ме отблъсна големия микс от идеи, над които залагат- просто няма как всичко да е ниво, трябва фокус. Но сайтът не значи нищо все пак (на БШ колко е зле...)
Прогресивно- интересна иновативна концепция, много часове навън, индивидуален подход. Звучи страхотно, но не съм сигурна дали се реализира добре у  нас- зависи от учители, родители, готовност на обществото за промени и т.н....И едва ли постига особени резултати след 7ми клас, ако това ви е важно.
Св. София./ е за него е писано наистина много, копто и тема да отвориш има много мнения за 'СС.' Доста академичен тип училище, с много учене, много ходене по състезания. Най-доброто училище в София по критерий НВО  и според отзиви на доста потребители. За мен наистина е добро училище, ако е вярно, че освен основнтие предмети, всеки ден имат или спорт, или театър, т.е. време за разпускане и креативност.

отново повтарям, че това е само на база събрана информация от втора ръка, може да ме коригира, който има от първа...

# 576
Едно съм разбрала през годините. Каквото и колкото да се напише за едно училище, то никога няма да е достатъчно и да е точното нещо за новите потребители.
Назад в темите има писано и за Светлина.
http://bg-mam.ma/p/1017783/36302492 Има и още доста постове.
И е съвсем нормално за Светлина да има много по-малко писано от за СС примерно. Достатъчно е да си направите сметката колко общо са децата в първото и във второто.  Wink

# 577
  • София
Да, съгласна съм с Пипи2013, че не е добре да "плашим" новите потребители Simple Smile Ако човек е нямал досег с ЧУ е много лесно да се обърка, особено ако впечатленията му са само от срещи с директорите на училищата и няма близки с деца в ЧУ. Всички твърдят, че са "по-по-най" и е нормално да се допусне, че може дори по отношение на усвояване на материала по МОН да има особена разлика. Е, има. Важното е и какъв тип е детето - за академичен тип, СС (Света София) е добър избор. Никой не може да оспори трайните им отлични резултати на НВО 7. Проблемът е, че когато децата са на 5г. и когато обикновено са кандидатстванията, ни изглеждат мънички и е трудно да си ги представим ученици.
Прогресивното и Азбуки пък още нямат резултати от НВО 7, тоест по този показател няма как да се сравнят. И все пак Азбуки е по-традиционен тип училище, докато Прогресивното залагат на различна концепция.  Светлина имат резултати от НВО 7, но както вече писаха, те се базират на 4-5 деца в 7 клас. Ако в началните класове имат повече деца, то това означава, че текущо се местят деца по една или друга причина, като нивото на обучение е възможна такава - не знам със сигурност.

И друго, dani_ster, в случай, че са ви приели в СС и се запишете, то ако не ви допадне там - много по-лесно ще се преместите в Светлина или Прогресивното, отколкото обратното.

# 578
За "Светлина" не знам, но в Прогресивното мисля, че се запълват здраво класовете и също няма да е много лесно преместването.

# 579
Аз се опитвам да направя сравнение между Питагор и СС. Много си приличат тези училища за мен, макар и някои да твърдят обратното. Дори една съществена разлика не откривам, поне за 1-4 клас периода, като изключим локацията и намаленото работно време на СС. Но аз реално имам информация от първа ръка само за Питагор, а за СС впечатленията са ми косвени - от резулатати на състезания, мнения на познати на познати, форуми, както и учебните им програми.

# 580
  • Пловдив/София
Основната разлика не е ли, че Питагор е математическо училище, а в СС кажи речи поравно са застъпени англ, БЕЛ и мат?

Иначе да, и двете са академични, със селективен подбор и амбициозни училища.

Сетих се да питам нещо хората с повече от едно дете- като сте избирали за голямото, мислили ли сте за удобство и за второто дете? Тоест например училище с градина, за да ви е по-лесно логистично.
 И последен въпрос- четох някакви мнения на майки, че целодневно обучение за малките било ужасно заради стоенето по цял ден с обувки...проблем ли е наистина? Замислих се просто, че няма ЧУ с опция на половин ден (то е ясно защо, но аз бих си освободила 1-2 следобеда например, но не искам да го лишавам от редовните занимания)

# 581
Приликите са само външни между двете училища. Wink

# 582
Пипи, дъщеря ми беше почнала да прави плоскостъпие, при което ортопеда каза, възможно най-много време боса. Представете си детето е цял ден в градината с пантофи, навън с обувки, за това поне в къщи трябва да са боси. Не знам до колко ще помогна на въпроса ти, но това ми каза лекаря тогава.  В Светлина например децата са с вътрешни обувки, в Климент Охридски също. Не знам дали може боси лятото например или по чорапи.

# 583
Аз се опитвам да направя сравнение между Питагор и СС. Много си приличат тези училища за мен, макар и някои да твърдят обратното. Дори една съществена разлика не откривам, поне за 1-4 клас периода, като изключим локацията и намаленото работно време на СС. Но аз реално имам информация от първа ръка само за Питагор, а за СС впечатленията са ми косвени - от резулатати на състезания, мнения на познати на познати, форуми, както и учебните им програми.

Според мен са далеч едно от друго.
И само някакви резултати , размятани в нета ги доближават едно до друго.

# 584
  • София
Скрит текст:
Основната разлика не е ли, че Питагор е математическо училище, а в СС кажи речи поравно са застъпени англ, БЕЛ и мат?

Иначе да, и двете са академични, със селективен подбор и амбициозни училища.

Сетих се да питам нещо хората с повече от едно дете- като сте избирали за голямото, мислили ли сте за удобство и за второто дете? Тоест например училище с градина, за да ви е по-лесно логистично.
 И последен въпрос- четох някакви мнения на майки, че целодневно обучение за малките било ужасно заради стоенето по цял ден с обувки...проблем ли е наистина? Замислих се просто, че няма ЧУ с опция на половин ден (то е ясно защо, но аз бих си освободила 1-2 следобеда например, но не искам да го лишавам от редовните занимания)
Не, не съм търсела училище с детска градина. Това са много различни институции с различни цели и задачи и добрата детска градина, не означава непремено добро училище и обратното.

В училищата към които си се насочила не можеш да освобождаваш един-два уикенда седмично на детето си. Следобед нямат занималня, а редовно учебни занимания с взимане на нов материал и упражняването му. Никой няма да допусне детето ти да отсъства регулярно. Разбира се, за инцидентно отсъствие при пътуване или по друга причина няма проблеми.
При нас в ПУК децата са с пантовки. При по-големите пък щерката си е занесла едни кецове, с които се преобува за да не стои със тежките обувки. Големият ми син ми не иска да си носи подобни "вътрешни" обувки, но това си е до дете.

Общи условия

Активация на акаунт